প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সাহিবজাদা অজিত সিংহ নগর (মোহালী)দা জাতি মীয়ামদা হোমী ভাভা কেন্সর হোস্পিতাল এন্দ রিসর্চ সেন্তর খুৎশিন্নখ্রে
“ভারতপু চাউখৎহন্নবগীদমক মাগী হেল্থ সর্ভিসশিং চাউখৎহনবা চপ মান্ননা মরু ওই”
“হৌখিবা চহি নিপান অসিদা লৈবাক অসিগী মরু ওইবা হীরমশিংগী মরক্তা হোলিস্তিক হেল্থকিয়রসু হাপচিনখি”
“হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ২০০ হেন্না শাখি”
“লেপ্তনা চাউখৎলক্লিবা খুন্নাই অমা ওইনা, মেন্তেল হেল্থকী মতাংদা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা পুরকপা অমসুং মসিগী মতাংদা ফোঙদোকপা ঙমহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি”
“মেদ ইন ইন্দিয়া ৫জি সর্ভিসনা রিমোৎ হেল্থকিয়র সেক্তরদা অওনবা পুরকপা ঙমলগনি”
24 AUG 2022 5:04PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মোহালীগী সাহিবজাদা অজিত সিংহ নগরদা জাতিদা হোমী ভাভা কেন্সর হোস্পিতাল এন্দ রিসর্চ সেন্তর খুৎশিন্নখ্রে। থৌরম অসিদা পঞ্জাবকী রাজ্যপাল শ্রী বনৱারীলাল পুরোহিত, মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভগৱন্ত মান, কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী থৌরম অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা হেল্থকিয়র ফেসিলিতীশিং ফগৎলে তাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হোস্পিতাল অসিনা পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং হিমাচল প্রদেশকী মীয়ামগী শেবা তৌরগনি। মহাক্না পঞ্জাবকী মীয়ামদা মখোয়না হর ঘর তিরঙ্গা কেম্পেনদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবীবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
ভারতপু চাউখৎপা জাতি অমা ওইহন্নবগীদমক লাল কিলাগী লানবন্দগী মহাক্না লাউথোকখিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ভারতপু চাউখৎহন্নবগীদমক মাগী হেল্থ সর্ভিসশিং চাউখৎহনবা অসি চপ মান্ননা মরু ওই”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ভারতকী মীয়াম্না লায়েংনবগীদমক মোদর্ন ফেসিলিতীশিং য়াওবা মোদর্ন হোস্পিতালশিং ফংলবা মতমদা মখোয়না থুনা নাবা ফগনি অমসুং মখোয়গী ইনর্জী অদু অচুম্বা মাইকৈদা শীজিন্নবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা কেন্সর লায়েংনবগীদমক ফেসিলিতীশিং থম্নবা সরকারগী ফিরেপ অদু নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি তাতা মেমোরিএল সেন্তরদা চহি খুদিংগী অনৌবা পেসেন্ত লাখ ১.৫ লায়েনবগীদমক শেম-শাদুনা লৈরি। মহাক্না হায় অনৌবা হোস্পিতাল অমসুং বিলাসপুরগী এম্সনা পি.জি.আই. চান্দিগরগী পোৎলুম হন্থহল্লগনি অমসুং পেসেন্তশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী অৱাবা কোকহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা হেল্থকিয়র সিস্তেম অমা হায়বা অসি ফকলাং মরীগী বিল্দিং অদু খক্তা নত্তে। মহাক্না হায়, লৈবাক অমা হেক্তগী হেল্থকিয়র সিস্তেমনা লম খুদিংমক্তা সোল্যুসনশিং পীদুনা মদুবু খোঙথাং খুদিংদা তেংবাং পীরবা মতমদতা মপাঙ্গল কনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি হৌখিবা চহি নিপান অসিদা লৈবাক অসিগী মরু ওইবা লমশিংগী মরক্তা হোলিস্তিক হেল্থকিয়র অসিসু য়াওহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, ঙসি লৈবাক অসিগী হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসি লম তরুক্তা পুন্না থবক তৌদুনা ফগৎহল্লি। লম তরুক অদুগী মরমদা শন্দোক্না হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা লম অদুদি প্রিবেন্তিব হেল্থকিয়র চাউখৎহনবা, অনিশুবা লমনা খুঙ্গংশিংদা অপীকপা অমসুং মোদর্ন হোস্পিতালশিং হাংদোকপা, অহুমশুবা লমনা সহরশিংদা মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং অচৌবা মেদিকেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং হাংবা, মরিশুবা লমনা লৈবাক শিনবা থুংবদা দোক্তরশিং, পেরামেদিকেল স্তাফশিংগী মশিং হেনগৎহনবা, মঙাশুবা লমনা পেসেন্তশিংদা অহোংবা হীদাক-লাংথক, অহোংবা খুৎশু-খুৎলাই ফংহনবা অমসুং তরুকশুবা অসিনা পেসেন্তশিংনা তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা মায়োক্নবা খুদোংচাদবশিং হন্থহনবা অসিনি।
