প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-৭ সন্মিলনৰ সমান্তৰালভাৱে দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠক
27 JUN 2022 9:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ৰ ২৭ জুনত জাৰ্মানীৰ শ্বলছ এলমাউত অনুষ্ঠিত হোৱা জি-৭ সন্মিলনৰ সমান্তৰালভাৱে দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি চাইৰিল ৰামাফোছাৰ সৈতে বৈঠকত মিলিত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কত হোৱা অগ্ৰগতি, বিশেষকৈ ২০১৯ চনত সহযোগিতা কৌশলগত কাৰ্যসূচী স্বাক্ষৰ কৰাৰ পিছত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, খাদ্য সুৰক্ষা, প্ৰতিৰক্ষা, ঔষধ, ডিজিটেল বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি, দক্ষতা বিকাশ, বীমা, স্বাস্থ্য আৰু দুয়ো দেশৰ জনতাৰ মাজত সম্পৰ্কৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সন্দৰ্ভত পৰ্যালোচনা কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই উন্নয়নশীল দেশসমূহত ক’ভিড-১৯ ভেকচিন উৎপাদনত সহায় কৰাৰ বাবে ২০২২ চনৰ জুন মাহত বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ মাজত স্বাক্ষৰিত চুক্তিকো আদৰণি জনায়। ভাৰত আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাই ক’ভিড-১৯ প্ৰতিৰোধ, নিয়ন্ত্ৰণ বা চিকিৎসা সম্পৰ্কীয় ট্ৰিপছ চুক্তিৰ কিছুমান বিধান ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ সকলো সদস্যৰ বাবে ৰেহাইৰ পৰামৰ্শ দি প্ৰথমটো প্ৰস্তাৱ উত্থাপন কৰিছিল।
বহুপক্ষীয় সংস্থাসমূহত নিৰন্তৰ সমন্বয় আৰু ইয়াৰ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা, বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সন্দৰ্ভতো তেওঁলোকৰ আলোচনাত ঠাই পায়।

Prime Minister's Office
Meeting of Prime Minister with President of South Africa on the sidelines of G-7 Summit
27 JUN 2022 9:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met President of South Africa, H.E. Mr. Cyril Ramaphosa, on 27 June 2022 on the sidelines of G-7 Summit in Schloss Elmau, Germany.
Both leaders reviewed the progress made in bilateral relations between the two countries, particularly following the signing of the Strategic Programme of Cooperation in 2019. They expressed satisfaction at the progress achieved in defence, education and agriculture sectors, and reiterated the need for further deepening bilateral cooperation in areas like trade and investment, food security, defence, pharmaceuticals, digital financial inclusion, skill development, insurance, health and people to people contacts.
Both leaders also welcomed the WTO agreement reached in June 2022 that supports the production of COVID-19 vaccines in developing countries. India and South Africa had submitted the first proposal suggesting a waiver for all WTO members on the implementation of certain provisions of the TRIPS Agreement in relation to the prevention, containment or treatment of COVID-19.
Discussions were also held on continued coordination in multilateral bodies and the need for their reform, particularly the UN Security Council.