প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১০ আগষ্টত পাণিপতত ‘২জি ইথানল প্ৰকল্প’ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বছৰি প্ৰায় তিনিকোটি লিটাৰ ইথানল উত্পাদনৰ বাবে প্ৰকল্পটোত প্ৰায় দুইলাখ টন ধানৰ নৰা ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব
অতিৰিক্ত আয়ৰ সুযোগ প্ৰদানৰে জৈৱ-ইন্ধনৰ উত্পাদনে কৃষকসকলক সবল কৰি তুলিব
ই প্ৰতিবছৰে প্ৰায় তিনিলাখ টন পৰিমাণৰ ‘কাৰ্বন ডাই অক্সাইড গেছ’ৰ সম হাৰৰ নিৰ্গমণো হ্ৰাস কৰাত অৰিহণা আগবঢ়াব
08 AUG 2022 5:27PM by PIB Guwahati
‘বিশ্ব জৈৱ-ইন্ধন দিৱস’ উপলক্ষে অহা ১০ আগষ্ট, ২০২২ৰ বিয়লি ৪.৩০ বজাত ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰে হাৰিয়াণাৰ পাণিপতত স্থাপন কৰা ‘দ্বিতীয় প্ৰজন্ম(২জি)ৰ ইথানল প্ৰকল্প’টো ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে।
দেশত জৈৱ-ইন্ধনৰ উত্পাদন আৰু ব্যৱহাৰৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে বহু বছৰৰ পৰা চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰি অহা পদক্ষেপ লানিৰ অংশ হিচাপেই প্ৰকল্পটো উচৰ্গা কৰা হ’ব। অধিক ক্ৰয়সাধ্য, সকলোৱে পাব পৰা, পাৰদৰ্শী আৰু বহণক্ষম কৰি তুলি শক্তিখণ্ডৰ ৰূপান্তৰ সাধনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰহণ কৰি অহা নেৰানেপেৰা প্ৰয়াসক সাৰোগত কৰিয়েই এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
‘ভাৰতীয় তেল নিগম লিমিটেড’-য়ে ৯০০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয়ৰে ‘২জি ইথানল প্ৰকল্প’টো নিৰ্মাণ কৰি উলিয়াইছে আৰু ই পাণিপত শোধনাগাৰৰ নিকটবৰ্তি।অত্যাধুনিক থলুৱা প্ৰযুক্তিৰ ভিত্তিত নিৰ্মিত প্ৰকল্পটোৱে বছৰি প্ৰায় তিনিকোটি লিটাৰ ইথানল উত্পাদনৰ বাবে প্ৰায় দুইলাখ টন ধানৰ অৱশিষ্ট ব্যৱহাৰ কৰি ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা ‘আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ আহৰণ’ৰ প্ৰয়াসৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিব।
কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ অৱশিষ্টৰ সদ্ব্যৱহাৰৰে কৃষকসকলকো ই এক অতিৰিক্ত আয়ৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। এই প্ৰকল্পৰ সঞ্চালনৰে জড়িত কৰ্মচাৰীৰ প্ৰত্যক্ষ নিয়োজনৰ লগতে ইয়াৰ বাবে ধানৰ অৱশিষ্ট আদিৰ দৰে কেঁচামাল সংগ্ৰহৰ দৰে কাম-কাজত পৰোক্ষ নিয়োজনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰকল্পটো পনীয়া অপদ্ৰব্যৰ নিষ্কাশন শূণ্য হ’ব।
ধানৰ নৰা আদি পোৰাৰ হাৰ কমাই প্ৰকল্পটোৱে প্ৰতিবছৰে প্ৰায় তিনিলাখ টন পৰিমাণৰ ‘কাৰ্বন ডাই অক্সাইড গেছ’ৰ সম পৰিমাণৰ ‘গ্ৰীণহাউছ গেছ’ৰ নিৰ্গমণো হ্ৰাস কৰাত অৰিহণা আগবঢ়াব, যি দেশৰ পথসমূহৰ পৰা বছৰি প্ৰায় ৬৩,০০০খন গাড়ী প্ৰতিস্থাপনৰ সমতুল্য হ’ব বুলি কব পৰা যায়।

Prime Minister's Office
PM to dedicate 2G Ethanol Plant in Panipat on 10th August
Plant will utilise around two lakh tonnes of rice straw to generate about three crore litres of Ethanol annually
Production of biofuel will empower farmers through provision of additional income generation opportunity
It will also contribute to reduction of about three lakh tonnes of Carbon Dioxide equivalent emissions per year
08 AUG 2022 5:27PM by PIB Delhi
On the occasion of World Biofuel Day, Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate the 2nd generation (2G) Ethanol Plant in Panipat, Haryana to the nation on 10th August, 2022 at 4:30 PM via video conferencing.
The dedication of the Plant is part of a long series of steps taken by the government over the years to boost the production and usage of biofuels in the country. This is in line with the Prime Minister’s constant endeavour to transform the energy sector into being more affordable, accessible, efficient and sustainable.
The 2G Ethanol Plant has been built at an estimated cost of over Rs. 900 crore by Indian Oil Corporation Ltd. (IOCL) and is located close to the Panipat Refinery. Based on state-of-the-art indigenous technology, the project will turn a new chapter in India’s waste-to-wealth endeavours by utilising about 2 lakh tonnes of rice straw (parali) annually to generate around 3 crore litres of Ethanol annually.
Creating an end-use for the agri-crop residue would empower farmers and provide an additional income generation opportunity for them. The Project will provide direct employment to people involved in the plant operation and indirect employment will be generated in the supply chain for rice straw cutting, handling, storage, etc.
The project will have zero liquid discharge. Through reduction in burning of rice straw (parali), the project will contribute to a reduction of Greenhouse Gases equivalent to about 3 lakh tonnes of Carbon Dioxide equivalent emissions per annum, which can be understood as equivalent to replacing nearly 63,000 cars annually on the country's roads.