ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁନ୍ ମାସରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହରେ ୫୬% ବୃଦ୍ଧି
ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ୧,୪୪,୬୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସମୁଦାୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହ, ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୫୬% ବୃଦ୍ଧି
ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ସଂଗୃହୀତ ସମୁଦାୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ର ସଂଗ୍ରହ ପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ସଂଗ୍ରହ
ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବା ପର ଠାରୁ ପଂଚମ ଥର ପାଇଁ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହ ୧.୪୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି; ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ରୁ ଲଗାତାର ଭାବେ ଏହା ଚତୁର୍ଥ ମାସ
01 JUL 2022 2:56PM by PIB Bhubaneswar
ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ସମୁଦାୟ ସଂଗୃହୀତ ଜିଏସ୍‌ଟି ରାଜସ୍ୱ ୧,୪୪,୬୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସିଜିଏସ୍‌ଟିର ପରିମାଣ ୨୫,୩୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କା , ଏସ୍‌ଜିଏସ୍‌ଟିର ପରିମାଣ ୩୨,୪୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଆଇଜିଏସ୍‌ଟିର ପରିମାଣ ୭୫,୮୮୭ କୋଟି ଟଙ୍କା (ମାଲ୍ ଆମଦାନୀ ଊପରେ ସଂଗୃହୀତ ୪୦,୧୦୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ସମେତ) ଏବଂ ସେସ୍ (ମାଲ୍ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ସଂଗୃହୀତ ୧୧୯୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହିତ) ୧୧,୦୧୮ ଟଙ୍କା ରହିଛି । ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ସମୁଦାୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ର ୧,୬୭,୫୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହ ପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହ ଅଟେ ।
ସରକାର ଆଇଜିଏସ୍‌ଟିରୁ ୨୯,୫୮୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଜିଏସ୍‌ଟି ବାବଦକୁ ଏବଂ ୨୪,୨୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏସ୍‌ଜିଏସ୍‌ଟି ବାବଦକୁ ବନ୍ଦୋବସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ସହିତ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭିତିରେ ୫୦:୫୦ ଅନୁପାତରେ ଆଇଜିଏସ୍‌ଟିର ୨୭,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଂଟନର ବନ୍ଦୋବସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ନିୟମିତ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଦୋବସ୍ତ ପରେ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ସମୁଦାୟ ରାଜସ୍ୱ ସିଜିଏସ୍‌ଟି ନିମନ୍ତେ ୬୮,୩୯୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏସ୍‌ଜିଏସ୍‌ଟି ନିମନ୍ତେ ୭୦,୧୪୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ।
ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ସଂଗୃହୀତ ରାଜସ୍ୱ ଗତ ବର୍ଷର ଏହି ମାସରେ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ଜିଏସ୍‌ଟିର ପରିମାଣ ୯୨,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ତୁଳନାରେ ୫୬% ଅଧିକ ଅଟେ । ଏହି ମାସରେ, ଆମଦାନୀରୁ ସଂଗୃହୀତ ରାଜସ୍ୱ ୫୫% ଅଧିକ ରହିଥିଲା ଏବଂ ଘରୋଇ ଦେଣନେଣ (ସେବା ଆମଦାନୀ ସହିତ) ରାଜସ୍ୱ ଗତ ବର୍ଷର ଏହି ମାସରେ ଏହି ସ୍ରୋତ ଗୁଡିକରୁ ସଂଗୃହୀତ ରାଜସ୍ୱ ତୁଳନାରେ ୫୬% ଅଧିକ ଅଟେ ।
ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ଏହା ପଂଚମ ଥର ପାଇଁ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ ମାସିକ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହ ୧.୪୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ ପର ଠାରୁ ଏହା ଚତୁର୍ଥ ମାସ ଅଟେ । ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ହେବା ସହିତ, ଏହା ଅତୀତରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିବା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ସଂଗୃହୀତ ମାସ ହେବାର ଧାରାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି । ମେ’ ୨୦୨୨ରେ ସମୁଦାୟ ଇ – ୱେ ବିଲ୍ ଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ୭.୩ କୋଟି ଥିଲା, ଯାହା ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିବା ୭.୪ କୋଟି ଇ – ୱେ ବିଲ୍ ତୁଳନାରେ ୨% କମ୍ ଅଟେ ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକ ନିମନ୍ତେ ମାସିକ ହାରାହାରି ସମୁଦାୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ସଂଗ୍ରହ ୧.୫୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି, ଯାହା ଗତ ବିତୀୟ ବର୍ଷର ପ୍ରଥମ ତ୍ରୈମାସିକରେ ସଂଗୃହୀତ ୧.୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମାସିକ ସଂଗ୍ରହ ତୁଳନାରେ ୩୭% ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ । ବିତୀୟ ସଂସ୍କାର ସହିତ ଚୋରିକୁ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବିଶେଷ ରୂପରେ ନକଲି ବିଲର୍ସ ମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ଜିଏସ୍‌ଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି । ଏହି ମାସରେ ସମୁଦାୟ ସେସ୍ ସଂଗ୍ରହ ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ସର୍ବାଧିକ ଅଟେ ।
ନିମ୍ନରେ ଦିଆ ଯାଇଥିବା ଚାର୍ଟ ୨୦୧୭ – ୧୮ ରୁ ମାସିକ ସମୁଦାୟ ଜିଏସ୍‌ଟି ରାଜସ୍ୱ ସଂଗ୍ରହର ଧାରାକୁ ଦର୍ଶାଇ ଥାଏ । ଏହି ଟେବୁଲ୍ ଜୁନ୍ ୨୦୨୧ ତୁଳନାରେ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ସଂଗ୍ରହ କରା ଯାଇଥିବା ଜିଏସ୍‌ଟିର ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।
State
Jun-21
Jun-22
Growth
Jammu and Kashmir
300
372
24%
Himachal Pradesh
519
693
34%
Punjab
1,111
1,683
