প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাপানৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী আবে শ্বিনজোৰ কৰুণ মৃত্যুত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শোক আৰু দুখ প্ৰকাশ কৰিছে
আবে শ্বিনজোৰ প্ৰতি গভীৰ সন্মান জনাই ০৯ জুলাই ২০২২ তাৰিখে এদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় শোকৰ দিন ঘোষণা কৰা হৈছে
08 JUL 2022 3:52PM by PIB Guwahati
জাপানৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী আবে শ্বিনজোৰ শোকাৱহ মৃত্যুত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শোক আৰু দুখ প্ৰকাশ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে শ্ৰী আবেৰ সৈতে তেওঁৰ সম্পৰ্ক আৰু বন্ধুত্বৰ আলোকপাত কৰে আৰু ভাৰত-জাপান সম্পৰ্কক এক বিশেষ কৌশলগত আৰু গোলকীয় অংশীদাৰিত্বৰ স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ বাবে তেওঁ আগবঢ়োৱা অপৰিসীম অৱদানৰ ওপৰত মন্তব্য কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ২০২২ চনৰ ৯ জুলাইত আবে শ্বিনজোৰ প্ৰতি গভীৰ সন্মান জনাই এদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় শোকৰ দিন হিচাপে ঘোষণা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টকিঅ'ত তেওঁলোকৰ শেহতীয়া বৈঠকৰ এখন আলোকচিত্ৰও বিনিময় কৰে।
এলানি টুইটত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়,
"মোৰ প্ৰিয় বন্ধু শ্বিনজো আবেৰ কৰুণ মৃত্যুত মই হতবাক হৈ পৰিছো আৰু দুঃখিতও হৈছো। তেওঁ এজন গোলকীয় ৰাজনীতিবিদ, এজন উৎকৃষ্ট নেতা আৰু এজন উল্লেখযোগ্য প্ৰশাসক আছিল। তেওঁ জাপান আৰু বিশ্বক এক উন্নত স্থান হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল।"
"শ্ৰীযুত আবেৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক বহু বছৰ পুৰণি। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মোৰ কাৰ্যকালত মই তেওঁক চিনি পাইছিলো আৰু মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছতো আমাৰ বন্ধুত্ব অব্যাহত আছিল। অৰ্থনীতি আৰু গোলকীয় বিষয়ত তেওঁৰ তীক্ষ্ণ অন্তৰ্দৃষ্টিয়ে সদায় মোৰ ওপৰত গভীৰ প্ৰভাৱ পেলাইছিল।"
"মোৰ শেহতীয়া জাপান ভ্ৰমণৰ সময়ত, মই শ্ৰীযুত আবেক পুনৰ লগ কৰাৰ আৰু বহুতো বিষয় আলোচনা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। তেওঁ সদায়ৰ দৰে কৌতুকপূৰ্ণ আৰু অন্তৰ্দৃষ্টিসম্পন্ন আছিল। মই নাজানিছিলো যে এইটো আমাৰ শেষ সাক্ষাৎ হ'ব। তেওঁৰ পৰিয়াল আৰু জাপানী লোকসকলৰ প্ৰতি মোৰ আন্তৰিক সমবেদনা থাকিল।"
"ভাৰত-জাপানৰ সম্পৰ্কক এক বিশেষ কৌশলগত আৰু গোলকীয় অংশীদাৰিত্বৰ স্তৰলৈ উন্নীত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰীযুত আবেয়ে এক অপৰিসীম অৱদান আগবঢ়াইছে। আজি সমগ্ৰ ভাৰতে জাপানৰ সৈতে শোক প্ৰকাশ কৰিছে আৰু এই কঠিন মুহূৰ্তত আমি আমাৰ জাপানী ভাই-ভনীসকলৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ থিয় দিছো।"
"প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী আবে শ্বিনজোৰ প্ৰতি আমাৰ গভীৰ শ্ৰদ্ধাৰ চিহ্ন হিচাপে, ২০২২ চনৰ ৯ জুলাইত এদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় শোক দিৱস পালন কৰা হ'ব।"
"টকিঅ'ত মোৰ বন্ধু শ্বিনজো আবেৰ সৈতে হোৱা মোৰ শেহতীয়া সাক্ষাতৰ এখন ফটো বিনিময় কৰিছো। ভাৰত-জাপানৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সদায় উৎসাহী হৈ থকা তেওঁ অলপতে জাপান-ভাৰত সংস্থাৰ অধ্যক্ষৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল।"

Prime Minister's Office
PM expresses shock and sadness at the tragic demise of Former Japanese PM Abe Shinzo
Announces one-day national mourning on 09 July 2022 as a mark of deep respect for Abe Shinzo
08 JUL 2022 3:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister has expressed shock and sadness at the tragic demise of Former Japanese PM Abe Shinzo. Shri Modi also emphasised his association and friendship with Mr. Abe and remarked on the immense contribution that he made to elevate India-Japan relations to the level of a Special Strategic and Global Partnership. Shri Modi announced one day of national mourning on 9 July 2022 as a mark of deep respect for Abe Shinzo. The Prime Minister also shared a photograph from their latest meeting in Tokyo.
In a series of tweets, the Prime Minister said;
“I am shocked and saddened beyond words at the tragic demise of one of my dearest friends, Shinzo Abe. He was a towering global statesman, an outstanding leader, and a remarkable administrator. He dedicated his life to make Japan and the world a better place.”
“My association with Mr. Abe goes back many years. I had got to know him during my tenure as Gujarat CM and our friendship continued after I became PM. His sharp insights on economy and global affairs always made a deep impression on me.”
“During my recent visit to Japan, I had the opportunity to meet Mr. Abe again and discuss many issues. He was witty and insightful as always. Little did I know that this would be our last meeting. My heartfelt condolences to his family and the Japanese people.”
“Mr. Abe made an immense contribution to elevating India-Japan relations to the level of a Special Strategic and Global Partnership. Today, whole India mourns with Japan and we stand in solidarity with our Japanese brothers and sisters in this difficult moment.”
“As a mark of our deepest respect for former Prime Minister Abe Shinzo, a one-day national mourning shall be observed on 9 July 2022.”
“Sharing a picture from my most recent meeting with my dear friend, Shinzo Abe in Tokyo. Always passionate about strengthening India-Japan ties, he had just taken over as the Chairman of the Japan-India Association.”