Prime Minister's Office
Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Opening Session of Second Global COVID Virtual Summit
12 MAY 2022 8:18PM by PIB Delhi
President Biden
Vice President Haris
Excellencies,
Namaskar!
The Covid pandemic continues to disrupt lives, supply chains, and tests the resilience of open societies. In India, we adopted a people-centric strategy against the pandemic. We have made the highest ever allocation to our annual healthcare budget.
Our vaccination programme is the largest in the world. We have fully vaccinated almost 90 percent of the adult population, and more than 50 million children. India manufactures four WHO approved vaccines and has the capacity to produce five billion doses this year.
We supplied over 200 million doses to 98 countries, bilaterally and through COVAX. India has developed low-cost COVID mitigation technologies for testing, treating and data management. We have offered these capabilities to other countries.
India's Genomics Consortium has contributed significantly to the global database on the virus. I am happy to share that we will extend this network to countries in our neighborhood.
In India, we extensively used our traditional medicines to supplement our fight against COVID and to boost immunity, saving countless lives.
Last month, we laid the foundation of ''WHO Centre for Traditional Medicine'' in India, with an aim to make this age-old knowledge available to the World.
Excellencies,
It is clear that a coordinated global response is required to combat future health emergencies. We must build a resilient global supply chain and enable equitable access to vaccines and medicines.
WTO rules, particularly TRIPS need to be more flexible. WHO must be reformed and strengthened to build a more resilient global health security architecture.
We also call for stream-lining WHO's approval process for vaccines and therapeutics to keep supply chains stable and predictable. As a responsible member of the global community, India is ready to play a key role in these efforts.
Thank you.
Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦ୍ବିତୀୟ ବିଶ୍ବ କୋଭିଡ ଭର୍ଚୁଆଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
12 MAY 2022 8:18PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ୍‌
ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ହ୍ୟାରିସ
ମହାମହିମ
ନମସ୍କାର !
କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଆମ ଜୀବନଧାରା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ବାଧିତ କରିଛି । ମୁକ୍ତ ସମାଜ ଭାବେ ଆମ ସହନଶୀଳତାର ପରୀକ୍ଷା ନେଉଛି । ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଆମେ ଏକ ଜନକୈନ୍ଦ୍ରିକ ରଣନୀତି ଆପଣାଇଛୁ । ଆମ ବଜେଟ୍‌ରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବାଧିକ ଅର୍ଥ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
ଆମ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶ୍ବରେ ସର୍ବବୃହତ । ଆମ ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଲୋକ ଏବଂ ୫୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ପିଲାଙ୍କର ଆମେ ଟିକାକରଣ କରିସାରିଛୁ । ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଟିକା ଭାରତ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୫ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଭାରତ ନିକଟରେ ରହିଛି ।
ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ କୋଭାକ୍ସ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ୯୮ଟି ଦେଶକୁ ଆମେ ୨୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ କୋଭିଡ୍ ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ । ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଡେଟା ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଭାରତ ମିତବ୍ୟୟୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକଶିତ କରିଛି । ଆମେ ଏହି ସୁବିଧା ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛୁ ।
ଭୂତାଣୁ ଉପରେ ବିଶ୍ବ ଡେଟାବେସକୁ ଭାରତର ଜିନୋମିକ୍ସ କନସୋର୍ଟିଅମ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି । ଆମେ ଏହି ନେଟୱର୍କ ଆମର ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ।
ଭାରତରେ ଆମେ କୋଭିଡ ମୁକାବିଲା ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିଷେଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିଛୁ, ଏହାଦ୍ବାରା ଅଗଣିତ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ହୋଇପାରିଛି ।
ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରସାରିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଗତ ମାସ ଭାରତରେ ଆମେ ‘‘ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଟ୍ରାଡିସନାଲ ମେଡ଼ିସିନ’’ (ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ବିଶ୍ବ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛୁ ।
ମହାମହିମ,
ଭବିଷ୍ୟତର ଜରୁରିକାଳୀନ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଆହ୍ବାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ଏକ ସମନ୍ବିତ ବିଶ୍ବ ମୁକାବିଲା ପ୍ରଣାଳୀର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିବା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି । ଆମେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବିଶ୍ବ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କରିବା ସହିତ ଟିକା ଏବଂ ଔଷଧର ସମାନତାପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତରଣ କରିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍‌ ।
ଡବ୍ଲୁଟିଓ ନିୟମାବଳୀ, ବିଶେଷ କରି ଟିଆରଆଇପିଏସ ଅଧିକ ସହନଶୀଳ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଅଧିକ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଢାଞ୍ଚ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଜରୁରି ।
ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସ୍ଥିର ଓ ଆକଳନଯୋଗ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ଟିକା ଓ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିର ଅନୁମୋଦନ ଲାଗି ଡବ୍ଲୁଏଚଓର ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ବିକଶିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଆହ୍ବାନ କରୁଛୁ । ବିଶ୍ବ ସମୁଦାୟର ଏକ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ, ଭାରତ ଏସବୁ ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।