প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী গণপতি সচ্চিদানন্দ স্বামী জীৰ ৮০সংখ্যক জন্মদিন উদযাপনৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তাৰ পাঠ
22 MAY 2022 12:00PM by PIB Guwahati
পূজনীয় শ্ৰী গণপতি সচ্চিদানন্দ স্বামী জী, উপস্থিত সকলো সাধু, দত্ত পীথামৰ সকলো ভক্ত অনুগামী, আৰু মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
সতীৰ্থসকল,
কেইবছৰমান আগতে, মই দত্ত পীথামলৈ অহাৰ সুযোগ পাইছিলো। সেই সময়ত আপুনি মোক এই কাৰ্যসূচীলৈ আহিবলৈ কৈছিল। মই তেতিয়া মন স্থিৰ কৰিছিলোঁ যে মই আপোনাৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰি পুনৰ আহিম, কিন্তু মই আহিব পৰা নাছিল। মই আজি জাপান ভ্ৰমণলৈ যাব লাগিব। দত্ত পীথামৰ এই বিশাল অনুষ্ঠানত মই শাৰীৰিকভাৱে উপস্থিত নাথাকিব পাৰোঁ, কিন্তু মোৰ আধ্যাত্মিক উপস্থিতি আপোনালোকৰ মাজত আছে।
মই শ্ৰী গণপতি সচ্চিদানন্দ স্বামীজীক এই শুভ মুহূৰ্তত শুভকামনা জনাইছো। মই তেওঁক প্ৰণাম জনাইছো। জীৱনৰ ৮০ বছৰৰ ম্যাদ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাত ৮০ বছৰীয়া বৃদ্ধজনক সহস্ৰ চন্দ্ৰদৰ্শন বুলিও গণ্য কৰা হয়। মই শ্ৰদ্ধেয় স্বামীজীক দীৰ্ঘ জীৱনৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। মই তেওঁৰ অনুগামীসকলক মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
আজি শ্ৰদ্ধেয় সাধু আৰু বিশিষ্ট অতিথিসকলে আশ্ৰমত 'হনুমন্ত দ্বাৰ' প্ৰৱেশ তোৰণো উদ্বোধন কৰিছে। ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। গুৰুদেৱ দত্তই আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰা সামাজিক ন্যায়ৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ, আপুনি সকলোৱে কৰি থকা কামৰ এটা লিংক আছে। আজি আন এটা মন্দিৰো উদ্বোধন কৰা হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে যেঃ
"পৰোপকাৰয় সতম বিভূতায়ঃ"। অৰ্থাৎ, সাধু আৰু ভদ্ৰলোকৰ মহিমা কেৱল দানৰ বাবেহে। দান আৰু আত্মাৰ সেৱাৰ বাবে সন্তসকলৰ জন্ম হয়। গতিকে এজন সাধুৰ জন্ম, তেওঁৰ জীৱন কেৱল তেওঁৰ ব্যক্তিগত যাত্ৰা নহয়। বৰং সমাজৰ উত্থান আৰু কল্যাণৰ যাত্ৰাও ইয়াৰ লগত জড়িত। শ্ৰী গণপতি সচ্চিদানন্দ স্বামীজীৰ জীৱন এটা প্ৰত্যক্ষ প্ৰমাণ, এক উদাহৰণ। দেশ আৰু বিশ্বৰ বিভিন্ন কোণত ইমানবোৰ আশ্ৰম, ইমান ডাঙৰ প্ৰতিষ্ঠান, বিভিন্ন প্ৰকল্প, কিন্তু তাৰ দিশ আৰু প্ৰবাহ একে- জীৱৰ সেৱা, জীৱৰ কল্যাণ।
ভাই-ভনী আৰু ভগ্নী,
দত্ত পীঠমৰ প্ৰচেষ্টাক লৈ মোক যিটোৱে আটাইতকৈ বেছি সন্তুষ্টি দিয়ে সেয়া হ’ল আধ্যাত্মিকতাৰ সমান্তৰালভাৱে ইয়াত আধুনিকতাও লালন-পালন কৰা হৈছে। ইয়াত এটা বিশাল হনুমান মন্দিৰ আছে, গতিকে 3D মেপিং, শব্দ আৰু পোহৰ শ্ব’ৰ ব্যৱস্থা আছে। ইয়াত ইমান ডাঙৰ চৰাই উদ্যান আছে, লগতে ইয়াৰ পৰিচালনাৰ বাবেও আধুনিক ব্যৱস্থা আছে।
দত্ত পীঠম আজি বেদ অধ্যয়নৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে আমাক দিয়া গীত, সংগীত আৰু কণ্ঠৰ শক্তিক জনসাধাৰণৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি সেই সম্পৰ্কে স্বামী জীৰ নিৰ্দেশনাত ফলপ্ৰসূ উদ্ভাৱন ঘটিছে।
প্ৰকৃতিৰ বাবে বিজ্ঞানৰ এই ব্যৱহাৰ, আধ্যাত্মিকতাৰ সৈতে প্ৰযুক্তিৰ এই সঙ্গম, এক গতিশীল ভাৰতৰ আত্মা। মই সুখী যে স্বামীজীৰ দৰে এজন সাধুৰ প্ৰচেষ্টাত আজি দেশৰ যুৱ প্ৰজন্ম তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাৰ শক্তিৰ সৈতে পৰিচিত হৈ তেওঁলোকক আগুৱাই লৈ গৈছে।
