প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মালদিবসকী রাস্ত্রপতিনা ভারত্তা লেঙলক্লম্বগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থোকপা প্রেস স্তেৎমেন্তকী ইংলিশতা হন্দোকপা
02 AUG 2022 5:05PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, ঐহাক্কী মরুপ রাস্ত্রপতি সোলিহ,
দেলিগেসন অনিমক্কী মীহুৎশিং,
মীদিয়াগী ইচিল ইনাওশিং,
খুরমজরি!
অহানবমক্তদা, ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ রাস্ত্রপতি সোলিহবু অমসুং মহাক্কী দেলিগেসননা ভারত্তা লেঙবীরকপগীদমক তরাম্না ওকচরি। হৌখিবা চহি খরসিদা ভারত অমসুং মালদিবস অনিগী মরক্তা লৈরিবা মরুপ মপাং ওইবগী মরী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলকপগী মমি উজৈ, অমসুং ঐখোয়গী নক্নবগী চাং অসি হেনগৎলক্লি। লাইচৎ অসিনা পীরিবা অৱা-চৈথেং কয়া তুংওইনরম্লগা, ঐখোয়গী মতেং পাংনবগী মওং অসি হেন্না পাকথোক চাউথোক্না মপাং অমা ওইবগী মওংদা লাক্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐহাক্না রাজস্ত্রপতি সোলিহগা লোইননা হীরম কয়াগী মতাংদা মমুৎ তানা খন্ন-নৈনখি। ঐখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মতেং পাংনবগী মাইকৈ পুম্নমক হন্না য়েংশিনমিন্নখি, অমসুং লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী ওইবা থৌদোক ৱাথোকশিংগী মতাংদা লৈবা মরুওইবা হীরমশিংগী মতাংদসু ইশা ইশাগী ওইবা মোৎশিং পীনখি।
মীকুপ খরগী মমাংদা, ঐখোয়না গ্রেতর মালে কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত হৌদোকপবু তরাম্না ওকমিন্নখি। মসিনা মালদিবসতা লৈবা খ্বাইদগী চাউবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত ওইরগনি।
ঐখোয়না ঙসি গ্রেতর মালেদা সোসিএল হাউজিং য়ুনিৎ ৪০০০ শানবগী প্রোজেক্তশিং য়েংশিনখি। মসিদা সোসিএল হাউজিং য়ুনিৎ ২০০০গী অহেনবা শেলগী তেংবাং পাংলগনি হায়না লাউথোকচবদা হরাওবা পোকচৈ।
প্রোজেক্ত পুম্নমক অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিনবা য়ানবগীদমক ঐখোয়না অহেনবা $১০০ মিলিয়ন লাইন ওব ক্রেদিৎ পীনবা ৱারেপসু লৌরে।
মরুপশিং,
ইন্দিয়ন ওসিনদা লৈরিবা ত্রান্স-নেসনেল ক্রাইম, তেরোরিওম অমসুং দ্রগ ত্রাফিক্কিংগী অকিবসি য়াম্না শাথিরে। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, ভারত অমসুং মালদিবসনা ঙাকশেল অমসুং সেক্যুরিতীগী হীরমদা হেন্না নক্ননা চৎমিন্নবা অমসুং মতেং পাংনবগী থবক অসি শান্তি রক্সা অমসুং লমদম অপুনবগী ওইনা তংদু লৈতানা লৈনবগী য়াম্না মরুওইবা হীরম অমা ওইরক্লে। হায়রিবা মান্নবা খুদোংচাদবা হীরমশিং অসিদা মতেং পাংনবগী থবকশিং হেনগৎলে। মসিদা মালদিবিয়ন সেক্যুরিতী ওফিসিএলশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ত্রেনিং সপ্পোর্ত পীবা য়াওরি। ভারতনা মালদিবস সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগীদমক গারী ২৪ অমসুং নেভেল বোত অমা পীরগনি হায়না লাউথোকচবদা হরাওবা ফাওজৈ। মালদিবসকী ইথৎ ৬১দা পুলিস ফেসিলিতী শাগৎপদসু মতেং পাংনগনি।
মরুপশিং,
মালদিবসকী লৈঙাকনা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা কার্বন থাদোকপগী চাং জিরোদা লৈহনগনি হায়বগী পান্দমসু থম্লি। ঐহাক্না রাস্ত্রপতি সোলিহবু অচেৎপা ফিরেপ অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং পান্দম অসি ফংনবগীদমক ভারতনা মালদিবসতা অঙম্বা থাক্তা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীজরি। মালেম অমা, নুমিৎ অমা, গ্রিদ অমা হায়বা খোঙথাং অমা অন্তর্জাতিগী থাক্তা লৌখৎলি অমসুং মসিগী মখাদা ঐখোয়না মালদিবসকা লোইননা কান্নবা ফংগদবা খোঙথাং কয়া লৌখৎপা য়াগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারত মালদিবসকী মপাং অসি লৈবাক অনিগী ইরৈচাশিংগী ৱাখল্লোন খক্তদা থবক তৌবা নৎত্রে, মসি শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপগীসু হৌরকফম অমা ওইরক্লি।