প্রিবেন্তিব এপ্রোচকী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জল জীবন মিসন্না মরম ওইদুনা ঈশিংদগী শন্দোকপা লায়নাশিং নারম্বা পেসেন্তশিংগী মশিং শীংথানীংঙাই ওইনা হন্থহনবা ঙমখি। মসিগা মান্ননা লুনানবা, য়োগ, হকচাং ফনা থম্নবা চৎনবীশিং, পোশন অভিয়ান, চাকথোং গ্যাস অসিনচিংবনা পেসেন্তশিংগী মশিং হন্থহল্লি। অনিশুবা লমদা, ক্বালিতী লৈবা তেস্তিং ফেসিলিতীশিং ফংহনখ্রে অমসুং হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫ হেন্না লিংখৎলি। মসিগী মনুংদা লাখ ১.২৫দি হান্ননা লিংখৎপা হৌখ্রবনি। পঞ্জাবতা সেন্তর ৩০০০না মথৌ তৌরি। লৈবাক শিনবা থুংবদা মীওই করোর ২২ হেন্না কেন্সর নারে খঙবা ঙমখি মসিগী মনুংদা স্ক্রীনিং লাখ ৬০ পঞ্জাবতা তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি লাইনা অদু হেক খঙদোকপগা অসিগুম্বা অরুবা অনাবশিং অসি লায়েংনবগীদমক এদভান্স ওইবা হোস্পিতালশিংগী মথৌ তারকই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংদা য়ামদ্রবদা মেদিকেল কোলেজ অমা শানবগী পান্দম থমদুনা থবক পাইখৎলি। হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা আয়ুশ্মান ভারত স্কিমনা লুপা করোর লিশিং ৬৪ চংনা জিলাগী থাক্তা মোদর্ন হেল্থ ফেসিলিতীশিং শারি। প্রধান মন্ত্রীনা মতম অমদা লৈবাক অসিদা শুপ্নগী এম্স ৭ খক্তমক লৈরমখি অদুবু হৌজিক্তি মসিগী মশিং অসি ২১দা হেনগৎলে হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা স্পেসিএলাইজ কেন্সর ইন্সতিত্যুত ৪০রোম অয়াবা পীখি মদিগী মনুংদা হোস্পিতাল কয়াদি সর্ভিসশিং ফংহনবা হৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় হোস্পিতাল অমা শাবগী মরুওইবা লৈরিবসিগুম্না অফবা দোক্তর, অমসুং পেরামেদিকশিং মশিং শুনা থম্বগী তঙাইফদবা লৈ। প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী থবক অসিসু লৈবাক অসিদা মিসন মোদতা ঙসি পাইখৎলি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “২০১৪গী মমাংদা লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেজ ৪০০দগী তানা লৈরমখি হায়বদি চহি ৭০দা মেদিকেল কোলেজ ৪০০দগী তানা লৈরমখি হায়বনি। মসিগা ইরোইননা হৌখিবা চহি ৮ অসিদনা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ২০০ লৈবাক অসিদা শাবা ঙমখি।” প্রধান মন্ত্রীনা সরকার অসিনা আয়ুশকী দোক্তর লাখ ৫ হেন্না এল্লোপেথিক দোক্তর ওইনা শকখঙখি অমসুং মসিনা ভারত্তা দোক্তর-পেসেন্ত রেসিও হেনগৎহনবদা মতেং পাংখি হায়না ফোঙদোকখি। আয়ুশ্মান ভারতনা লায়রবশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহনখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা পেসেন্ত করোর ৩.৫না হৌজিক ফাওবদা মখোয়গী লায়েং ফংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি পেসেন্ত করোর ৩.৫গী মনুংদা অয়াম্বনা কেন্সর পেসেন্তশিং ওইখি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমনা পেসেন্তশিংগী লুপা করোর লিশিং ৪০ চৎহনদবা ঙমখি। মহাক্না হায় কেন্সর লায়েনবগী হীদাক ৫০০ হেন্না মখোয়গী মমলদা চাদা ৯০ হন্থহনবা উবা ঙমখি মসিনা লুপা করোর লিশিং অমা তুংশিনবা ঙমহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অহানবা ওইনা হেল্থ সেক্তরদা য়াম্না পাকচাউনা মোদর্ন তেক্নোলোজী ইনকোর্পোরেৎ তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা হায় আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসন্না পেসেন্ত খুদিংমক্তা ক্বালিতী লৈবা হেল্থকিয়র ফেসিলিতিশিং মতম চানা অৱাবা লৈতনা ফংহনবা ঙম্লি। প্রধান মন্ত্রীনা খৌরাংনা ঙাইনরিবা মেদ ইন ইন্দিয়া ৫জি সর্ভিসনা রিমোৎ হেল্থকিয়র সেক্তরদা অওনবা পুরকপা ঙমলগনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, “মসিনা খুঙ্গংগী লায়রবা ইমুংশিংগী পেসেন্তশিংনা অচৌবা হোস্পিতালশিংদা হঞ্জিন-হঞ্জিন চৎপা মথৌ তারম্বা অদু হন্থহল্লগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা কেন্সরনা থোকহনবা অৱাবা অসি মায়োক্নবদা পেসেন্ত অমসুং ইমুং মনুংবু মতেং পাংবগী মথৌ তাবা অদুসু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, “লেপ্তনা চাউখৎলক্লিবা খুন্নাই অমা ওইনা, মেন্তেল হেল্থকী মতাংদা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা পুরকপা অমসুং মসিগী মতাংদা ফোঙদোকপা ঙমহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসি খক্তদা সমস্যা অসি কোকহন্নবা অচুম্বা পাম্বৈগী ফংগনি”।
