প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা চেন্নৈগী অন্না য়ুনিভর্সিতীগী ৪২শুবা কনভোকেসন্দা ৱা ঙাঙখ্রে
“ঙসি অসদি মায় পাকপগী নুমিৎ ওইবতা নত্তনা, অনীঙবা-অপাম্বা ফংবগী নুমিৎ অমসু ওইরি”
“মালেম পুম্বনা ভারতকী নহাশিংদা থাজবগী মিৎয়েং য়েংলি। অদোম্না লৈবাক্কী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইরি, মরম অদুনা ভারতনা মালেমগী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইরিবনি”
“শিংনবা কয়ানা ঐখোয় অসি করিনা শাবনো তাক্লি। ভারতনা মশাদা থাজবগা লোয়ননা খঙদবা কয়াগা মাইয়োক্নখি”
“ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ দাইনামিক্সতা ভারতনা কল্লিবা থাক অসিনা হৌজিক ফাওবগী খ্বাইদগী হেন্না ফবা ওইরি”
ভারতনা গ্লোবেল সপ্লাই চেনগী মরু ওইবা লিঙ্ক অমা ওইরক্লি
“তেক্নোলোজীবু পাম্বা, রিস্ক-লৌবশিংদা থাজবা অমসুং রিফোর্ম পাংথোক্নিংবগী মতৌ হৌজিক লৈরে”
“মপাঙ্গল লৈবা সরকার অমনা পুম্নমক লাকশিন্দুনা থমদে। মসিনা সীস্তেমগী য়েৎনীংবগী মতৌবু লাকশিল্লি। মপাঙ্গল লৈবা সরকারনা অকক্নবা থমদে, মখোয়না মীয়ামগী তায়। মপাঙ্গল লৈবা সরকার অমনা দোমেন খুদিংদা চঙশিন্দে। মখোয়দি মশাবু অকক্নবা থমদুনা, মীয়ামগী তেলেন্ত শিজিন্ননবা মফম শেম্মি”
29 JUL 2022 11:40AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি চেন্নৈগী অন্না য়ুনিভর্সিতীদা পাংথোকপা ৪২শুবা কনভোকেসন্দা শরুক য়াখ্রে। তমিল নাদুগী রাজ্যপাল, শ্রী আর.এন. রবী, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী এম.কে. স্তালিন, কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী এল. মুরুগনসু অতোপ্পা মীথুংলেনশিংগা লোয়ননা থৌরমসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, মহৈরোইশিংবু মশাগী দিগ্রী ফংবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। “ঙসি, অন্না য়ুনিভর্সিতীগী ৪২শুবা কনভোকেসন্দা গ্রেজুএত লোইরিবা অদোম খুদিংবু থাগৎচরি। অদোম্না ইশাগী তুংগী পুন্সি অমদি ৱাখল্লোন্দা শোইদনমক্কী শেমগৎলম্লগনি। মরম অদুনা, ঙসি অসদি মায় পাকপগী নুমিৎ ওইবতা নত্তনা, অনীঙবা-অপাম্বা ফংবগী নুমিৎ অমসু ওইরি”, হায়না মহাক্না হায়খি। মখোয়শিংবু হয়েংগী লুচিংবা হায়না কৌরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী মমা-মপাশিংগী কত্থোকখিবা, য়ুনিভর্সিতী অসিগী ওজা অমদি নন-তিচিং স্তাফশিংগী তেংবাংশিংদসু প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মদ্রাস হায়না খঙনবা মফম অসিদগী চহি ১২৫গী মমাংদা ভারতকী নহারোলশিংনা তৌবা ঙম্বগী মতিক ময়াইশিংগী মতাংদা স্বামী বিবেকানন্দনা ফোঙদোক্লমখিবা ৱাহৈশিং অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “মালেম পুম্বনা ভারতকী নহাশিংদা থাজবগী মিৎয়েং য়েংলি। অদোম্না লৈবাক্কী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইরি, মরম অদুনা ভারতনা মালেমগী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইরিবনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হান্নগী রাস্ত্রপতি ওইরম্বা, দাঃ এ.পি.