মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা খারিফ সিজনগী (০১.০৪.২০২২দগী ৩০.০৯.২০২২ ফাওবা) ওইনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি এন্দ কে)গী ন্যুত্রেন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.) রেৎশিং অয়াবা পীখ্রে
এন.বি.এস. – খারিফ সিজন ২০২২গী ওইনা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখিবা সবসিদী অসি লুপা করোর ৬০,৯৩৯.২৩নি
হৌখিবা চহিগা য়েংনবদা বেগ অমদা ৫০% হেন্না হেনগৎলকখি
27 APR 2022 4:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা খারিফ সিজন - ২০২২গী (০১.০৪.২০২২দগী ৩০.০৯.২০২২ ফাওবা) ওইনা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি এন্দ কে)গী ন্যুত্রেন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.) রেৎশিংগী মতাংদা দিপার্তমেন্ত ওফ ফর্তিলাইজর্সনা পীখৎলকখিবা প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে।
চংগদবা শেল:
ফ্রৈৎ সবসিদীগী খুত্থাংদা ইন্দিজিনস ফর্তিলাইজর (এস.এস.পি.)গী তেংবাং অমসুং দি.এ.পি.গী ইন্দিজিনস মেন্যুফেকচরিং অমসুং ইম্পোর্তসশিংগীদমক অহেনবা তেংবাং পীবা য়াওনা এন.বি.এস খারিফ সিজন - ২০২২গী (০১.০৪.২০২২দগী ৩০.০৯.২০২২ ফাওবা) ওইনা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখিবা সবসিদী অসি লুপা করোর ৬০,৯৩৯.২৩ ওইরগনি।
কান্নবশিং:
দি-এমোনিয়ম ফোস্ফেৎ (দি.এ.পি.) অমসুং মাগী রো মেতরিএলশিংগী মালেমগী ওইনা লৈরিবা মমলদা হেনগৎলকপা অসি অয়াম্বনা কেন্দ্র সরকারনা পুথোক্লি। কেন্দ্র সরকারনা হান্না ভেগ অমদা লুপা ১৬৫০ ওইরম্বা অদুগী মহুৎ দি.এ.পি. বেগ অমদা লুপা ২৫০১গী সবসিদী পীনবা ৱারেপ লৌখি, হায়রিবা অসি মমাংগী চহিগী সবসিদী রেৎশিং অদুদগী ৫০% হেনখৎলকখি। দি.এ.পি. অমসুং মাগী রো মেতরিএলশিংগী মমলশিংদা হেনগৎলকপা অসি চাউরাক্না ৮০%গী চাংদনি। মসিনা নোতিফাইদ তৌখিবা পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরশিং অসি সবসিদাইজ ওইবা, অহোংবা অমসুং চৎনবা য়াবা মমলশিংদা ফংহনবদা অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা তেংবাং পীবদা মতেং ওইরগনি।
থবক ওইনা ওন্থোক্নবা লালোং অমসুং পান্দমশিং:
পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরশিংগী সবসিদী অসি লৌমীশিংদা অহোংবা মমলশিংদা হারশিং অসি অপনবা লৈতনা ফংহন্নবা খারিফ সিজন - ২০২২গী (০১.০৪.২০২২দগী ৩০.০৯.২০২২ ফাওবা) ওইনা এন.বি.এস রেৎশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা পীগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
সরকারনা ফর্তিলাইজর মেন্যুফেকচর্রশিং/ইম্পোর্তরশিংগী খুত্থাংদা সবসিদাইজ ওইবা মমলশিংদা য়ুরিয়া অমসুং পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরশিংগী গ্রেদ ২৫ হায়রিবা হারশিং অসি ফংহল্লি। পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরশিংদা পীরিবা সবসিদী অসি ০১.০৪.২০১০দগী চৎনবা হৌদুনা এন.বি.এস. স্কিমনা গভর্ন তৌরি। মাগী লৌমীশিংদা কান্নগদবা থৌশিলগা লোয়ননা সরকারনা অহোংবা মমলশিংদা লৌমীশিংদা পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। হারশিং অমসুং ইনপুৎশিং হায়বদি য়ুরিয়া, দি.এ.পি., এম.ও.পি. অমসুং সল্ফর অসিনচিংবগী মালেমগী ওইনা লৈরিবা মমলশিংদা খঙহেন হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা সরকারনা দি.এ.পি. য়াওনা পি অমসুং কে ফর্তিলাইজরশিংদা সবসিদী হেনগৎহন্দুনা মমলদা হেনগৎলক্লিবা অসি সরকারনা পুথোক্নবা ৱারেপ লৌখি। লৌমীশিংদা অহোংবা মমল অমদা হারশিং ফংহন্নবা অয়াবা পীখিবা রেৎশিংগী মতুং ইন্না সবসিদী অসি ফর্তিলাইজর কম্পনীশিংদা পীথগনি নত্ত্রবদি ফীভম হেন্না চোকশিনখিবা য়াই।

Cabinet
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers for Kharif Season (from 01.04.2022 to 30.09.2022)
Subsidy approved by the Cabinet is Rs.60,939.23 crore for NBS – Kharif season 2022
Over 50% increase in per bag subsidy over last year
27 APR 2022 4:52PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved the proposal of the Department of Fertilizers for Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers for Kharif Season - 2022 (from 01.04.2022 to 30.09.2022).
Financial Implications:
Subsidy approved by Cabinet for the NBS Kharif-2022 (from 01.04.2022 to 30.09.2022) will be Rs. 60,939.23 Crores including support for indigenous fertilizer (SSP) through freight subsidy and additional support for indigenous manufacturing and imports of DAP.
Benefits:
The increase in the international prices of Di-ammonium phosphate (DAP) and its raw materials have been primarily absorbed by the Union Government. The Union Government has decided to provide subsidy of Rs. 2501 per bag on DAP instead of existing subsidy of Rs.1650 per bag which is a 50% increase over the last year’s subsidy rates. The increase in the prices of DAP & its raw material is in the range of approx. 80%. It will help farmers to receive notified P&K fertilizers on subsidized, affordable and reasonable rates and support the agriculture sector.
Implementation Strategy and targets:
The subsidy on P&K fertilizers will be provided based on the NBS rates for Kharif season -2022 (applicable from 01.04.2022 to 30.09.2022) to ensure smooth availability of these fertilizers to the farmers at affordable prices.
Background:
Government is making available fertilizers, namely Urea and 25 grades of P&K fertilizers to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/ importers. The subsidy on P&K fertilizers is being governed by NBS Scheme w.e.f 01.04.2010. In accordance with its farmer friendly approach, the Govt. is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. In view of steep increase in the international prices of fertilizers & inputs i.e. Urea, DAP, MOP and Sulphur, Government has decided to absorb the increased prices by increasing subsidy on P&K fertilizers including DAP. The subsidy would be released to fertilizer companies as per approved rates so that they can make available fertilizers to farmers at an affordable price than it would have been otherwise.