মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা লুপা লাখ অহুম ফাওবগী শোর্ত তর্ম এগ্রিকলচর লোন্দা চহিদা ১.৫%গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন পীবদা অয়াবা পীখ্রে
স্কিম অসিগী মখাদা ২০২২-২৩দগী ২০২৪-২৫ ফাওবগী মতমগী ওইনা লুপা করোর ৩৪,৮৫৬কী অহেনবা বজেতরী প্রোবিজনশিং লৈহনখ্রে
ৱারেপ অসিনা লৌউ-শিংউগী সেক্তর লৈরিবা লৌমীশিংদা ক্রেদিৎ ফ্লো মরাং কাইনা ফংহনবা ঙম্লগনি
17 AUG 2022 3:17PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্কীদমক শোর্ত তর্ম এগ্রিকলচর লোনশিংদা ১.৫%গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন পীবদা অয়াবা পীখ্রে। অসুম্না লৌমীশিংদা লুপা লাখ ৩ ফাওবগী শোর্ত-তর্ম এগ্রি-লোনশিং পীনবগীদমক শেনবা চহি ২০২২-২৩দগী ২০২৪-২৫গী ওইনা লেন্দিং ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্তা (কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগা লোয়ননা হকথেংননা সিদেদ তৌবা পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং, প্রাইবেৎ সেক্তর বেঙ্কশিং, স্মোল ফাইনান্স বেঙ্কশিং, রিজনেল রুরেল বেঙ্কশিং, কোওপরেতিব বেঙ্কশিং অমসুং কম্প্যুতরাইজ পি.এ.সি.এস.) ১.৫%গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন পীরগনি।
ইন্তরেস্ত সবভেন্সন সপ্পোর্ত হেনগৎহনবদা স্কিম অসিগী মখাদা ২০২২-২৩দগী ২০২৪-২৫ ফাওবগী মতমগী ওইনা লুপা করোর ৩৪,৮৫৬কী অহেনবা বজেতরী প্রোবিজনশিং মথৌ তাই।
কান্নবশিং:
ইন্তরেস্ত সবভেন্সন্দা হেনগৎলকপনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা ক্রেদিৎ ফ্লোগী সস্তেনেবিলিতী লৈহল্লগনি লোয়ননা মসিনা লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিং মরু ওইনা রিজনেল রুরেল বেঙ্কশিং অমসুং কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী ফাইনান্সিএল হেল্থ অমসুং ভাইএবিলিতী লৈহন্দুনা রুরেল ইকনোমীদা এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ মরাং কাইনা ফংহনবা ঙমহল্লি।
বেঙ্কশিংনা ফন্দশিংগী কোস্ততা হেনগৎলকপা অসি এবজোর্ব তৌবা ঙমহনগনি অমসুং শোর্ত তর্ম এগ্রিকলচরগী মথৌ তাবশিংগীদমক লৌমীশিংদা লোনশিং পীনবা পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং লৌমী কয়ানা এগ্রিকলচর ক্রেদিৎকী কান্নবা ফংবা ঙমহনগনি। শোর্ত তর্ম এগ্রি-লোনশিং অসি অনিমেল হসবেন্দরী, দাইরিয়িং, পোলত্রী, ফিশরিজ য়াওনা থবক-থৌরম পুম্নমক্কীদমক পীবনা মরম ওইরগা থবক পীবসু ঙম্লগনি।
লৌমীশিংনা মতম চানা লোন শীংগৎহনবগা লোয়ননা চহিদা ৪%গী শেন্দোইগী চাংদা শোর্ত তর্ম এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ মখা তানা ফংলগনি।
মসিগী মরমদা:
লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা অপনবা লৈতনা ক্রেদিৎ ফংহনবা হায়বা অসি ভারত সরকারগী মরু ওইবা পান্দমনি। মসিগী মতুং ইন্না কিসান ক্রেদিৎ কার্দ স্কিম অসি লৌমীশিংগীদমক মখোয়না লৌউ-শিংউগী প্রদক্ত অমসুং সর্ভিসশিং মতম অমা হেক্তদা ক্রেদিৎতা লৈবা য়ানবগীদমক মখোয়গী মপাঙ্গল হাপ্নবা হৌদোকখি। লৌমীশিংনা বেঙ্কশিংদা খ্বাইদগী তাবা শেন্দোইগী চাং পীনবগীদমক ভারত সরকারনা লৌমিশিংনা সবসিদাইজ ইন্তরেস্ত রেৎশিংদা শোর্ত তর্ম ক্রেদিৎ পীনবা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিম (আই.এস.এস.) হৌদোকখি, হৌজিক্না মসিগী মমিং অসি মোদিফাইদ ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিম (এম.আই.এস.এস.) হায়না কৌরি।
স্কিম অসিগী মখাদা, চহিদা ৭%গী চাংদা এনিমেল হসবেন্দরী, দাইরিয়িং, পোলত্রী, ফিশরিজ অসিনচিংবা য়াওনা লৌউ-শিংউ অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিংদা থবক তৌরিবা লৌমীশিংদা লুপা লাখ ৩.০০ ফাওবগী শোর্ত তর্ম এগ্রিকলচর লোনশিং ফংহল্লি। লোনশিং থুনা অমদি মতম চানা শীংগৎপা ঙম্নবগীদমক লৌমীশিংদা অহেনবা ৩%গী সবভেন্সনসু (প্রোমপ্ত রিপেমেন্ত ইনসেন্তিব – পি.আর.আই.) পীখি। মরম অসিনা করিগুম্বা লৌমী অমনা মহাক্কী লোন অদু মতম চানা শীংদোকপা তারবদি মহাক্না চহিদা ৪%গী চাংদা ক্রেদিৎ ফংহল্লি। লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক ভারত সরকারনা স্কিম অসি ফংহল্লিবা ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন (আই.এস.) পীরি। সপ্পোর্ত অসি কেন্দ্রনা ১০০% ফন্দিং তৌরি, মসি বজেৎ আউতলে অমসুং বেনিফিসরীশিংগী কবরেজতা য়েংবদা দি.এ. এন্দ এফ.দবল্যু.গী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্কিম ওইরি।
হন্দক্তা, করোর ২.৫গী পান্দম থমখিবা আত্মনির্ভর ভারত কেম্পগী মখাদা লৌমী করোর ৩.১৩ হেনবদা অনৌবা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.) পীখি। পি.এম.-কিসান স্কিমগী মখাদা এনরোল তৌখিবা লৌমিশিংগীদমক কে.সি.সি. সেচুরেসন দ্রাইব অসিগুম্বা অখন্নবা থৌশিলনা কে.সি.সি. সেঙ্কসন তৌনবগীদমক চংবা থৌওং অমদি চে-চাং অসিসু লাইথোকহনখি।
শেন্মীৎলোনগী হোংলক্লিবা ফীভম, মরু ওইনা কোওপরেতিব বেঙ্কশিং অমসুং রিজনেল রুরেল বেঙ্কশিংগুম্বা ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংগীদমক শেন্দোইগী চাং অমসুং লেন্দিং রেৎশিংদা হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা সরকারনা ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদা পীবা ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী রেৎ য়েংশিনখি। মসিনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা লৌমীশিংদা ক্রেদিৎ ফ্লো মরাং কাইনা ফংহনবা ঙম্লগনি লোয়ননা লেন্দিং ইন্সতিত্যুসনশিংগী ফাইনান্সিএল হেল্থ ফগৎহল্লগনি পানরি।