জে. অবদুল কলামগা অন্না য়ুনিভর্সিতীগা মরী লৈনরম্ববুসু নৌহৌনা নীংশিংখি। “মহাক্কী ৱাখল্লোন অমসুং ভেল্যুনা অদোমদা মতম পুম্বদা ইথিল পীবা ওইসনু”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিদি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা থৌওং অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিদি, করম্না মাইয়োক্নগদগে হায়বগী কনা অমত্তদা পাউতাক লৈতবা চহি-চা অমদা অমুকখক থোকপা থৌদোক অমনি। মসিনা লৈবাক খুদিংবু চাংয়েং তৌখি। শিংনবা কয়ানা ঐখোয় অসি করিনা শাবনো তাক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতনা মশাদা থাজবগা লোয়ননা খঙদবা কয়াগা মাইয়োক্নখি, অমসুং মসি ঙমখ্রিবা অসিদি ঐখোয়গী সাইন্তিস্ত, হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেল অমসুং মীচম মীয়ামগী হোৎনজমন্ননি। পুম্নমক অসিগী মহৈ ওইনা, মহাক্না হায়খি, ভারতকী সেক্তর খুদিংনা অনৌবা পাঙ্গলগা লোয়ননা মায় পাক্লিবনি। ইন্দস্ত্রী, ইনভেস্তমেন্ত, ইন্নোভেসন নত্ত্রগা মালেমগী ত্রেদ, হীরম কয়া অসিদা ভারতনা হৌজিক মাং থারি। মমাংগী চহিদা, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী অনিশুবা চাউবা মোবাইল শাবা লৈবাক ওইখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ইন্নোভেসন হায়বসিনা অনৌবা পুন্সি মহিং অমা ওইরক্লি। হৌখিবা চহি ৬ অসিমক্তদা, শকখঙলবা স্তার্ত-অপশিংগী মশিংনা চাদা ১৫,০০০গী চাংদা হেনগৎখি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতনা মমাংগী চহিদা বিলিয়ন দোল্লর ৮৩ হেনবগী এফ.দি.আই. ফংখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ঐখোয়গী স্তার্ত-অপশিংনা লাইচৎ মতুংদা রেকোর্দ ওইরবা ফন্দিং ফংখি। পুম্নমক অসিগী মথক্তা, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ দাইনামিক্সতা ভারতনা কল্লিবা থাক অসিনা হৌজিক ফাওবগী খ্বাইদগী হেন্না ফবা ওইরি।
তেক্না লুচিংদুনা অহোংবা পুরকপা হৌজিক্কী য়ুগ অসিদা, ভারতকী মাইকৈদা তেংবাংবা মরু ওইবা হীরম অহুম লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। অহানবা, ঐখোয়না তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী কান্নবা করিনো খঙলে। তেক্নোলোজী শিজিন্নবদা ঐখোয়দা নুংঙাইবা ফাওবগী মতৌ হেনগৎলক্লি। খ্বাইদগী লাইরবা মীওই ফাওবনা হৌজিক্তি তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হৌনরে। “অনিশুবা, রিস্ক-লৌবশিংদা ঐখোয়না থাজবা হেনগৎলে। হান্নগী মতমদা, সোসিএল ওইবা থৌরমশিংদা নহাশিংনা মশাবু ওন্তোপ্রিনরনি হায়বজবসি খরা লুনা থোক্লম্মি। মীয়াম্না মশাবু ‘সেত্তল ওইরে’, হায়বদি, তোলোব চাবা থবক অমা তৌজরে হায়নবা মসিগুম্বা ৱাফম শিজিন্নরম্মি। অদুবু, হৌজিক্তি ফিভম অসি তাইয়োন্নরে। অহুমশুবা, রিফোর্ম পাংথোক্নিংবগী মতৌ হৌজিক লৈরে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা অসুম্না হায়খি, “মপাঙ্গল লৈবা সরকার হায়রগদি, মখোয়না হীরম অমসুং মীওই খুদিংবু লাকশিনবা ঙমগদবনি হায়না লৌনরম্মি। অদুবু, ঐখোয়না মসি হোংদোক্লে”। “মপাঙ্গল লৈবা সরকার অমনা পুম্নমক লাকশিন্দুনা থমদে। মসিনা সীস্তেমগী য়েৎনীংবগী মতৌবু লাকশিল্লি। মপাঙ্গল লৈবা সরকারনা অকক্নবা থমদে, মখোয়না মীয়ামগী তায়। মপাঙ্গল লৈবা সরকার অমনা দোমেন খুদিংদা চঙশিন্দে। মখোয়দি মশাবু অকক্নবা থমদুনা, মীয়ামগী তেলেন্ত শিজিন্ননবা মফম শেম্মি”, হায়না মহাক্না শন্দোক্না তাকখি। “মপাঙ্গল লৈবা সরকারগী তসেংবা মপাঙ্গলদি, মখোয়না হীরম খুদিং খঙবা ঙম্বা অমসুং পাংথোকপা ঙম্বা নত্তে হায়না য়াজবা ঙম্বসিনি”, হায়না মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। মসিনা মরম ওইরগা, রিফোর্ম কয়ানা হীরম কয়াদা মীয়াম অমসুং মখোয়গী তেলেন্তকী মফম পীরিবনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা নহাশিংদা ফ্রীদম অমসুং ফ্লেক্সিবিলিতী পীবা, কারবার তৌবদা লাইহন্নবা কমপ্লাইএন্স ২৫,০০০ মুত্থৎপগী খুদম মহাক্না পীখি। “এঞ্জেল তেক্স মুত্থৎপা, রেস্ত্রোস্পেক্তিব তেক্স মুত্থৎপা, অমসুং কোর্পোরেত তেক্স হন্থহনবগী থৌওংনা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইন্দস্ত্রীবু পুক্নিং থৌগৎলি। দ্রোন, স্পেস অমসুং জিও-স্পেসিএল সেক্তরদা রিফোর্ম পাংথোকপনা অনৌবা খুদোংবশিংগী থোঙ হাংলি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
নহাশিংগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লৈবাক্কী মরক্তা লৈনরিবা মরীদা প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না লোইশিল্লকপা ওইনা অসুম্না হায়খি, “অদোমগী চাউখৎপসি ভারতকী চাউখৎপনি। অদোমগী লৌশিং অসি ভারতকী লৌশিংনি। অদোমগী মায় পাকপসি ভারতকী মায় পাকপনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা গোল্দ মেদাল্লিস্ত ৬৯দা গোল্দ মেদল অমসুং সর্তিফিকেত খুৎশিন্নখি। অন্না য়ুনিভর্সিতী অসি সেপ্তেম্বর ৪, ১৯৭৮দা লিংখৎখিবনি। মসিদি তমিল নাদুগী হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী, সি.এস. অন্নাদুরাইগী মিং লৌদুনা মিংথোনবনি। মখোয়গী মখাদা কন্সতিত্বেন্ত কোলেজ ১৩, এফিলেত তৌরবা কোলেজ ৪৯৪ লৈ অমসুং মখোয়না তমিল নাদু শিনবা থুংবদা রিজনেল কেম্পস ৩ – তিরুনেলভেলী, মদুরাই অমসুং কোইম্বাতোরদা শন্দোক্তুনা লৈ।

Prime Minister's Office
PM addresses 42nd Convocation of Anna University, Chennai
“Today is not only a day of achievements but also of aspirations”
“The whole world is looking at India’s youth with hope. Because you are the growth engines of the country and India is the world’s growth engine”
“Adversities reveal what we are made of. India faced the unknown confidently”
“India’s position in the international trade dynamics is at its best ever”
India is becoming a vital link into global supply chain”
“There is taste for technology, trust in risk-takers and temperament for reform”
“A strong government does not control everything or everyone. It controls the system’s impulse to interfere. A strong government is not restrictive but is responsive. A strong government does not move into every domain. It limits itself and makes space for people’s talents”
29 JUL 2022 11:40AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi attended the 42nd Convocation of Anna University in Chennai today. Governor of Tamil Nadu, Shri R N Ravi, Chief Minister Shri M K Stalin, Union Minister Shri L Murugan were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the students on getting their degrees. “Congratulations to all those who are graduating today in Anna University’s 42nd convocation. You would have already built a future for yourselves in your minds. Therefore, today is not only a day of achievements but also of aspirations”, he said. Calling them the leaders of tomorrow, the Prime Minister also noted the sacrifices of the parents and support of teachers and non teaching staff of the University.
