Prime Minister's Office
PM interacts with Chief Ministers to review the COVID-19 situation
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for timely guidance and support since the start of the pandemic
“India fought a long battle against Corona in the spirit of Cooperative Federalism enshrined in the Constitution”
“It is clear that Corona challenge is not fully over”
“Our priority is to vaccinate all eligible children at the earliest. Special campaigns will also be needed in schools”
“We have to implement our strategy of test, track and treat with efficacy”
“To reduce the load of petrol and diesel prices central government had reduced the excise duty but many states did not reduce taxes “
“This is not only injustice towards the people of these states but harms the neighbouring states also”
“I urge all the states to work as a team in this time of global crisis following the spirit of cooperative federalism”
27 APR 2022 3:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, interacted with the Chief Ministers to review the COVID-19 situation here today.
Union Home Minister spoke about the recent increase in Covid cases in some states, and about the need to follow test, track, treat, vaccination and ensure Covid appropriate behaviour. Union Health Secretary gave a presentation in which he discussed the rise of cases across several countries in the world, while also highlighting the rise of cases in some states in India. He spoke about the need for states to regularly monitor and report data, maintain effective surveillance, upgrade infrastructure and utilise funds given by the Centre.
The Chief Ministers thanked the Prime Minister for timely guidance and support since the start of the pandemic. They said that this review meeting has been called by the Prime Minister at the right time. They gave an overview of the status of Covid cases and vaccination in their states.
Uttar Pradesh Chief Minister said that Prime Minister’s mantra of life and livelihood is being followed by the state. He mentioned that a high number of cases are being seen in the cities in NCR. Delhi Chief Minister said that in recent days, Delhi has witnessed high positivity rate. He also spoke about masks having been made mandatory again. Mizoram Chief Minister said that the Prime Minister’s strong support and guidance has helped the state tide over the previous waves. He also thanked the Central government for support in other health matters and development issues. Karnataka Chief Minister said that the guidance given by the Prime Minister has been a learning curve to help deal better with subsequent Covid waves. He mentioned about awareness campaigns being run to ensure Covid appropriate behaviour. Haryana Chief Minister said that high number of cases in the state are mainly being seen around Delhi, in the cities of Gurugram and Faridabad.
In his concluding remarks, the Prime Minister started with offering condolences on the loss of lives in the road accident in Thanjavur, Tamil Nadu. Shri Modi has announced an ex-gratia from the Prime Minister's National Relief Fund (PMNRF) for the victims of the mishap.
The Prime Minister noted the collective efforts of centre and state in the fight against Corona. He put on record his appreciation for the Chief Ministers, officers and all Corona Warriors for their efforts. He said that it is clear that Corona challenge is not fully over. Omicron and its subvariants can create problem as evident by the case of many countries of Europe. The subvariants are causing many surges in many countries. He said India has been able to deal with the situation better than many countries. Still, in last two weeks, increasing cases in some of the states show that we need to stay alert, he said.
The Prime Minister said that the Omicron wave was handled with determination and without panic and in the last two years, all aspects of Corona fight whether, health infrastructure, oxygen supply or vaccination, have been strengthened. In the third wave, none of the state saw situation going out of control. This, the Prime Minister said, should be seen in the context of the massive vaccination drive. He said vaccine reached each and every person and it is a matter of pride that 96 per cent adult population is vaccinated with at least one dose and about 84 per cent people above 15 years of age have received both the doses. Vaccine, as per experts is the biggest safeguard against corona, he added.
The Prime Minister mentioned that schools have opened after long time and some parents are worried by the increased number of cases in some places. He expressed satisfaction that more and more children are getting the vaccine. He said that in March, campaign to vaccinate 12-14 years of age was started and only yesterday, permission has been granted for Covaxine vaccine for 6-12 year old children. “Our priority is to vaccinate all eligible children at the earliest. For this, as before, special campaigns will also be needed in schools. Teachers and parents should be aware about this”, said the Prime Minister. Precautionary dose is available for all adults in the country to strengthen the vaccine protective shield. Teachers, parents, and other eligible people can take precautionary dose, he added.
