প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জাপানগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, অবে শিঞ্জোনা লাইবক থীবা থৌদোক অমদা লৈখিদবদা থম্মোই শোক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখ্রে
অবে শিঞ্জোগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা জুলাই ৯, ২০২২দা লৈবাক পুম্বগী অৱাবা ফোংদোকপগী নুমিৎ হায়না লাউথোকখ্রে
08 JUL 2022 3:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা জাপানগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী, অবে শিঞ্জোনা লাইবক থীবা থৌদোক অমদা লৈখিদবআ থম্মোই শোক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা শ্রী অবে অমসুং মহাক্কী মরক্তা মতম শাংবদগী লৈরকপা মরুপ ওইবগী মরীদা মিৎয়েং চঙলদুনা মহাক্না ভারত-জাপানগী মরীবু স্পিসিএল স্ত্রেতজিক অমসুং গ্লোবেল পার্ত্নরশিপকী থাক্তা পুখৎলকপদা মশক থোকপা থৌদাং লৌরম্ববু নীংশিংখি। শ্রী মোদীনা জুলাই ৯, ২০২২বু অবে শিঞ্জোগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা লৈবাক পুম্বদা নোংমা চুপ্না অৱাবা ফোংদোক্কনি লাউথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়না তোকিয়োদা খ্বাইদগী অরোইবা ওইনা উন্নখিবগী ফোতো শ্যার তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ত্বীত পরিং অমদা অসুম্না ফোংদোকখিঃ
“ঐহাক্কী খ্বাইদগী নক্নবা মরুপ, শিঞ্জো অবেনা লাইবক থীবা থৌদোক অমদা লৈখিদবদা নুংঙাইতববু ৱাহৈনা ফোংদোকপা ঙম্বগী ৱাংমা লানখ্রে। মহাক অসি মালেমগী মগুন লৈবা ৱাঙাংলোই, মশক থোকপা লুচিংবা অমসুং শীংথানীংঙাই ওইবা লৈঙাক্লোই অমা ওইরম্মি। মহাক্না জাপান অমসুং মালেম্বু হেন্না ফবা মফম অমা ওইহন্নবা মশাগী পুন্সিবু কত্থোকখিবনি”।
“ঐহাক্কা শ্রী অবেগা লোয়নরকখিবসি চহি কয়াগী মমাংদগীনি। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা মহাক্কা খঙনবা ফংখিবনি অমসুং ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা ফাওবা ঐখোয়না মরুপ ওইখি। শেন্মিৎলোন অমসুং মালেমগী থৌদোক কয়াগী মতাংদা লৈবা মহাক্কী অকুপ্পা ৱাখল্লোন্না ঐহাকপু শুমহৎপনি”।
“ঐহাক্কী খ্বাইদগী নৌবা জাপান খোঙচত্তা, ঐহাক্না শ্রী অবে শিঞ্জোগা উন্নবা ফংখি অমসুং হীরম কয়াগী মতাংদা ৱারী শাখি। মতম পুম্বদা ওইবগুম্না, মহাক্না লৌশিং লৈবা অমসুং হীরম কয়া মনুং হুৎনা খঙবগী মতৌ উৎখি। মদুনা ঐখোয়গী অরোইবা উন্নবা ওইগনি হায়বা ঐহাক্না খল্লুদে। মহাক্কী ইমুং অমসুং জাপানগী মীয়ামগী অৱাবদা ঐহাক্না শরুক য়ারি”।
“শ্রী অবেনা ভারত-জাপান মরীবু স্পিসিএল স্ত্রেতজিক অমসুং গ্লোবেল পার্ত্নরশিপকী থাক্তা য়ৌহনবদা মশক থোকপা থৌদাং য়াখি। ঙসিদি, ভারত পুম্বনা জাপানগা লোয়ননা অৱাবা ফোংদোক্লি অমসুং অসিগুম্বা অৱাবা মতমসিদা ঐখোয়না জাপানগী ইচিল ইনাওশিংগা লোয়ননা লেপমিন্নরি”।
“হান্নগী প্রধান মন্ত্রীম শ্রী অবে শিঞ্জোগী মফমদা থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবা ওইনা, জুলাই ৯, ২০২২গী নুমিৎ চুপ্পা অমা ঐখোয়না লৈবাক শিনবা থুংনা অৱাবা ফোংদোক্কনি”।
“ঐহাক্না ঐহাক্কী চানরবা মরুপ, শিঞ্জো অবেগা তোকিয়োদা অকোনবা ওইনা নম্মিন্নখিবা ফোতো শ্যার তৌজরি। ভারত-জাপান মরীবু হেন্না চেৎশিলহনবগী মতাংদা মতম পুম্বদা থৱাই য়াওরম্বা মহাক্না জাপান-ভারত এসোসিএসনগী চেয়রমেন ওইনা হন্দক্তা থৌ পুখিবনি”।

Prime Minister's Office
PM expresses shock and sadness at the tragic demise of Former Japanese PM Abe Shinzo
Announces one-day national mourning on 09 July 2022 as a mark of deep respect for Abe Shinzo
08 JUL 2022 3:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister has expressed shock and sadness at the tragic demise of Former Japanese PM Abe Shinzo. Shri Modi also emphasised his association and friendship with Mr. Abe and remarked on the immense contribution that he made to elevate India-Japan relations to the level of a Special Strategic and Global Partnership. Shri Modi announced one day of national mourning on 9 July 2022 as a mark of deep respect for Abe Shinzo. The Prime Minister also shared a photograph from their latest meeting in Tokyo.
In a series of tweets, the Prime Minister said;
“I am shocked and saddened beyond words at the tragic demise of one of my dearest friends, Shinzo Abe. He was a towering global statesman, an outstanding leader, and a remarkable administrator. He dedicated his life to make Japan and the world a better place.”
“My association with Mr. Abe goes back many years. I had got to know him during my tenure as Gujarat CM and our friendship continued after I became PM. His sharp insights on economy and global affairs always made a deep impression on me.”
“During my recent visit to Japan, I had the opportunity to meet Mr. Abe again and discuss many issues. He was witty and insightful as always. Little did I know that this would be our last meeting. My heartfelt condolences to his family and the Japanese people.”
“Mr. Abe made an immense contribution to elevating India-Japan relations to the level of a Special Strategic and Global Partnership. Today, whole India mourns with Japan and we stand in solidarity with our Japanese brothers and sisters in this difficult moment.”
“As a mark of our deepest respect for former Prime Minister Abe Shinzo, a one-day national mourning shall be observed on 9 July 2022.”
“Sharing a picture from my most recent meeting with my dear friend, Shinzo Abe in Tokyo. Always passionate about strengthening India-Japan ties, he had just taken over as the Chairman of the Japan-India Association.”