লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
মরুওইবা লৌউশিংউগী মহৈ-মরোংশিংগী ২০২১-২২গী ওইবা মরিশুবা এদভান্স এস্তিমেৎ ফোংখ্রে
হৱাই-চেঙৱাই পুথোকপগী চাং ২০২০-২১দা এম.তি. ৪.৯৮ ওইরম্বদগী লৈবাক অসিদা মিলিয়ন তন ৩১৫.৭২ ওইরগনি হায়না পারি
রেকোর্দ ওইগদবা পুথোকপগী চাং অসি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী শক্তি লৈরবা লুচিং মখাদা কেন্দ্র লৈঙাক অসিগী লৌমীশিংদা য়াইফগদবা থৌশিলশিং অমসুং লৌমীশিংগী চোকথবা নাইদ্রবা থৌনা অমসুং হোৎনবা লেপতবা সাইন্তিস্তশিংগী মহৈনিঃ শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
17 AUG 2022 12:50PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউশিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না মরুওইবা লৌউশিংউগী মহৈ-মরোংশিংগী ২০২১-২২গী ওইবা মরিশুবা এদভান্স এস্তিমেৎ ফোংখ্রে। হৱাই-চেঙৱাই পুথোকপগী চাং ২০২০-২১দা মিলিয়ন তন ৪.৯৮ ওইরম্বদগী লৈবাক অসিদা মিলিয়ন তন ৩১৫.৭২ ওইরগনি হায়না পারি। ২০২১-২২দা পুথোকপগী চাং অসিসু মমাং চহি মঙা (২০১৬-১৭ দগীনা ২০২০-২১) ফাওবদা পুথোকখিবা চাংদগী মিলিয়ন তন ২৫ হেল্লি। রেকোর্দ ওইনা পুথোকপগী চাং অসি চেঙ, চুজাক, গ্রাম, পলসেস, রেপ্সীদ অমসুং হংগাম, থাউ থোকপা মরু অমসুং চুদা পাবনি। লৌউশিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফথৌরাং মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খি মদুদি হায়রিবা রেকোর্দ ওইনা মহৈ মরোং কয়া অমা পুথোক্কদৌরিবা অসি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী শক্তি লৈরবা লুচিং মখাদা কেন্দ্র লৈঙাক অসিগী লৌমীশিংদা য়াইফগদবা থৌশিলশিং অমসুং লৌমীশিংগী চোকথবা নাইদ্রবা থৌনা অমসুং হোৎনবা লেপতবা সাইন্তিস্তশিংগী মহৈনি।
৪শুবা এদভান্স এস্তিমেৎকী মতুং ইন্না, ২০২১-২২দা ওইগদবা মরুওইবা মহৈ মরোং পুথোকপগী চাং অসিঃ হৱাই চেঙৱাইদা ৩১৫.৭২ মিলিয়ন তন, চেঙদা ১৩০.২৯ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ), গেহু ১০৬.৮৪ মিলিয়ন তন, ন্যুত্রি/কোর্স সেরিএলস ৫০.৯০ মিলিয়ন তন, চুজাক ৩৩.৬২ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ), পলসেস ২৭.৬৯ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ), তুর ৪.৩৪ মিলিয়ন তন, গ্রাম ১৩.৭৫ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ), থাউ থোকপা মরু ৩৭.৭০ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ), গ্রাউন্দনৎ ১০.১১ মিলিয়ন তন, সোয়াবিন ১২.৯৯ মিলিয়ন তন, রেপসীদ অমসুং হঙ্গাম ১১.৭৫ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ), চু ৪৩১.৮১ মিলিয়ন তন (রেকোর্দ), লশিং ৩১.২০ মিলিয়ন বেল (অমমমদা ১৭০ কে.জি.), জুৎ অমসুং মেস্তা ১০.৩২ মিলিয়ন বেল (অমমমদা কে.জি. ১৮০)।
২০২১-২২দা অপুনবা ওইনা পুথোকপা চেঙগী চাং অসি ১৩০.২৯ মিলিয়ন তন ওইগনি হায়না পারি। মসিসু মমাং চহি মঙাগী চাংচৎতা লৈখিবা ১১৬.৪৪ মিলিয়ন তনগী চাংদগী ১৩.৮৫ মিলিয়ন তন হেল্লি।
২০২১-২২দা গেহু পুথোকপগী চাং অসি ১০৬.৮৪ মিলিয়ন তন ওইগনি হায়না পারি। মসিসু মমাং চহি মঙাদা গেহু পুথোকখিবগী চাংচৎতা লৈখিবা ১০৩.৮৮ মিলিয়ন তনগী চাংদগী ২.৯৬ মিলিয়ন তন হেল্লি।
ন্যুত্রি/কোর্স সেরিএল পুথোকপগী চাং অসি ৫০.৯০ মিলিয়ন তন ওইগনি, মসিনা মমাং চহি মঙাগী চাংচৎতা লৈখিবা ৪৬.৫৭ মিলিয়ন তনগী চাংদগী ৪.৩২ মিলিয়ন তন হেল্লি।
২০২১-২২গী ওইনা অপুনবা ওইনা পুথোকখিবা পলসেসকী চাং অসি ২৭.৬৯ মিলিয়ন তননি মসিসু মমাং চহি মঙাগী চাংচৎতা লৈখিবা ২৩.৮২ মিলিয়ন তনগী চাংদগী ৩.৮৭ মিলিয়ন তন হেল্লি।
লৈবাক অসিনা অপুনবা থাউ থোকপা মরু ২০২১-২দা পুথোকখিবা চাং অসি ৩৭.৭০ মিলিয়ন তননি হায়না পারি, মসিনা ২০২০-২১দা মিলিয়ন তন ৩৫.৯৫ পুথোকখিবদগী ১.৭৫ মিলিয়ন তন হেল্লি। মখা তানা, ২০২১-২২দা পুথোকপা থাউ থোকপা মরুগী চাং অসি চাংচত্তা পুথোকপগী চাংদগী ৫.০১ মিলিয়ন তন হেল্লি।
২০২১-২২দা অপুনবা ওইনা চু পুথোকখিবা চাং অসি ৪৩১.৮১ মিলিয়ন তননি মসি চাংচৎতা ৩৭৩.৪৬ মিলিয়ন তনগী চাং পুথোকপদগী ৫৮.৩৫ মিলিয়ন তন হেল্লি।
লশিং অমসুং জুৎ অমসুং মেস্তা পুথোকপগী চাং অসি মথং শিৎনা ৩১.২০ মিলিয়ন বেলস (অমমমদা ১৭০ কে.জি.) অমসুং ১০.৩২ মিলিয়ন বেল (অমমমদা ১৮০ কে.জি.)নি।
তোঙান-তোঙানবা মহৈ মরোংশিং পুথোকপগী এসেসমেন্ত অসি রাজ্যশিংদগী অমসুং অতোপ্পা সোর্সশিংদগী ফংবা পাউশিং অচুম অরান য়েংলবা মতুংদা ফংবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবনি। ২০২১-২২গী ৪শুবা এদভান্স এস্তিমেৎকী মতুং ইন্না তোঙান-তোঙানবা মহৈ মরোং পুথোকপগী চাং অমসুং ২০০৭-২০০৮কা চাংদম্নবগী চাং এতেচ তৌরি।
মরুওইবা মহৈ মরোংশিংগী ২০২১-২২গী ওইবা মরিশুবা এদভান্স এস্তিমেৎশিংগী অকুপ্পা মরোলগীদমক মফম অসিদা নম্বীয়ু।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Fourth advance estimates for 2021-22 of major agriculture crops released
