ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାନ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଥମ ସମ୍ମାନିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବ ଭାରତ
୭୫ତମ କାନ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ଆର. ମାଧବନଙ୍କ ପ୍ରଯୋଜିତ ‘ରକେଟ୍ରି’ର ଓ୍ବାର୍ଲ୍ଡ ପ୍ରିମିୟର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
ଭାରତୀୟ ପାଭିଲିୟନରେ “ଭାରତ ବିଶ୍ବର ବିଷୟବସ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର (କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ହବ୍)’’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
କାନ୍ସ ନେକ୍ସଟରେ ସମ୍ମାନିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସାମିଲ ହେବ
04 MAY 2022 6:10PM by PIB Bhubaneswar
ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା କାନ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ମାର୍ସେ ଡୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ଭାରତ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ପ୍ରଥମ ସମ୍ମାନିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବ । କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦେଇ‍ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାର୍ସେ ଡୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯିବାର ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସଂସ୍କରଣଗୁଡ଼ିକରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମ୍ମାନିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯିବ । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ୟାରିସ ଗସ୍ତରେ ଯାଇ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଇମାନୁଏଲ ମାକ୍ରୋଁଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତକୁ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ମାର୍ସେ ଡୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ସାମିଲ କରାଯିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡ଼ିଛି ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାଜେଷ୍ଟିକ୍ ବିଚ୍‌ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ମାର୍ସେ ଡୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବର ଉଦଘାଟନୀ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ସମ୍ମାନିତ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଭାରତ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବାରୁ ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଲାଗି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଲୋକଗୀତ ଏବଂ ଆତସବାଜି ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ପରିବେଷଣ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ କାନ୍ସ ନେକ୍ସଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସମ୍ମାନିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ସାମିଲ ହେବ । ଏହା ଅଧୀନରେ ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ ଉଦ୍ୟୋଗର ୫ଟି ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବ । ଆନିମେସନ ଡେ ନେଟଓ୍ବାର୍କରେ ଦଶଜଣ ପେସାଦାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ୭୫ତମ କାନ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ଆର. ମାଧବନଙ୍କ ପ୍ରଯୋଜିତ ‘ରକେଟ୍ରି’ର ଓ୍ବାର୍ଲ୍ଡ ପ୍ରିମିୟର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ୧୯ ମେ ୨୦୨୨ରେ ଏହି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ପାଲାଏସ ଡେସ୍ ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ ।
“ଗୋଜ୍ କାନ୍ସ’’ ବର୍ଗରେ ୫ଟି ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ହେଲା –ଅହମୀୟା, ମୋରନର ବାଘାଜାନ, ଯାହାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶନା ଦେଇଛନ୍ତି ଜାଇଚେଙ୍ଗ ଜାଇ ଦୋହୁତିଆ । ସେହିପରି ହିନ୍ଦୀ ଓ ଛତିଶଗଡ଼ୀ ଭାଷାରେ ଶୈଳେନ୍ଦ୍ର ସାହୁଙ୍କ ବାଇଲାଦିଲା; ହିନ୍ଦୀରେ ଏକତାରା କଲେକ୍ଟିଭ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ଜଗାହ ଅପନୀ; ହିନ୍ଦୀ, ମରାଠୀ ଓ କନ୍ନଡ଼ ଭାଷାରେ ନିର୍ମିତ ହର୍ଷଦ ନାଲାଓ୍ବାଡ଼େଙ୍କ ଫଲୋଅର, କନ୍ନଡ଼ ଭାଷାରେ ନିର୍ମିତ ଜୟ ଶଙ୍କରଙ୍କ ଶିବାମ୍ମା ।
ମୁକ୍ତିଲାଭ କରିନଥିବା ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ ୨୨ ମେ ୨୦୨୨ରେ ଅଲିମ୍ପିଆ ସ୍କ୍ରିନ ନାମ ଏକ ସିନେମା ହଲ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଭାବେ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ସିନେମା ଡି ଲା ପ୍ଲେଗ୍ ଠାରେ କାନ୍ସ କ୍ଲାସିକ ବର୍ଗରେ ସତ୍ୟଜିତ ରାୟଙ୍କ ଲୋକପ୍ରିୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ‘ପ୍ରତିଦ୍ବନ୍ଦ୍ବୀ’ର ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯିବ । ସତ୍ୟଜିତ ରାୟଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଉପଲକ୍ଷେ ଏହି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ।
ମୁଖ୍ୟ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଇଣ୍ଡିଆ ଫୋରମ୍ ନାମକ ଏକ ଘଣ୍ଟିଆ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏଥିରେ ମନୋରଞ୍ଜନ ଜଗତର ନେତୃବର୍ଗ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । “ଭାରତ ବିଶ୍ବର ବିଷୟବସ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର (କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ହବ୍)” ବିଷୟବସ୍ତକୁ ନେଇ ଏହି ଅବସରରେ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଇଣ୍ଡିଆ ଫୋରମରେ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଅତିଥିମାନେ ଯୋଗ ଦେବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନଲାଇନରେ ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ।
