Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Ministry takes various steps to make Amarnath Yatra a grand success
Deployment of Medical Professionals both from Central Government and State Government to assist devotees
Two 50 Bedded Hospitals to be setup as indoor facility at the Baltal and Chandanwari with the help of DRDO
30 JUN 2022 4:29PM by PIB Delhi
Under the directions of Dr Mansukh Mandaviya, the Union Minister for Health and Family Welfare and Chemicals and Fertilizers and as per the directives of the Hon’ble Supreme Court, various initiatives have been taken to streamline Amarnathji Yatra for the devotees. Shri Amarnathji Yatra will commence from 30th June 2022 and will conclude on 11th August 2022.
State governments have been informed about the required arrangements along with medical preparation including services of Specialist doctors, as well as General Duty Medical Officers (GDMOs) to supplement the efforts of the Jammu & Kashmir Government, particularly by those States from where large numbers of pilgrims arrive.
Following initiatives have been taken:
• For attending medical emergencies, health professionals including doctors and paramedics will be deployed in batches. First batch commenced from 25th June 2022 - 13th July 2022. Second and third batches would start from 11th July 2022 - 28th July 2022 and 26th July 2022 - 11th August 2022.
• Medical professionals are being deployed from Central Government hospitals and CGHS.
• The Government of J & K through the Director Health Services (DHS Kashmir) had requested for 155 medical personnel (87 doctors, 68 paramedics) from Central Government Hospitals and CGHS.
• In total, 176 nominations (115 doctors and 61 paramedics) have been received from the Central Government Hospitals and CGHS. The complete list has been communicated to DHS Kashmir for further deployment.
• Medical professionals (Doctors and paramedics) are being deployed from 11 states and UTs
• The Government of J & K through the Director Health Services (DHS Kashmir) had requested for 437 medical personnel (154 doctors, 283 paramedics) from 11 states and UTs (Delhi, Haryana, Rajasthan, Punjab, Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Bihar, Gujarat, West Bengal, Maharashtra).
• In total, 433 nominations (214 doctors and 219 paramedics) have been received from 9 states. Deployment of 428 medical personnel (211 doctors, 217 paramedics) have already been made by DHS (Kashmir) for all the three batches.
• Two 50-bedded hospitals
• To augment the indoor facility at Baltal and Chandanwari, MoHFW is facilitating this through DRDO.
• The 50-bedded hospital has been set-up at Baltal and Chandwari by DRDO through the funds provided by MoHFW.
• For the above stated two 50 bedded hospitals, an additional requirement of staff (129 each from UT of U & K; and from MoHFW) was requested from DHS (Kashmir). The surplus buffer manpower available with MoHFW [through the Central Government Hospitals and CGHS and those nominated by States] was provided to the DHS, Kashmir for further deployment.
Some of the photos of the hospital are placed below:
• Development of Comprehensive Note of medical care for High Altitude Illness
• Comprehensive Information, Education and Communication (IEC) material has been prepared for Amarnathji Yatra 2022 and shared with stakeholders for necessary action.
• Development of IEC material: Do’s and Don’ts for the pilgrims
• Short Do’s and Don’ts (in English and Hindi) have been prepared for the pilgrims and shared with stakeholders for necessary action.
• Capacity Building through training of trainers have been successfully done
• TOT (Training of Trainers) Programme for High Altitude Emergencies was also conducted at Dhobiawan, Kashmir from 4-6th May 2022
The Ministry of Health and Family Welfare has also been working with other ministries to make it a hassle-free Darshan for the devotees and making the overall Yatra a grand success.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না অমরনাথ য়াত্রা চাউনা মাইপাকহন্নবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখ্রে
কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকার অনিমক্না ভক্তাশিংদা তেংবাং পীনবা মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিং দিপ্লোই তৌখ্রে
