Prime Minister's Office
PM dedicates Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre to the Nation at Sahibzada Ajit Singh Nagar (Mohali)
“To make India developed, it is equally important to develop its health services”
“Holistic healthcare has been placed among the top priorities in the country in the last eight years”
“In the last 8 years, more than 200 new medical colleges have been built in the country”
“As a progressive society, it is also our responsibility to bring change and openness in our thinking about mental health”
“Made in India 5G services will revolutionize the remote healthcare sector”
24 AUG 2022 5:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre to the Nation at Sahibzada Ajit Singh Nagar, Mohali today. Governor of Punjab, Shri Banwarilal Purohit, Chief Minister Shri Bhagwant Mann, Union Minister Dr Jitendra Singh were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that today’s event reflects the improved healthcare facilities of the country. He said that the hospital will provide service to the people of Punjab, Haryana and Himachal Pradesh. He thanked the people of Punjab for their enthusiastic participation in the Har Ghar Tiranga Campaign.
Referring to his proclamation that he made from the ramparts of the Red Fort about making India a developed nation, the Prime Minister said “To make India developed, it is equally important to develop its health services.” The Prime Minister said that when the people of India will get modern hospitals filled with modern facilities for treatment, then they will get well sooner, and their energy will be channelled in the right direction. The Prime Minister reiterated the government’s commitment to create facilities for cancer treatment. He noted that Tata Memorial Centre is now equipped for treatment of 1.5 lakh new patients every year. He said that the new hospital and the AIIMS at Bilaspur will reduce the burden on PGI Chandigarh and provide much relief to the patients and their families.
The Prime Minister remarked that a good healthcare system doesn't just mean building four walls. He emphasised that the healthcare system of any country becomes strong only when it gives solutions in every way, and supports it step by step. The Prime Minister further added that holistic healthcare has been placed among the top priorities in the country in the last eight years.
The Prime Minister noted that today, the health facilities of the country are being improved by working together on six fronts. Elaborating on all six fronts, the Prime Minister mentioned the first front is the promotion of preventive healthcare, the second front is to open small and modern hospitals in villages, the third front is to open medical colleges and big medical research institutes in cities, fourth front is to increase the number of doctors and paramedical staff across the country, fifth front is to provide cheap medicines, cheap equipment to the patients, and the sixth front is to reduce the difficulties faced by patients by using technology.
Talking about preventive approach, the Prime Minister said that due to the Jal Jeevan Mission, the number of patients suffering from waterborne diseases has gone down considerably. Similarly, cleanliness, Yoga, fitness trends, Poshan Abhiyan, Cooking gas etc. are bringing down the number of patients. On the second front, quality testing facilities have been created and more than 1.5 lakh Health and wellness centres are being established. Out of which 1.25 have already been established. In Punjab about 3000 centers are functioning. All over the country, more than 22 crore people have been screened for cancer out of which 60 lakh screenings took place in Punjab.
The Prime Minister further added that once the disease is detected, then the need for such advanced hospitals arises where serious ailments can be treated properly. The Prime Minister highlighted that the central government is working on the target of at least one medical college in every district of the country. The Ayushman Bharat scheme under health infrastructure mission is creating modern health facilities at the district level at the cost of 64 thousand crore rupees, he added. The Prime Minister reiterated that at a time, there were only 7 AIIMS in the country but that number has gone up to 21 now. The government has approved about 40 specialized cancer institutes across the country, out of which many hospitals have already started providing services.
The Prime Minister emphasised that it is important to build a hospital and it is equally important to have a sufficient number of good doctors, and other paramedics as well. The Prime Minister reiterated that this work is being carried out on mission mode in the country, today. “Before 2014, there were less than 400 medical colleges in the country. That is, less than 400 medical colleges in 70 years. At the same time, in the last 8 years, more than 200 new medical colleges have been built in the country.” the Prime Minister said. The Prime Minister pointed out that the government has also recognized more than 5 lakh AYUSH doctors as allopathic doctors and it has helped in improving the doctor-patient ratio in India. Ayushman Bharat has provided free treatment up to Rs 5 lakh to the poor and as a result, 3.5 crore patients have got their treatment so far. The Prime Minister also added that out of these 3.5 crore patients, many were cancer patients. The Ayushman Bharat Scheme has saved about 40 thousand crore rupees of the patients. He informed that more than 500 medicines for cancer treatment witnessed upto 90 per cent reduction in price, saving upto one thousand crore rupees.
