ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନବସାରୀରେ ‘ଗୁଜରାଟ ଗୌରବ ଅଭିଯାନ’
କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୩ଠ୫ଠ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
“ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ନିଷ୍ଠାପର ଭାବେ ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାର ଦୃଢ଼ ଓ ସାମୁହିକ ବିକାଶକୁ ଗୁଜରାଟରେ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି”
“ସରକାର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ।”
“ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେତେ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ନିମନ୍ତେ ହକଦାର ।”
“ସରକାରରେ ଥିବାରୁ ସେବା ପାଇଁ ଆମ ନିକଟରେ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ।”
“ଆମର ପୂର୍ବ ବଂଶଧରମାନେ ଯେପରି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ ଆମର ବଂଶଧରମାନେ ଯେପରି ଏହାର ଶିକାର ନ ହୁଅନ୍ତୁ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ।”
10 JUN 2022 12:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି ‘ଗୁଜରାଟ ଗୌରବ ଅଭିଯାନ’କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଜି ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ‘ଗୁଜରାଟ ଗୌରବ ଅଭିଯାନ’ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବସାରୀର ଏକ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳ ଖୁଦଭେଲ ଠାରେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସାତଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ୧୨ଟିର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ୧୪ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ଭୂମି ପୂଜନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସେ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳଯୋଗାଣ ସୁବିଧା କରିବା ସହ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ସହ ସୁଖ ସ୍ୱାଚ୍ଛନ୍ଦ୍ୟରେ ବସବାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ । ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ରଜନୀକାନ୍ତ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଏବଂ ଜନ ପ୍ରତିନିଧି ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏଥିରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳର ସମବେତ ବିଶାଳ ଜନତାଙ୍କ ସମାବେଶରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସ୍ନେହ ଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ନବସାରୀର ମାଟିକୁ ପ୍ରଣିପାତ କରି ଆଦିବାସୀ ଗୌରବମୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ସଂକଳ୍ପକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ଗର୍ବ ଦ୍ରୁତ ଓ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଯୋଗୁ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ନିଷ୍ଠାପର ଭାବେ ଏହି ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି । ଆଜିର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସୁରତ, ନବସାରୀ, ଭାଲସାଦ ଓ ତାପି ଭଳି ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବନମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଆଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜରାଟବାସୀ ତାଙ୍କୁ କିପରି ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଥିଲେ, ସେ ତା’ର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଅନେକ ଶ୍ରେଣୀର ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଓ ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷା ସହ ଯୋଡ଼ିବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗରିବ, ବଞ୍ଚôତ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୁର୍ବଳ ଶ୍ରେଣୀର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କିପରି ନିଜର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଜୀବନ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲେ, ତାହାକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଆଗରୁ ସରକାରଗଣ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉ ନ ଥିଲେ । ଅତ୍ୟଧିକ ସାହାଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଶ୍ରେଣୀ ଓ ଅଞ୍ଚଳ ଏହି ସବୁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚôତ ଥିଲେ । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରକୁ ଧରି ତାଙ୍କ ସରକାର ଗରିବ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗଇ ଦେବା ସହ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରି ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାର ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଖ୍ୟ ସଭାମଞ୍ଚ ନିକଟରେ ପହଂଚିବା ଆଗରୁ ସେ ଆଦିବାସୀ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ଜନସାଧାରଣ ଓ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ସମ୍ପର୍କ ବିକାଶର ଗତିକୁ ଏକ ବଡ଼ ସମର୍ଥନ ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କାମ କରୁଥିଲେ ସେତେବେଳର ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ନେହ ଓ ଆଦର ଯତ୍ନ ବିଷୟରେ ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । “ଆପଣମାନଙ୍କ ସ୍ନେହ ଓ ଆଶୀର୍ବାଦ ହିଁ ମୋର ଶକ୍ତି” ବୋଲି ସେଠାକାର ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନରେ ଆନନ୍ଦିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଦିବାସୀମାନେ ସମସ୍ତ ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଉଚିତ ଓ ସେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଗୁଣ, ବୁଦ୍ଧି, ସଂପାନ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିଜ୍ଞାନର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଗୋଷ୍ଠୀର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଜୀବନ ଓ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ଆଜିର ତିନି ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ତୁଳନାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ । ସେତେବେଳେ ଏ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୋଟେ ଛୋଟ ଜଳାଶୟ ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ ମସ୍ତକରେଖା ଖବର ବିବେଚିତ ହେଉଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣ ଓ ବିକାଶ ତାଙ୍କ ପ୍ରଶାସନିକ ଧାରା ବହୁଦିନ ଧରି ପାଲଟିଥିବା ବେଳେ ଏହା କେବଳ ଜନ ମଙ୍ଗଳ ବା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଓ ଏଥିରେ ନିର୍ବାଚନୀ ବିଚାରଧାରା ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀ ଯେତେ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ପରିଷ୍କାର ପାଣି ପାଇଁ ହକଦାର । ସେଥିପାଇଁ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ହାତକୁ ନିଆଯାଉଛି । ପ୍ରମାଣଚିହ୍ନ ଭାବେ ଉଭୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପନ୍ନ କରିବା ଭଳି କର୍ମସଂସ୍କୃତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁ ସମୟାନୁସାରେ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେଉଛି । “ଆମେ ସରକାରରେ ରହିବା ଯୋଗୁ ସେବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଉଛୁ” ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ । ଆମର ପୂର୍ବ ପିଢ଼ି ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି, ଆମ ପର ପିଢ଼ି ଯେପରି ଏହାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତୁ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ସଫା ପାଣି, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ । ସେ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ସେ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗୋଟେ ବି ବିଜ୍ଞାନ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ନ ଥିଲା । ମାତ୍ର ଏବେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟମାନ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି । ଜୀବନରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶିକ୍ଷା, ବ୍ୟବସାୟ, ବିଶେଷକରି ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଯୋଗକାରୀ ଯୋଜନା ଯୋଗୁ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟ ଦାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା, ଏପରିକି ମେଡିକାଲ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂରେ ମଧ୍ୟ ଓବିସି ଓ ଆଦିବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗର ବାଟ ଫିଟିବ । ବନବନ୍ଧୁ ଯୋଜନାରେ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଇବା ଯୋଗୁ ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଆମେମାନେ ସାମଗ୍ରିକ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଓ ସମାନ୍ତରାଳ ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୯୬୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ତାପି, ନବସାରୀ ଓ ସୁରତ ଜିଲ୍ଲାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ୧୩ଟି ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଥିଲେ । ୫୪୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବା ନବସାରୀ ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ମଧ୍ୟ ସେ ଭୂମି ପୂଜନ କରିଥିଲେ । ଏହା ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇବ ।
୫୮୬ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମିତ ମଧୁବନ ବନ୍ଧଭିତ୍ତିକ ଆଷ୍ଟଲ ଆଞ୍ଚଳିକ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଜଳ ଯୋଗାଣର ଅପୂର୍ବ ଯାନ୍ତ୍ରିକ କୌଶଳ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୧୬୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ‘ନଲ ସେ ଜଲ’ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସୁରତ, ନବସାରୀ, ଭାଲସାଦ ଓ ତାପି ଜିଲ୍ଲାର ଅଧିବାସୀଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବୀରପୁର-ଭାରା ସବଷ୍ଟେସନ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଯାହାକି ୮୫ କୋଟି ଯଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହା ତାପି ଜିଲ୍ଲାର ଅଧିବାସୀଙ୍କୁ ବିଦୁତ ଯୋଗାଇବ । ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଭାଲସାଦ ଜିଲ୍ଲାର ଭାଗୀ ସହରରେ ୨ଠ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ୨୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନବସାରୀରେ ନିର୍ମିତ ସରକାରୀ କ୍ୱାର୍ଟର୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ପିପଳାଇ ଦେବୀ-ଜୁନେର-ଟିକଭିର-ପିପଲଦହାଡ଼ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ରାସ୍ତା, ଦାଙ୍ଗରେ ୧୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭବନ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ସୁରାଟ, ନବସାରୀ, ଭାଲସାଦ ଓ ତାପି ଜିଲ୍ଲା ଅଧିବାସୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫୪୯ କୋଟି ଯଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଆଠଟି ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଖେଡ଼ଗାମ ଓ ପିପଲଖେଡ଼କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ ସଡ଼କ ଶିଳାନ୍ୟାସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବସାରୀ ଜିଲ୍ଲାରେ କରିଥିଲେ । ସୁପାଦେଇ ନବସାରୀ ଓ ବର୍ଦୋଳି ମଧ୍ୟରେ ୨୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ ଚାରିଥାକିଆା ରାସ୍ତାର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦାଙ୍ଗରେ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM Launches Multiple Development Projects During 'Gujarat Gaurav Abhiyan' in Navsari
PM inaugurates and lays the foundation stone of multiple development projects worth Rs 3050 crores
“The double engine government is sincerely carrying forward the glorious tradition of rapid and inclusive development in Gujarat”
“The government has laid the utmost emphasis on the welfare of the poor and on providing basic facilities to the poor”
“Every poor, every tribal living in howsoever inaccessible area is entitled to clean water”
“We treat being in government as an opportunity to serve”
“We are committed that the problems faced by the older generation are not faced by our new generation”
10 JUN 2022 12:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi Prime Minister participated in a programme 'Gujarat Gaurav Abhiyan’ today. He inaugurated and laid the foundation stone of multiple development initiatives during ‘Gujarat Gaurav Abhiyan’ at Khudvel, a tribal region in Navsari today. This includes the inauguration of 7 projects, foundation stone laying for 12 projects and Bhumi Pujan for 14 projects. These projects will help in improving the water supply in the region, along with boosting connectivity and enhancing the ease of living. Chief Minister of Gujarat Shri Shri Bhupendra Rajnikant Patel, Union and State Ministers and people’s representatives, were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the enormity of the gathering of the tribal population at the venue. He noted with pride that organizing such programmes indicate the continued affection of the tribal brothers and sisters. He bowed to the land of Navsari acknowledging the glory of tribal potential and determination.
The pride of Gujarat is the rapid and inclusive development in the last two decades and a new aspiration born out of this development. The double engine government is sincerely carrying forward this glorious tradition. He said today’s projects will bring ease of living to Surat, Navsari, Valsad and Tapi districts of South Gujarat, he said.
The Prime Minister recalled how 8 years ago the people of Gujarat sent him to Delhi. In the last 8 years, he said, the government has succeeded in linking many new segments of people and regions with the development process and aspirations. He recalled how there was a time when poor, deprived, dalits, tribals, women and other vulnerable sections used to spend their entire lives meeting just the basic needs. Earlier governments did not make development their priority. Most needy sections and regions were deprived of the facilities. He said that in the last 8 years, following the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, his government has laid the utmost emphasis on the welfare of the poor, on providing basic facilities to the poor. Now, he continued, the government has embarked upon the programme of 100 per cent empowerment of the poor through saturation of the welfare schemes. The Prime Minister, before reaching the main stage, interacted with the beneficiaries from the tribal communities. He said contact with the public and beneficiaries provides new momentum to the support for development.
Speaking in Gujarati, the Prime Minister recalled his long association with the local people. He remembered the hospitality and affection of the people during those times when he was working in the region. “Your affection and blessings are my strength”, said a visibly moved Prime Minister. He said that children of the tribal communities should get all the possible opportunities and noted their qualities of cleanliness, wisdom, organization and discipline. He also talked of the values of community living and environment protection among the tribal people. He also talked of his work for ensuring water in the tribal areas. Today’s projects with more than 3 thousand crore rupees are in stark contrast from earlier days when even something as small as inauguration of a water tank used to hog headlines, he said. He said continuous welfare and projects of development have been part of his governance style for long and these projects are aimed for the welfare of people and garib kalyan and are way beyond any electoral consideration. Every poor, every tribal living in howsoever inaccessible area is entitled to clean water, that is why such big projects are undertaken, he continued that it has been the hallmark of the Prime Minister that poth foundation stone laying and inauguration is done by him, a massive change in work culture for timely delivery of the projects. “We treat being in government as an opportunity to serve”, he emphasized. We are committed that the problems faced by the older generation are not faced by our new generation. That is why these schemes are ensuring basic facilities like clean water, quality education for all, he said. He recalled a time when there was not even a science school in the region whereas now medical colleges and universities are coming up. Lives are changing through infrastructure, education, business, connectivity related schemes in the most far-flung areas, the Prime Minister said. He also praised Dang district and South Gujarat for adopting natural farming. Education in the mother tongue, even for technical courses like medical and engineering, will open chances for OBC, tribal children, he said. He also praised the state government for implementing the new phase of Van Bandhu Yojana.We are working for holistic, inclusive and equitable development, the Prime Minister concluded.
The Prime Minister performed the Bhumi Pujan for 13 water supply projects for residents of Tapi, Navsari and Surat districts, worth ₹961 crores. He also performed the Bhumi Pujan of a Medical College in Navsari district, to be built at the cost of about ₹542 crores, which will help provide affordable and quality medical care to the people of the region.
The Prime Minister inaugurated the Madhuban dam based Astol regional water supply project, built at the cost of about ₹586 crores. It is a marvel of water supply engineering skills. Also, ‘Nal Se Jal’ projects worth ₹163 crores were inaugurated by the Prime Minister. These projects will provide safe and adequate drinking water to the residents of Surat, Navsari, Valsad and Tapi districts.
The Prime Minister inaugurated the Virpur Vyara substation, constructed at a cost of over ₹85 crores, to provide electricity to residents of the Tapi district. A sewage treatment plant with a capacity of 14 MLD, worth ₹20 crores, was also inaugurated for Vapi city of Valsad district to facilitate wastewater treatment. The Prime Minister inaugurated government quarters built in Navsari at a cost of over Rs 21 crores. He also inaugurated roads constructed from Piplaidevi - Juner - Chichvihir - Pipaldahad and school buildings constructed in Dang, at a cost of about Rs 12 crore each.
The Prime Minister laid the foundation stone of 8 water supply projects worth ₹549 crores, to provide clean drinking water to the residents of Surat, Navsari, Valsad and Tapi districts. The Foundation stone of a wide road connecting Khergam and Pipalkhed, to be built at the cost of ₹33 crores in Navsari district, was also laid. Another four-lane road will be constructed between Navsari and Bardoli via Supa, at a cost of about ₹27 crores. The Prime Minister also laid the foundation stone for the construction of Zila Panchayat Bhavan and for providing and fixing a roller crash barrier in Dang at a cost of about Rs 28 crores and 10 crores respectively.