ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ହାଇକୋର୍ଟ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ଯୁଗ୍ମ ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
“୭୫ବର୍ଷର ସ୍ୱାଧୀନତା କାଳରେ ଉଭୟ କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ବାହୀ ଓ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଭୂମିକା ଓ ଦାୟିତ୍ୱ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଦରକାର ହୋଇଛି, ଏହି ସମ୍ପର୍କର ତଜର୍ମା ହୋଇ ଦେଶକୁ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ମିଳିଛି”
“ଆମେ ଆମର ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଏପରି ସମର୍ଥ କରିବା ଯାହା ୨୦୪୭ ରେ ଭାରତର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବ, ତାହାହିଁ ଆଜିର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ”
“ଅମୃତ କାଳରେ ଆମର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏପରି ହେବା ଉଚିତ ଯାହା ଯୋଗୁଁ ଏକ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରଣାଳୀ ସହଜ, ତ୍ୱରିତ ଓ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେଇପାରିବ”
“ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରଣାଳୀରେ ସରକାର ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଏକ ସମ୍ଭାବନା ଭାବେ ଦେଖନ୍ତି, ଯାହା ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇପାରିବ”
“ଅଦାଲତରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାର ପ୍ରଚଳନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ନ୍ୟାୟିକ ପଦ୍ଧତିରେ ନିଜକୁ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ କରିପାରିବେ”
“ଦେଶରେ ସାଢେ ତିନି ଲକ୍ଷ ବନ୍ଦୀ ବା ବିଚାରଧୀନ ବନ୍ଦୀ ରହିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗରିବ ବା ସାଧାରଣ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି”
“ମୁଁ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ହାଇକୋର୍ଟ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କୁ ମାନବିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଓ ଆଇନ ଦିଗ ପ୍ରତି ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବାକୁ ନିବେଦନ କରୁଛି”
30 APR 2022 12:04PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ହାଇକୋର୍ଟ ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତିଙ୍କ ନୂଆଦିଲ୍ଳୀର ବିଜ୍ଞାନଭବନରେ ହେଉଥିବା ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମବେତ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ଏନ.ଭି ରମନ୍ନା, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ୟୁୟୁ ଲଳିତ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜ୍ଜୁ ଓ ପ୍ରଫେସର ଏପ.ପି ସିଂ ବଘେଲ, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ବିଚାରପତି, ହାଇକୋର୍ଟ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି, ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଉପରାଜ୍ୟପାଳମାନେ ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ ଆମ ଦେଶରେ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଭୂମିକା ସମ୍ବିଧାନର ରକ୍ଷକ ଭଳି ହୋଇଥିବା ବେଳେ, ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ସଂସ୍ଥା ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥାଏ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ସମ୍ବିଧାନର ଏହି ଦୁଇଶାଖାର ସଂଗମ ଓ ସନ୍ତୁଳନ ଏକ ସମୟଭିତ୍ତିକ ବିଧିବ୍ୟବସ୍ଥାର ରୋଡମ୍ୟାପ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ ।” ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନଭାବେ ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଓ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ର ଭୂମିକା ପୁଙ୍ଖାନୁପୁ୍‌ଙ୍ଖଭାବେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ ବି ଆବଶ୍ୟକତା ଉପୁଜିଛି ଏହି ଦୁଇସଂସ୍ଥା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବିଧାନ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ଏକ ଜାଜ୍ଜ୍ୱଲ୍ୟମାନ ଘୋଷଣାପତ୍ର ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଭାବେ ଏ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ‘ଗୋଟେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଖିଲେ ମୁଁ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଖୁବ୍ ବରିଷ୍ଠ ଯୋଗଦାନକାରୀ ବୋଲି ଟିକେ ହାଲୁକା ଢଙ୍ଗରେ କହିଥିଲେ ।
ସମ୍ମିଳନୀ ଆଗକୁ ବଢିବା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ “୨୦୪୭ ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ କିଭଳି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଦେଖିବାକୁ ଚାହିଁବ ବୋଲି ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଥିଲେ ? ଆମେ ଆମର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କେତେ ସମର୍ଥ କରିବା ଯେ ଏହା ୨୦୪୭ମସିହା ବେଳକୁ ଭାରତର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବ ତାହା ହିଁ ଆଜି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ । ଅମୃତ କାଳରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏପରି ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଦରକାର ଯେଉଁଠି ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ତ୍ୱରିତ, ସହଜ ନ୍ୟାୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନରେ ବିଳମ୍ବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ବିଚାର ବିଭାଗର ଶକ୍ତି ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଉଦ୍ୟମ ହେଉଛି । ମାମଲା ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଆଇସିଟି ମୁତୟନ କରାଯିବା ସହିତ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ରିକ୍ତସ୍ଥାନଗୁଡିକ ପୂରଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି ।
ବିଚାରବିଭାଗୀୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତ ସରକାର ବିଚାର ବିଭାଗୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନର ଏକ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଅଂଶ ଭାବେ ବିଚେଚନା କରନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଗଣଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଇ-କୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜି ମିଶନ ମୋଡରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣ ପଦ୍ଧତିିର ସଫଳତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ତାହା ଆଜି ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଓ ଏପରିକି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ହେଲାଣି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଗତବର୍ଷ ସାରା ପୃଥିବୀରେ ଯେତେ ଡିଜିଟାଲ ଦେଣନେଣ ହୋଇଥିଲା ତାହାର ଶତକଡା ୪୦ଭାଗ କେବଳ ଭାରତରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ଆଜିକାଲି ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ଳକଚେନ, ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ, ରିକଭରୀ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା,ରୋବୋଟିକ୍ସ, କୃତ୍ରିମ ମୋଧା ଓ ବାୟୋ ଏଥିକ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ଆଜିକାଲି ଅନେକ ଦେଶର ଆଇନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡିକରେ ପଢାହେଉଛି ।’’ ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନର ଆଇନଶିକ୍ଷା ଓ ପ୍ରଚଳନ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଦାଲତରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାର ବ୍ୟବହାର ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ଦେଶବାସୀ ବିଚାର ବିଭାଗୀୟ ପଦ୍ଧତିରେ ନିଜକୁ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କର ଏହା ଉପରେ ଆସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ବିଚାର ବିଭାଗୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଧିକାର ମଧ୍ୟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷାଦାନ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଇନରେ ଥିବା ଜଟିଳତା ଓ ଅପ୍ରଚଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୫ରେ ସରକାର ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇପଡିଥିବା ୧୮୦୦ ଆଇନ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସହ ସେଥିରେ ୧୪୫୦ଟି ଆଇନକୁ ଖାରଜ କରିଦେଇଥିଲେ ।
ଏପରି ୭୫ଟି ଆଇନ ରାଜ୍ୟମାନେ ଉଠାଇ ଦେଇଥିବାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ” ମୁଁ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ଅଧିକାର ଓ ଭଲରେ ରହିବା ପାଇଁ ଏ ଦିଗରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଚାର ବିଭାଗୀୟ ସଂସ୍କାର କେବଳ ଏକ ନୀତିଗତ ବିଷୟ ନୁହଁ, ଏଥିରେ ଅନେକ ମାନବ ସମ୍ବେଦୀ ବିଷୟ ରହିଛି ଓ ସେଗୁଡିକ ଆଲୋଚନା ଜରିଆରେ ସମାଧାନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାଢେ ତିନିଲକ୍ଷ ଲୋକ କାରାଗାରରେ ରହିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ବିଚାରଧୀନ ବନ୍ଦୀଭାବେ ରହିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗରିବ ଓ ସାଧାରଣ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଳାରେ ଜିଲ୍ଲ ଜଜ୍‌ଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏକ କମିଟି ରହିଛି । ଏଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇ ଯେତେଦୂର ସମ୍ଭବ ଏଭଳି ବନ୍ଦୀମାନଙ୍କୁ ଜାମିନରେ ମୁକ୍ତ କରିବା ଦରକାର । “ମୁଁ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ହାଇକୋର୍ଟ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି କି ମାନବିକ ସମ୍ବେଦନା ଓ ଆଇନ ଭିତ୍ତିରେ ଏହି ମାମଲାଗୁଡିକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ ।”
ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ମଧ୍ୟ ବିଚାରଧୀନ ମାମଲା ସୀମାଂଶ କରିବାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ । ଆମ ସମାଜର ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଜରିଆରେ ବିବାଦ ତୁଟାଇବାର ପରମ୍ପରା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷରୁ ରହି ଆସିଛି । ଆପୋଷ ସମ୍ମତି ଓ ଆପୋଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନିଜ ଉପାୟରେ ଏକ ଅଭିନବ ନ୍ୟାୟିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆମ ସମାଜରେ ରହିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖିସରକାର ସଂସଦରେ ଏକ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ବିଲ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । “ସମୃଦ୍ଧ ଆଇନର ସହ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବଳରେ ଆମେ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଦ୍ୱାରା ସମାଧନା ନେଇ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ନେତ୍ୱତ୍ୱ ନେଇପାରିବ । ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ନିକଟରେ ଏକ ମଡେଲ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିବା” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
<\center>

Prime Minister's Office
PM inaugurates the Joint Conference of CM of the States & Chief Justices of High Courts
“75 years of Independence have continuously clarified the roles and responsibilities of both the judiciary and the executive. Wherever it is necessary, this relation has evolved continuously to give direction to the country”
“How do we make our judicial system so capable that it can fulfil the aspirations of India of 2047, this should be our priority today”
“Our vision in Amrit Kaal should be of such a judicial system in which there is easy justice, speedy justice, and justice for all”
“Government considers the possibilities of technology in the judicial system as an essential part of the Digital India mission”
“It is important to promote local languages in the courts so that people of the country feel connected with the judicial process”
“There are about 3.5 lakh prisoners in the country who are under-trial and are in jail. Most of these people are from poor or ordinary families”
“I would appeal to all Chief Ministers and Chief Justices of High Courts to give priority to the matter of under-trial prisoners on the basis of humanitarian sensibility and law”
“With our rich legal expertise, we can become a global leader in the field of solution by mediation. We can present a model to the whole world”