The Prime Minister said that for the first time, modern technology was being incorporated in the health sector on such a large scale. While concluding his address the Prime Minister added that the Ayushman Bharat Digital Health Mission is ensuring every patient gets quality healthcare facilities, on time, with minimum hassle. The Prime Minister highlighted the anticipated launch of Made in India 5G services will revolutionize the remote healthcare sector. “This will reduce the compulsion of the patients from poor families of the village to visit the big hospitals time and again”, he said. The Prime Minister also emphasised on the need to help patients and families in fighting the depression caused by cancer. He said, “As a progressive society, it is also our responsibility to bring change and openness in our thinking about mental health. Then only the right solution will be found for this problem.”
Background
In an endeavour to provide world-class Cancer care to the residents of Punjab and neighbouring states & UTs, the Prime Minister has dedicated ‘Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre’ to the Nation at Mullanpur, New Chandigarh, Sahibzada Ajit Singh Nagar District, Mohali. ​​The Hospital has been built at the cost of over Rs. 660 Crore by Tata Memorial Centre, an aided institute under the Department of Atomic Energy, Government of India.
The cancer Hospital is a tertiary care hospital with a 300-bed capacity. It is equipped with modern facilities to treat all types of cancers using every available treatment modality like Surgery, Radiotherapy and Medical Oncology - Chemotherapy, immunotherapy and Bone marrow transplant.
The Hospital will function like a ‘hub’ of cancer care and treatment in the region, with the 100 bedded hospital in Sangrur functioning as its ‘spoke’.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সাহিবজাদা অজিত সিং নগৰ (ম’হালি)ত হোমি ভাভা কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
“ভাৰতক উন্নত কৰি তুলিবলৈ হ’লে ইয়াৰ স্বাস্থ্য সেৱাৰ বিকাশ কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ”
“বিগত আঠ বছৰত দেশত সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিতৰত স্থান দিয়া হৈছে”
“বিগত ৮ বছৰত দেশত দুই শতাধিক নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে”
“এখন প্ৰগতিশীল সমাজ হিচাপে মানসিক স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি আমাৰ চিন্তাধাৰাত পৰিৱৰ্তন আৰু মুক্ত পৰিৱেশ গঢ় দিয়াটো আমাৰ দায়িত্ব”
“মেড ইন ইণ্ডিয়া ৫জি সেৱাই দূৰৱৰ্তী স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব”
24 AUG 2022 5:04PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ম’হালিৰ সাহিবজাদা অজিত সিং নগৰত হোমি ভাভা কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰে। এই উপলক্ষে পঞ্জাৱৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বানোৱাৰীলাল পুৰোহিত, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভগৱন্ত মান, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং আদি উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ অনুষ্ঠানটোৱে দেশৰ উন্নত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধাসমূহ প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে চিকিৎসালয়খনে পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা আৰু হিমাচল প্ৰদেশৰ ৰাইজক সেৱা আগবঢ়াব। তেওঁ হৰ ঘৰ তিৰংগা অভিযানত উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে পঞ্জাৱবাসীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
