ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
163ତମ ଆୟକର ଦିବସ : ଦେଶ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଏକ ଯାତ୍ରା
24 JUL 2022 4:53PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କର ବୋର୍ଡ଼ (ସିବିଡିଟି) ଏବଂ ଦେଶ ବ୍ୟାପୀ ଥିବା ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଆଜି ଆୟକର ଦିବସର 163ତମ ବାର୍ଷିକୋତ୍ସବର ଆୟୋଜନ କରିଛି। ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କରଦାତାମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ପ୍ରତି ଯୋଗଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, କରଦାତା ସମ୍ମାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସରକାରୀ ଉଚ୍ଚତର ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଭାବରେ ସମ୍ବଳରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ, ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗୀୟ କର୍ମଚାରୀ, ଅନାଥାଶ୍ରମ/ବୃଦ୍ଧାଶ୍ରମ କୁ ସ୍ବଇଚ୍ଛାରେ ଟୋକନ୍ ଦାନ, ରକ୍ତ ଦାନ ଶିବିରର ଆୟୋଜନର, ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ କୋଭିଡ୍ ଟିକାକରଣ ଶିବିର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବୃକ୍ଷରୋପଣ ତଥା ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅର୍ଦ୍ଧ ମାରାଥନ, ସାଇକ୍ଲୋଥନ, ପିଲା ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କର ସାକ୍ଷରତାରେ ବୋର୍ଡ଼ ଗେମ୍‌ସର ବିତରଣ, ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆୟକର ବିଭାଗକୁ ପଠାଇଥିବା ନିଜର ବାର୍ତ୍ତାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀଥାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିକଟରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର ଦ୍ବାରା ଏକ ବିଶ୍ବାସ ଆଧାରିତ କର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରଦାତାମାନେ କର ସଂଗ୍ରହରେ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣର ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଏହି ବିଶ୍ବାସ ଆଧାରିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀମତୀ ସୀଥାରମଣ ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାରକୁ ସଫଳତାପୂର୍ବକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଏବଂ ଏହାକୁ କରଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସଙ୍ଗଠନ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିଥିବାରୁ ଆୟକର ବିଭାଗର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ 14 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ବ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ବିଭାଗକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଶା କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭାଗ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ବଜାୟ ରଖିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ ନିଜର ବାର୍ତ୍ତାରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କର ବିଭାଗର ଦାୟୀତ୍ବ କେବଳ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କର ପ୍ରଶାସନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ସଚ୍ଚୋଟ କରଦାତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରଦାତା ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର କାମ ଅଟେ। ସେ ଆଜିର ସମୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ଅନୁରୂପ ନିଜ ଠାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପାରଦର୍ଶୀ କରିବା, ବିନା ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ କରଦାତାଙ୍କ ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ନିଜର ବାର୍ତ୍ତାରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଡା. ଭାଗବତ କିଶନରାଓ କରାଡ଼ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆୟକର ବିଭାଗ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି। ସେ ଅନେକ ସଂସ୍କାରକୁ ଲାଗୁ କରିଥିବା ହେତୁ ବିଭାଗର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ କରଦାତା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ନିଜର ସଂପୃକ୍ତିକୁ ପୁଣି ଥରେ ପରିଭାଷିତ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି।
ରାଜସ୍ବ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ତରୁଣ ବଜାଜ ନିଜର ବାର୍ତ୍ତାରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଏବଂ କରଦାତାମାନଙ୍କୁ ସମୟବଦ୍ଧ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଏକ ସକ୍ଷମ ସଙ୍ଗଠନ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିବା ହେତୁ ବିଭାଗର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ସଦ୍ୟତମ ଘଟଣାକ୍ରମ ସହିତ ନିଜକୁ ଅପଡେଟ୍ ରଖିବା ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍‌ସ ଏବଂ ଡାଟା ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍‌ସ ପରି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିସମୂହ ଏବଂ ବିନା ହସ୍ତକ୍ଷେପରେ ରାଜସ୍ବ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସର ସାଧନକୁ ଉପଯୋଗ କରିଥିବା ହେତୁ ବିଭାଗକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭାଗ ଦ୍ବାରା ଆୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ କରଦାତା ସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏବେ କରଦାତା ଏବଂ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ପରସପର ବିଶ୍ବାସ ତଥା ସମ୍ମାନର ପରିବେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦିଗରେ ବହୁତ କାମ କରିବାକୁ ହେବ।
ସିବିଡିଟି ଚେୟାରମ୍ୟାନ ଶ୍ରୀ ନିତିନ ଗୁପ୍ତା ନିଜର ବାର୍ତ୍ତାରେ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2021-22 ରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ 14.09 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ବ ସଂଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ବିଭାଗକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ବିଭାଗର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଆରାମ ନକରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଜାରି ରଖିବାର ଆହ୍ବାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଟାକ୍ସପେୟର ଚାର୍ଟରଙ୍କ ସଠିକ୍ ଭାବନା ସହିତ କରଦାତାମାନଙ୍କର ଅଭିଯୋଗର ତ୍ବରିତ ସମାଧାନ ସର୍ବଦା ତାଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ରହିବ। ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭାଗ ପୂର୍ବ ପରି ସମାନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ସଠିକ୍ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି ଦ୍ବାରା ମଜବୁତ କରିବା ଦିଗରେ କାମ କରିବା ଜାରି ରଖିବ। ସିବିଡିଟି ଚେୟାରମ୍ୟାନ ସମ୍ବାଦ ମାଧ୍ୟମରେ କରଦାତା ଓ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ବିଭାଗର ୟୁଟ୍ୟୁବ ଚାନେଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି।
