Ministry of Textiles
Shri Piyush Goyal meets stakeholders in the cotton value chain; announces formation of an informal committee under Chairmanship of Shri Suresh Bhai Kotak
Council to have representation from Ministry of Textiles, Agriculture, Commerce, Finance, Commerce and Industry, Cotton Corporation of India and Cotton Research Institute
The 1st meeting of proposed Council on 28th May 2022 to discuss, deliberate and prepare a robust action plan for bringing out a tangible improvement in this field
Shri Piyush Goyal calls upon spinning and trading community to ensure hassle free supply of cotton and yarn first to the domestic industry ; Appeals to divert only surplus cotton and yard for exports
Emphasises the need of holding hands of cotton farmers besides extending all possible support to stakeholders engaged in backward and forward integration
Government to actively consider the demand of the spinning sector for exemption from import duty on those import contracts in which bills of lading is issued upto 30th September 2022: Shri Goyal
Shri Goyal exhorts all stakeholders to resolve cotton and yarn price issue, in the spirit of collaboration rather than competition and super profiteering
18 MAY 2022 9:49AM by PIB Delhi
Shri Piyush Goyal, Union Minister of Textiles, Commerce & Industry and Consumer Affairs, Food & Public Distribution has announced formation of an informal committee, under Chairmanship of Shri Suresh Bhai Kotak, a renowned veteran cotton man, with representation from Ministry of Textiles, Ministry of Agriculture, Ministry of Commerce, Ministry of Finance, Commerce and Industry, Cotton Corporation of India and Cotton Research Institute. The first meeting of proposed council has been scheduled on 28th May 2022. The council will discuss, deliberate and prepare a robust action plan for bringing out a tangible improvement in this field.
The announcement came during a meeting with stakeholders from cotton value chain, held under the Chairmanship of Shri Piyush Goyal yesterday wherein Minister of State for Textiles Smt. Darshna Jardosh, Secretary Textiles and Secretary Agriculture were also present.
In the meeting, a cross-section of views and suggestions were deliberated for softening cotton and yard prices on urgent basis, to address unprecedented price rise witnessed in the current season. It was pointed out that cotton productivity is the biggest challenge in the country, resulting thereby less cotton production despite largest area under cotton cultivation. The minister emphasized upon the need for making available better quality of seeds to improve productivity of cotton farmers.
Addressing the meeting, Shri Goyal gave a clear and loud message to all stakeholders to resolve cotton and yarn price issue, in the spirit of collaboration rather than competition and super profiteering, without pushing government to intervene as it may have long term impact on cotton value chain.
He also emphasised the need of holding hands of cotton farmers who is the weakest part of cotton value chain, besides extending all possible support to stakeholders engaged in the backward and forward integration through out of box thinking at this critical juncture.
Pointing out that government is committed to protect the interests of cotton farmers, spinners and weavers, the Minister assured to actively consider the demand of the spinning sector for exemption from import duty on those import contracts in which bills of lading is issued upto 30th September 2022 to overcome current cotton shortage and logistic issues.
Shri Goyal also appealed to the spinning and trading community to ensure hassle free supply of cotton and yarn first to the domestic industry and only surplus cotton and yarn should be diverted for exports. He cautioned that export should not be at the cost of domestic industry which is the largest generator of employment in the country.

ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାର୍ପାସ ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ଭେଟିଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ
ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ କାର୍ପାସ ପରିଷଦ ଗଠନ ଘୋଷଣା; ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ ଭାଇ କୋଟାକଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ହେବ ଏହି ଅଣଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂଗଠନ
ପରିଷଦରେ ବୟନ, କୃଷି, ଅର୍ଥ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ଭାରତୀୟ କାର୍ପାସ ନିଗମ ଓ କାର୍ପାସ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିନିଧି ସଦସ୍ୟ ରହିବେ
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପରିଷଦର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ୨୦୨୨ ମେ ୨୮ତାରିଖରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଓ ଏଥିରେ କାର୍ପାସ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ କ୍ରିୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ
ଦେଶର ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ସହଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ତୂଳା ଓ ସୂତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ; କେବଳ ବଳକା ସୂତା ଓ କପା ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ କରିବାକୁ ଦେଲେ ପରାମର୍ଶ
କପା ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ ସହିତ କପା ଓ ସୂତା ବେପାରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ
ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍‌କ ଉଚ୍ଛେଦ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସ୍ପିନିଙ୍ଗ ଉଦ୍ୟୋଗର ଦାବିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହିତ ସରକାର ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି; ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦ଯାଏ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆମଦାନୀ ଅନୁମତି ମିଳିଛି ସେମାନଙ୍କର ଦାବିକୁ ସରକାର ବିଚାର କରି ଦେଖିବେ: ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ
ତୂଳା ଓ ସୂତା ମୂଲ୍ୟ ଜନିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ତୁରନ୍ତ କରିବାକୁ ସବୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ମନ୍
18 MAY 2022 9:49AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ବୟନ, ବାଣିଜ୍ୟ, ଉଦ୍ୟୋଗ, ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ତଥା ଖାଦ୍ୟ ଓ ଯୋଗାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଏକ କାର୍ପାସ ପରିଷଦ ଗଠନ କରାଯିବ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ କାର୍ପାସ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଶ୍ରୀ ସୁରେଶ ଭାଇ କୋଟାକ ଏହାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ଏହି ଅଣଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂଗଠନରେ ବୟନ, କୃଷି, ବାଣିଜ୍ୟ, ଅର୍ଥ, ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ଭାରତୀୟ କାର୍ପାସ ନିଗମ ଓ କାର୍ପାସ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପ୍ରତିନିଧି ସଭ୍ୟ ରହିବେ । ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପରିଷଦର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ୨୦୨୨ ମେ ୨୮ତାରିଖରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏଥିରେ କାର୍ପାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ବିଚାର ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ।
କାର୍ପାସ ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ଏହି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଗତକାଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏହି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ବୟନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଦର୍ଶନା ଜେରଦୋଶ, ବୟନ ଏବଂ କୃଷି ସଚିବ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ କପା/ତୂଳା ଏବଂ ସୂତାର ମୂଲ୍ୟ ଶୀଘ୍ର କମ୍ କରିବାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷରୁ ମତାମତ ଓ ପ୍ରସ୍ତାବମାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ଚଳିତ ଋତୁରେ ତୂଳା ଓ ସୂତାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ବୟନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଏହା ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟ।। ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ବୈଠକରୁ ଜଣାପଡିଥିଲା ଯେ ଦେଶର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଜମିରେ କପା ଚାଷ ହେଉଥିଲେ ହେଁ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳାନାତ୍ମକଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି । ତେଣୁ ତୂଳା ଉତ୍ପାଦନ ଦେଶ ପାଇଁ ସବୁଠୁ ବଡ ସମସ୍ୟା ହୋଇଛି । କପାଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ବଢାଇବାକୁ ଉତ୍ତମମାନର ବିହନ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏଥିରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସବୁ ପକ୍ଷ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ତୂଳା ଓ ସୂତା ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ବ୍ୟବସାୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଓ ମାତ୍ରାଧିକ ଲାଭ ମନୋଭାବ ନ ରଖି ସମସ୍ତ ପକ୍ଷ ସହଯୋଗ ଭିତ୍ତିରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧନା କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ନିଜ ନିଜ ଭିତରେ ଆପୋସ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଶୀଘ୍ର ହୋଇଗଲେ ଏଥିରେ ସରକାରଙ୍କୁ ହସ୍ତେକ୍ଷେପ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ସରକାର ଥରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ କଲେ କାର୍ପାସ ଯୋଗାଣ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ଏହାର ଏକ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ପଡିପାରେ ବୋଲି ସେ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
କାର୍ପାସ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ କପା ଚାଷୀ ସବୁଠୁ ଦୁର୍ବଳ ସ୍ଥିତିରେ ଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବେ ଏକ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରୁଥିବାରୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସବୁ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ସରକାର ଯୋଗାଇ ଦେବେ । ସମଗ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗର ସୁସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ଉପାୟମାନ ବାହାର କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର କପା ଚାଷୀ, ତୂଳା ଭିଣା, ଓ ସୂତା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା ଲୋକ-ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ସ୍ପିନିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଆମଦାନୀ ତୂଳା ଓ ସୂତା ଉପରୁ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଦାବି କରୁଛି ସରକାର ତାହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ୨୦୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମଦାନୀ ଅନୁମତି ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଳକ୍ ଛାଡ ସୁବିଧା ଦେବାକୁ ବିଚାର କରି ଦେଖାଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ପାସ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଯେଉଁ ସଂକଟ ଦେଖାଦେଇଛିି ତାହାର ଆଶୁ ସମାଧାନାପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସୂତା ପ୍ରସ୍ତତିକାରୀ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରି ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ହିତ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେମାନେ ପ୍ରଥମେ ଦେଶୀ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସୁବିଧାରେ ଆବଶ୍ୟକ ସୂତା ଓ ତୂଳା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉଚିତ । କେବଳ ବଳକା ତୂଳା ଓ ସୂତାକୁ ରପ୍ତାନୀ କଲେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ କିଛି ସମସ୍ୟା ରହିବ ନାହିଁ । ତେବେ ସେ ସତର୍କ କରାଇଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଜଳାଞ୍ଜଳି ଦେଇ କପା ଓ ସୂତା ରପ୍ତାନୀ କରିବା ଅନୁଚିତ । କାର୍ପାସ ଉଦ୍ୟୋଗ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ୍ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରି ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେଉଥିବାରୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଗୋୟଲ କହିଛନ୍ତି ।