Prime Minister's Office
PM visits J&K to participate in celebrations of National Panchayati Raj Day
Addresses all the Gram Sabhas across the country from Palli Panchayat in Samba district
Inaugurates and lays the foundation stone of multiple development initiatives worth over Rs 20,000 crore
Inaugurates Banihal Qazigund Road Tunnel which will help bring the regions of Jammu and Kashmir closer
lays foundation stone of three road packages of Delhi-Amritsar-Katra Expressway and Ratle&Kwar Hydroelectric projects
Launches Amrit Sarovar - an initiative aimed at developing and rejuvenating 75 water bodies in each district of the country
“Celebration of National Panchayati Raj Day in Jammu and Kashmir marks a big change”
“Be it democracy or resolve for development, today Jammu and Kashmir is presenting a new example. In the last 2-3 years, new dimensions of development have been created in Jammu and Kashmir”
“Those who did not get the benefit of reservation in Jammu and Kashmir for years, are also getting the benefit of reservation now”
“Distances, whether of hearts, languages, customs or of resources, their elimination is our major priority today”
“This ‘Amrit Kaal’ of Independence is going to be the golden period of India”
“Youth of the valley will not face the problems that their parents and grandparents faced”
“If our villages move towards natural farming that will benefit the entire humanity”
“Gram Panchayats will play a major role in combating malnutrition with the help of ‘SabkaPrayas’”
24 APR 2022 2:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi visited Jammu & Kashmir to participate in the celebration of National Panchayati Raj Day today and addressed all the Gram Sabhas across the country. He visitedPalli Panchayat in Samba district. The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of multiple development initiatives worth around Rs 20,000 crore. He also launched the Amrit Sarovar initiative. Lt Governor Jammu and Kashmir Shri Manoj Sinha, Union Ministers Shri Giriraj Singh, Dr Jitendra Singh and Shri Kapil Moreshwar Patil were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that today is a landmark day in the development journey of Jammu and Kashmir. He thanked the people of Jammu and Kashmir for their enthusiasm. The Prime Minister said, due to his long association with the state, he understands the issues involved and expressed happiness about the focus on connectivity in the projects inaugurated and for which foundation stone was laid today. “Projects worth 20 thousand crore rupees related to connectivity and electricity have been inaugurated and the foundation stone has been laid here.To give a new impetus to the development of Jammu and Kashmir, work is going on at a fast pace.These efforts will provide employment to a large number of youths of Jammu and Kashmir”, he said.Today many families have also got property cards of their houses in villages.These ownership cards will inspire new possibilities in the villages.100 Jan AushadhiKendras will become a medium to provide affordable medicines and surgical items to the poor and middle class families of Jammu and Kashmir, he said. The Prime Minister pointed out that all schemes of the centre government are being implemented in Jammu and Kashmir and people are being benefitted from them. People in the villages are the biggest beneficiaries of schemes for LPG, toilets, electricity, land rights and water connections. Before arriving at the dais, the Prime Minister met the delegations from UAE. The Prime Minister said that a new story of development is being written and many private investors are interested in Jammu and Kashmir. For 7 decades of independence, private investment of only Rs 17 thousand crore could be made in Jammu and Kashmir. But now it is reaching around Rs 38,000 crore. Tourism also is thriving once again, the Prime Minister noted.
The Prime Minister underlined the changed system of working in the Jammu and Kashmir, by giving example of the 500 KW solar plant that is being established in three weeks whereas earlier even the movement of file from Delhi used to take 2-3 weeks. He said all houses of Palli Panchayat getting solar power is a perfect example of Gram Urja Swaraj and the changed way of working will take Jammu and Kashmir to new heights. The Prime gave assurance to the youth of Jammu. He said “friends, believe my words, youth of the valley mark my words, the difficulties faced by your parents and grandparents, you will not face those problems. This I will accomplish and I have come to assure you of that.”
Shri Modi referred to India’s leadership on international environmental and climate change platforms and expressed pride in the strides that Palli Panchayat is making towards becoming first carbon neutral panchayat. “Palli Panchayat is moving towards becoming the first Carbon Neutral Panchayat in the country. Today, I have also got an opportunity to interact with the people's representatives of the villages of the country, in the village of Palli. Many congratulations to Jammu and Kashmir for this big achievement and development works”, he said.