ଆୟକର ଦିବସର ଆୟୋଜନ ବିଭାଗୀୟ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ସେବାରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଖିବା ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ପୁଣିଥରେ ସମର୍ପିତ କରିବାର ଅବସର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।

Ministry of Finance
163rd Income Tax Day: A journey towards Nation Building
24 JUL 2022 4:53PM by PIB Delhi
The 163rd anniversary of Income Tax Day was observed by Central Board of Direct Taxes (CBDT) and all its field offices across India today. As part of the celebrations, the field formations held a number of events and activities. The events by the field formations included outreach programmes for taxpayers recognising their contribution to the nation, taxpayer felicitation programmes, contributing for upgradation of resources such as computers to Government higher secondary schools, voluntary token donation to orphanages/old-age homes from the departmental employees’ contributions, organising blood donation camps, setting up medical examination and Covid-vaccination camps, tree plantation and cleanliness drives, among others. In addition, events like half marathon, cyclothon, distribution of board games on tax literacy to children and young adults, cultural programmes, inauguration of caricature exhibitions and such other events were also held.
In her message to the Income Tax Department, Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman observed that the reforms introduced by the Government in recent years have ensured a trust-based tax system. The Finance Minister noted that the taxpayers also have vindicated this trust-based approach as evident from the trend of improved tax collections and increase in the number of Income Tax Returns filed. Smt. Sitharaman appreciated the Income Tax Department for having successfully implemented the policy reforms and for having effectively reoriented itself as a taxpayer-centric organisation. The Finance Minister complimented the Department for having achieved the highest ever revenue collection of over Rs.14 lakh crore in the last fiscal and hoped that the Department would continue to maintain the momentum in the present fiscal too.
Union Minister of State for Finance Shri Pankaj Chaudhary, in his message, observed that a Tax Department’s responsibility is not just limited to efficient and effective tax administration but also extends to honoring the honest taxpayers and providing better taxpayer facilitation. He appreciated the Department for having adapted itself in tune with the needs and aspirations of the people in today’s time, and becoming transparent, non-intrusive and taxpayer friendly in its functioning.
In his message, Union Minister of State for Finance Dr. Bhagwat Kishanrao Karad observed that the Income Tax Department has played a pivotal role in the growth and development of the nation. He lauded the Department for having implemented several far-reaching reforms which have the potential to redefine its engagement with the taxpayers and other stake holders.
Secretary Revenue, Shri Tarun Bajaj, in his message, commended the Department for having proved itself a competent organisation by embracing positive change and committing itself to delivering time-bound services to taxpayers. He also complimented the Department for keeping itself updated with the latest developments and adopting latest technology such as the use of artificial intelligence and data analytics tools for garnering revenue in a non-intrusive manner. He observed that various taxpayer outreach programs organized by the Department will go a long way in creating an atmosphere of mutual trust and respect between the taxpayers and the Department
Chairman, CBDT, Shri Nitin Gupta, in his message, while complimenting the Department for having registered the highest ever net collections of Rs. 14.09 lakh crore in FY 2021-22, exhorted the Departmental personnel not to rest on their laurels and to keep working hard. He observed that prompt redressal of taxpayers’ grievances in the true spirit of the Taxpayers’ Charter shall remain a top priority area. He hoped that the Department would continue with the same service oriented approach, strengthened by right values and ethics, as it has done in the past. The Chairman CBDT also addressed the taxpayers and stakeholders through ‘Samvaad’ which was aired on the YouTube Channel of the Department.
The observance of the Income Tax Day served as an occasion for the Departmental personnel to look back at the journey so far in service to the nation and to re-dedicate themselves to contributing to the growth of the nation.