দি.আর.দি.ও.গী মতেংগা লোয়ননা বালতাল অমসুং চন্দনৱারীদা ইনদোর ফেসিলিতী ওইনা ফমুং ৫০ থাবা হোস্পিতাল অনি শেমগৎকনি
30 JUN 2022 4:29PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল অমসুং কেমিকেলস এন্দ ফর্তিলাইজর্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. মনসুখ মন্দাবিয়াগী পাউতাক মখাদা অমসুং ইকাই খুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তকী য়াথংগী মতুং ইন্না ভক্তাশিংগীদমক অমরনাথ য়াত্রা স্ত্রীমলাইন তৌনবগী থৌরাং কয়ামরুম পাইখৎখি। শ্রী অমরনাথজী য়াত্রা জুন ৩০, ২০২২দগী হৌদুনা ওগস্ত ১১, ২০২২ ফাওবা চত্থগনি।
জম্মু অমসুং কাশ্মির মরু ওইনা ত্রীর্থয়াত্রা চৎপা মীওইশিং মশিং য়াম্না লাক্লিবা রাজ্য সরকারশিংদা মতেং পীনবা স্পেসিএলিস্ত দোক্তরশিং লোয়ননা জেনরেল দ্যুতী মেদিকেল ওফিসরশিং (জি.দি.এম.ও.শিং)গী সর্ভিসশিং য়াওনা মেদিকেল প্রিপরেসনগা লোয়ননা তঙাই ফদবশিংগী শিল-লাংনবা রাজ্য সরকারশিংদা খঙহনখি।
মখাদা পীরিবা থৌরাংশিং অসি লৌখৎখি:
• মেদিকেল ইমর্জেন্সীশিং লাকপদা য়েংশিন্নবা দোক্তর অমদি পেরামেদিক্স য়াওনা হেল্থ প্রফেস্নেলশিং বেৎ নাইনা দিপ্লোই তৌগনি। অহানবা বেচ জুন ২৫, ২০২২ – জুলাই ১৩, ২০২২দগী হৌখি। অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা বেচ জুলাই ১১, ২০২২ –জুলাই ২৮, ২০২২ অমসুং জুলাই ২৬, ২০২২ – ওগস্ত ১১, ২০২২দগী হৌগনি।
• কেন্দ্র সরকারগী হোস্পিতালশিং অমসুং সি.জি.ঐচ.এস.তগী মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিং দিপ্লোই তৌরি।
• দিরেক্তর হেল্থ সর্ভিসেস (দি.ঐচ.এস. কাশ্মির)গী খুত্থাংদা জম্মু অমসুং কাশ্মির সরকারনা কেন্দ্র সরকারগী হোস্পিতালশিং অমসুং সি.জি.ঐচ.এস.তগী মেদিকেল পর্সনেল ১৫৫ ( দোক্তর ৮৭, পেরামেদিক্স ৬৮) পীরক্নবা হায়জখ্রে।
• অপুনবা ওইনা, কেন্দ্র সরকারগী হোস্পিতালশিং অমসুং সি.জি.ঐচ.এস.তগী নোমিনেসন ১৭৬ (দোক্তর ১১৫ অমসুং পেরামেদিক্স ৬১) লাকখি। মখা তানা দিপ্লোই তৌনবগীদমক দি.ঐচ.এস. কাশ্মিরদা মপুং ফাবা লিস্ত পীখ্রে।
• রাজ্য অমসুং য়ু.ই. ১১দগী মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিং (দোক্তর অমদি পেরামেদিক্স) দিপ্লোই তৌরি।
• দিরেক্তর হেল্থ সর্ভিসেস (দি.ঐচ.এস. কাশ্মির)গী খুত্থাংদা জম্মু অমসুং কাশ্মির সরকারনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১১দগী (দিল্লী, হরিয়ানা, রাজস্থান, পঞ্জাব, উত্তর প্রদেশ, আন্ধ্র প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, বিহার, গুজরাত, ৱেস্ত বেঙ্গল, মহারাস্ত্র) মেদিকেল পর্সনেল ৪৩৭ ( দোক্তর ১৫৪, পেরামেদিক্স ২৮৩) পীরক্নবা হায়জখ্রে।
• অপুনবা ওইনা, রাজ্য ৯দগী নোমিনেসন ৪৩৩ (দোক্তর ১১৫ অমসুং পেরামেদিক্স ৬১) লাকখি। দি.ঐচ.এস. কাশ্মিরনা বেচ অহুমমক্কী মেদিকেল পর্সনেল ৪২৮ ( দোক্তর ২১১, পেরামেদিক্স ২১৭) হান্ননা দিপ্লোই তৌখ্রে।
• ফমুং ৫০ থাবা হোস্পিতাল অনি
• বালতাল অমসুং চন্দনৱারীদা ইনদোর ফেসিলিতী থম্নবা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না মসি দি.আর.দি.ও.গী খুত্থাংদা মতেং পাংলি।
• এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না পীবা ফন্দশিংগী খুত্থাংদা দি.আর.দি.ও.না বালতাল অমসুং চন্দনৱারীদা ফমুং ৫০ থাবা হোস্পিতাল শেমগৎখি।
• মথক্তা পনখ্রিবা ফমুং ৫০ থাবা হোস্পিতালশিং অসিগীদমক দি.ঐচ.এস. (কাশ্মির)দগী অহেনবা স্তাফ (য়ু.তি. ওফ জম্মু এন্দ কাশ্মিরদগী অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.দগী ১২৯-১২৯) য়ুমথৌ তাবা অদু পীবিনবা হায়জখ্রে। এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.দা লৈরিবা সর্প্লস বফর মেনপাৱর অদু [কেন্দ্র সরকারগী হোস্পিতালশিং অমসুং সি.জি.ঐচ.এস.কী খুত্থাংদা অমসুং রাজ্যশিংনা নোমিনেৎ তৌখিবশিং] মখা তানা দিপ্লোই তৌনবগীদমক দি.ঐচ.এস., কাশ্মিরদা পীখ্রে।
হোস্পিতাল অসিগী ফোতো খরা মখাদা পীরি:
• হায় অলতিত্যুদ ইলনেসকী মেদিকেল কিয়রগী কম্প্রিহেন্সিব নোৎ শেমগৎপা
• অমরনাথজী য়াত্রা ২০২২গীদমক কম্প্রিহেন্সিব ইনফোর্মেসন, এজুকেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন (আই.ই.সি.) মেতরিএল শেম-শাখ্রে অমসুং মথৌ তাবা থবক পাইখৎনবা স্তেকহোল্দরশিংদা শিয়র তৌখ্রে।
• আই.ই.সি. মেতরিএল শেম্বা: ত্রীর্থয়াত্রা চৎলিবা মীওইশিংগী তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিং
• মথৌ তাবা থবক পাইখৎনবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা ত্রীর্থয়াত্রা চৎলিবা মীওইশিংগীদমক শম্লপ্পা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিং (ইংলিশ অমসুং হিন্দী) শেমখ্রে।
• ত্রেনরশিংগী ত্রেনিং তৌদুনা মাইপাক্না কেপাসিতী বিল্দিং তৌখি
• মে ৪-৬, ২০২২ ফাওবা কাশ্মিরগী ধোবিয়াৱন্দা হায় অলতিত্যুত ইমর্জেন্সীজকী তি.ও.তি. (ত্রেনিং ওফ ত্রেনর্স) প্রোগ্রাম পাঙথোকখি।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না ভক্তাশিংগী দর্শনদা অপনবা লৈতনা অমসুং য়াত্রা অসি চাউনা মাইপাকপা ওইহন্নবা অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিংগসু থবক তৌরি।