Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Computerization of Primary Agriculture Credit Societies (PACS)
63,000 functional PACS will be computerized with overall budget outlay of Rs 2516 crore
Will benefit approx. 13 crore farmers most of which are Small & Marginal Farmers
Will bring transparency, efficiency, enhance trustworthiness and help PACS to become nodal delivery service point at Panchayat level
Cloud based unified software with data storage, Cyber security, Hardware, digitization of existing records, Maintenance and Training are the main components
29 JUN 2022 3:41PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Computerization of Primary Agricultural Credit Societies (PACS) with the objective of increasing efficiency of PACS, bringing transparency and accountability in their operations; facilitating PACS to diversify their business and undertake multiple activities/ services. This project proposes computerization of about 63,000 functional PACS over a period of 5 years with a total budget outlay of Rs. 2516 crore with Government of India share of Rs. 1528 crore.
The Primary Agricultural Cooperative credit societies (PACS) constitute the lowest tier of the three-tier Short-term cooperative credit (STCC) in the country comprising of approx.13 Cr. farmers as its members, which is crucial for the development of the rural economy. PACS account for 41 % (3.01 Cr. farmers) of the KCC loans given by all entities in the Country and 95 % of these KCC loans (2.95 Cr. farmers) through PACS are to the Small and Marginal farmers. The other two tiers viz. State Cooperative Banks (StCBs) and District Central Cooperative Banks (DCCBs) have already been automated by the NABARD and brought on Common Banking Software (CBS).
However, majority of PACS have so far been not computerized and still functioning manually resulting in inefficiency and trust deficit. In some of the states, stand-alone and partial computerization of PACS has been done. There is no uniformity in the software being used by them and they are not interconnected with the DCCBs and StCBs. Under the able guidance of Shri Amit Shah, Hon'ble Minister of Home and Cooperation, it has been proposed to computerize all the PACS throughout the Country and bring them on a common platform at National level and have a Common Accounting System (CAS) for their day to day business.
Computerization of PACS, besides serving the purpose of financial inclusion and strengthening service delivery to farmers especially Small & Marginal Farmers (SMFs) will also will become nodal service delivery point for various services and provision of inputs like fertilizers, seeds etc. The project will help in improving the outreach of the PACS as outlets for banking activities as well as non-Banking activities apart from improving digitalisation in rural areas. The DCCBs can then enrol themselves as one of the important options for taking up various government schemes (where credit and subsidy is involved) which can be implemented through PACS. It will ensure speedy disposal of loans, lower transition cost, faster audit and reduction in imbalances in payments and accounting with State. Cooperative Banks and District Central Cooperative Banks.