শীংনবা অসি কোকহন্নবা ভারত সরকারনা ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক্কীদমক শোর্ত তর্ম এগ্রিকলচর লোনশিংদা ১.৫%গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন ফংহন্নবা প্রোএক্তিব ওইনা ৱারেপ লৌখি।

Cabinet
Cabinet approves Interest subvention of 1.5% per annum on Short Term Agriculture Loan upto Rupees Three lakh
Additional budgetary provisions of Rs 34,856 crore for the period of 2022-23 to 2024-25 under the scheme
Decision will ensure adequate credit flow in agriculture sector to the farmer
17 AUG 2022 3:17PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved to restore Interest Subvention on short term agriculture loans to 1.5% for all financial institutions. Thus, Interest Subvention of 1.5% will be provided to lending institutions (Public Sector Banks, Private Sector Bank, Small Finance Banks, Regional Rural Banks, Cooperative Banks and Computerized PACS directly ceded with commercial banks) for the financial year 2022-23 to 2024-25 for lending short term agri-loans upto Rs 3 lakh to the farmers.
This increase in Interest Subvention support requires additional budgetary provisions of Rs 34,856 crore for the period of 2022-23 to 2024-25 under the scheme.
Benefits:
Increase in Interest Subvention will ensure sustainability of credit flow in the agriculture sector as well as ensure financial health and viability of the lending institutions especially Regional Rural Banks & Cooperative Banks, ensuring adequate agriculture credit in rural economy.
Banks will be able to absorb increase in cost of funds and will be encouraged to grant loans to farmers for short term agriculture requirements and enable more farmers to get the benefit of agriculture credit. This will also lead to generation of employment since short term agri-loans are provided for all activities including Animal Husbandry, Dairying, Poultry, fisheries.
Farmers will continue to avail short term agriculture credit at interest rate of 4% per annum while repaying the loan in time.
Background:
Ensuring hassle-free credit availability at cheaper rate to farmers has been the top priority of Government of India. Accordingly, Kisan Credit Card scheme was introduced for farmers, to empower them to purchase agriculture products and services on credit at any time. To ensure that the farmers have to pay a minimal interest rate to the bank, the Government of India introduced Interest Subvention Scheme (ISS), now renamed as Modified Interest Subvention Scheme (MISS), to provide short term credit to farmers at subsidized interest rates.
Under this scheme, short term agriculture loan upto Rs. 3.00 lakh is available to farmers engaged in Agriculture and other allied activities including Animal Husbandry, Dairying, Poultry, fisheries etc. at the rate of 7% p.a. An additional 3% subvention (Prompt Repayment Incentive - PRI) is also given to the farmers for prompt and timely repayment of loans. Therefore, if a farmer repays his loan on time, he gets credit at the rate of 4% p.a. For enabling this facility to the farmers, Government of India provides Interest Subvention (IS) to the Financial Institutions offering this scheme. This support is 100% funded by the Centre, it is also the second largest scheme of DA&FW as per budget outlay and coverage of beneficiaries.
Recently, under the Aatmanirbhar Bharat campaign, over 3.13 Crore farmers have been issued new Kisan Credit Card (KCC) against the target of 2.5 Crore. Special initiatives such as the KCC Saturation Drive for farmers enrolled under PM-KISAN scheme have also simplified the process and documentation involved for getting the KCC sanctioned.
Keeping in view the changing economic scenario, especially increase in the interest rate and lending rates for the financial institutions especially Cooperative Banks and Regional Rural Banks, The Government has reviewed the rate of Interest subvention provided to these Financial Institutions. It is expected that this will ensure adequate credit flow in agriculture sector to the farmer as well as ensure financial health of lending institutions.
To address this challenge, Government of India has proactively decided to restore Interest Subvention on short term agriculture loans to 1.5% for all financial institutions.