মালদিবসতা করিগুম্বা লাংফম অমহেক থেংনবদা ভারতনা ইহান হানবা খুৎ লান্থোকপা লৈবাক অমা ওইরক্লি অমসুং মতুংদসু ওইখিগনি।
ঐহাক্না রাস্ত্রপতি সোলিহ অমসুং মহাক্কী দেলিগেসন্না ভারত্তা লেঙবীরকপদা য়াম্না নুংঙাইবা মীকুপ কয়া লোইনবা ওইরসনু হায়না নিজরি।
অদুক্কী মতীক থাগৎচরি।
খঙজঞ্জবা – মসি প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখিবা ৱাফমদগী হন্দোকচবনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখি।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister, Shri Narendra Modi during the official visit of President of Maldives to India
02 AUG 2022 5:05PM by PIB Delhi
Your Excellency, My friend President Solih,
Members of both delegations,
Media representatives,
Namaskar!
First of all, I would like to welcome my friend President Solih and his delegation to India. In the last few years, there has been a renewed vigour in the friendly relations between India and Maldives, our closeness has increased. Despite the challenges posed by the pandemic, our cooperation is taking the form of a comprehensive partnership.
Friends,
Today, I had extensive discussions with President Solih on a number of topics. We reviewed all the dimensions of our bilateral cooperation, and also exchanged views on important regional and global issues.
Just a short while ago, we welcomed the launch of the Greater Male connectivity project. It will be the largest infrastructure project in the Maldives.
We also reviewed projects for the construction of 4000 social housing units in Greater Male today. I am happy to announce that we will additionally provide financial support for 2000 social housing units.
We have also decided to provide an additional $100 million line of credit, so that all projects can be completed in a time-bound manner.
Friends,
The threat of trans-national crime, terrorism and drug trafficking in the Indian Ocean is serious. And therefore, close contact and coordination between India and Maldives in the field of defence and security is vital for the peace and stability of the entire region. We have increased our cooperation against all these common challenges. It also includes capacity building and training support for Maldivian security officials. I am happy to announce that India will provide 24 vehicles and one naval boat for the Maldives Security Force. We will also cooperate in building police facilities in 61 islands of Maldives.
Friends,
The Maldivian government has set a target to achieve net zero carbon emissions by 2030. I congratulate President Solih for this commitment, and also assure that India will extend all possible support to the Maldives to achieve this goal. India has taken up its initiative of One World, One Sun, One Grid internationally, and under this we can take effective steps with Maldives.
Friends,
Today, the India-Maldives partnership is not only working in the interest of the citizens of both the countries but is also becoming a source of peace, stability and prosperity for the region.
India has been and will continue to be the first responder in any need or crisis of Maldives.
I wish President Solih and his delegation a pleasant visit to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.