କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୧ - ୨୨ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ ଗୁଡିକର ଚତୁର୍ଥ ଅଗ୍ରୀମ ଅଟକଳ ଜାରି
ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ୩୧୫.୭୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନର ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୦ - ୨୧ ତୁଳନାରେ ୪.୯୮ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ
ଏହି ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ସକ୍ଷମ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର କୃଷକ - ଅନୁକୂଳ ନୀତି ଗୁଡିକର ତଥା କଠିନ ପରିଶ୍ରମୀ କୃଷକ ଓ ଉଦ୍ୟମୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନଙ୍କର ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ : ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର
17 AUG 2022 12:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୧ -୨୨ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ ଗୁଡିକର ଚତୁର୍ଥ ଅଗ୍ରୀମ ଅଟକଳ ଜାରି କରା ଯାଇଛି । ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ୩୧୫.୭୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହେବାର ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୦ - ୨୧ ବର୍ଷରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ତୁଳନାରେ ୪.୯୮ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ଅଟେ । ଚାଉଳ, ମକା, ଚଣା, ଡାଲି ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ, ଧଳା ସୋରିଷ (ରେପ ସିଡ୍‌) ଏବଂ କଳା ସୋରିଷ, ତୈଳ ବୀଜ ଏବଂ ଆଖୁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଉତ୍ପାଦିତ ହେବା ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି । କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ସକ୍ଷମ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର କୃଷକ - ଅନୁକୂଳ ନୀତି ନିୟମ ତଥା କଠିନ ପରିଶ୍ରମୀ କୃଷକ ଓ ଉଦ୍ୟମୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନଙ୍କର ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମର ଫଳ ଅଟେ ।
ଚତୁର୍ଥ ଅଗ୍ରୀମ ଅଟକଳ ଅନୁସାରେ, ୨୦୨୧ - ୨୨ ବର୍ଷରେ ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ ଗୁଡିକର ଆକଳନ କରା ଯାଇଥିବା ଉତ୍ପାଦନ ଏହି ପ୍ରକାରର ଅଟେ । ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ୩୧୫.୭୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌, ଚାଉଳ ୧୩୦.୨୯ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ), ଗହମ ୧୦୬.୮୪ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌, ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ/ ମୋଟା ବା ଖଦଡ଼ା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ୫୦.୯୦ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌, ମକା ୩୩.୬୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ), ଡାଲି ଜାତୀୟ ଫସଲ ୨୭.୬୯ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ), ତୁର ବା ହରଡ଼ ଡାଲି ୪.୩୪ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌, ବିରି ୧୩.୭୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ), ତୈଳ ବୀଜ ୩୭.୭୦ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌, ଚିନାବାଦାମ ୧୦.୧୧ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌, ସୋୟାବିନ୍ ୧୨.୯୯ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌, ଧଳା ଏବଂ କଳା ସୋରିଷ ୧୧.୭୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ), ଆଖୁ ୪୩୧.୮୧ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ), କପା ୩୧.୨୦ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଗାଣ୍ଠି (ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଣ୍ଠିର ଓଜନ ୧୭୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍‌), ଝୋଟ ଏବଂ ମେସ୍ତା ୧୦.୩୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଗାଣ୍ଠି (ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଣ୍ଠିର ଓଜନ ୧୮୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍‌) ।
୨୦୨୧ -୨୨ ବର୍ଷରେ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନର ମୋଟ ଅଟକଳ ରେକର୍ଡ ୧୩୦.୨୯ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ଗତ ପାଂଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ୧୧୬. ୪୪ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୧୩.୮୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ଅଟେ ।
୨୦୨୧ -୨୨ ସମୟରେ ଗହମର ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନ ୧୦୬.୮୪ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ହେବା ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ଗତ ପାଂଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିବା ହାରାହାରି ୧୦୩.୮୮ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୨.୯୬ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ଅଟେ ।
ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ / ମୋଟା ବା ଖଦଡ଼ା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନ ୫୦.୯୦ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ଗତ ପାଂଚ ବର୍ଷ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ୪୬.୫୭ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୪.୩୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ଅଟେ ।
୨୦୨୧ - ୨୨ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣ ୨୭.୬୯ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ହେବାର ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ଗତ ପାଂଚ ବର୍ଷ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ୨୩.୮୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୩.୮୭ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ଅଟେ ।
୨୦୨୧ - ୨୨ ସମୟରେ ତୈଳ ବୀଜର ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ୩୭.୭୦ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ହେବା ନେଇ ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ଗତ ପାଂଚ ବର୍ଷ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ୩୫.୯୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୧.୭୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ଅଟେ । ପୁନଶ୍ଚ, ୨୦୨୧ - ୨୨ ସମୟରେ ତୈଳ ବୀଜର ଉତ୍ପାଦନ ହାରାହାରି ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ଠାରୁ ୫.୦୧ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ଅଟେ ।