ଇଣ୍ଡିଆ ପାଭିଲିୟନ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଭାରତକୁ ବିଶ୍ବର ବିଷୟବସ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର”ରେ ପରିଣତ କରିବାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ଏଥିରେ ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରାଯିବ । ୧୮ ମେ, ୨୦୨୨ରେ ଏହି ପାଭିଲିଅନକୁ ଉଦଘାଟନ କରାଯିବ । ଏଥିରେ ଦେଶର ଭାଷାଗତ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ବିବିଧତା ନିର୍ବିଶେଷରେ ଭାରତୀୟ ସିନେମା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ଯାହାଫଳରେ ବିଶ୍ବ ସମୁଦାୟ ନିକଟରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚି ପାରିବ । ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶୁଟିଂ, ବିତରଣ, ପ୍ରଯୋଜନା, ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ ବିକାଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସେଲ୍ସ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଓ ସିଣ୍ଡିକେସନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗିତା ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ ।

Ministry of Information & Broadcasting
India chosen as first Country of Honour ever at Cannes Film Market
World premier R. Madhavan produced Rocketry at 75th edition of Cannes Film Festival
India Pavilion to focus on theme of “India as content hub of the world”: Shri Anurag Thakur
India also Country of Honour at Cannes Next
04 MAY 2022 6:10PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur today announced that India will be the official Country of Honour at the upcoming Marche’ Du Film, organized alongside the 75th edition of Cannes Film Festival, in France. Expounding the decision, the Minister said “It is the first time the Marché du Film has an official Country of Honour, and this special focus will continue annually with different nations in the spotlight at future editions.” Notably France and India are marking 75 years of their diplomatic ties, the Prime Ministers visit to Paris and meeting with President Macron takes even more significance in this context. It is in this significant diplomatic backdrop that India has been chosen as the ‘Country of Honour’ at Marche’ Du Film at the Cannes Film Festival.
Elaborating on the announcement Shri Thakur said that the Country of Honour Status thereby ensured India’s presence as Focus Country at the Opening Night of Marche Du Films being organised at the Majestic Beach with spotlight on India, its cinema, its culture & heritage. Adding Indian flavor to this night would be special performances by Indian Choir bands along with Folk Music and Fireworks. The Cuisine served would be Indian as well as French.
The Minister further announced that India is also a “Country of Honour at the Cannes Next, under which 5 new Start Ups would be given an opportunity to pitch to the Audio-Visual Industry. Ten professionals will participate on the Animation Day networking.
In another highlight of India’s participation at this edition of Cannes Film Festival is the World Premier of the Movie “Rocketry” produced by Shri. R. Madhavan. The movie would be showcased at the Palais des Festivals of the market screening on the 19th May 2022.
India has been given an opportunity to pitch 5 selected movies at the “Goes to Cannes Section”. These movies are part of the Work In Progress lab under the Film Bazaar :
1. Baghjan by Jaicheng Zxai Dohutia - Assamese, Moran
2. Bailadila by Shailendra Sahu - Hindi, Chhattisgarhi
3. Ek Jagah Apni (A Space of Our Own) by Ektara Collective - Hindi
4. Follower by Harshad Nalawade - Marathi, Kannada, Hindi
5. Shivamma by Jai Shankar - Kannada
A Cinema Hall called the Olympia Screen has been dedicated to India on 22nd May 2022 for screening “Unreleased Movies”. There are 5 Movies which have been selected under this category.
India’s celebration of centenary of Satyajit Ray continues at Cannes as a remastered classic of Satyajit Ray classic - Pratidwandi will be screened at the Cannes Classic section Cinéma de la plage.
A dedicated India Forum, One Hour Conference is being organised at the Main Stage, comprising of the leaders of the Entertainment Sector and would position “India as the content hub of the World”. The India Forum would be attended by hundreds of guests and would live streamed online.
Speaking on the features of India Pavilion this time, the Minister said the pavilion will have the sole focus of branding India as “Content Hub of the World”. The pavilion would be inaugurated on the morning of 18th May, 2022. It will showcase Indian cinema across linguistic, cultural, and regional diversities of the country and will serve as networking platform for delegates from across the global community, aiming to establish international partnerships in film shooting, distribution, production, script development, technology, promoting film sales and syndication.