বেকগ্রাউন্দ
পঞ্জাব অমসুং য়ুমলোন্নরিবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা মীয়ামদা মালেমগী থাক্কী কেন্সর কিয়র পীনবা খোঙথাং অমদা প্রধান মন্ত্রীনা সাহীবজাদা সজীত সিংহ নগর জিলা (মোহালী)গী ন্যু চান্দিগর, মুল্লানপুরদা হোমী ভাভা কেন্সর হোস্পিতাল এন্দ রিসর্চ সেন্তর’ জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে। হোস্পিতাল অসি ভারত সরকারগী এতোমিক ইনর্জী বিভাগকী মখাদা এদেদ ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা তাতা মেমোরিএল সেন্তরনা লুপা করোর ৬৬০ চংনা শাবনি।
কেন্সর হোস্পিতাল অসি বেদ কেপাসিতী ৩০০ লৈবা তর্সিয়রী কিয়র হোস্পিতাল অমনি অমসুং মসিদা সর্জরী, রেদিওথেরাপী অমসুং মেদিকেল ওনকোলোজী – কেমোথেরাপী, ইম্ম্যুনোথেরাপী অমসুং বোন মেরো ত্রান্সপ্লান্ত অসিগুম্বা নুংতিগী ফংবা ত্রীৎমেন্ত মোদেলিতীশিং শীজিন্নবা কেন্সর মখল পুম্নমক লায়েংনবা মোদর্ন ফেসিলিতীশিং লৈরি।
হোস্পিতাল অসিনা লমদম অসিগী কেন্সর কিয়র অমসুং লায়েংগী ‘হব’ অমগুম্না মথৌ তৌগনি লোয়ননা সঙ্গরুরদা লৈবা ফমুং ১০০ থাবা হোস্পিতালনা মাগী ‘স্পোক’ ওইনা মথৌ তৌগনি।

Prime Minister's Office
PM dedicates Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre to the Nation at Sahibzada Ajit Singh Nagar (Mohali)
“To make India developed, it is equally important to develop its health services”
“Holistic healthcare has been placed among the top priorities in the country in the last eight years”
“In the last 8 years, more than 200 new medical colleges have been built in the country”
“As a progressive society, it is also our responsibility to bring change and openness in our thinking about mental health”
“Made in India 5G services will revolutionize the remote healthcare sector”
24 AUG 2022 5:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre to the Nation at Sahibzada Ajit Singh Nagar, Mohali today. Governor of Punjab, Shri Banwarilal Purohit, Chief Minister Shri Bhagwant Mann, Union Minister Dr Jitendra Singh were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that today’s event reflects the improved healthcare facilities of the country. He said that the hospital will provide service to the people of Punjab, Haryana and Himachal Pradesh. He thanked the people of Punjab for their enthusiastic participation in the Har Ghar Tiranga Campaign.
Referring to his proclamation that he made from the ramparts of the Red Fort about making India a developed nation, the Prime Minister said “To make India developed, it is equally important to develop its health services.” The Prime Minister said that when the people of India will get modern hospitals filled with modern facilities for treatment, then they will get well sooner, and their energy will be channelled in the right direction. The Prime Minister reiterated the government’s commitment to create facilities for cancer treatment. He noted that Tata Memorial Centre is now equipped for treatment of 1.5 lakh new patients every year. He said that the new hospital and the AIIMS at Bilaspur will reduce the burden on PGI Chandigarh and provide much relief to the patients and their families.