The Prime Minister said that during the third wave, India witnessed up to 3 lakh cases per day and all states handled the situation and also allowed social and economic activity to continue. This balance should inform our strategy in future also, he said. The Prime Minister informed that the situation is being constantly monitored by the scientists and experts and we have to work pro-actively on their suggestions. “Preventing infections at the very beginning was our priority and should remain so even now. We have to implement our strategy of test, track and treat with same efficacy”, he said.
The Prime Minister emphasized cent percent testing of serious influenza cases and genome sequencing of the positive cases, Covid appropriate behaviour in the public places and avoiding panic. He also emphasized continued upgradation of health infrastructure and medical manpower.
The Prime Minister said that India fought a long fight against Corona with the spirit of Cooperative Federalism enshrined in the Constitution. The Prime Minister emphasized that, in the current global scenario, for the strength of India's economy, coordination between the central and state governments in economic decisions is necessary. He said that in the conditions imposed by global events, this spirit of cooperative federalism becomes all the more important. He explained this in the context of petrol and diesel prices.
The Prime Minister said that in order to reduce the load of petrol and diesel prices central government has reduced the excise duty and had requested the states also to reduce taxes. some states reduced taxes but some states did not pass on the benefits to the people, leading higher cost of petrol and diesel in these states. This is not only injustice towards the people of the state but harms the neighbouring states also. He said that states like Karnataka and Gujarat undertook the tax reduction for the welfare of the people despite revenue loss while their neighbouring states earned revenue by not reducing tax.
Similarly, the Prime Minister said that last November a request was made to reduce VAT but many states like Maharashtra, West Bengal, Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala, Jharkhand did not do so for some reason. The Prime Minister said 42 per cent of the revenue at centre goes to State governments. “I urge all the states to work as a team in this time of global crisis following the spirit of cooperative federalism”, The Prime Minister requested.
The Prime Minister also pointed out that with increasing temperature, fire incidents in forests and buildings are increasing. He specially asked for the fire safety audits of the hospitals. He said our arrangements for meeting this challenge should be comprehensive and our response time should be the minimum.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কোবিদ-১৯গী ফীভম য়েংশিন্নবা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
মুখ্য মন্ত্রীশিংনা প্রধান মন্ত্রীবু মতম চানা লমজিং-লমতাকপীবগী অমসুং লাইচৎ হৌখিবদগী হৌনা তেংবাং পীবীখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