ভাৰতক উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সন্দৰ্ভত লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা তেওঁ কৰা ঘোষণাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “ভাৰতক উন্নত কৰি তুলিবলৈ হ’লে ইয়াৰ স্বাস্থ্যসেৱা বিকাশ কৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আধুনিক চিকিৎসালয়সমূহ চিকিৎসাৰ বাবে আধুনিক সুবিধাৰে পুৰণ কৰিব, তেতিয়া তেওঁলোক সোনকালে সুস্থ হ’ব আৰু তেওঁলোকৰ শক্তি সঠিক দিশত প্ৰেৰণ কৰা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসা সুবিধা সৃষ্টিৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ দোহাৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এতিয়া প্ৰতি বছৰে ১.৫ লাখ নতুন ৰোগীৰ চিকিৎসাৰ বাবে টাটা মেম’ৰিয়েল চেণ্টাৰ সাজু কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বিলাসপুৰত নতুন চিকিৎসালয় আৰু এইমছৰ দ্বাৰা পিজিআই চণ্ডীগড়ৰ ওপৰত থকা বোজা হ্ৰাস কৰিব আৰু ৰোগী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক বহুখিনি সকাহ দিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এটা ভাল স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা মানে কেৱল চাৰিখন দেৱাল নিৰ্মাণ কৰা নহয়। তেওঁ সজোৰে কয় যে যিকোনো দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাটো তেতিয়াহে শক্তিশালী হৈ উঠে, যেতিয়া ই সকলো দিশতে সমাধান দিয়ে আৰু ইয়াক পদক্ষেপ অনুসৰি সমৰ্থন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে বিগত ৮ বছৰত দেশত সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিতৰত স্থান দিয়া হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি ছয়টা দিশত একেলগে কাম কৰি দেশৰ স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহ উন্নত কৰা হৈছে। ছয়টা দিশৰ ওপৰত বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথমটো দিশ হৈছে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰসাৰ কৰা, দ্বিতীয়টো দিশ হৈছে গাঁৱে-ভূঞে সৰু আৰু আধুনিক চিকিৎসালয় খোলা, তৃতীয়টো দিশ হৈছে চহৰসমূহত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু বৃহৎ চিকিৎসা গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান মুকলি কৰা, চতুৰ্থটো দিশ হৈছে সমগ্ৰ দেশতে চিকিৎসক আৰু পেৰামেডিকেল কৰ্মচাৰীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰা, পঞ্চমটো দিশ হৈছে ৰোগীসকলক সুলভ মূল্যৰ ঔষধ, সস্তীয়া সঁজুলি যোগান ধৰা আৰু ষষ্ঠটো দিশ হৈছে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি ৰোগীয়ে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাসমূহ হ্ৰাস কৰা।
প্রতিৰোধমূলক পদ্ধতি সন্দর্ভত প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে জল জীৱন অভিযানৰ বাবে পানীৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা ৰোগত আক্ৰান্ত ৰোগীৰ সংখ্যা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে৷ একেদৰে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা, যোগ, ফিটনেছ ট্ৰেণ্ড, পোষণ অভিযান, ৰন্ধন গেছ আদিয়ে ৰোগীৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰি আনিছে। দ্বিতীয়টো দিশত গুণগত পৰীক্ষণৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰা হৈছে আৰু ১.৫ লাখতকৈ অধিক স্বাস্থ্য আৰু আৰোগ্য কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰে ১.২৫লাখটা ইতিমধ্যে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। পঞ্জাৱত প্ৰায় ৩,০০০টা কেন্দ্ৰই কাম কৰি আছে। সমগ্ৰ দেশতে ২২ কোটিৰো অধিক লোকৰ কৰ্কট ৰোগৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে যাৰ ভিতৰত পঞ্জাৱত ৬০ লাখ পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে এবাৰ এই ৰোগ ধৰা পৰাৰ পিছত এনে উন্নত চিকিৎসালয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰে য’ত গুৰুতৰ ৰোগৰ সঠিক চিকিৎসা কৰিব পৰা যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে দেশৰ প্ৰতিখন জিলাতে অন্ততঃ এখনকৈ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ লক্ষ্যৰে কাম কৰি আছে। স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ অধীনত আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিখনে ৬৪ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে জিলা পৰ্য্যায়ত আধুনিক স্বাস্থ্য সুবিধা সৃষ্টি কৰি আছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে এটা সময়ত দেশত মাত্ৰ ৭খন এইমছ আছিল যদিও সেই সংখ্যা এতিয়া ২১খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। সমগ্ৰ দেশতে চৰকাৰে প্ৰায় ৪০খন বিশেষ কৰ্কট প্ৰতিষ্ঠানক অনুমোদন জনাইছে৷ ইয়াৰে বহু চিকিৎসালয়ে ইতিমধ্যে সেৱা আগবঢ়াবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে এখন চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰাটো যিদৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু পৰ্যাপ্ত সংখ্যক ভাল চিকিৎসক আৰু অন্যান্য পেৰামেডিকেলৰ চিকিৎসক থকাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে বৰ্তমান দেশত এই কাম মিছন মোডত সম্পন্ন কৰা হৈছে। ‘২০১৪ চনৰ আগতে দেশত ৪০০খনতকৈও কম চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল। অৰ্থাৎ ৭০ বছৰত ৪০০খনতকৈও কম চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়। ইয়াৰ বিপৰীতে বিগত ৮ বছৰত দেশত ২০০খনতকৈও অধিক নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে,” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে চৰকাৰে ৫লক্ষাধিক আয়ুষ চিকিৎসককো এলোপেথিক চিকিৎসক হিচাপে স্বীকৃতি দিছে আৰু ই ভাৰতত চিকিৎসক-ৰোগীৰ অনুপাত উন্নত কৰাত সহায় কৰিছে। আয়ুস্মান ভাৰতে দৰিদ্ৰ লোকক ৫লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰিছে আৰু ফলত এতিয়ালৈকে ৩.৫ কোটি ৰোগীয়ে চিকিৎসা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে এই ৩.৫ কোটি ৰোগীৰ ভিতৰত অধিকাংশই কৰ্কট ৰোগী। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰোগীৰ প্ৰায় ৪০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। তেওঁ জনাই যে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে ৫০০ৰো অধিক ঔষধৰ মূল্য ৯০ শতাংশ পৰ্যন্ত হ্ৰাস পাই এক হাজাৰ কোটি টকা পৰ্যন্ত ৰাহি হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথমবাৰলৈ আধুনিক প্ৰযুক্তি ইমান বৃহৎ পৰিসৰত স্বাস্থ্যখণ্ডত সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল স্বাস্থ্য অভিযানে প্ৰতিজন ৰোগীয়ে সময়মতে, নূন্যতম বাধাৰে গুণগত স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মেড ইন ইণ্ডিয়া ৫জি সেৱাৰ প্ৰত্যাশিত শুভাৰম্ভণিয়ে দূৰৱৰ্তী স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব বুলি উল্লেখ কৰে। “ইয়াৰ ফলত গাঁওখনৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ৰোগীয়ে বাৰে বাৰে ডাঙৰ ডাঙৰ চিকিৎসালয়লৈ যাবলৈ বাধ্যবাধকতা হ্ৰাস কৰিব,” বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্কট ৰোগৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা হতাশাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ৰোগী আৰু পৰিয়ালক সহায় কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, “এখন প্ৰগতিশীল সমাজ হিচাপে মানসিক স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি আমাৰ চিন্তাধাৰাত পৰিৱৰ্তন আৰু মুক্ত পৰিৱেশ গঢ় দিয়াটোও আমাৰ দায়িত্ব। তেতিয়াহে এই সমস্যাৰ সঠিক সমাধান পোৱা যাব।”
পটভূমি
পঞ্জাৱ আৰু চুবুৰীয়া ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ বাসিন্দাসকলক বিশ্বমানৰ কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদানৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ম’হালিৰ নতুন চণ্ডীগড়ৰ মুলনপুৰত, সাহিবজাদা অজিত সিং নগৰ জিলাত স্থাপন কৰা ‘হোমি ভাভা কৰ্কট চিকিৎসালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰ’ দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰে৷ ভাৰত চৰকাৰৰ আণৱিক শক্তি বিভাগৰ অধীনৰ সাহায্যপ্ৰাপ্ত প্ৰতিষ্ঠান টাটা মেম’ৰিয়েল চেণ্টাৰৰ দ্বাৰা ৬৬০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰে এই চিকিৎসালয়খন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷
৩০০খন বিচনাৰ ক্ষমতাসম্পন্ন এই কৰ্কট চিকিৎসালয়খন এখন তৃতীয় পৰ্যায়ৰ চিকিৎসালয়। ইয়াত উপলব্ধ প্ৰতিটো চিকিৎসা পদ্ধতি যেনে—চাৰ্জাৰী, ৰেডিঅ’থেৰাপি আৰু মেডিকেল অংক’লজী-কেমোথেৰাপি, ইমিউন’থেৰাপি আৰু হাড়ৰ মজ্জা প্ৰতিস্থাপন ব্যৱহাৰ কৰি সকলো ধৰণৰ কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে আধুনিক সুবিধা আছে।
ছাংগুৰুৰ ১০০খন বিচনাযুক্ত চিকিৎসালয়খনে ‘স্পক’ হিচাপে কাম কৰাৰ লগতে এই নতুন চিকিৎসালয়খনে অঞ্চলটোত কৰ্কট ৰোগৰ যত্ন আৰু চিকিৎসাৰ ‘হাব’ৰ দৰে কাম কৰিব৷