Foodgrain production estimated to be record 315.72 million tonnes in the country, up by 4.98 MT in 2020-21
Record production is a result of the farmer-friendly policies of the Central Government under the able leadership of PM Modi as well as tireless farmers and diligent scientists: Shri Narendra Singh Tomar
17 AUG 2022 12:50PM by PIB Delhi
The fourth advance estimates of production of major agricultural crops for the year 2021-22 have been released by the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. The production of Foodgrains in the country is estimated at 315.72 million tonnes which is higher by 4.98 million tonnes than the production of foodgrain during 2020-21. The production during 2021-22 is higher by 25 million tonnes than the previous five years’ (2016-17 to 2020-21) average production of foodgrains. Record production is estimated of rice, maize, gram, pulses, rapeseed and mustard, oilseeds and sugarcane. Agriculture and Farmers Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar has said that, this record production of so many crops is the result of the farmer-friendly policies of the Central Government under the able leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi as well as tireless hard work of the farmers and the diligence of the scientists.
As per 4th Advance Estimates, the estimated production of major crops during 2021-22 is as under: Foodgrains 315.72 million tonnes, Rice 130.29 million tonnes (record), Wheat 106.84 million tonnes, Nutri / Coarse Cereals 50.90 million tonnes, Maize 33.62 million tonnes (record), Pulses 27.69 million tonnes (record), Tur 4.34 million tonnes, Gram 13.75 million tonnes (record), Oilseeds 37.70 million tonnes (record), Groundnut 10.11 million tonnes, Soyabean 12.99 million tonnes, Rapeseed and Mustard 11.75 million tonnes (record), Sugarcane 431.81 million tonnes (record), Cotton 31.20 million bales (each of 170 kg), Jute & Mesta 10.32 million bales (each of 180 kg).
Total production of Rice during 2021-22 is estimated at record 130.29 million tonnes. It is higher by 13.85 million tonnes than the last five years’ average production of 116.44 million tonnes.
Production of Wheat during 2021-22 is estimated at 106.84 million tonnes. It is higher by 2.96 million tonnes than the last five years’ average wheat production of 103.88 million tonnes.
Production of Nutri / Coarse Cereals estimated at 50.90 million tonnes, which is higher by 4.32 million tonnes than the last five years’ average production of 46.57 million tonnes.
Total Pulses production during 2021-22 is estimated at record 27.69 million tonnes which is higher by 3.87 million tonnes than the last five years’ average production of 23.82 million tonnes.
Total Oilseeds production in the country during 2021-22 is estimated at record 37.70 million tonnes which is higher by 1.75 million tonnes than the production of 35.95 million tonnes during 2020-21. Further, the production of oilseeds during 2021-22 is higher by 5.01 million tonnes than the average oilseeds production.
Total production of Sugarcane in the country during 2021-22 is estimated at record 431.81 million tonnes which is higher by 58.35 million tonnes than the average sugarcane production of 373.46 million tonnes.
Production of Cotton and Jute & Mesta is estimated at 31.20 million bales (each of 170 kg) and 10.32 million bales (each of 180 kg), respectively.
The assessment of production of different crops is based on the data received from States and validated with information available from other sources.The estimated production of various crops as per the 4th Advance Estimates for 2021-22 vis-à-vis the comparative estimates for the years 2007-08 onwards is attached.
Click here for detailed Fourth Advance Estimates for Production of Major Crops 2021-22