The Prime Minister said that “celebration of National Panchayati Raj Dayin Jammu and Kashmir marks a big change.” Shri Modi expressed deep satisfaction and pride that democracy has made way to grass roots in Jammu and Kashmir. “Be it democracy or resolve for development, today Jammu and Kashmir is presenting a new example.In the last 2-3 years, new dimensions of development have been created in Jammu and Kashmir”, the Prime Minister stressed.For the first time, elections to the three-tier Panchayati Raj system- Gram Panchayat, Panchayat Samiti and DDC have been held in Jammu and Kashmir.
Referring to the process of inclusion of Jammu and Kashmir in the development journey of the nation, the Prime Minister informed that more than 175 central laws have become applicable in Jammu and Kashmir. The biggest beneficiaries of this have been the women, poor and deprived section of the area. He also talked about removal of anomalies in the reservation clauses. “Valmiki Samajhas been freed from the fetters that were put in their feet for decades.Today sons and daughters of every community are able to fulfil their dreams.Those who did not get the benefit of reservation in Jammu and Kashmir for years, are also getting the benefit of reservation now”, he said.
Referring to his vision of ‘Ek Bharat Shresht Bharat’, the Prime Minister explained that the vision focuses on connectivity and elimination of distances. “Distances, whether of hearts, languages, customs or of resources, their elimination is our very big priority today”, he added.
The Prime Minister dwelled on the role of Panchayats in the development of the country and said “This ‘Amrit Kaal’ of Independence is going to be the golden period of India.This resolve is going to be realized by SabkaPrayas.In this, the role of the Gram Panchayat, the most grassroots unit of democracy and all of you colleagues is very important”, he said.It is the effort of the government, he stressed, that the role of Panchayat should deepen in planning and implementation of every project related to the development of the village. “With this, Panchayat will emerge as an important link in the achievement of national resolutions”, he added. The Prime Minister said that 75 sarovars will come up in every district by 15 August in 2023. He urged that these sarovars should be lined with trees named after the martyrs and freedom fighters. Shri Modi also elaborated upon the push for transparency and empowerment of Gram Panchayats. Measures like e-Gram Swaraj are linking processes from planning to payment. Panchayats will be audited online and a system of citizen charter for all the Gram Sabha is encouraging the Sabhas for taking up many roles. He also highlighted the role of women in these institutions and village governance especially water governance.
Reiterating his push for natural farming the Prime Minister said that it is critical to free mother earth of chemicals as it is harming the land and groundwater. He said if our villages move towards natural farming that will benefit entire humanity. He asked to explore how natural farming can be promoted at the level of Gram Panchayats, for this collective efforts are needed. Similarly, Gram Panchayats will play a major role in combating malnutrition with the help of ‘SabkaPrayas’. “People on the ground have to be made aware about the initiative taken by the central government to save the country from malnutrition andanemia. Now the rice being given under the government schemes is being fortified”, he informed.
Since the introduction of constitutional reforms with regards to J&K in August 2019, the government has been focussed on bringing about wide ranging reforms to substantially improve governance and enhance ease of living for the people of the region at an unprecedented pace. The projects inaugurated and whose foundation stone was laid will go a long way in facilitating provision of basic amenities, ensuring ease of mobility and development of infrastructure in the region.
Prime Minister inaugurated the Banihal Qazigund Road Tunnel, built at a cost of over Rs 3100 crore. The 8.45 Km long tunnel would reduce the road distance between Banihal and Qazigund by 16 km, and reduce journey time by around one and a half hour. It is a twin tube tunnel – one for each direction of travel – with the twin tubes being interconnected by a cross passage every 500m, for maintenance and emergency evacuation. The tunnel would help establish an all-weather connection between Jammu and Kashmir, and bring the two regions closer.
Prime Minister laid the foundation stone of three road packages of Delhi-Amritsar-Katra Expressway, being built at a cost of over Rs. 7500 crore. They are for the construction of 4/6 lane access controlled Delhi-Katra-Amritsar Expressway from: Balsua on NH-44 to GurhaBaildaran, Hiranagar; GurhaBaildaran, Hiranagar to Jakh, Vijaypur; and Jakh, Vijaypur to Kunjwani, Jammu with spur connectivity to Jammu Airport.
