প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মালদ্বীপৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰদান কৰা প্ৰেছ বিবৃতি
02 AUG 2022 5:05PM by PIB Guwahati
মহামহিম, মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি সোলিহ,
দুয়োটা প্ৰতিনিধিদলৰ সদস্যসকল,
সংবাদ মাধ্যমৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গ,
নমস্কাৰ!
সৰ্ব প্ৰথমে মই মোৰ মিত্ৰ ৰাষ্ট্ৰপতি সোলিহ আৰু তেওঁৰ সৈতে অহা প্ৰতিনিধিবৰ্গক আদৰণি জনাইছো। শেহতীয়া বছৰচেৰেকত ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ মাজৰ বন্ধুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্কত নতুন উদ্দীপনাৰ সৃষ্টি হৈছে, আমাৰ ঘনিষ্ঠতা বৃদ্ধি পাইছে। মহামাৰীয়ে সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানৰ পিচতো আমাৰ সহযোগিতাই এক ব্যাপক অংশীদাৰিত্বৰ ৰূপ ধাৰণ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আজি ৰাষ্ট্ৰপতি সোলিহৰ সৈতে মই বহুকেইটা বিষয় সন্দৰ্ভত বহলাই আলোচনা কৰিছো। আমি আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ সকলো দিশৰ সমীক্ষা কৰিছো, আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ আঞ্চলিক তথা বিশ্ব-প্ৰেক্ষাপটৰ প্ৰসংগসমূহৰ সন্দৰ্ভতো মত বিনিময় কৰিছো।
এই কিছু সময়ৰ আগতে আমি ‘গ্ৰেটাৰ মালে কানেক্টিভিটী প্ৰকল্প’ৰ শুভাৰম্ভ কৰিলো। ই মালদ্বীপৰ সকলোতকৈ বৃহত্ আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্প হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
আমি আজি গ্ৰেটাৰ মালেত ৪০০০ টা সামাজিক আবাসগৃহ নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পটোৰো পৰ্যালোচনা কৰিছো। এই কথা ঘোষণা কৰিবলৈ পাই মোৰ ভাল লাগিছে যে আমি অতিৰিক্ত ভাবে আৰু ২০০০টা সামাজিক আবাসগৃহ নিৰ্মাণৰ বাবেও বিত্তীয় সহযোগিতা আগবঢ়াম।
আমি ১০০ নিযুত ডলাৰৰ এক অতিৰিক্ত ‘লাইন অব ক্ৰেডিট’ দিয়াৰ বাবেও সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো, যাতে সকলোবোৰ প্ৰকল্প নিৰ্দ্ধাৰিত সময়-সূচী অনুযায়ীয়েই সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰা যায়।
বন্ধুসকল,
ভাৰত মহাসাগৰত ‘ট্ৰান্স-নেশ্যনেল’ অপৰাধ, আতংকবাদ তথা নিচাযুক্ত দ্ৰব্যৰ সৰবৰাহৰ সংকটে গুৰুতৰ ৰূপ লৈছে। আৰু সেয়ে, প্ৰতিৰক্ষা আৰু সুৰক্ষাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আৰু সমন্বয় সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই সকলো উমৈহতীয়া প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে আমি আমাৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিছো। ইয়াত মালদ্বীপৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বিষয়ববীয়াসকলৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধন আৰু প্ৰশিক্ষণ সহযোগিতাও অন্তৰ্ভূক্ত হৈ আছে। মই এই কথা ঘোষণা কৰিবলৈ পাই সুখী হৈছো যে ভাৰতে মালদ্বীপৰ নিৰাপত্তা বাহিনীৰ বাবে ২৪খন বাহন আৰু এখন সামুদ্ৰিক নাওঁ প্ৰদান কৰিব। আমি মালদ্বীপৰ ৬১টা দ্বীপত আৰক্ষী সা-সুবিধা প্ৰতিস্থা কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সহযোগিতা আগবঢ়াম।
বন্ধুসকল,
মালদ্বীপৰ চৰকাৰে ২০৩০ পৰ্যন্ত কাৰ্বন নিৰ্গমণ হাৰ ‘নেট জিৰো’ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিছে। মই এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি সোলিহক অভিনন্দন জনাইছো, আৰু এই আশ্বাস প্ৰদান কৰিছো যে এই লক্ষ্য প্ৰাপ্তিৰ বাবে ভাৰতে মালদ্বীপক সম্ভৱপৰ সকলো সহযোগিতা আগবঢ়াব। ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ‘এক বিশ্ব, এক সূৰ্য, এক গ্ৰিড’-ৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, আৰু ইয়াৰ আধাৰত আমি মালদ্বীপৰ সৈতে প্ৰভাৱশালী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত-মালদ্বীপ সহযোগিতাই কেৱল দুয়োখন দেশৰ নাগৰিকসকলৰ হিত সাধনেই কৰা নাই, বৰং অঞ্চলটোৰ শান্তি, স্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰো স্ৰোত হৈ উঠিছে।
মালদ্বীপৰ যিকোনো প্ৰয়োজনীয়তা বা সংকটত ভাৰতে প্ৰথমে সঁহাৰি জনাই আহিছে আৰু আগলৈও আগবঢ়াই যাব।
মই ৰাষ্ট্ৰপতি সোলিহ আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গৰ সুন্দৰ ভাৰত যাত্ৰাৰ কামনা কৰিছো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister, Shri Narendra Modi during the official visit of President of Maldives to India
02 AUG 2022 5:05PM by PIB Delhi
Your Excellency, My friend President Solih,
Members of both delegations,
Media representatives,
Namaskar!
First of all, I would like to welcome my friend President Solih and his delegation to India. In the last few years, there has been a renewed vigour in the friendly relations between India and Maldives, our closeness has increased. Despite the challenges posed by the pandemic, our cooperation is taking the form of a comprehensive partnership.
Friends,
Today, I had extensive discussions with President Solih on a number of topics. We reviewed all the dimensions of our bilateral cooperation, and also exchanged views on important regional and global issues.
Just a short while ago, we welcomed the launch of the Greater Male connectivity project. It will be the largest infrastructure project in the Maldives.
We also reviewed projects for the construction of 4000 social housing units in Greater Male today. I am happy to announce that we will additionally provide financial support for 2000 social housing units.
We have also decided to provide an additional $100 million line of credit, so that all projects can be completed in a time-bound manner.
Friends,
The threat of trans-national crime, terrorism and drug trafficking in the Indian Ocean is serious. And therefore, close contact and coordination between India and Maldives in the field of defence and security is vital for the peace and stability of the entire region. We have increased our cooperation against all these common challenges. It also includes capacity building and training support for Maldivian security officials. I am happy to announce that India will provide 24 vehicles and one naval boat for the Maldives Security Force. We will also cooperate in building police facilities in 61 islands of Maldives.
Friends,
The Maldivian government has set a target to achieve net zero carbon emissions by 2030. I congratulate President Solih for this commitment, and also assure that India will extend all possible support to the Maldives to achieve this goal. India has taken up its initiative of One World, One Sun, One Grid internationally, and under this we can take effective steps with Maldives.
Friends,
Today, the India-Maldives partnership is not only working in the interest of the citizens of both the countries but is also becoming a source of peace, stability and prosperity for the region.
India has been and will continue to be the first responder in any need or crisis of Maldives.
I wish President Solih and his delegation a pleasant visit to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.