সতীৰ্থসকল,
আজি আমি স্বামীজীৰ ৮০সংখ্যক জন্মদিন এনে এক সময়ত উদযাপন কৰিছো যেতিয়া দেশখনে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছে। আজি আমাৰ দেশে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস' মন্ত্ৰেৰে আমাক সামূহিক সংকল্পৰ আহ্বান জনাইছে।
আজি দেশে ইয়াৰ প্ৰাচীনতা সংৰক্ষণ কৰি আছে, ইয়াক প্ৰচাৰ কৰিছে আৰু ইয়াৰ উদ্ভাৱনক, আধুনিকতাক শক্তি প্ৰদান কৰিছে। আজি ভাৰতৰ পৰিচয় হৈছে যোগ আৰু যুৱ প্ৰজন্ম। আজি বিশ্বই আমাৰ ষ্টাৰ্টআপবোৰক তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যত হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰি আছে। আমাৰ উদ্যোগ, আমাৰ 'মেক ইন ইণ্ডিয়া' বিশ্বব্যাপী বিকাশৰ বাবে আশাৰ ৰেঙণি হৈ পৰিছে। আমি আমাৰ এই লক্ষ্যবোৰৰ দিশত কাম কৰিব লাগিব। আৰু মই বিচাৰো যে আমাৰ আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰসমূহো এই দিশত অনুপ্ৰেৰণাৰ কেন্দ্ৰ হওক।
সতীৰ্থসকল,
স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰত আমাৰ সন্মুখত আছে পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে সংকল্প, পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ লক্ষ্য। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে দত্ত পীঠমৰ সংকল্পবোৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত সংকল্পৰ সৈতে সম্পৰ্কিত হ'ব পাৰে। আপোনালোকে প্ৰকৃতি সংৰক্ষণৰ বাবে, চৰাইৰ সেৱাৰ বাবে অসাধাৰণ কাম কৰি আছে। মই এই দিশত আৰু কিছু নতুন সংকল্প ল'ব বিচাৰো। মই আমাৰ সকলোকে জল সংৰক্ষণ, আমাৰ পানীৰ উৎস, নদীৰ সুৰক্ষাৰ বাবে জনসজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো।
অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত প্ৰতিখন জিলাত ৭৫ টা অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই হ্ৰদবোৰৰ তত্বাৱধানৰ বাবে সমাজখন আমাৰ সৈতে সংযুক্ত হ'ব লাগিব। একেদৰে, আমি স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানক এক নিৰন্তৰ গণ আন্দোলন হিচাপে আগুৱাই নিব লাগিব।
এই দিশত, মই বিশেষকৈ স্বামীজীয়ে ছুইপাৰসকলৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা অৱদান আৰু বৈষম্যৰ বিৰুদ্ধে তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰো। সকলোকে সংযোগ কৰাৰ প্ৰয়াস, এয়া হৈছে ধৰ্মৰ প্ৰকৃত বৈশিষ্ট, যিটো স্বামীজীয়ে উপলব্ধি কৰিছে। মই নিশ্চিত যে দত্ত পীঠমে সমাজ নিৰ্মাণ, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্বসমূহত একেধৰণৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি যাব আৰু আধুনিক সময়ত জীৱ সেৱাৰ এই যজ্ঞক এক নতুন সম্প্ৰসাৰণ প্ৰদান কৰিব। আৰু এইটোৱেই জীৱন সেৱাৰ জৰিয়তে শিৱ সেৱাৰ সংকল্প হৈ পৰে।
মই আকৌ এবাৰ শ্ৰী গণপতি সচ্চিদানন্দ স্বামীজীৰ দীৰ্ঘজীৱনৰ বাবে ভগৱানৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা জনাইছো। তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য ভালে থাকক। দত্ত পীঠমৰ মাজেৰে সমাজৰ শক্তি একেধৰণে বাঢ়ি গৈ আছিল। সেই অনুভৱৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's message on 80th Birthday celebration of Sri Ganapathy Sachchidananda Swami Ji
22 MAY 2022 12:00PM by PIB Delhi
Revered Shri Ganapathy Sachchidananda Swamiji,
All the sages and devout followers of Datta Peetham present here, and ladies and gentlemen!