“ভারতনা সম্বিধানদা য়াওরিবা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা কোরোনাগী মায়োক্তা শাংনা লান্থেংনখি”
“কোরোনাগী শীংনবা অসি মপুং ফানা লোইদ্রি হায়বা ময়েক শেংলে”
“ঐখোয়না অথুবদা ইলিজিবল ওইবা অঙাং পুম্নমক তীকা থাদোকপদা মরু ওইবা মীৎয়েং থম্লি। স্কুলশিংদা অখন্নবা কেম্পেনশিং চত্থবসু মথৌ তাগনি”
“ঐখোয়গী তেস্ত, ত্রেক অমসুং ত্রীৎকী লালোং অসি কান্নগদবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা তাই”
“পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমলশিং হন্থহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা এক্সাইজ দ্যুতী হন্থহনখি অদুবু রাজ্য কয়ানা তেক্সশিং হন্থহনখিদে”
“মসি রাজ্যশিং অদুগী মীয়ামগী হক মৎপা খক্তা নত্তনা য়ুমলোন্নরিবা রাজ্যশিংদসু অকাইবা পীরি”
“ঐহাক্না রাজ্যশিংদা মালেমগী ওইবা খুদোংথিবা থোরকপা মতমদা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন ঙাক্তুনা তীম অমা ওইনা থবক তৌনবা হায়জরি”
27 APR 2022 3:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কোবিদ-১৯গী ফীভম য়েংশিন্নবা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা রাজ্য খরদা হন্দক কোবিদকী কেসশিং হেনগৎলকপা অমসুং তেস্ত, ত্রেক, ত্রিৎ, ভেক্সিনেসনগী লালোং ঙাক্না চৎপা মথৌ তাবা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎপগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরীনা প্রজেন্তেসন অমা পীখি মসিদা মহাক্না মালেমগী লৈবাক কয়ামরুমদা কেশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা খন্নখি অমরোমদা ভারতকী রাজ্য খরদা কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসিসু হাইলাইৎ তৌখি। মহাক্না রাজ্যশিংনা চাং নাইনা দেতা মোনিতর অমসুং রিপোর্ত তৌবা, নীংথিনা সর্ভিলেন্স চত্থবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌবা অমসুং কেন্দ্রনা পীথবা ফন্দশিং শীজিন্নবগী মথৌ তাবগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
মুখ্য মন্ত্রীশিংনা প্রধান মন্ত্রীনা মতম চানা লমজিং লমতাকপীবা অমসুং লাইচৎ অসি হৌবদগী তেংবাং পীখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মখোয়না য়েংশিন মীফম অসি প্রধান মন্ত্রীনা মতম চানা কৌরি হায়না ফোঙদোকখি। মখোয়না মখোয়গী রাজ্যদা ওইরিবা কোবিদ কেসশিং অমসুং ভেক্সিনেসনগী স্তেসনকী শম্লপ্পা ৱারোল অমা পীখি।
উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীনা রাজ্য অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী পুন্সি অমসুং পুন্সিগী হিংনবগী লম্বীগী মন্ত্র অদু ঙাক্তুনা চৎলি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না এন.সি.আর.গী শহরশিংদা কেসশিংগী মশিং ৱাংনা হেনগৎলকপা উবা ফংই হায়না পাউদমখি। দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রীনা হন্দক নুমিৎ খরা অসিদা দিল্লীদা পোজিতিবিতী রেৎ ৱাংবা উবা ফংখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মার্ক উপ্পা অসি মেন্দতরী অমুক হন্না ওইহনখ্রে হায়না ফোঙদোকখি। মিজোরামগী মুখ্য মন্ত্রীনা মমাংগী ৱেবশিংদা প্রধান মন্ত্রীগী অচৌবা তেংবাং অমসুং লমজিং-লমতাকপীখিবা অদুনা মতেং পাংখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না অতোপ্পা হকশেলগী ওইবা হীরমশিং অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী সমস্যাশিংদসু তেংবাং পীবীবগীদমক কেন্দ্র সরকারবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রীনা তাকপীখিবশিং অদুনা থংন-থংননা থোকখিবা কোবিদ ৱেবশিং অদু লাকশিনবদা মতেং পাংনবা লমজিং মৈরা ওইখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবা এৱের্নেস কেম্পেনশিং চত্থরি হায়নসু পাউদমখি। হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী ওইনা দিল্লীগী অকোইবদা লৈরিবা গুরুগ্রাম অমসুং ফরিদাবাদ অসিগুম্বা শহরশিং অসিদা কেসশিং মশিং ৱাংবা উবা ফংই হায়না ফোঙদোকখি।