୨୦୨୧ - ୨୨ ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ଆଖୁର ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ୪୩୧.୮୧ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ହେବାର ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି । ଏହା ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ୩୭୩.୪୬ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୫୮.୩୫ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଧିକ ଅଟେ ।
୩୧.୨୦ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଗାଣ୍ଠି କପା (ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଣ୍ଠି ୧୭୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍‌), ଝୋଟ ଏବଂ ମେସ୍ତା ୧୦.୩୨ ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଗାଣ୍ଠି (ପ୍ରତ୍ୟେକର ଓଜନ ୧୮୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍‌) ଉତ୍ପାଦନ ହେବାର ଅଟକଳ କରା ଯାଇଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ଫସଲ ଗୁଡିକର ଉତ୍ପାଦନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ । ଏହା ସହିତ ଅନ୍ୟ ଉତ୍ସରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ସୂଚନା ଜରିଆରେ ଏହା ସମ୍ପର୍କରେ ପୁଷ୍ଟି କରା ଯାଇଅଛି । ଏହି ଭଳି ଦୁଇ ଆଧାରକୁ ନେଇ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରା ଯାଇଛି । ୨୦୨୧ - ୨୨ ନିମନ୍ତେ ଚତୁର୍ଥ ଅଗ୍ରୀମ ଅଟକଳ ଗୁଡିକ ଅନୁସାରେ ବିଭିନ୍ନ ଫସଲ ଗୁଡିକର ଆନୁମାନିକ ଉତ୍ପାଦନ ବନାମ ୨୦୦୭ - ୦୮ ରୁ ଆଗକୁ ଉପଲବ୍ଧ ତୁଳନାତ୍ମକ ଅଟକଳ ଗୁଡିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ଏଥି ସହିତ ସଂଲଗ୍ନ ହୋଇଛି ।
୨୦୨୧-୨୨ ର ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ ଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନର ଅଗ୍ରୀମ ଅଟକଳ ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Fourth advance estimates for 2021-22 of major agriculture crops released
Foodgrain production estimated to be record 315.72 million tonnes in the country, up by 4.98 MT in 2020-21
Record production is a result of the farmer-friendly policies of the Central Government under the able leadership of PM Modi as well as tireless farmers and diligent scientists: Shri Narendra Singh Tomar
17 AUG 2022 12:50PM by PIB Delhi
The fourth advance estimates of production of major agricultural crops for the year 2021-22 have been released by the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. The production of Foodgrains in the country is estimated at 315.72 million tonnes which is higher by 4.98 million tonnes than the production of foodgrain during 2020-21. The production during 2021-22 is higher by 25 million tonnes than the previous five years’ (2016-17 to 2020-21) average production of foodgrains. Record production is estimated of rice, maize, gram, pulses, rapeseed and mustard, oilseeds and sugarcane. Agriculture and Farmers Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar has said that, this record production of so many crops is the result of the farmer-friendly policies of the Central Government under the able leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi as well as tireless hard work of the farmers and the diligence of the scientists.
As per 4th Advance Estimates, the estimated production of major crops during 2021-22 is as under: Foodgrains 315.72 million tonnes, Rice 130.29 million tonnes (record), Wheat 106.84 million tonnes, Nutri / Coarse Cereals 50.90 million tonnes, Maize 33.62 million tonnes (record), Pulses 27.69 million tonnes (record), Tur 4.34 million tonnes, Gram 13.75 million tonnes (record), Oilseeds 37.70 million tonnes (record), Groundnut 10.11 million tonnes, Soyabean 12.99 million tonnes, Rapeseed and Mustard 11.75 million tonnes (record), Sugarcane 431.81 million tonnes (record), Cotton 31.20 million bales (each of 170 kg), Jute & Mesta 10.32 million bales (each of 180 kg).
Total production of Rice during 2021-22 is estimated at record 130.29 million tonnes. It is higher by 13.85 million tonnes than the last five years’ average production of 116.44 million tonnes.
Production of Wheat during 2021-22 is estimated at 106.84 million tonnes. It is higher by 2.96 million tonnes than the last five years’ average wheat production of 103.88 million tonnes.
Production of Nutri / Coarse Cereals estimated at 50.90 million tonnes, which is higher by 4.32 million tonnes than the last five years’ average production of 46.57 million tonnes.
Total Pulses production during 2021-22 is estimated at record 27.69 million tonnes which is higher by 3.87 million tonnes than the last five years’ average production of 23.82 million tonnes.
Total Oilseeds production in the country during 2021-22 is estimated at record 37.70 million tonnes which is higher by 1.75 million tonnes than the production of 35.95 million tonnes during 2020-21. Further, the production of oilseeds during 2021-22 is higher by 5.01 million tonnes than the average oilseeds production.
Total production of Sugarcane in the country during 2021-22 is estimated at record 431.81 million tonnes which is higher by 58.35 million tonnes than the average sugarcane production of 373.46 million tonnes.
Production of Cotton and Jute & Mesta is estimated at 31.20 million bales (each of 170 kg) and 10.32 million bales (each of 180 kg), respectively.
The assessment of production of different crops is based on the data received from States and validated with information available from other sources.The estimated production of various crops as per the 4th Advance Estimates for 2021-22 vis-à-vis the comparative estimates for the years 2007-08 onwards is attached.
Click here for detailed Fourth Advance Estimates for Production of Major Crops 2021-22