ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ (ଏବିଡିଏମ୍‌) ପାଇଁ ଏନଏଚଏ ଅନଲାଇନ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଶନର ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ନିମନ୍ତେ ଏବିଡିଏମ୍‌ ପବ୍ଲିକ୍ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ହେଉଛି ୱାନ-ଷ୍ଟପ୍ ସମାଧାନ
30 MAY 2022 1:33PM by PIB Bhubaneswar
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ମିଶନ୍ (ଏବିଡିଏମ୍) ର ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଏଚଏ) ଏହି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପ୍ରକୃତ ସମୟର ସୂଚନା ପାଇଁ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ଏବିଡିଏମ୍‌ ସାର୍ବଜନୀନ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ କୋର ରେଜିଷ୍ଟ୍ରିଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ – ଯଥା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ (ଏବିଏଚଏ) ନମ୍ବର, ହେଲଥ କେୟାର ପ୍ରଫେସନାଲ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି (ଏଚପିଆର) ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି (ଏଚଏଫଆର)।
ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ, 30 ମଇ 2022 ସୁଦ୍ଧା, ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏବିଏଚଏ ର ସଂଖ୍ୟା (ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆଇଡି ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା) ହେଉଛି 22.1 କୋଟି, 16.6 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏଚପିଆର ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, 69.4 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏଚଏଫଆର ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି | ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା 1.8 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରତି ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା ଏବିଏଚଏ ଆପ୍ 5.1 ଲକ୍ଷ ଡାଉନଲୋଡ୍ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସହଜରେ ଏବିଡିଏମ୍ ୱେବସାଇଟରୁ କିମ୍ବା ସିଧାସଳଖ ଏଠାରେ ଏବିଡିଏମ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡକୁ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବେ: https://dashboard.abdm.gov.in/abdm/। ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡରେ ଏବିଏଚ୍‌ ଜେନେରେଟ୍ ସଂଖ୍ୟା, ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ପଞ୍ଜୀକୃତ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା, ଏବିଏଚଏ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ତଥ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡରେ ଦୈନିକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେବା ସହିତ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଗୃହିତ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଯଥା ଡାକ୍ତରଖାନା, ଲାବୋରେଟୋରୀ ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଗ୍ରାନୁଲାର୍ ବିବରଣୀ ରହିଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଏବିଏଚଏ ଜେନେରେସନର ପାର୍ଟନରୱାରି ତଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଥିବା ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡଗୁଡିକ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଏହି ତଥ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଅନେକ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଜନାର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ପବ୍ଲିକ୍ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ପଛରେ ଥିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ଡା. ଆର.ଏସ. ଶର୍ମା, ସିଇଓ, ଏନଏଚଏ କହିଛନ୍ତି - “ଏବିଡିଏମ୍‌ ସୁଗମ୍ୟତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତତା ଏବଂ ଆନ୍ତଃ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ନୀତି ଉପରେ ନିର୍ମିତ | ଏବିଡିଏମ୍‌ ସାର୍ବଜନୀନ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ସ୍କିମ୍ ସହିତ ଜଡିତ ଅପଡେଟ୍‌ ହୋଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ସର୍ବସାଧାରଣ ଡୋମେନରେ ରଖିଥାଏ ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ତଥ୍ୟ ପାଇପାରିବେ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏବିଡିଏମ୍‌ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ପାର୍ଟନରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଅଗ୍ରଗତିର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଚିତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ କାରଣ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ପାର୍ଟନରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏବିଏଚ୍‌ଏ ର ସଂଖ୍ୟା ତଥା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ-ୱାରୀ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛୁ।”
ଏବିଡିଏମ୍‌ ସାର୍ବଜନୀନ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ଜାତୀୟ ତଥା ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସ୍ତରରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏବିଏଚଏ ର ସଂଖ୍ୟାର ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ | ଲିଙ୍ଗ ଏବଂ ବୟସ ଆଧାରରେ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡିକ ଆହୁରି ପୃଥକ କରାଯାଇଛି | କୋୱିନ, ପିଏମଜେଏୱାଇ, ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର, ଇ-ସୁସୃତ ରେଲୱେ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍‌ ଇତ୍ୟାଦି ଭଳି ଅନେକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆପ୍ଲିକେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବିଏଚଏ ନମ୍ବର ଉତ୍ପାଦନ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ | ଏବିଡିଏମ୍‌ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହଭାଗୀ ଆପ୍ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ।
ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି ପାଇଁ, ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ମାଲିକାନା (ସରକାରୀ କିମ୍ବା ବେସରକାରୀ), ମେଡିସିନ୍ ସିଷ୍ଟମ (ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା - ଆଲୋପାଥି, ଆୟୁର୍ବେଦ, ସୋୱା- ରିଗ୍ପା, ଫିଜିଓଥେରାପି, ୟୁନାନି, ଦନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା, ସିଦ୍ଧ, ହୋମିଓପାଥି ଇତ୍ୟାଦି) ଉପରେ ଆଧାର କରି ଇନଫୋଗ୍ରାଫିକ୍ ଫର୍ମାଟରେ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରେ ଏବଂ ଏବିଡିଏମ୍ ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ରାଜ୍ୟ-ୱାରୀ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ ରହିଚି। ସେହିଭଳି, ଏଚପିଆର ପାଇଁ, ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ସେମାନଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକାର - ସରକାରୀ କିମ୍ବା ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର, ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠାରୁ ଆବେଦନପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ସେହି ଆଧାରରେ ଡାଟା ପୃଥକ କରିଥାଏ।
ଏବିଡିଏମ୍‌ ସାର୍ବଜନୀନ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡରେ ଉପଲବ୍ଧ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ବ୍ୟତୀତ, ମୁଖ୍ୟ ଏବିଡିଏମ୍‌ ୱେବସାଇଟ୍ (https://abdm.gov.in/) ରେ ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟା ସହିତ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଭାବରେ ଏକ ସେକ୍‌ସନ ଅଛି | ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଏବିଡିଏମ୍‌ ସ୍ୟାଣ୍ଡବକ୍ସ ପୋର୍ଟାଲରେ ଏକ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ବିଭାଗ ଅଛି (https://sandbox.abdm.gov.in/applications/Integrators) ଯାହା ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟର / ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବୈଷୟିକ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ / ଆପଗୁଡ଼ିକର ବିବରଣୀ ସେୟାର କରିଥାଏ ଯାହାକି ଏବିଡିଏମ୍‌ ସହିତ ସମନ୍ବିତ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଏବିଡିଏମ୍‌ ପାର୍ଟନର ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି।

Ministry of Health and Family Welfare
NHA launches online public dashboard for Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM)
The ABDM public dashboard is a one-stop solution for information on the mission’s progress up to state/UT level
30 MAY 2022 1:33PM by PIB Delhi
The National Health Authority (NHA) under its flagship scheme of Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM) has launched a public dashboard for near real-time information on the scheme. The ABDM public dashboard displays detailed information on the core registries under the mission – Ayushman Bharat Health Account (ABHA) numbers, Healthcare Professionals Registry (HPR) and Health Facility Registry (HFR).
As per the dashboard, as on 30th May 2022, the total number of ABHA (earlier known as health ID) created are 22.1 crore, over 16.6 thousand healthcare professionals have registered in the HPR, over 69.4 thousand health facilities have been registered in the HFR, over 1.8 lakh health records already linked by users and the recently revamped ABHA app has crossed over 5.1 lakh downloads.
All stakeholders can easily access the ABDM public dashboard from the ABDM website or directly here: https://dashboard.abdm.gov.in/abdm/ . The dashboard captures data related to the number of ABHA generated, number of healthcare professionals like doctors, nurses etc. registered, digital health records linked with ABHA. The dashboard also has granular details in relation to number of health facilities like hospitals, laboratories etc. registered on a daily basis as well as cumulative till date. Also, partner-wise data of ABHA generation created and digital health records linked are made available on the dashboard in real time. This data is further broken down into several key components that gives updates on the scheme’s progress in specific areas.
Elaborating on the thought behind the public dashboard, Dr. R.S. Sharma, CEO, NHA said – “ABDM is built on the principles of accessibility, transparency, inclusivity and inter-operability. The ABDM public dashboard puts the updated information related to the scheme in the public domain to ensure all stakeholders have access to the data in a transparent manner. This also gives a clear picture of the progress made by ABDM ecosystem partners since we have included the data related to number of ABHA created by different partners as well as the number of health records linked platform-wise.”
The ABDM public dashboard gives a transparent view of the number of ABHA generated on national as well as state/ UT level. The numbers are further segregated on the basis of gender and age. ABHA number generation facility is also available via several popular digital health applications like CoWIN, PMJAY, Aarogya Setu, Govt. of Andhra Pradesh, e-Sushrut Railway Hospital, etc. The ABDM Dashboard also displays each partner’s performance and the number of health records linked by each partnering app.
For Health Facility Registry, the dashboard presents the data in infographics format based on ownership (government or private), systems of medicine (Modern Medicine - Allopathy, Ayurveda, Sowa- Rigpa, Physiotherapy, Unani, Dentistry, Siddha, Homeopathy etc.) and state-wise facilities registered under the ABDM. Similarly, for the HPR, the dashboard shows the data segregation on basis of their employment type - government or private sector, systems of medicine and the states/ UT from where the applications have been received.
Besides the detailed information available on the ABDM public dashboard, the main ABDM website (https://abdm.gov.in/) has a section with all the numbers in a concise manner. Also, the ABDM sandbox portal has a dashboard section (https://sandbox.abdm.gov.in/applications/Integrators) that shares details of the integrators/ health tech service providers/ apps that have already integrated with ABDM and are registered as ABDM partners.