एल्लरिगू
जय गुरु दत्त!
अप्पाजी अवरिगे,
एम्भत्तने वर्धन्ततिय संदर्भदल्लि,
Pranam! Greetings!
Friends,
A few years back I had got the opportunity to visit Datta Peetham. That's when you had asked me to come to this event. I had made up my mind at that time itself that I would come again to seek your blessings, but I couldn't come. I have a trip to Japan today. I may not be physically present in this grand event of Datta Peetham, but my soul and mind is there with you.
I extend my best wishes and salutations to Shri Ganapathy Sachchidananda Swami ji on this auspicious occasion. This stage of 80th year of life is very important. The 80th year is also considered in our cultural tradition as Sahasra Chandradarshan or celebration of a person's 1000th full moon during his life. I wish Pujya Swamiji a long life. I extend my heartiest congratulations to his followers as well.
Today, 'Hanumat Dwar' entrance arch has also been inaugurated in the ashram by revered saints and special guests. I congratulate all of you for this too. It is an addition to the work that you are doing inspired by Gurudev Dutt's call for social justice. Today another temple has also been inaugurated.
Friends,
It has been said in our scriptures-
''परोपकाराय सताम् विभूतयः''।
That is, saints and noble men are known for charity. Saints are born for charity and service to the humanity. So the birth and the life of a saint is not just a personal journey. Rather, the journey of uplift and welfare of the society is also associated with it. The life of Shri Ganapathy Sachchidananda Swamiji is a proof, an example of the same. There are so many ashrams in different corners of the country and the world. These are big institutions with different projects but their direction and purpose are the same - service to the living entity, the welfare of the living beings.
Brothers and sisters,
The thing that gives me the greatest satisfaction about the efforts of Datta Peetham is that along with spirituality, modernity is also nurtured here. There is a huge Hanuman temple here; at the same time there is a provision for 3D mapping, sound and light show as well. There is not only a massive bird park here, but also a modern system for its operation.
Datta Peetham has become a major hub for the study of Vedas today. Moreover, effective innovations are taking place under the guidance of Swami ji about how to use the power of music and melodies given to us by our ancestors for the health of the people. This use of science for nature, this amalgamation of technology with spirituality, is the soul of dynamic India. I am glad that with the efforts of saints like Swamiji, today the youth of the country are getting acquainted with the power of their traditions and taking them forward.
Friends,
Today we are celebrating the 80th birthday of Swamiji at a time when the country is celebrating 75 years of its independence. Our saints have always inspired us to rise above the self and work for everything. Today the country is also calling upon us to take collective resolutions with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. Today the country is also preserving its heritage, promoting it and giving a boost to its innovation and modernity. Today, India is identified with yoga and youth. Today the world is looking at our startups as its future. Our industries, our 'Make in India' is turning out to be a ray of hope for global growth. We have to work towards achieving these resolutions. And I would like our spiritual centres to be centres of inspiration in this direction as well.
Friends,
In 75th year of independence, we have set resolutions and goals for the next 25 years. I believe that the resolutions of Datta Peetham can be linked to the 'Amrit Sankalp'. You are doing an extraordinary work for the protection of nature and for the birds. I would like you to take some more new resolutions in this direction. I urge that we all work together to increase public awareness on water conservation, our water sources, for the conservation of rivers.
In the Amrit Mahotsav, 75 Amrit Sarovars are also being constructed in every district. For the maintenance and development of these lakes we have to involve the society. Similarly, we have to carry forward the Swachh Bharat Abhiyan as a ceaseless mass movement. I would like to particularly appreciate the contribution made by Swamiji for the sanitation workers, and his fight against inequality. A religion’s real manifestation is to connect everyone which is being followed by Swamiji. I am sure that Datta Peetham will continue to fulfil its important responsibilities in terms of society-building, nation-building, and will give a new dimension to the service of living beings in modern times. And this is how the resolution of serving Shiva is fulfilled by serving the living beings.
I once again pray to the almighty for the long life of Shri Ganapathy Sachchidananda Swamiji. I wish him good health. I hope the society continues to grow and gets empowered in the same way through Datta Peetham. With that spirit, many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.