ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୨ ଜୁନ ୨୫ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ବାର୍ଷିକ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶେଷ କରିବାକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପେନସନଭୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ
26 MAY 2022 2:00PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପେନସନ ଭୋଗୀମାନଙ୍କ ବାର୍ଷିକ ଚିହ୍ନଟ/ ଲାଇଫ୍ ସାର୍ଟିଫିକେସନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅବଧିକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଯେଉଁମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶେଷ କରିନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ଜୁନ ୨୫, ୨୦୨୨ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଲାଗି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
୨୦୨୨ ମେ ୨୫ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟାବଳୀରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି ଯେ, ୩୪,୬୩୬ ଜଣ ପେନସନଭୋଗୀ ‘ସ୍ପର୍ଶ’ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ତେବେ ଏମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ନିଜର ବାର୍ଷିକ ଚିହ୍ନଟକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ - ଅନଲାଇନରେ ହେଉ ଅଥବା ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ବ୍ୟାଙ୍କ ଜରିଆରେ ହେଉ- ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ସଂପାଦନ କରିନାହାନ୍ତି । ୨୦୨୨ ମସିହା ଏପ୍ରିଲ ମାସର ମାସିକ ପେନସନ୍ ୫୮,୨୭୫ ଜଣ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ (‘ସ୍ପର୍ଶ’କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ୪.୪୭ ଲକ୍ଷ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ) ଜମାଖାତାକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ୱାନ୍ –ଟାଇମ୍ ୱେଭର ବା ଏକକାଳୀନ ଛାଡ଼ ଭାବେ ଜମା ଯାଇଥିଲା । କାରଣ ବ୍ୟାଙ୍କମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ମାସିକ କ୍ଲୋଜିଂ ତନଖି ସମୟରେ ପେନସନଭୋଗୀ ମାନେ ଏହି ବାର୍ଷିକ ଚିହ୍ନଟ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କର ନଥିବା ଜଣାପଡ଼ିଛି ।
ବାର୍ଷିକ ଚିହ୍ନଟ/ ଲାଇଫ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏକ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଆବଶ୍ୟକତା, ଯାହାକି ପେନସନ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଜାରି ରଖିଥାଏ ଏବଂ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ଜମାଖାତାକୁ ମାସିକ ପେନସନ୍ ହସ୍ତାନ୍ତର ସମୟାନୁସାରେ ହୋଇ ପାରିଥାଏ। ବାର୍ଷିକ ଚିହ୍ନଟ/ ଲାଇଫ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ନ ମିଳିବା ଯୋଗୁ ପ୍ରଥମେ ଏଭଳି ରିହାତିକୁ ମେ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାକୁ ଏବେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜୁନ୍ ୨୫, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘୁଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ବାର୍ଷିକ ଚିହ୍ନଟ/ ଲାଇଫ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ନିମ୍ନଲିଖିତ ମତେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ପାରିବ:
1. ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ ଜୀବନ ପ୍ରମାଣ ଅନଲାଇନ/ ଜୀବନ ପ୍ରମାଣ ଫେସ୍ ଆପ୍ ଜରିଆରେ
ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ଇନଷ୍ଟଲେସନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାଇଟରୁ ମିଳିପାରିବ- https://jeevanpramaan.gov.in/package/documentdowload/JeevanPramaan_FaceApp_3.6_Installation
ସ୍ପର୍ଶ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ: ଦୟାକରି ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରାଧିକରଣ ଭାବେ “ଡିଫେନ୍ସ - ପିସିଡିଏ (ପି) ଆହ୍ଲାବାଦ” ଏବଂ ବିତରଣ ପ୍ରାଧିକରଣ ଭାବେ “ସ୍ପର୍ଶ - ପିସିଡିଏ (ପେନସନ) ଆହ୍ଲାବାଦ’ (“ Defence – PCDA (P) Allahabad” & Disbursing Authority as “SPARSH – PCDA (Pensions) Allahabad)ଙ୍କୁ ଚୟନ କରନ୍ତୁ ।
ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ପେନସନଭୋଗୀ (୨୦୧୬ ପୂର୍ବରୁ ଅବସର ନେଇଥିବା)ମାନେ : ଦୟାକରି ନିଜର ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରାଧିକରଣଙ୍କୁ “ଡିଫେନ୍ସ –ଜଏଣ୍ଟ ସିଡ଼ିଏ (ଏଏଫ) ସୁବ୍ରୋତୋ ପାର୍କ” କିମ୍ବା ଡିଫେନ୍ସ -ପିସିଡିଏ (ପି) ଆହ୍ଲାବାଦ” କିମ୍ବା “ଡିଫେନ୍ସ -ପିସିଡିଏ (ନୌସେନା) ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ବିତରଣ ପ୍ରାଧିକରଣ ଭାବେ ନିଜର ପେନସନ ପ୍ରଦାନକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ/ଡିପିଡିଓ ଆଦିକୁ ଚୟନ କରିପାରିବେ ।
2. ପେନସନଭୋଗୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ଚିହ୍ନଟ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ ନିମନ୍ତେ ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି) ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ । ନିଜର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସିଏସସିକୁ ଠାବ କରିବା ଲାଗି: https://findmycsc.nic.in/ ୱେବସାଇଟ୍‌ ଦେଖନ୍ତୁ ।
3. ପେନସନଭୋଗୀମାନେ ଲାଇଫ୍ ସାର୍ଟିଫିକେସନ ଅପଡେସନ ପାଇଁ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଡିପିଡିଓକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ । ଲିଗାସି ପେନସନଭୋଗୀମାନେ ଚାହିଁଲେ ନିଜ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଲାଇଫ ସାର୍ଟିଫିକେସନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଅପଡେଟ କରିପାରିବେ ।

Ministry of Defence
Defence Pensioners Requested to Complete Annual Identification by June 25, 2022
26 MAY 2022 2:00PM by PIB Delhi
The Ministry of Defence has extended the timeline for completing the annual identification/life certification by those defence pensioners who are yet to complete the same, until 25th June 2022.
Upon verification of data received as of 25th May 2022, it is noticed that 34,636 Pensioners who have been migrated to SPARSH have not completed their annual identification – neither online nor through their respective banks by November 2021. The April 2022 Monthly Pension was credited through a special one-time waiver for 58,275 Pensioners (out of 4.47 lakh Migrated Pensioners on SPARSH), as their annual identification details could not be verified by their respective banks by month-closing.
The process of Annual Identification/Life Certification is a statutory requirement for continued and timely credit of monthly pension. In the absence of Annual Identification/Life Certification, the initial waiver was given till 25 May 2022 and the same has now been extended by MoD till June 25, 2022.
Annual Identification/Life Certification can be done via the following means:
1. Via the Digital Jeevan Pramaan online/Jeevan Pramaan Face App for Android Users
1. Details of installation & usage may be found here: https://jeevanpramaan.gov.in/package/documentdowload/JeevanPramaan_FaceApp_3.6_Installation
2. SPARSH Pensioner: Please choose Sanctioning Authority as “ Defence – PCDA (P) Allahabad” & Disbursing Authority as “SPARSH – PCDA (Pensions) Allahabad
3. Legacy Pensioner (pre-2016 Retiree): Please choose your respective Sanctioning Authority as “Defence – Jt.CDA(AF) Subroto Park” or Defence – PCDA (P) Allahabad” or “Defence – PCDA (Navy) Mumbai& Disbursing Authority as your respective pension disbursing bank/DPDO etc.
2. Pensioners may also visit Common Service Centres (CSCs) for completion of Annual Identification. Find your nearest CSC here: https://findmycsc.nic.in/
3. Pensioners may also visit their nearest DPDO for updation of Life Certification. Legacy Pensioners may continue to update their Life Certification with their respective banks.