The Prime Minister remarked that a good healthcare system doesn't just mean building four walls. He emphasised that the healthcare system of any country becomes strong only when it gives solutions in every way, and supports it step by step. The Prime Minister further added that holistic healthcare has been placed among the top priorities in the country in the last eight years.
The Prime Minister noted that today, the health facilities of the country are being improved by working together on six fronts. Elaborating on all six fronts, the Prime Minister mentioned the first front is the promotion of preventive healthcare, the second front is to open small and modern hospitals in villages, the third front is to open medical colleges and big medical research institutes in cities, fourth front is to increase the number of doctors and paramedical staff across the country, fifth front is to provide cheap medicines, cheap equipment to the patients, and the sixth front is to reduce the difficulties faced by patients by using technology.
Talking about preventive approach, the Prime Minister said that due to the Jal Jeevan Mission, the number of patients suffering from waterborne diseases has gone down considerably. Similarly, cleanliness, Yoga, fitness trends, Poshan Abhiyan, Cooking gas etc. are bringing down the number of patients. On the second front, quality testing facilities have been created and more than 1.5 lakh Health and wellness centres are being established. Out of which 1.25 have already been established. In Punjab about 3000 centers are functioning. All over the country, more than 22 crore people have been screened for cancer out of which 60 lakh screenings took place in Punjab.
The Prime Minister further added that once the disease is detected, then the need for such advanced hospitals arises where serious ailments can be treated properly. The Prime Minister highlighted that the central government is working on the target of at least one medical college in every district of the country. The Ayushman Bharat scheme under health infrastructure mission is creating modern health facilities at the district level at the cost of 64 thousand crore rupees, he added. The Prime Minister reiterated that at a time, there were only 7 AIIMS in the country but that number has gone up to 21 now. The government has approved about 40 specialized cancer institutes across the country, out of which many hospitals have already started providing services.
The Prime Minister emphasised that it is important to build a hospital and it is equally important to have a sufficient number of good doctors, and other paramedics as well. The Prime Minister reiterated that this work is being carried out on mission mode in the country, today. “Before 2014, there were less than 400 medical colleges in the country. That is, less than 400 medical colleges in 70 years. At the same time, in the last 8 years, more than 200 new medical colleges have been built in the country.” the Prime Minister said. The Prime Minister pointed out that the government has also recognized more than 5 lakh AYUSH doctors as allopathic doctors and it has helped in improving the doctor-patient ratio in India. Ayushman Bharat has provided free treatment up to Rs 5 lakh to the poor and as a result, 3.5 crore patients have got their treatment so far. The Prime Minister also added that out of these 3.5 crore patients, many were cancer patients. The Ayushman Bharat Scheme has saved about 40 thousand crore rupees of the patients. He informed that more than 500 medicines for cancer treatment witnessed upto 90 per cent reduction in price, saving upto one thousand crore rupees.
The Prime Minister said that for the first time, modern technology was being incorporated in the health sector on such a large scale. While concluding his address the Prime Minister added that the Ayushman Bharat Digital Health Mission is ensuring every patient gets quality healthcare facilities, on time, with minimum hassle. The Prime Minister highlighted the anticipated launch of Made in India 5G services will revolutionize the remote healthcare sector. “This will reduce the compulsion of the patients from poor families of the village to visit the big hospitals time and again”, he said. The Prime Minister also emphasised on the need to help patients and families in fighting the depression caused by cancer. He said, “As a progressive society, it is also our responsibility to bring change and openness in our thinking about mental health. Then only the right solution will be found for this problem.”
Background
In an endeavour to provide world-class Cancer care to the residents of Punjab and neighbouring states & UTs, the Prime Minister has dedicated ‘Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre’ to the Nation at Mullanpur, New Chandigarh, Sahibzada Ajit Singh Nagar District, Mohali. ​​The Hospital has been built at the cost of over Rs. 660 Crore by Tata Memorial Centre, an aided institute under the Department of Atomic Energy, Government of India.
The cancer Hospital is a tertiary care hospital with a 300-bed capacity. It is equipped with modern facilities to treat all types of cancers using every available treatment modality like Surgery, Radiotherapy and Medical Oncology - Chemotherapy, immunotherapy and Bone marrow transplant.
The Hospital will function like a ‘hub’ of cancer care and treatment in the region, with the 100 bedded hospital in Sangrur functioning as its ‘spoke’.