30 APR 2022 12:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the inaugural session of the Joint Conference of Chief Ministers of States and Chief Justices of High Courts at Vigyan Bhawan, New Delhi today. He also addressed the gathering on the occasion. Chief Justice of India Justice N.V. Ramana, Justice UU Lalit of Supreme Court, Union Ministers Shri Kiren Rijiju and Prof S.P. Singh Baghel, Supreme Court Judges, Chief Justices of High Courts, Chief Ministers and LGs of states and Union Territories were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said “in our country, while the role of the judiciary is that of the guardian of the constitution, the legislature represents the aspirations of the citizens. I believe that this confluence and balance of these two branches of the Constitution will prepare the roadmap for an effective and time bound judicial system in the country.” He said that 75 years of independence have continuously clarified the roles and responsibilities of both the judiciary and the executive. Wherever it is necessary, this relation has evolved continuously to give direction to the country, he said. Calling the Conference a vibrant manifestation of the beauty of the Constitution, the Prime Minister said that he has been coming to the conference for a very long time, first as Chief Minister and now as Prime Minister. ‘In a way, I am quite senior in terms of this Conference’ he said in a light-hearted manner.
Setting the tone for the conference, the Prime Minister said “In 2047, when the country will complete 100 years of its independence, then what kind of judicial system would we like to see in the country? How do we make our judicial system so capable that it can fulfil the aspirations of India of 2047, these questions should be our priority today”! “Our vision in Amrit Kaal should be of such a judicial system in which there is easy justice, speedy justice, and justice for all”, he added.
The Prime Minister emphasized that government is working hard to reduce delay in justice delivery and efforts are on for increasing judicial strength and improving judicial infrastructure. He said ICT has been deployed for case management and efforts to fill the vacancies at various levels of judiciary are underway.
The Prime Minister reiterated his vision of use of technology in governance in the context of judicial work. He said that the Government of India considers the possibilities of technology in the judicial system as an essential part of the Digital India mission. He appealed to the Chief Ministers and Chief Justices of High Courts to take this forward. The e-courts project is being implemented today in mission mode, he said. He gave example of success of digital transactions as they are becoming common in small towns and even in villages. Out of all the digital transactions that took place in the world last year, 40 percent of the digital transactions took place in India, the Prime Minister informed. Proceeding further on the theme of use of technology, the Prime Minister said that nowadays, subjects like block-chains, electronic discovery, cybersecurity, robotics, AI and bioethics are being taught in law universities in many countries. “It is our responsibility that in our country also legal education should be according to these international standards”, he said.
The Prime Minister said it is important to promote local languages in the courts so that people of the country feel connected with the judicial process and their faith in the same increases. He said that people’s right to judicial process will strengthen by this. He also said that local languages are being promoted in technical education also.
The Prime Minister also talked about the complexities and obsolescence in laws. He informed that in 2015, the government identified 1800 laws which had become irrelevant and 1450 laws have already been repealed. Noting that only 75 such laws have been removed by the states, Prime Minister Narendra Modi said “I would urge all the Chief Ministers that for the rights of the citizens of their state and for their ease of living, definitely steps should be taken in this direction.”
Prime Minister insisted that judicial reform is not merely a policy matter. Human sensitivities are involved and they should be kept in the centre of all the deliberations. Today, there are about 3.5 lakh prisoners in the country who are under-trial and are in jail. Most of these people are from poor or ordinary families, he pointed out. In every district there is a committee headed by the District Judge, so that these cases can be reviewed and
wherever possible, such prisoners may be released on bail. “I would appeal to all Chief Ministers and Chief Justices of High Courts to give priority to these matters on the basis of humanitarian sensibility and law”, he added.
The Prime Minister said mediation is also an important tool for settlement of pending cases in the courts especially at the local level. There is a thousands of years old tradition of settlement of disputes through mediation in our society. Mutual consent and mutual participation, in its own way, is a distinct human concept of justice, he said. With this thinking, said the Prime Minster, the government has introduced the Mediation Bill in the Parliament as an umbrella legislation. “With our rich legal expertise, we can become a global leader in the field of solution by mediation. We can present a model to the whole world”, he said.