51%
Chandigarh
120
170
41%
Uttarakhand
702
1,281
82%
Haryana
3,801
6,714
77%
Delhi
2,656
4,313
62%
Rajasthan
2,176
3,386
56%
Uttar Pradesh
4,588
6,835
49%
Bihar
889
1,232
39%
Sikkim
212
256
21%
Arunachal Pradesh
33
59
77%
Nagaland
30
34
11%
Manipur
22
39
78%
Mizoram
17
26
49%
Tripura
43
63
47%
Meghalaya
105
153
46%
Assam
662
972
47%
West Bengal
2,744
4,331
58%
Jharkhand
2,032
2,315
14%
Odisha
3,000
3,965
32%
Chhattisgarh
2,230
2,774
24%
Madhya Pradesh
2,098
2,837
35%
Gujarat
6,128
9,207
50%
Daman and Diu
0
0
-13%
Dadra and Nagar Haveli
243
350
44%
Maharashtra
13,722
22,341
63%
Karnataka
5,103
8,845
73%
Goa
256
429
67%
Lakshadweep
0
1
33%
Kerala
998
2,161
116%
Tamil Nadu
4,380
8,027
83%
Puducherry
104
182
75%
Andaman and Nicobar Islands
12
22
94%
Telangana
2,845
3,901
37%
Andhra Pradesh
2,051
2,987
46%
Ladakh
6
13
118%
Other Territory
127
205
61%
Centre Jurisdiction
164
143
-12%
Grand Total
66,229
1,03,317
56%
****
SST
[1]Does not include GST on import of goods

Ministry of Finance
₹1,44,616 crore gross GST Revenue collection for June 2022; increase of 56% year-on-year
Gross GST collection in June 2022 is the second highest collection next to the April 2022 collection
GST collection crosses ₹1.40 lakh crore mark 5th time since inception of GST; 4th month at a stretch since March 2022
01 JUL 2022 2:56PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of June 2022 is ₹144,616 crore of which CGST is ₹25,306 crore, SGST is ₹32,406 crore, IGST is ₹75887 crore (including ₹40102 crore collected on import of goods) and cess is ₹11,018 crore (including ₹ 1197 crore collected on import of goods). The gross GST collection in June 2022 is the second highest collection next to the April 2022 collection of ₹1,67,540 crore.
The government has settled ₹29,588 crore to CGST and ₹24,235 crore to SGST from IGST. In addition, Centre has also settled 27,000 crore of IGST on ad-hoc basis in the ratio of 50:50 between Centre and States/UTs in this month. The total revenue of Centre and the States in the month of June 2022 after regular and adhoc settlement is ₹68,394 crore for CGST and ₹70,141 crore for the SGST.
The revenues for the month of June 2022 are 56% higher than the GST revenues in the same month last year of ₹92,800 crore. During the month, revenues from import of goods was 55% higher and the revenues from domestic transaction (including import of services) are 56% higher than the revenues from these sources during the same month last year.
This is the fifth time the monthly GST collection crossed ₹1.40 lakh crore mark since inception of GST and fourth month at a stretch since March 2022. The collection in June’2022 is not only be the second highest but also has broken the trend of being low collection month as observed in the past. Total number of e-way bills generated in the month of May 2022 was 7.3 crore, which is 2% less than 7.4 crore e-way bills generated in the month of April 2022.
The average monthly gross GST collection for the first quarter of the FY 2022-23 has been ₹1.51 lakh crore against the average monthly collection of ₹1.10 lakh crore in the first quarter of the last Financial year showing an increase of 37%. Coupled with economic recovery, anti-evasion activities, especially action against fake billers have been contributing to the enhanced GST. The gross cess collection in this month is the highest since introduction of GST.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues since 2017-18. The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of June 2022 as compared to June 2021.
State-wise growth of GST Revenues during June 2022[1]
State
Jun-21
Jun-22
Growth
Jammu and Kashmir
300
372
24%
Himachal Pradesh
519
693
34%
Punjab
1,111
1,683
51%
Chandigarh
120
170
41%
Uttarakhand
702
1,281
82%
Haryana
3,801
6,714
77%
Delhi
2,656
4,313
62%
Rajasthan
2,176
3,386
56%
Uttar Pradesh
4,588
6,835
49%
Bihar
889
1,232
39%
Sikkim
212
256
21%
Arunachal Pradesh
33
59
77%
Nagaland
30
34
11%
Manipur
22
39
78%
Mizoram
17
26
49%
Tripura
43
63
47%
Meghalaya
105
153
46%
Assam
662
972
47%
West Bengal
2,744
4,331
58%
Jharkhand
2,032
2,315
14%
Odisha
3,000
3,965
32%
Chhattisgarh
2,230
2,774
24%
Madhya Pradesh
2,098
2,837
35%
Gujarat
6,128
9,207
50%
Daman and Diu
0
0
-13%
Dadra and Nagar Haveli
243
350
44%
Maharashtra
13,722
22,341
63%
Karnataka
5,103
8,845
73%
Goa
256
429
67%
Lakshadweep
0
1
33%
Kerala
998
2,161
116%
Tamil Nadu
4,380
8,027
83%
Puducherry
104
182
75%
Andaman and Nicobar Islands
12
22
94%
Telangana
2,845
3,901
37%
Andhra Pradesh
2,051
2,987
46%
Ladakh
6
13
118%
Other Territory
127
205
61%
Centre Jurisdiction
164
143
-12%
Grand Total
66,229
1,03,317
56%