ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡ-୧୯ ପରିସ୍ଥିତି ନେଇ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭରୁ ସମୟାନୁଭିତ୍ତିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଓ ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କଲେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ
ସହଯୋଗମୂଳକ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦୀର୍ଘ ସଂଗ୍ରାମ ଲଢିପାରିଛି
“କରୋନାର ଆହ୍ୱାନ ଏବେ ମଧ୍ୟ ପୁରା ଯାଇନାହିଁ ଏକଥା ସ୍ପଷ୍ଟ”
“ଯେତେଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଟିକାଦାନ କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା । ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ”
“ଦକ୍ଷତାର ସହ ଆମକୁ ପରୀକ୍ଷା, ଚିହ୍ନଟ ଓ ଉପଚାର ରଣନୀତି ତ୍ୱରାନିତ କରିବାକୁ ହେବ”
“ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅବକାରୀ ଶୁଳ୍କ ହ୍ରାସ କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିନାହାନ୍ତି”
“ଏହା କେବଳ ସେହି ସବୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କରୁଛି”
“ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟତନ୍ତ୍ର ଭାବନା ସହ ଏପରି ବୈଶ୍ୱିକ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଦଳଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରୁଛି ।
27 APR 2022 3:09PM by PIB Bhubaneshwar
କୋଭିଡ-୧୯ ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୨୭-୪-୨୦୨୨) ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା କୋଭିଡ ମାମଲା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବା ସହ, ପରୀକ୍ଷା, ଚିହ୍ନଟ, ଉପଚାର, ଟିକାକରଣ ଓ କୋଭିଡ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁପାଳନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିବା ଏକ ବିବରଣୀରେ ବିଶ୍ୱର କେତେକ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ କୋଭିଡ ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ସହ କେତେ ରାଜ୍ୟରେ ଆମର ଏହି ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ନେଇ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ ରାଜ୍ୟମାନେ ନିୟମିତ ଭାବେ ମାମଲାର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ତଥ୍ୟ ସୂଚାଇବା ସହ, ସକ୍ରିୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସହ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପାଣ୍ଠି ବିନିଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ ।
ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭରୁ ସମୟୋପଯୋଗୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଓ ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡକାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେମାନେ କହିଥିଲେ । ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ କୋଭିଡ ମାମଲା ଓ ଟିକାକରଣ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ତଥ୍ୟମାନ ରଖିଥିଲେ ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନଜୀବିକା ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ସେ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀରେ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ କୋଭିଡ ମାମଲା ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ଦିଲ୍ଲୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ଦିଲ୍ଳୀରେ ଅଧିକ ପଜିଟିଭ ନମୁନା ଦେଖାଯାଇଥିବା କହିଥିଲେ । ପୁଣି ମୁଖା ପରିଧାନକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଥିବା ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ମିଜୋରାମା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ରାଜ୍ୟକୁ ପୂର୍ବ ଲହରଗୁଡିକରେ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ସେ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନାମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ରାଜ୍ୟରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ କୋଭିଡ ଲହର ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଛି । କୋଭିଡ ଉଚିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶକା ପାଳନ ପାଇଁ ଜନସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ବେଶ ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ହରିୟାଣା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଳୀ ଆଖପାଖ ଗୁରୁଗାଓଁ ଏବଂ ଫରିଦାବାଦର ଅଧିକ ମାମଲା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିବା କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମେ ତାମିଲନାଡୁର ତାଞ୍ଜାଭୁର ସଡକ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମନାଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶୋକ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ସହାୟତା ପାଣ୍ଠି (ପିଏମଏନଆରପି)ରୁ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ରାଶି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟର ମିଳିତ କରୋନା ମୁକାବିଲା ଉପରେ କହିଥିଲେ । ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଅଧିକାରୀ ଓ ସମସ୍ତ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଏକଥା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ କରୋନାର ଆହ୍ୱାନ ଏବେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ଯାଇନାହିଁ । ଓମିକ୍ରନ ଓ ଏହାର ସହ ପ୍ରଜାତିଗଣ ପୁଣି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଓ ୟୁରୋପ ସମେତ ଅନେକ ଦେଶରେ ଏହା ଦେଖା ମଧ୍ୟ ଯାଇସାରିଲାଣି । ଅନେକ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତର ପରିସ୍ଥିତି ଅନେକ ଭଲ ରହିଛ । ତଥାପି ଗତ ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥିବା ମାମଲା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆମକୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଓମିକ୍ରନ ଲହରକୁ ଗତ ଦୁଇବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ ମନୋବଳ ଓ ଆତଙ୍କିତ ନ ହୋଇ ମୁକାବିଲା କରାଯାଇଛି । କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅମ୍ଳଜାନ ଯୋଗାଣ ବା ଟିକାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରାଯାଇଛି । ତୃତୀୟ ଲହରରେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବାହାରକୁ ଯାଇନାହିଁ । ଏହାକୁ ବ୍ୟାପକ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ତୁଳନା କରାଯାଇପାରେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଟିକାକରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଗର୍ବର ବିଷୟ ଏହି ଯେ ଦେଶ ଜନସଂଖ୍ୟା ଶତକଡା ୯୬ଭାଗ ଅନୂନ୍ୟ ଗୋଟିଏ ମାତ୍ରା ଓ ୧୫ରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ଶତକଡା ୮୪ଭାଗ ବ୍ୟକ୍ତି ଦୁଇଟି ଯାକ ମାତ୍ରା ନେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଟିକା ବିଶେଷଜ୍ଞ ମତରେ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ସବୁଠାରୁ ବଡ ନିରାପତ୍ତା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟମାନ ବହୁଦିନ ପରେ ଖୋଲିଛି । ହେଲେ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଅଧିକ ମାମଲା ଦେଖାଯିବା ଯୋଗୁଁ ବାପା-ମାଆମାନେ ବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପିଲା ଟିକା ନେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ୧୨ରୁ ୧୪ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପିଲାଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଗତକାଲିଠାରୁ ୬ରୁ ୧୨ବର୍ଷର ପିଲାଙ୍କୁ କୋଭାକ୍ସିନ ଟିକା ଦେବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି ।
“ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟିକା ଯୋଗ୍ୟ ପିଲାଙ୍କୁ ଯେତେଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ନେବା ପାଇଁ ଆମେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଛୁ । ପୂର୍ବଭଳି ଏଥିପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନମାନ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଶିକ୍ଷକ ଓ ଅଭିଭାବକମାନେ ଏôତନେଇ ସଚେତନ ହେବା ଉଚିତ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଟିକା ନିରାପତ୍ତା ବଳୟକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଦେଶର ବୟସ୍କମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଷେଧକ ମାତ୍ରା ଉପଲବ୍ଧ । ଶିକ୍ଷକ, ମାଆ ବାପା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷେଧକ ମାତ୍ରା ନେଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତୃତୀୟ ଲହର ବେଳେ ଭାରତରେ ଦିନକୁତ୍ତତିନିଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାମଲା ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନେ ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଜାରି ରଖି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିରନ୍ତର ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଛନ୍ତି ଓ ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁସାରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । “ରୋଗ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ପ୍ରଥମରୁ ଆମର ଅଗ୍ରାଧିକାର ଥିଲା ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ । ଆମକୁ ଆମର ପରୀକ୍ଷା, ଚିହ୍ନଟ ଓ ଉପଚାର ରଣନୀତିକୁ ସେହିଭଳି ଦକ୍ଷତାର ସହ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଥଣ୍ଡା ଜ୍ୱର ମାମଲା ସହ ପଜିଟିଭ ମାମଲାଗୁଡିକର କୋଭିଡ ପ୍ରଜାତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପାଇଁ ଜିନୋମ ସିକ୍ୱେନସିଂ, ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ କୋଭିଡ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଳନ ସହ ଆତଙ୍କିତ ନ ହେବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଡାକ୍ତରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ କର୍ମଚାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିୟମିତ ଉନ୍ନତିକରଣ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସମ୍ବିଧାନରେ ସହଯୋଗ ସଂଘୀୟତନ୍ତ୍ର ଭାବନା ଅନୁସାରେ ଭାରତ କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ସୁଦୀର୍ଘ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରି ରଖିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନର ବୈଶ୍ୱିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମଜବୁତୀକରଣର ଆର୍ଥିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ଏକାନ୍ତ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ । ବୈଶ୍ୱିକ ଘଟଣାକ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ଆମ ଉପରେ ଲଦି ଦିଆଯାଇଥିବା ସମସ୍ୟା ନିମନ୍ତେ ସଂଘୀୟତନ୍ତ୍ର ସହଯୋଗ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହା କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ଦର ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅବକାରୀ ଶୁଳ୍‌କ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର କେତେକ ରାଜ୍ୟ ଏହାକୁ ନ କରିବାକୁ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ପଡିବା ସହ ସେସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ଦର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା । ଏହା କେବଳ ସେ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ନୁହେଁ ଏହା ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ । ରାଜସ୍ୱ ହାନୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଗୁଜରାଟ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିବା ସତ୍ୱେ ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ରାଜସ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କଲେ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହିପରି ଗତ ନଭେମ୍ବର ମାସରେ ଭାଟ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡୁ, କେରଳ, ଝାଡଖଣ୍ଡ କୌଣସି କାରଣବଶତଃ ଏହା କଲେ ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶତକଡା ୪୨ଭାଗ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରାଜ୍ୟସ୍ୱ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇଥାଏ । “ଜଟିଳ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତି କାଳରେ ସହଯୋଗ ସଂଘୀୟତନ୍ତ୍ର ଭାବନାର ସହ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରୁଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ସହ ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଘରଦ୍ୱାରରେ ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ ବଢୁଛି । ସେ ବିଶେଷକରି ହସ୍‌ପିଟାଲ ଅଗ୍ନି ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ଯତ୍ନବାନ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ଏହି ବଡ ଆହ୍ୱାନରେ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM interacts with Chief Ministers to review the COVID-19 situation
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for timely guidance and support since the start of the pandemic
“India fought a long battle against Corona in the spirit of Cooperative Federalism enshrined in the Constitution”
“It is clear that Corona challenge is not fully over”
“Our priority is to vaccinate all eligible children at the earliest. Special campaigns will also be needed in schools”
“We have to implement our strategy of test, track and treat with efficacy”
“To reduce the load of petrol and diesel prices central government had reduced the excise duty but many states did not reduce taxes “
“This is not only injustice towards the people of these states but harms the neighbouring states also”
“I urge all the states to work as a team in this time of global crisis following the spirit of cooperative federalism”
27 APR 2022 3:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, interacted with the Chief Ministers to review the COVID-19 situation here today.
Union Home Minister spoke about the recent increase in Covid cases in some states, and about the need to follow test, track, treat, vaccination and ensure Covid appropriate behaviour. Union Health Secretary gave a presentation in which he discussed the rise of cases across several countries in the world, while also highlighting the rise of cases in some states in India. He spoke about the need for states to regularly monitor and report data, maintain effective surveillance, upgrade infrastructure and utilise funds given by the Centre.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for timely guidance and support since the start of the pandemic. They said that this review meeting has been called by the Prime Minister at the right time. They gave an overview of the status of Covid cases and vaccination in their states.
Uttar Pradesh Chief Minister said that Prime Minister’s mantra of life and livelihood is being followed by the state. He mentioned that a high number of cases are being seen in the cities in NCR. Delhi Chief Minister said that in recent days, Delhi has witnessed high positivity rate. He also spoke about masks having been made mandatory again. Mizoram Chief Minister said that the Prime Minister’s strong support and guidance has helped the state tide over the previous waves. He also thanked the Central government for support in other health matters and development issues. Karnataka Chief Minister said that the guidance given by the Prime Minister has been a learning curve to help deal better with subsequent Covid waves. He mentioned about awareness campaigns being run to ensure Covid appropriate behaviour. Haryana Chief Minister said that high number of cases in the state are mainly being seen around Delhi, in the cities of Gurugram and Faridabad.