The Prime Minister recalled the words of Swami Vivekananda in what was known as Madras 125 years ago about the possibilities from the youth of India. The Prime Minister remarked that “the whole world is looking at India’s youth with hope. Because you are the growth engines of the country and India is the world’s growth engine.”
The Prime Minister also recalled Former President Dr A. P. J. Abdul Kalam’s association with Anna University. “May his thoughts and values always inspire you”, said the Prime Minister.
The Prime Minister noted that the COVID-19 pandemic was an unprecedented event. It was a once-in-a-century crisis that nobody had any user manual for. It tested every country. He remarked that adversities reveal what we are made of. India faced the unknown confidently, thanks to its scientists, healthcare professionals and common people. As a result, he said, every sector in India is bustling with a new life. Industry, investment, innovation or international trade, all are seeing India at the forefront. The Prime Minister said India was the world’s second-largest mobile phone manufacturer last year. Innovation is becoming a way of life. In just the last 6 years, the number of recognised start-ups increased by 15,000 percent, he said. The Prime Minister informed that India received a record FDI of over 83 billion dollars last year. Our start-ups too received record funding post-pandemic. Above all this, India’s position in the international trade dynamics is at its best ever.
In this era of tech-led disruptions, the Prime Minister said there are three important factors in India’s favour. The first factor is there is a taste for technology. There is a growing sense of comfort with the use of technology. Even the poorest of the poor are adapting to it. “The second factor is there is trust in risk-takers. Earlier at social occasions it was difficult for a youngster to say he or she was an entrepreneur. People used to tell them to ‘get settled’, meaning, get a salaried job. Now the situation is the opposite. The third factor is: there is temperament for reform.” The Prime Minister continued that earlier, “there was a notion that a strong government means it should control everything and everyone. But we have changed this. A strong government does not control everything or everyone. It controls the system’s impulse to interfere. A strong government is not restrictive but is responsive. A strong government does not move into every domain. It limits itself and makes space for people’s talents”, he elaborated. He further emphasised that “A strong government’s strength lies in its humility to accept that it can not know or do everything”, This why reforms are making greater space for people and their talent in every space. He gave examples of freedom and flexibility provided to youth by the National Education Policy and scrapping of 25,000 compliances for ease of business. “Removal of angel tax, removal of retrospective tax, and reduction of corporate tax – are encouraging investments and industry. The reforms in drones, space and geospatial sectors are opening up new avenues”, he said.
The Prime Minister underlined the link between the progress of youth and the nation. He said in conclusion “Your growth is India’s growth. Your learnings are India’s learnings. Your victory is India’s victory.”
During the programme, the Prime Minister awarded gold medals and certificates to 69 gold medalists. Anna University was established on 4 September 1978. It is named after C. N. Annadurai, the former Chief Minister of Tamil Nadu. It has 13 Constituent Colleges, 494 Affiliated Colleges spread over Tamil Nadu and 3 Regional Campuses – Tirunelveli, Madurai and Coimbatore.