মহাক্কী লোইশিনবগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রূনা তামিল নাদুগী তঞ্জভুরদা থোকখিবা লম্বীগী খুদোংথিবা থৌদোক্তা লৈখিদ্রবশিংদা অৱাবা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা থৌদোক অসিদা অৱাবা নংখ্রবা মীওইশিংগীদমক প্রাইম মিনিস্তর্স নেস্নেল রিলিফ ফন্দ (পি.এম.এন.আর.এফ.)তগী এক্স-গ্রেদিয়া পীগনি হায়না লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসিদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যনা পুন্না হোৎনরিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না মুখ্য মন্ত্রীশিং, ওফিসরশিং অমসুং কোরোনা ৱারিয়র পুম্নমক্না হোৎনখিবশিং অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না মসিনা ময়েক শেংনা তাক্লি মদুদি কোরোনাগী শীংনবশিং অসি লোইদ্রি হায়না ফোঙদোকখি। য়ুরোপকী লৈবাক কয়া অসিদা থেংনরিবা কেস অসিনা ওমিক্রোন অমসুং মাগী সবভেরিএন্তশিং অসিনা খুদোংচাদবা থোকহনবা য়াই হায়বা উবা ফংখ্রে। সবভেরিএন্তশিং অসিনা লৈবাক কয়াদা মশিং হেনগৎহল্লি। ভারতনা লৈবাক কয়াদগী হেন্না নীংথিজনা ফীভম অসি লাকশিনবা ঙমখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। হৌখিবা চয়োল অনি অসিদা রাজ্য খরদা কেসশিং হেনগৎলক্লি মরম অসিনা ঐখোয়না চেকশিন্না লৈবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ওমিক্রোন ৱেব অসি ফিরেপ চেৎপগা লোয়ননা অমসুং পাখৎপা য়াওদনা লাকশিনবা ঙমখি অমসুং হৌখিবা চহি অনি অসিদা কোরোনাগী লান অসিগী হীরম পুম্নমক, হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর, ওক্সিজেন সপ্লাই নত্ত্রগা ভেক্সিনেসন ওইরবসু মসি মপাঙ্গল কনখৎহনখি। অহুমশুবা ৱেবতা রাজ্য অমত্তা লাকশিনবা ঙমদবা ফীভমদা লৈবা য়াওখিদে। মসি চাউনা ভেক্সিনেসন দ্রাইব চত্থবা অসিনা ঙমহনখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না ভেক্সিন্না মীপুম খুদিংদা য়ৌশিনখি অমসুং মীয়াই চল্লবা মীওইশিংগী চাদা ৯৬তি য়ামদ্রবদা দোজ অমা কাপখিবা অমসুং চহি ১৫গী মথক্কী মীওইশিংগী চাদা ৮৪দি দোজ অনিমক কাপখিবা অসি চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। ভেক্সিন অসি কোরোনাগী মায়োক্তা খ্বাইদগী চাউবা চুঙ্গোইনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মতম কুইরবগী তুংদা স্কুলশিং হাংখি অমসুং মফম খরদা কেসশিংগী মশিং হেনগৎলকপা অসিদা মমা-মপা খরদি ৱাখল ৱারি হায়না ফোঙদোকখি। অঙাং কয়া কয়ানা ভেক্সিন কাপ্নরকপা অসিদা মহাক্না অপেনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, মার্চতা চহি ১২-১৪গী ভেক্সিন কাপ্পা হৌখি অমসুং ঙরাং খক্তা চহি ৬-১২গী অঙাংশিংগীদমক কোভেক্সিন ভেক্সিন কাপ্পা য়াবগী অয়াবা পীখি। “অথুবদা ইলিজিবল ওইবা অঙাং খুদিংমক ভেক্সিন কাপথোকপা হায়বা অসি ঐখোয়গী ওইনা মরু ওই। মসিগীদমক মমাংগুম্না স্কুলশিংদা অখন্নবা কেম্পেনশিং চত্থবা মথৌ তাই। মসিগী মতাংদা ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিংনা খঙজিনবা তাই”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ভেক্সিন প্রোতেক্তিব শিল্দ অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈবাক অসিগী মীয়াই চল্লবা মীওই পুম্নমক্না প্রিকোসনরী দোজ কাপ্পা য়ারে। ওজাশিং, মমা-মপাশিং অমসুং অতোপ্পা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংনা প্রিকোসনরী দোজ কাপথোকপীয়ু, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অহুমশুবা ৱেব মনুংদা ভারতনা নোংমদা কেস লাখ ৩ ফাওবা উবা ফংখি অমসুং রাজ্যশিংনা ফীভম অদু নীংথিনা লাকশিনখি অমসুং সোসিএল অমদি ইকনোমিক এক্তিবিতী অদুমক মখা চত্থহনখি হায়না ফোঙদোকখি। মসিদা