The project comprises of development of cloud based common software with cyber security and data storage, providing hardware support to the PACS, digitization of existing records including maintenance support and training. This software will be in vernacular language having flexibility of customisation as per the needs of the States. Project Management Units (PMUs) will be set up at Central and State levels. District Level Support will also be provided at cluster of about 200 PACS. In the case of states where computerization of PACS has been completed, Rs. 50,000/- per PACS will be reimbursed provided they agree to integrate with/adopt the common software, their hardware meets the required specifications, and the software was commissioned after 1st February, 2017.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী-মন্দলনা প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (পি.এ.সি.এস.) কম্প্যুতরাইজ তৌবদা অয়াবা পীখ্রে
লুপা করোর ২৫১৬কী অপুনবা বজেৎ আউতলেগা লোয়ননা মথৌ তৌরিবা পি.এ.সি.এস. ৬৩,০০০ কম্প্যুতরাইজ তৌরগনি
চাউরাক্না লৌমী করোর ১৩রোমদা কান্নবা পীরগনি, মখোয় অয়াম্বনা স্মোল এন্দ মর্জিনেল ফার্মরশিং ওইরি
ত্রান্সপরেন্সী, ইফিসিএন্সী লৈহনগনি, থাজবা হেনগৎহনগনি অমসুং পি.এ.এস.সি.না পঞ্চায়ৎকী থাক্তা নোদেল দেলিভরী সর্ভিস পোইন্ত ওইবদা মতেং পাংলগনি
দেতা স্তোরেজ য়াওবা ক্লাউদ বেজ য়ুনিফাইদ সোফৱেয়র, সাইবর সেক্যুরিতী, হর্দৱেয়র, হান্নগী রেকোর্দশিং দিজিতাইজেসন তৌবা, মেন্তেনেন্স অমসুং ত্রেনিং পীবা অসিনা মপুং ওইবা মচাকশিং ওইরি
29 JUN 2022 3:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেবিনেৎ কম্মিতি ওন ইকনোমিক এফিয়র্সকী মীফমনা পি.এ.সি.এস.গী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা, মখোয়গী থবক-থৌরমশিংদা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী পুরক্নবা; পি.এ.সি.এস.তা মখোয়গী বিজিনেস দাইভর্সিফাই তৌবা অমসুং এক্তিবিতী/সর্ভিস কয়ামরুম পাইখৎপদা মতেং পাংনবা পান্দমগা লোয়ননা প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (পি.এ.সি.এস.) কম্প্যুতরাইজ তৌবদা অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্ত অসিনা ভারত সরকারগী শিয়র লুপা করোর ১৫২৮গা লোয়ননা অপুনবা বজেৎ আউতলে লুপা করোর ২৫১৬ ওইদুনা চহি ৫গী মতমদা মথৌ তৌরিবা পি.এ.সি.এস. ৬৩,০০০ হেনবা কম্প্যুতরাইজেসন তৌনবা ৱাফম পুখৎলি।
প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (পি.এ.সি.এস.)তা খুঙ্গংগী শেম্মীৎলোন চাউখৎহন্নবগীদমক মরু ওইরিবা, লৌমী চাউরাক্না করোর ১৩ রোমনা মাগী মেম্বরশিং ওইরিবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা থ্রী-তায়র শোর্ত-তর্ম কোওপরেতিব ক্রেদিৎ (এস.তি.সি.সি.)গী খ্বাইদগী তাবা তায়র অদু শেম্লি। লৈবাক্কী এন্তিতী পুম্নমক্না পীরিবা কে.সি.সি. লোনশিংগী ৪১% (লৌমী করোর ৩.০১) পি.এ.সি.সি.না ওইরি অমসুং পি.এ.সি.সি.গী খুত্থাংদা পীরিবা কে.সি.সি. লোনশিংগী (লৌমী করোর ২.৯৫) ৯৫% অসি স্মোল অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংনা ওইরি। অতোপ্পা তায়র অনি হায়বদি স্তেৎ কোওপরেসতিব বেঙ্কশিং (এসতি.সি.বি.শিং) অমসুং দিস্ত্রিক্ত সেন্ত্রেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিং (দি.সি.সি.বি.শিং) অসি এন.এ.বি.এ.আর.দি.না ওতোমেতেদ ওইহনখ্রে অমসুং কম্মন বেঙ্কিং সোফৱেয়র (সি.বি.এস.)তা পুররকপা ঙমখ্রে।
অদুম ওইনমক, পি.এস.সি.এস. অয়াম্বা হৌজিক ফাওবা কম্প্যুতরাইজ ওইদ্রি অমদি হৌজিকসু মেন্যুএল ওইনা মথৌ তৌবনা ইনইফিসিএন্সী ওইহল্লি অমসুং থাজবা ৱাৎহল্লি। রাজ্য খরদা পি.এ.সি.এস.কী স্তেন্দ-এলোন অমসুং পার্সিএল কম্প্যুতরাইজেসন তৌখ্রে। মখোয়না শীজিন্নরিবা সোফৱেয়রদা য়ুনিফোর্মিতী লৈতে অমসুং মখোয় অসি দি.সি.সি.বি.শিং অমসুং এসতি.সি.বি.শিংগা ইন্তরকন্নেক্তেদ ওইদে। ইকাই খুম্নরবা গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহগী লুচিং মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিব পি.এ.সি.এস. পুম্নমক কম্প্যুতরাইজ তৌনবা অমসুং মখোয়বু জাতিগী থাক্কী কম্মন প্লেৎফোর্ম অমদা পুরক্নবা অমসুং মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী তৌরিবা বিজিনেসকীদমক কম্মন একাউন্তিং সিস্তেম (সি.এ.এস.) অমা লৈহন্নবা প্রপোজ তৌখি।
লৌমীশিংদা মরু ওইনা স্মোল এন্দ মর্জিনেল ফার্মরশিং (এস.এম.এফ.শিং)দা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন তৌনবা অমসুং সর্ভিস দেলিভরী মপাঙ্গল কনখৎহনবগী থৌদাংশিং পাঙথোকপগা লোয়ননা পি.এ.সি.এস. কম্প্যুতরাইজ তৌবা অসিনা হার, মরু অসিনচিংবা ইনপুৎশিংগী তোঙান-তোঙানবা সর্ভিস অমসুং প্রোবিজনগী নোদেল সর্ভিস দেলিভরী পোইন্তসু ওইরগনি। প্রোজেক্ত অসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা দিজিতাইজেসন তৌবা হেনগৎহনবগী মথক্তা বেঙ্কিং এক্তিবিতীশিং লোয়ননা নন-বেঙ্কিং এক্তিবিতীশিংগীদমক আউতলেৎশিং ওইনা পি.এ.সি.এস.কী আউতরীচ হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি। দি.সি.সি.বি.শিংনা মখোয় মশাবু পি.এ.সি.এস.কী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়াবা সরকারগী স্কিম কয়ামরুম (ক্রেদিৎ অমসুং সবসিদী য়াওবা) পাইখৎনবগী মরু ওইবা পাম্বৈশিংগী মনুংদা অমা ওইনা এনরোল তৌবা য়ারগনি। মসিনা লোনশিং থুনা ফংহনবা, ত্রাঞ্জিসন কোস্ত হন্থহনবা, ওদিৎ খোঙজেল য়াংনা তৌবা অমসুং রাজ্য, কোওপরেতিব বেঙ্কশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত সেন্ত্রেল কোওপরেতিব বেঙ্কশিংগী পেমেন্ত অমসুং একাউন্তিংদা খল কাইরিবা অসি হন্থহনবা ঙম্লগনি।
প্রোজেক্ত অসিদা সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং দেতা স্তোরেজকা য়াওবা ক্লাউদ বেজ কম্মন সোফৱেয়র দিবেলপ তৌবা, পি.এ.সি.এস.তা হর্দৱেয়র সপ্পোর্ত পীবা, মেন্তেনেন্স সপ্পোর্ত অমসুং ত্রেনিং য়াওনা হৌজিক লৈরিবা রেকোর্দশিং দিজিতাইজেসন তৌবা য়াওরি। সোফৱেয়র অসি রাজ্যশিংগী তঙাই ফদবশিংগী মতুং ইন্না কস্তমাইজেসন তৌবগী খুদোংচাবা লৈহন্দুনা ভর্নক্যুলর লোলদা ফংগনি। প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎশিং (পি.এম.য়ু.শিং) কেন্দ্র অমদি রাজ্যগী থাকশিংদা হাংদোক্কনি। পি.এ.এস.সি. ২০০রোমগী ক্লাস্তরদা দিস্ত্রিক্ত লেবেল সপ্পোর্তসু পীগনি। পি.এ.এস.সি.গী কম্প্যুতরাইএসন তৌবা রাজ্যশিংদা কম্মন সোফৱেয়র ইন্তিগ্রেৎ তৌবদা মখোয়না য়ারবা, মখোয়গী হর্দৱেয়রনা মথৌ তাবা স্পেসিফিকেসনশিং থুংলবা অমসুং সোফৱেয়র অদি ২০১৭গী ফেব্রুৱারী ১গী মতুংদা কম্মিসন তৌখিবা ওইরবদি পি.এ.সি.এস. অমদা লুপা ৫০,০০০/-গী রিইম্বর্স তৌবা ফংগনি।