রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
তায়র রোলিংরেজিস্তেন্স, ৱেৎ গ্রিপ অমসুং রোলিং সাউন্দগীদমক নোতিফিকেসন ইশু তৌখ্রে
01 JUL 2022 1:01PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয়না সেন্ত্রেল মোতোর ভেহিকল রুলস ১৯৮৯গী রুল ৯৫ এমেন্দ তৌরদুনা ২০২২গী জুন ২৮দা নোতিফিকেসন অমা ইশু তৌখ্রে। মসিনা ওতোমোতিব ইন্দস্ত্রী স্তেন্দর্দ ১৪২:২০১৯গী মখাদা সি ১ (পেসেঞ্জর কারশিং), সি ২ (লাইত ত্রক) অমসুং সি ৩ (ত্রক অমসুং বস) ক্লাসকী মখাদা তারিবা তায়রশিংগীদমক রোলিং রেসিসতেন্স, ৱেৎ গ্রীপ অমসুং রেলিং সাউন্দ ইমিসনগী মথৌতাবশিং ফোংদোক্লি। হায়রিবা তায়রশিং অসিনা এ.আই.এস. অসিদা স্পেসিফাইদ তৌবগুম্না ৱেৎ গ্রীপকী মথৌতাবশিং অমসুং রোলিং রেসিস্তেন্স অমসুং রোলিং সাউন্দ ইমিসনগী স্তেজ ২ লিমিতশিং লৈগনি। রেগুলেসন অসিগা লোয়ননা ভারতনা য়ু.এন.ই.সি.ই. (য়ুনাইতেদ নেসন্স ইকোনোমিক কমিসন ফোর য়ুরোপ) রেগুলেসনগা এলাইন ওইরগনি।
তায়রগী রোলিং রেসিস্তেন্সনা ফুএল ইফিসেন্সীদা ইম্পেক্ত অমা পীরি; ৱেৎ গ্রীপ পর্ফোমেন্সনা ৱেৎ কন্দিসনগী মখাদা তায়রশিংগী ব্রেকিং পর্ফোমেন্সতা ইনফ্লুএন্স পীরি অমদি ভেহিকুলর সেফতী প্রমোত তৌরি। রোলিং সাউন্দ ইমিসন অসি লেং ওৎলিবা তায়র অমসুং রোদ সর্ফেসকী মরক্তা লৈরিবা কন্তেক্তা থোরক্লিবা খোঞ্জেল অদুগা মরী লৈনৈ।
গেজেৎ নোতিফিকেসনগীদমক মফম অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু

Ministry of Road Transport & Highways
Notification issued for Tyre Rolling Resistance, Wet Grip and Rolling Sound
01 JUL 2022 1:01PM by PIB Delhi
The Ministry of Road Transport and Highways has issued a notification dated 28th June 2022, amending rule 95 of the Central Motor Vehicles Rules 1989. It mandates requirements of Rolling resistance, Wet Grip and Rolling Sound Emissions for tyres falling under classes C1(passenger cars) , C2 ( light truck) and C3 (truck and bus), as defined in the Automotive Industry Standard 142:2019. The said tyres shall meet the Wet grip requirements and Stage 2 limits of Rolling Resistance and Rolling Sound Emissions, as specified in this AIS. With this regulation, India will be aligned with UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) regulations.
The rolling resistance of tyres has an impact on fuel efficiency; wet grip performance influences braking performance of tyres under wet conditions and promotes vehicular safety. The Rolling sound emission relates to the sound emitted from the contact between tyres in motion and the road surface.
Click here for gazette notification