The Prime Minister also laid the foundation stone of Ratle and Kwar Hydroelectric projects. The 850 MW Ratle Hydroelectric Project will be constructed on Chenab river in Kishtwar District at a cost of around Rs 5300 crore. The 540 MW Kwar Hydroelectric Project will also be built on Chenab river in Kishtwar District at a cost of over Rs. 4500 crore. Both the projects will help meet the power requirements of the region.
In order to further expand the network of Jan AushadiKendras in J&K and to make good quality generic medicines at affordable prices available, 100 Kendras have been made functional and dedicated to the nation by the Prime Minister. These Kendras are located in the remote corners of the UT. He will also inaugurate a 500 KW solar power plant at Palli, which will make it the country’s first panchayat to become carbon neutral.
The Prime Minister handed over SVAMITVA cards to beneficiaries. He also transferred award money to Panchayats which are winners of awards given across different categories on National Panchayati Raj Day for their achievements. The Prime Minister also visited the INTACH photo gallery which depicts the rural heritage of the region, and Nokia Smartpur, a rural entrepreneurship-based model designed to create ideal smart villages in India.
With a view to ensure rejuvenation of water bodies, the Prime Minister also launched a new initiative named Amrit Sarovar. It is aimed at developing and rejuvenating 75 water bodies in each district of the country as a part of celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଗସ୍ତ
ସାମ୍ବା ଜିଲ୍ଲାର ପାଲ୍ଲି ପଞ୍ଚାୟତରୁ ଦେଶର ସବୁ ଗ୍ରାମସଭାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ୨୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶୁଭ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବନିହାଲ-କାଜିଗଣ୍ଡ ରୋଡ ଟନେଲ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ; ଏହା ଫଳରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ଦୂରତ୍ୱ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଓ ସଡକ ଯୋଗଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀ-ଅମୃତସର-କାଟରା ଥ୍ରୀରୋଡ ପ୍ୟାକେଜ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସଡକ ଓ ହଟ୍‌ଲେ ଏବଂ କ୍ୱର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଅମୃତ ସରୋବର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ; ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଜଳାଶୟ ଓ ଜଳଉତ୍ସର ଜୀଣ୍ଣୋଦ୍ଧାର କରାଯିବ
“ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସର ଉତ୍ସବ ପାଳନ ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସୂଚନା ଦିଏ”
“ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ର ହେଉ ଅଥବା ବିକାଶ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ, ଆଜି ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଏକ ନୂଆ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି: ବିଗତ ୨-୩ବର୍ଷରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ବିକାଶର ନୂଆ ଦିଗନ୍ତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି”
“ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ଯେଉଁମାନେ ସଂରକ୍ଷଣର ସୁବିଧା ଦୀର୍ଘକାଳ ଧରି ପାଇ ନ ଥିଲେ ଏବେ ତାହା ସେମାନେ ପାଉଛନ୍ତି”
“ହୃଦୟ, ଭାଷା, ପ୍ରଥା, ପରମ୍ପରା ଓ ସମ୍ବଳ ଆଦି ଦୂ
24 APR 2022 2:56PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ୨୪-୪(ପିଆଇବି): ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ଭାଗନେବାକୁ ଆଜି ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସାମ୍ବା ଜିଲ୍ଲାର ପାଲ୍ଲିଗ୍ରାମ ଗସ୍ତ କରି ସେଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ସବୁ ଗ୍ରାମସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିଥ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ୨୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶୁଭ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଅମୃତ ସରୋବର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଉପ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ସିହ୍ନା, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ, ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଓ କପିଳ ଯୋଗେଶ୍ୱର ପାଟିଲ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆଦି ଦିବସଟି ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ । ସେ ମଧ୍ୟ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଜ୍ୟ ସହିତ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ କାଳର ସମ୍ପର୍କ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେ ସେଠାକାର ସମସ୍ୟା ସହିତ ଅବଗତ । ରାଜ୍ୟର ଯୋଗାଯୋଗ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଚାଲିଥିବା ଉଦ୍ୟମରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଯେଉଁ ରାସ୍ତା ଓ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ହେଲା ତାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବାରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଯେଉଁ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ହୋଇଛି ତାହା ମୁଖ୍ୟତଃ ସଡକ ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ବେଗରେ ଚାଲିଛି । ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ଯୁବକଯୁବତୀ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଅନେକ ପରିବାରଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତିକାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଗାଁରେ ଥିବା ସେମାନଙ୍କର ଘର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ମାଲିକାନା ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ନୂଆ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏକ ଶହ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ଓ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣ ଯୋଗାଣରେ ସହାୟକ ହେବ। ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସବୁ ଯୋଜନା ଏବେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଏବଂ ଲୋକେ ଏହାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲୋକଙ୍କୁ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ, ଶୌଚାଳୟ, ବିଜୁଳି, ଜମି ଅଧିକାର ଓ ପାନୀୟ ଜଳ ସୁବିଧା ମିଳୁଛି ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସଭାମଞ୍ଚକୁ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସରୁ ଆସିଥିବା ଏକ ପ୍ରତିନିଧିଦଳକୁ ଭେଟିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ କାହାଣୀ ରଚିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଅନେକ ଘରୋଇ ନିବେଶକ ଏଠାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସମଗ୍ର ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରରେ ମାତ୍ର ୧୭ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଥିଲା । ଏବେ କିନ୍ତୁ ତାହା ପ୍ରାୟ ୩୮ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ପୁନର୍ବାର ପର୍ଯଟନ କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ୱାଭାବିକ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ କାମ କରିବାର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଉଦାହରଣ ଛଳରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ୫୦୦ କିଲୋୱାଟର ଏକ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମାତ୍ର ତିନିସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବାବେଳେ ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଫାଇଲ ଆସିବାକୁ ଦୁଇରୁ ତିନି ସପ୍ତାହ ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା । ପାଲ୍ଲୀ ପଞ୍ଚାୟତ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେଠାରେ ସବୁ ଘରକୁ ସୌରଶକ୍ତିରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇ ଦିଅ।।ଉଛି ଓ ଏହା ଗ୍ରାମ ଊର୍ଜା ସ୍ୱରାଜ ତଥା କାମ କରିବାର ନୂଆ ଧାରାର ପ୍ରକୃଷ୍ଠ ଉଦାହରଣ । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରୀକୁ ବିକାଶର ନୂଆ ସୋପାନରେ ପହଂଚାଇବ ବୋଲି ସେ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଯୁବ ସମାଜକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୋ କଥାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦକୁ ତର୍ଜମା କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କର ପିତା, ପ୍ର୍ରପିତାମହମାନେ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟାରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ ସେ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଭୋଗିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ମୁଁ କଥା ଦେଉଛି, ଏହାକୁ ପ୍ରମାଣ କରି ଦେଖାଇବି ଏବଂ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବାକୁ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ତରରେ,ବିଶେଷତଃ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାଲ୍ଲି ପଞ୍ଚାୟତ ଦେଶର ସର୍ବପ୍ରଥମ କାର୍ବନମୁକ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ଉପଲବ୍ଧି । ଏହି ପଞ୍ଚାୟତରୁ ମୁଁ ଆଜି ଦେଶର ସବୁ ଗ୍ରାମ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି ଏବଂ ଏହା ଏକ ପରମ ସୌଭାଗ୍ୟ । ଏଥିପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତରାଜ ଦିବସ ପାନଳ ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସୂଚନା ବହନ କରୁଛି । ଗଣତନ୍ତ୍ର ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚି ସୁଦୃଢ ହେଉଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ବିଷୟ ବୋଲି ମତ ଦେଇଥିଲେ । ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ର ହେଉ ଅଥବା ବିକାଶ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଆଜି ଏକ ନୂଆ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ବିଗତ ୨-୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଠାରେ ବିକାଶର ନୂତନ ଦିଗନ୍ତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଏଠାରେ ନିର୍ବାଚନ ସଫତଳାର ସହିତ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୭୫ରୁ ଅଧିକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଇନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ସବୁଠୁ ବଡ ଲାଭ ମିଳିଛି ଏଠାକାର ମହିଳା, ଗରିବ ଓ ଉପେକ୍ଷିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ । ସେହିଭଳି ସଂରକ୍ଷଣ ନିୟମରେ ଥିବା ତ୍ରୁଟିବିଚ୍ୟୁତି ଓ ଅସଂଗତିକୁ ଦୂର କରାଯାଇ ତାହାକୁ ଏଠାରେ କିପରି ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଛି ସେ ବିଷୟରେ ସେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଲ୍ମୀକି ସମାଜକୁ ଯୁଗଯୁଗର ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏବେ ସବୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଓ ବର୍ଗର ପୁଅଝିଅମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାର୍ଥକ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ଯେଉଁମାନେ ଦୀର୍ଘକାଳ ଧରି ସଂରକ୍ଷଣର ସୁବିଧା ପାଇ ନ ଥିଲେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ।
ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତଲକ୍ଷ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିରେ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଦୂରତ୍ୱର ଅବସାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ପାଇଛି । ଦୂରତ୍ୱ, ହୃଦୟ, ଭାଷା, ପ୍ରଥା, ପରମ୍ପରା ଓ ସମ୍ବଳ ଆଦି ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉ ନା କାହିଁକି ତାହାର ଅବସାନ ଉପରେ ଆମେ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ଦେଶର ବିକାଶରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜର ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତକାଳ ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଆଣିପାରିବା । ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ କରି ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ର୍ରିୟାକୁ ସାର୍ବଜନୀନ କରିବାରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବ । ଏଥିରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିଛିି ସେ କଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଉଭୟ ଯୋଜନା ଓ ରୂପାୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜର ଗଭୀର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଦେଶର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୩ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ତାରିଖଠାରୁ ଦେଶର ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ସରୋବର ଖନନ ଓ ଜୀଣ୍ଣୋଦ୍ଧାରହେବ । ଏସବୁୁ ସରୋବରର ହୁଡାରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରି ସେସବୁକୁ ସହିଦ ଓ ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ, ଅନ୍‌ଲାଇନ ଅଡିଟ୍‌, ନାଗରିକ ସଂହିତା ବା ସିଟିଜେନ ଚାର୍ଟର ଆଦିକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାରଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଗ୍ରାମଶାସନ ଓ ଜଳ ପରିଚାଳନାରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଧରିତ୍ରୀମାତାକୁ ରାସାୟନିକ ସାର ଓ କୀଟନାଶକର କୁପ୍ରଭାବରୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଯୋଗୁଁ ପରିବେଶ, ମାଟି, ପାଣି ଓ ପବନ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ । ସବୁ ଗାଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲେ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ଉପକୃତ ହେବ । ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ସବ୍‌କା ପ୍ର୍ର୍ରୟାସମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ କୁପୋଷଣରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଚାଉଳର ଦ୍ରବ୍ୟଗୁଣ ବଢାଇବାକୁ ଏଥିରେ ଅଧିକ ପୋଷକତତ୍ୱ ଦିଆଯାଇ ଏହାକୁ ସମୃଦ୍ଧ(ଫଟିଫାଏଡ୍‌) କରାଯାଉଛି ଓ ସେହି ଚାଉଳ ସରକାର କୁପୋଷଣ ଦୂର ପାଇଁ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି, ୨୦୧୯ରେ ହୋଇଥିବା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ୱୀର ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସାମ୍ବାଧାନିକ ସଂସ୍କାର ପରଠାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଏବଂ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କାରମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି । ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣର ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା । ସେଥିପାଇଁ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଭୂତ ପୂର୍ବ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସବୁ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହେଲା ଓ ଯାହାର ଶୁଭ ଦିଆଗଲା ତାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଗମନାଗମନ ଓ ଜୀବନଯାପନ ସୁଗମ ହେବ ।
ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନିହାଲ-କାଜିଗଣ୍ଡ ରୋଡ ଟନେଲକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଟନେଲଟି ୩୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ । ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୮.୪୫ କିଲୋମିଟର । ଏହାଫଳରେ ବନିହାଲ ଓ କାଜିଗଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସଡକ ଦୂରତ୍ୱ ୧୬କି.ମି. ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସମୟ ଏକରୁ ଦେଢଘଣ୍ଟା କମିବ । ଏହା ଏକ ଟ୍ୱାଇନଟ୍ୟୁବ ଟନେଲ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟନେଲ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଦିଗ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଥିରେ ପ୍ରତି ୫୦୦ମିଟର ବ୍ୟବଧାନରେ କ୍ରସ ପ୍ୟାସେଜ ରହିଛି । ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଓ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହି ଟନେଲ ଫଳରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ମଧ୍ୟ ସବୁଦିନିଆ ସଡକ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଦୁଇ ଅଂଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତ୍ୱ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିନିଟି ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା ଦିଲ୍ଳୀ-ଅମୃତସର-କାଟ୍ରା ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସଡକ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୭୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଖର୍ଚ୍ଚ ଅଟକଳ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସଡକଗୁଡିକୁ ୪/୬ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ କରାଯିବ । ଏହାଫଳରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଅମୃତସର-କାଟ୍ରା ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ହେବ । ଏହି ତିନିଟି ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସଡକ ୪୪ନଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ବଲସୁଆରୁ ଗୁର୍‌ହାବେଲଦରାନ୍‌, ହୀରାନଗର, ଜଖ୍‌, ବିଜୟପୁର, କୁଞ୍ଜୱାନି, ଜାମ୍ମୁ ଓ ଜାମ୍ମୁ ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ମଧ୍ୟ ରଟଲେ ଓ କ୍ୱର ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭ ଦେଇଛନ୍ତି । କିସ୍ତୱାର ଜିଲ୍ଲାରେ ଚେନାବ ନଦୀ ଉପରେ ୮୫୦ ମେଗାୱାଟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ରଟଲେ ପ୍ରକଳ୍ପ ୫୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବ । ସେହିଭଳି କିସ୍ତୱାର ଜିଲ୍ଲାର କ୍ୱରଠାରେ ଚେନାବ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମିତ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୫୪୦ ମେଗାୱାଟ । ଏଥିପାଇଁ ୪୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ଏହି ଦୁଇ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ବିଜୁଳି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ଆଜି ମଧ୍ୟରେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ୧୦୦ ଜନଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ସରକାର ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଜେନେରିକ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେବେ । ଏସବୁ କେନ୍ଦ୍ର ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅଗମ୍ୟ ଇଲାକାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ପାଲ୍ଲିଠାରେ ୫୦୦କିଲୋୱାଟ ବିଶିଷ୍ଟ ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏଥିସହିତ ପାଲ୍ଳି ଦେଶର ପ୍ରଥମ କାର୍ବନମୁକ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତର ମାନ୍ୟତା ଲାଭ କରିଛି ।
ି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜମିଜମା ଅଧିକାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ କାର୍ଡପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହାଛଡା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଉପଲକ୍ଷେ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ପୁରସ୍କାର ବାବଦ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତର କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଇନ୍‌ଟାକ୍‌ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଫଟୋ ଗ୍ୟାଲେରୀକୁ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମୀଣ ଐତିହ୍ୟର ଚିତ୍ର ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଏହାଛଡା ସେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଆଦର୍ଶ ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ରାମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଉଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଏକ ନୋକିଆ ସ୍ମାର୍ଟପୁର ଉଦ୍ୟମିତା ଭିତ୍ତିକ ମଡେଲ ଡିଜାଇନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅମୃତ ସରୋବର ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ଟି ଜଳାଶୟ ଓ ଜଳଉତ୍ସବର ନିର୍ମାଣ କିମ୍ବା ଜିଣ୍ଣୋଦ୍ଧାର କରାଯିବ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ ଅବସରରେ ସରକାର ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି ।