প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ ডিফুত 'শান্তি, একতা আৰু উন্নয়ন ৰেলী' সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
"লাচিত বৰফুকনৰ জীৱন দেশপ্ৰেম আৰু ৰাষ্ট্ৰ শক্তিৰ এক অনুপ্ৰেৰণা"
"'ডাবল ইঞ্জিন' যুক্ত চৰকাৰে সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ উদ্দীপনাৰে কাম কৰি আছে"
"অমৃত সৰোবৰৰ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণৰূপে জনতাৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত আধাৰিত"
"২০১৪ ৰপৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সমস্যাসমূহ হ্ৰাস পাইছে আৰু উন্নয়ন হৈছে"
"২০২০ ৰ বড়ো চুক্তিয়ে স্থায়ী শান্তিৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিলে"
"যোৱা ৮ বছৰত আমি শান্তি আৰু উন্নত আইন-শৃংখলাজনিত পৰিস্থিতিৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহু অঞ্চলৰপৰা আফস্পা প্ৰত্যাহাৰ কৰিছো"
"অসম আৰু মেঘালয়ৰ মাজত হোৱা চুক্তিখনিয়ে একেদৰে অন্যান্য বিষয়তো উৎসাহিত কৰিব। ই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ আকাংক্ষাক গতি প্ৰদান কৰিব"
"আমি পূৰ্বৰ দশকসমূহত সাধন কৰিব নোৱাৰা উন্নয়নৰাজি সম্ভৱ কৰিব লাগিব"
28 APR 2022 12:40PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কাৰ্বি আংলং জিলাৰ ডিফুত 'শান্তি, একতা আৰু উন্নয়ন ৰেলী' সম্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীতে তেখেতে একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পশু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় (ডিফু), ডিগ্ৰী মহাবিদ্যালয় (পশ্চিম কাৰ্বি আংলং) আৰু কৃষি মহাবিদ্যালয় (কলংগা, পশ্চিম কাৰ্বি আংলং) ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ৫০০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰ এই প্ৰকল্পৰাজিয়ে অঞ্চলটোত দক্ষতা বিকাশ আৰু নিয়োগৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সঞ্চাৰ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তদুপৰি ২৯৫০ ৰো অধিক অমৃত সৰোবৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ৰাজ্যখনে এই অমৃত সৰোবৰসমূহ প্ৰায় ১১৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে বিকশিত কৰিব। এই কাৰ্য্যসূচীত অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী জগদীশ মুখী আৰু অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা তথা আন-আন বিশিষ্ট লোকসকল উপস্থিত থাকে।
এই কাৰ্য্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কাৰ্বি আংলঙৰ জনসাধাৰণক উষ্ম আদৰণি জনোৱাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেখেতে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ সংযোগ আৰু একে সময়তে অসমৰ মহান বীৰপুত্ৰ লাচিত বৰফুকনৰ ৪০০ সংখ্যক বাৰ্ষিকীৰ কথা উল্লেখ কৰে। "লাচিত বৰফুকনৰ জীৱন দেশপ্ৰেম আৰু ৰাষ্ট্ৰ শক্তিৰ এক অনুপ্ৰেৰণা। কাৰ্বি আংলঙৰপৰাই দেশখনৰ এই মহান বীৰগৰাকীক মই অভিবাদন জনাইছো", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে 'ডাবল ইঞ্জিন' যুক্ত চৰকাৰখনে সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ উদ্দীপনাৰে কাম কৰি আছে। "আজি কাৰ্বি আংলঙৰ মাটিত এই সংকল্পক সুদৃঢ় কৰা হৈছে। অসমৰ স্থায়ী শান্তি আৰু দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে স্বাক্ষৰিত চুক্তিখন ৰূপায়ণৰ কাম ক্ষীপ্ৰতাৰে অব্যাহত আছে", তেখেতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২৬০০ৰো অধিক সৰোবৰ খন্দাৰ কাম আৰম্ভ হৈছে বুলি উল্লেখ কৰে। তেখেতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণৰূপে জনতাৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত আধাৰিত। তেখেতে জনজাতীয় সমাজসমূহত এনে সৰোবৰৰ সমৃদ্ধ পৰম্পৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে এই পুখুৰীসমূহ কেৱল গাওঁসমূহৰ বাবে পানীৰ ভাণ্ডাৰেই নহয়, বৰঞ্চ উপাৰ্জনৰ উৎসও হৈ উঠিব বুলি আশা ব্যক্ত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০১৪ ৰপৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সমস্যাৰাজি হ্ৰাস পোৱা আৰু উন্নয়ন সাধনৰ কথা উল্লেখ কৰে। "আজি কোনো লোক অসমৰ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহলৈ অহা বা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আন ৰাজ্যসমূহলৈ যোৱা মাত্ৰেকে এই অঞ্চলৰ পৰিস্থিতি সলনি হোৱা কথা কৈ প্ৰশংসা কৰে", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যোৱা বৰ্ষত কাৰ্বি আংলঙৰ বহু সংগঠনক শান্তি আৰু উন্নয়ন প্ৰক্ৰিয়াটোত অন্তৰ্ভুক্তিকৰণৰ কথা স্মৰণ কৰে। ২০২০ ৰ বড়ো চুক্তিয়েও স্থায়ী শান্তিৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিলে। একেদৰে, ত্ৰিপুৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, এনআইএফটিয়ে শান্তিৰ অৰ্থে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আঢ়ৈ দশক পুৰণি ব্ৰু-ৰিয়াঙৰো সমস্যাৰাজি সমাধান কৰা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আৰু কয় যে দীৰ্ঘদিন ধৰি উত্তৰ-পূবৰ বহুতো ৰাজ্যত সশস্ত্ৰ বাহিনী বিশেষ ক্ষমতা আইন (AFSPA) বলবৎ কৰি অহা হৈছিল। "অৱশ্যে, যোৱা ৮ বছৰত আমি স্থায়ী শান্তি আৰু উন্নত আইন-শৃংখলাজনিত পৰিস্থিতিৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহু অঞ্চলৰপৰা আফস্পা প্ৰত্যাহাৰ কৰিছো", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সবকা সাথ, সবকা বিকাশৰ ভাৱনাৰে সীমা সম্পৰ্কীয় সমস্যাৰাজিৰ সমাধান সূত্ৰ বিচাৰি থকা হৈছে। "অসম আৰু মেঘালয়ৰ মাজত হোৱা চুক্তিখনিয়ে একেদৰে অন্যান্য বিষয়তো উৎসাহিত কৰিব। ই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ আকাংক্ষাক গতি প্ৰদান কৰিব", বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
জনজাতীয় সমাজসমূহৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সম্পৰ্কে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "জনজাতীয় সমাজৰ সংস্কৃতি, ইয়াৰ ভাষা, খাদ্য, কলা, হস্তশিল্প, এই সকলোবোৰ হৈছে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্য। এই ক্ষেত্ৰত অসম অধিক সমৃদ্ধ। এই সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যই ভাৰতক সংযুক্ত কৰিছে, এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ উদ্দীপনাক সুদৃঢ় কৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজাদীৰ অমৃত কালছোৱাত কাৰ্বি আংলঙেও শান্তি আৰু উন্নয়নৰ এক নতুন ভৱিষ্যতৰ অভিমুখে অগ্ৰসৰ হৈছে। এতিয়া ইয়াৰপৰা আমি পিছলৈ আৰু ঘূৰি চাব নালাগে। অনাগত বৰ্ষসমূহত আমি একেলগে উন্নয়নৰ বাবে আগবাঢ়িব লাগিব, যি আমি পূৰ্বৰ দশককেইটাত সাধন কৰিবপৰা নাছিলো, তেখেতে লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সেৱা আৰু নিষ্ঠাৰ ভাৱনাৰে কেন্দ্ৰৰ আঁচনিসমূহ ৰূপায়ণৰ বাবে অসম আৰু অঞ্চলটোৰ আন-আন ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক প্ৰশংসা কৰে। তেখেতে এই কাৰ্য্যসূচীলৈ সৰহ সংখ্যক মহিলাই ওলাই অহাৰ বাবে তেওঁলোকক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু চৰকাৰখনৰ সকলো পদক্ষেপতে নাৰীৰ মৰ্য্যাদা, জীৱন-যাপনৰ সহজতা (ease of life) আৰু তেওঁলোকৰ অৱস্থাৰ উন্নতিসাধনৰ বাবে নিৰন্তৰ গুৰুত্ব আৰোপৰ কথা দোহাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসমৰ জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ মৰমৰ আগ্ৰহেৰে প্ৰতিদান দিব বুলি আশ্বাস প্ৰদান আৰু অঞ্চলটোৰ নিৰন্তৰ উন্নয়নৰ বাবে নিজকে পুনৰ সমৰ্পিত কৰিব বুলি কৈ তেখেতৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses ‘Peace, Unity and Development Rally’ at Diphu, Assam
“Lachit Borphukan’s life is an inspiration of patriotism and Rashtra Shakti”
“‘Double engine’ government is working with the spirit of Sabka Saath Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas”
“Project of Amrit Sarovars is completely based on people’s participation”
“Since 2014 difficulties in the North East are reducing and development is taking place”
“Bodo Accord in 2020 opened doors for permanent peace”
“During the last 8 years we have revoked AFSPA from many areas of North East due to peace and better law & order conditions”
“The agreement reached between Assam and Meghalaya will encourage other matters as well. This will give impetus to the development aspirations of the entire region”
“We have to make up for the development which we could not achieve in the earlier decades”
28 APR 2022 12:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the ‘Peace, Unity and Development Rally’ at Diphu in Karbi Anglong District today. During the programme, he also laid the foundation stone of various projects. The Prime Minister laid the foundation stone of Veterinary College (Diphu), Degree College (West Karbi Anglong) and Agricultural College (Kolonga, West Karbi Anglong). These projects, worth more than Rs 500 crore, will bring new opportunities for skilling and employment in the region. The Prime Minister also laid the foundation stone for more than 2950 Amrit Sarovar projects. The state will develop these Amrit Sarovars at a cumulative cost of around Rs 1150 crore. Governor of Assam, Shri Jagdish Mukhi and Chief Minister of Assam, Himanta Biswa Sarma were among those present.
Speaking on the occasion, the Prime Minister thanked the people of Karbi Anglong for their warm welcome. He noted the coincidence of Azadi Ka Amrit Mahotsav and 400th Anniversary of the great son of Assam Lachit Borphukan falling in the same time period. “Lachit Borphukan’s life is an inspiration of patriotism and Rashtra Shakti. I salute this great hero of the country from Karbi Anglong”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that the ‘double engine’ government is working with the spirit of Sabka Saath Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. “Today this resolve has been reinforced on this land of Karbi Anglong. The work of carrying out the agreement which was signed for the permanent peace and rapid development of Assam is going on at a brisk pace”, he said.
Prime Minister Modi noted that today the work of construction of more than 2600 Sarovars is starting. This project, he emphasized, is completely based on people’s participation. He acknowledged the rich traditions of such sarovars in the tribal communities. He expressed the hope that that these ponds will not only become the water storage for villages but will also become a source of income.
The Prime Minister underlined the fact that since 2014, the difficulties in the North East are reducing and development is taken place. “Today, when someone comes to the tribal areas of Assam or goes to other states of the North East, he also appreciates the situation changing”, he said. The Prime Minister recalled last year’s inclusion of many organization from Karbi Anglong in the peace and development process. Bodo Accord in 2020 also opened doors for permanent peace. Similarly, said the Prime Minister, in Tripura too, NIFT have taken step towards peace. Two and half decade old Bru-Reang was also solved, the Prime Minister added. The Prime Minister also said that for a long time, Armed Forces Special Power Act (AFSPA) had been imposed on many states of the Northeast. “However, during the last 8 years, we have removed AFSPA from many areas of North East due to the arrival of permanent peace and better law and order conditions”, the Prime Minister said. The Prime Minister said that solution for border problems is being sought in the spirit of Sabka Saath Sabka Vikas. “The agreement reached between Assam and Meghalaya will encourage other matters as well. This will give impetus to the development aspirations of the entire region”, the Prime Minister emphasized.
Talking about the rich cultural heritage of the tribal communities, the Prime Minister said “The culture of tribal society, its language, food, art, handicrafts, all these are the rich heritage of India. Assam is even more prosperous in this respect. This cultural heritage connects India, strengthens the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat.”
Prime Minister Modi said that in the Amrit Kaal of Azadi, Karbi Anglong is also moving towards a new future of peace and development. Now from here we don't have to look back. In the coming few years, together we have to make up for the development, which we could not achieve in the earlier decades, he added. The Prime Minister appreciated Assam and other state governments of the region for implementing centre’s schemes with a sense of service and dedication. He thanked the women for coming out in such large numbers and reiterated his continued focus on the upliftment of status, ease of life and dignity of women in all the measures of the government.
The Prime Minister concluded by assuring the people of Assam that he will repay their love and affection with interest and rededicated himself for the continued development of the region.
Prime Minister’s unwavering commitment towards peace and development of the region was exemplified with the recent signing of Memorandum of Settlement (MoS) by Government of India and Government of Assam with six Karbi militant outfits. The Memorandum of Settlement has ushered in a new era of peace in the region.