In his concluding remarks, the Prime Minister started with offering condolences on the loss of lives in the road accident in Thanjavur, Tamil Nadu. Shri Modi has announced an ex-gratia from the Prime Minister's National Relief Fund (PMNRF) for the victims of the mishap.
The Prime Minister noted the collective efforts of centre and state in the fight against Corona. He put on record his appreciation for the Chief Ministers, officers and all Corona Warriors for their efforts. He said that it is clear that Corona challenge is not fully over. Omicron and its subvariants can create problem as evident by the case of many countries of Europe. The subvariants are causing many surges in many countries. He said India has been able to deal with the situation better than many countries. Still, in last two weeks, increasing cases in some of the states show that we need to stay alert, he said.
The Prime Minister said that the Omicron wave was handled with determination and without panic and in the last two years, all aspects of Corona fight whether, health infrastructure, oxygen supply or vaccination, have been strengthened. In the third wave, none of the state saw situation going out of control. This, the Prime Minister said, should be seen in the context of the massive vaccination drive. He said vaccine reached each and every person and it is a matter of pride that 96 per cent adult population is vaccinated with at least one dose and about 84 per cent people above 15 years of age have received both the doses. Vaccine, as per experts is the biggest safeguard against corona, he added.
The Prime Minister mentioned that schools have opened after long time and some parents are worried by the increased number of cases in some places. He expressed satisfaction that more and more children are getting the vaccine. He said that in March, campaign to vaccinate 12-14 years of age was started and only yesterday, permission has been granted for Covaxine vaccine for 6-12 year old children. “Our priority is to vaccinate all eligible children at the earliest. For this, as before, special campaigns will also be needed in schools. Teachers and parents should be aware about this”, said the Prime Minister. Precautionary dose is available for all adults in the country to strengthen the vaccine protective shield. Teachers, parents, and other eligible people can take precautionary dose, he added.
The Prime Minister said that during the third wave, India witnessed up to 3 lakh cases per day and all states handled the situation and also allowed social and economic activity to continue. This balance should inform our strategy in future also, he said. The Prime Minister informed that the situation is being constantly monitored by the scientists and experts and we have to work pro-actively on their suggestions. “Preventing infections at the very beginning was our priority and should remain so even now. We have to implement our strategy of test, track and treat with same efficacy”, he said.
The Prime Minister emphasized cent percent testing of serious influenza cases and genome sequencing of the positive cases, Covid appropriate behaviour in the public places and avoiding panic. He also emphasized continued upgradation of health infrastructure and medical manpower.
The Prime Minister said that India fought a long fight against Corona with the spirit of Cooperative Federalism enshrined in the Constitution. The Prime Minister emphasized that, in the current global scenario, for the strength of India's economy, coordination between the central and state governments in economic decisions is necessary. He said that in the conditions imposed by global events, this spirit of cooperative federalism becomes all the more important. He explained this in the context of petrol and diesel prices.
The Prime Minister said that in order to reduce the load of petrol and diesel prices central government has reduced the excise duty and had requested the states also to reduce taxes. some states reduced taxes but some states did not pass on the benefits to the people, leading higher cost of petrol and diesel in these states. This is not only injustice towards the people of the state but harms the neighbouring states also. He said that states like Karnataka and Gujarat undertook the tax reduction for the welfare of the people despite revenue loss while their neighbouring states earned revenue by not reducing tax.
Similarly, the Prime Minister said that last November a request was made to reduce VAT but many states like Maharashtra, West Bengal, Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala, Jharkhand did not do so for some reason. The Prime Minister said 42 per cent of the revenue at centre goes to State governments. “I urge all the states to work as a team in this time of global crisis following the spirit of cooperative federalism”, The Prime Minister requested.
The Prime Minister also pointed out that with increasing temperature, fire incidents in forests and buildings are increasing. He specially asked for the fire safety audits of the hospitals. He said our arrangements for meeting this challenge should be comprehensive and our response time should be the minimum.