প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কোৱাড লীডাৰ্ছ ছামিটৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জাপান ভ্ৰমণ(২৩-২৫ মে’, ২০২২)
19 MAY 2022 10:00PM by PIB Guwahati
জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাননীয় ফুমিঅ’ কিশ্বিদাৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ৰ ২৪ মে'ত টকিঅ'ত অনুষ্ঠিত তৃতীয় কোৱাড লীডাৰ্ছ সন্মিলনত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মাননীয় শ্ৰীযুত জোছেফ আৰ. বাইডেন জুনিয়ৰ আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
২০২১ চনৰ মাৰ্চ মাহত তেওঁলোকৰ প্ৰথম ভাৰ্চুৱেল বৈঠক, ২০২১ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত ৱাশ্বিংটনত ব্যক্তিগত সন্মিলন আৰু ২০২২ চনৰ মাৰ্চত ভাৰ্চুৱেল বৈঠকৰ পিছত টকিঅ'ত অনুষ্ঠিত সন্মিলন হৈছে কোৱাড লীডাৰ্ছৰ চতুৰ্থটো মতবিনিময়।
আগন্তুক কোৱাড সন্মিলনে নেতাসকলক ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলৰ উন্নয়ন আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ সমসাময়িক গোলকীয় বিষয়সমূহৰ বিষয়ে মত বিনিময় কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
নেতাসকলে কোৱাড উদ্যোগ আৰু কাৰ্যকৰী গোটসমূহৰ অগ্ৰগতি পৰ্যালোচনা কৰিব, সহযোগিতাৰ নতুন ক্ষেত্ৰ চিনাক্ত কৰিব আৰু ভৱিষ্যতৰ সহযোগিতাৰ বাবে কৌশলগত নিৰ্দেশনা আৰু দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৪ মে'ত জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাননীয় শ্ৰীযুত ফুমিঅ’ কিশ্বিদাৰে দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত মিলিত হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশ্বিদাৰ সৈতে হোৱা বৈঠকত দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২২ চনৰ মাৰ্চ মাহত অনুষ্ঠিত চতুৰ্দশ ভাৰত-জাপান বাৰ্ষিক সন্মিলনৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশ্বিদাই ভাৰত ভ্ৰমণ কৰাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ বাৰ্তালাপ আগবঢ়াই নিয়াৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
এই ভ্ৰমণকালত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাপানৰ ব্যৱসায়িক নেতাসকলৰ সৈতে এক ব্যৱসায়িক অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু লগতে জাপানত ভাৰতীয় সমূদায়ক সম্বোধন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২২ চনৰ ২৪ মে'ত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি জোচেফ আৰ. বাইডেন জুনিয়ৰৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত মিলিত হ'ব। বৈঠকখনে তেওঁলোকৰ নিয়মীয়া সংলাপৰ ধাৰাবাহিকতা চিহ্নিত কৰিব যিয়ে অতি শেহতীয়াকৈ ১১ এপ্ৰিল ২০২২ তাৰিখে ভাৰ্চুৱেল মোডত বাৰ্তালাপ কৰিছিল। দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২১ চনৰ ছেপ্টেম্বৰত ৰাষ্ট্ৰপতি বিডেনৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত অনুষ্ঠিত ভাৰত-আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ কৌশলগত অংশীদাৰীত্বৰ পৰ্যালোচনা কৰিব আৰু আলোচনাৰ ওপৰত অনুসৰণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। তেওঁলোকে অংশীদাৰী আগ্ৰহৰ আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিকাশৰ ওপৰতো মত বিনিময় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰীত্বৰ পৰ্যালোচনা কৰিব আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় উন্নয়নৰ ওপৰত মত বিনিময় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মাজত অন্তিমখন দ্বিপাক্ষিক বৈঠক ২০২২ চনৰ ২১ মাৰ্চত অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু তাৰ পিছত ২ এপ্ৰিল ২০২২ তাৰিখে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বাণিজ্য চুক্তি (ইচিটিএ) স্বাক্ষৰিত হৈছিল।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Visit to Japan for Quad Leaders’ Summit (May 23-25, 2022)
19 MAY 2022 10:00PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of Japan, H.E. Mr. Fumio Kishida, Prime Minister Shri Narendra Modi will participate in the third Quad Leaders’ Summit in Tokyo on 24 May 2022 along with President H.E. Mr. Joseph R. Biden Jr. of USA and the Prime Minister of Australia.
The Summit in Tokyo is the fourth interaction of Quad Leaders since their first virtual meeting in March 2021, in-person Summit in Washington D.C. in September 2021 and virtual meeting in March 2022.
The forthcoming Quad Summit provides an opportunity for the Leaders to exchange views about developments in the Indo-Pacific region and contemporary global issues of mutual interest.
The Leaders will review progress of Quad initiatives and Working Groups, identify new areas of cooperation and provide strategic guidance and vision for future collaboration.
Prime Minister will have a bilateral meeting H.E Mr. Fumio Kishida, Prime Minister of Japan on 24 May. The meeting with PM Kishida will provide an opportunity for the two leaders to carry forward their conversations from the 14th India-Japan Annual Summit held in March 2022, when PM Kishida visited India. During the visit, PM will participate in a Business Event with Japanese business leaders and also address and interact with the Indian community in Japan.
Prime Minister will have a bilateral meeting with the President of the United States of America, H.E Mr. Joseph R. Biden Jr. on 24 May 2022. The meeting will mark a continuation of their regular dialogue having interacted most recently in virtual mode on 11 April 2022. The two Leaders are expected to review the India-US Strategic Partnership and follow up on discussions held during PM’s bilateral meeting with President Biden in September 2021. They will also exchange views on regional and global developments of shared interest.
Prime Minister is likely to have a bilateral meeting with the Prime Minister of Australia, where elections are to be held on 21 May 2022. The two Leaders are expected to review the India-Australia Comprehensive Strategic Partnership and exchange views on regional and global developments of mutual interest. The last bilateral meeting between the two Prime Ministers was held virtually on 21 March 2022 followed by the signing of the India-Australia Economic Cooperation and Trade Agreement (ECTA) on 2 April 2022.