তুংলমচৎতসু ঐখোয়গী লালোংদা কান্নবা পীগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা ফীভম অসি বিজ্ঞানিক অমসুং এক্সপর্তশিংনা লেপ্পা লৈতনা মোনিতর তৌরি অমসুং ঐখোয়না মখোয়গী সজেসনশিং অদুদা প্রো-এক্তিব ওইনা থবক তৌবা তাই হায়না ফোঙদোকখি। “হেক অহৌবদা লাইনা ঙাকথোকপা হায়বা অসিদা ঐখোয়না মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি অমসুং হৌজিকসু মসিগা চপ মান্নৈ। ঐখোয়গী তেস্ত, ত্রেক অমসুং ত্রিৎ তৌবগী লালোং অসি চপ মান্নবা ইফিকেসীগা লোয়ননা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা তাই”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অরুবা ইনফ্লুঞ্জা কেসশিংগী চাদা চামা তেস্ত তৌবা অমসুং পোজিতিব কেসশিংগী জিনোম সিক্বেন্সিং তৌবা, মীয়াম তিনবা মফমশিংদা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎপা অমসুং পাখৎপা তৌদনবা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেদিকেল মেনপাৱর অপগ্রেদেসন তৌনবা অকনবা ৱাফম থমখি।
ভারতনা সম্বিধান্দা য়াওরিবা কোওপরেতিব ফেদরেলিজম অসিগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা কোরোনাগী মায়োক্তা মতম শাংনা লান্থেংনদুনা লাকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক লৈরিবা মালেমগী ফীভম অসিদা ভারতকী শেন্মীৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক শেন্মীৎলোনগী ৱারেপশিং অসিদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা চুশিন্নবা মথৌ তাই হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মালেমগী থোক্লিবা থৌদোকশিং অসিনা ওইহল্লিবা ফীভমশিং অসুদা, কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন অসি হেন্না মরু ওই। মহাক্না মসি পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমলশিং অসিগী মতাংদসু শন্দোক্না তাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পেত্রোল অমসুং জিজলগী মমলশিং হন্থহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা এক্সাইজ দ্যুতী হন্থহনখি অমসুং রাজ্যশিংদা তেক্সশিং হন্থহন্নবা হায়খি হায়না ফোঙদোকখি। রাজ্য খরদা তেক্সশিং হন্থহনখি অদুবু রাজ্য খরনা মসিগী কান্নবশিং অসি মীয়ামদা ফংহনখি, রাজ্যশিং অসিদা পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমল অদুমক ৱাংলি। মসি রাজ্য অদিগী মীয়ামগী হক মাংহনবা খক্তা নত্তনা মসিনা য়ুমলোন্নরিবা রাজ্যশিংদা অকাইবা পীবনি। কর্নাতকা অমসুং গুজরাতগুম্বা রাজ্যশিংনা রিভেন্যুশিংদা মাংলবসু মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক তেক্স হন্থহনখি অমরোমদনা য়ুমলোন্নরিবা রাজ্যশিংনা তেক্স হন্থহনবা তৌদনা রিভেন্যু তাল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মসিগা মান্ননা প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা নবেম্বরদা ভি.এ.তি. হন্থহন্নবা হায়জখি অদুবু মহারাস্ত্র, ৱেস্ত বেঙ্গল, তেলঙ্গানা, অন্ধ্র প্রদেশ, তামিল নাদু, কেরলা, ঝারখন্দ মসি মরম খরদগী তৌখিদে হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্রদা লাক্লিবা রিভেন্যুগী চাদা ৪২দি রাজ্য সরকারশিংদা চৎলি হায়খি। “ঐহাক্না রাজ্যশিংদা মালেমগী ওইবা খুদোংথিবা থোকপা মতমদা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন অসি ঙাক্লগা তীম অমা ওইনা থবক তৌ”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা তেম্পরেচর হেনগৎলকপা, উমংদা লামৈ থাবা অমসুং বিল্দিংশিং শাগৎপা হেনগৎলকপা অসিগী মতাংদসু পুথোকখি। মহাক্না হোস্পিতালশিংদা ফায়র সেফতী ওদিৎশিং তৌনবা অখন্ননা হায়খি। শীংনবা অসি কোকহন্নবা ঐখোয়না শিল-লাংবা অসি কম্প্রিহেন্সিব ওইহনগদবনি অমসুং ঐখোয়গী রেস্পোন্স তৌবগী মতম অসি হন্থহনগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।