মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
কে.ভি.আই.সি.না এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা ঙসি ফাওবদা খ্বাইদগী ৱাংনা থবক পীনবা মমাংগী লৈরম্লিবা রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইখ্রে
19 APR 2022 2:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.) চৎনবদা খাদি অমদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীস কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.) গী ইতিহাসিক ওইবা মহৈ ফংলিবা চহি অমা মপুং ফারক্লে৷ মমাংগী মতমদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা অনৌবা মেনুফেকচরিং অমদি সর্ভিস য়ুনিত লাখ ১.০৩ শেমগৎলক্তুনা অমদি থবক লাখ ৮.২৫ হেন্না ফংহন্দুনা, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকী অনিশুবা ৱেবকী মতমদা চহি অসিগী অহানবা থা ৩দা লৈবাক অসিদা লোক দাউন খরা খরা চৎথখ্রবা ফাওবা পি.এম.ই.জি.পি.না ২০২১-২২ চহি অসিদা সেল্ফ-সস্তেনেবিলিতীগীদমক সরকারগী লৈরিবা খ্বাইদগী শক্তি লৈরবা তুল অমা ওইখ্রে৷
কে.ভি.আই.সি.না শেনবা চহি অমদা অনৌবা য়ুনিত লাখ অমা হেন্না শেমগৎপা ঙমখিবা অসিদা ২০০৮দা পি.এম.ই.জি.পি. লিংখৎখিবদগী য়েংবা মতমদা মসিনা অহানবা ওইরি৷ হায়রিবা য়ুনিত ১,০৩,২১৯ অসি পুন্না লুপা কোতি ১২,০০০রোমগী কেপিতেল থাদদুনা শেমগৎখিবনি, মসিগী মনুংদা কে.ভি.আই.সি.না লুপা কোতি ২৯৭৮গী মার্জিন মনী সবসিদী অমা কাইথখি অদুগা বেঙ্ক ক্রেদিৎ ফ্লোনা লুপা কোতি ৯,০০০রোম ওইখি৷ কে.ভি.আই.সি.না ২০২১-২২ চহিদা পীখিবা লুপা কোতি ২৯৭৮গী মার্জিন মনী সবসিদী অসিসু ২০০৮দগী য়েংবাম মতমদা৩ মসিনা খ্বাইদগী ৱাংই৷ লৈবাক অসিদা চাওনা অনৌবা থবক ৮,২৫,৭৫২ পীখ্রে, মসিনা হৌজিক ফাওবগী ওইনদি পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা পীখিবা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি৷
হৌখিবা চহি, হায়বদি ২০২০-২১গা চাংদম্নবা মতমদা, পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা শেমখিবা য়ুনিত অমদি এমপ্লোইমেন্তগী মশিং অসি অনিমক্তা ৩৯% হায়গৎলকখ্রে, অদুগা এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা মার্জিন মনী দিস্ত্রিব্যুসন (সবসিদী) অদুসু ৩৬%দা হায়গৎলকখ্রে৷
হেন্না চাওবা পর্সপেক্তিবতা, ২০১৪-১৫দগী য়েংবা মতমদা পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা শেমগৎখিবা য়ুনিতশিংগী মশিং অসি ১১৪% হেনগৎলকখ্রে, থবক পীবগী চাংনা ১৩১% য়ৌনা হেনগৎলকখ্রে অমদি মার্জিন মনী দিস্ত্রিব্যুসন অসি ২০২১-২২ চহিদা ১৬৫% হেনগৎলকপা থেংনখ্রে৷
মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিদা পোৎ-চৈ পুথোকপদা শাফু পীরকপা অসিনা থবক পীবগী চাং অসি চাওনা হেনগৎলকপা ঙমখিবনি হায়না কে.ভি.আই.সি.গী চিয়রমেন শ্রী বিনাই কুমার সক্সেনানা ফোংদোকখি৷“কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ হৌরকপা মতমদা লৈবাক অসিদা পোৎ-চৈ পুথোকচবা অমদি মশানা মশাবু থবক পীজবদা অচৌবা শাফু পীজদুনা ফজবা মশক কয়া পুরকখ্রে৷ মশিং য়াম্লবা নহাশিং, নুপীশিং অমদি মাইগ্রেন্তশিংনা পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা সেল্ফ-এমপ্লোইমেন্ত এক্তিবিতীশিং পাংথোক্নবা খঙহনখি৷ মখাতানা, পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা প্রোজেক্তশিং চৎনবগী খোংজেল অসি য়াংখৎনবা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয় অমদি কে.ভি.আই.সি.না পোলিসী দিসিজনশিং লেপ্প-লৈদতনা লৌখৎলকখিবা অসিনা ঙসি ফাওবদা খ্বাইদগী ফবা পর্ফোমেন্স ফংবা ঙমখিবনি,” হায়না সক্সেনানা ফোংদোকখি৷
হৌখিবা চহি খরা অসিদা কে.ভি.আই.সি.না পি.এম.ই.জি.পি. অসি ইফেক্তিব ওইনা চৎনহন্নবগীদমক ইনিসিয়েতিব কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷ ২০১৬তা, কে.ভি.আই.সি.না পি.এম.ই.জি.পি.গীদমক ওনলাইন পোর্তেল অমা হৌদোকখি৷ ২০১৬কী মমাংদা, এপ্লিকেসনশিং থাজিনবা অসি মেনুএল্লী তৌরমখি অমদি চাংচৎতা এপ্লিকেসন ৭০,০০০ খক্তমক চহি খুদিংগী ফংখি৷ অদুবু, ওনলাইনা পোর্তেল অসি লাকখিবদগী, চহি খুদিংগী চাংচৎতা এপ্লিকেসন লাখ ৪রোম ফংখি৷ ওনলাইন সিস্তেম অসিনা হেন্না ত্রান্সপরেন্সী লৈহনখ্রে৷ পি.এম.ই.জি.পি. পোর্তেল অসিনা হ্যুমেন ইন্তরবেন্সন অমতা তৌদনা এপ্লিকেন্তশিংনা মশা মশাগী এপ্লিকেসনশিং অদু ত্রেক তৌজবা য়াহল্লি৷
অতোপ্পা অচৌবা খোংথাংদা, কে.ভি.আই.সি.না মতম অমা হেক্তদা য়ুনিতশিংগী একচুএল ফিজিকেল স্তেতস অমদি মখোয়গী পর্ফোমেন্স অসি বেরিফাই তৌজনবগীদমক পি.এম.ই.জি.পি. পুম্নমক জি-তেগ্গিং তৌবা হৌখ্রে৷ হৌজিক ফাওবগী ওইনা, পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিত লাখ ১ হেন্না জিও-তেগ তৌখ্রে৷ মসিনা মীওই অমনা মোবাইল এপ অমা শিজিন্নদুনা পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিতশিং অসি তাকপা ঙমহল্লি৷
মখাতানা, কে.ভি.আই.সি.না পীখিবা ইনপ্যুতশিংদা বেজ তৌদুনা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না পি.এম.ই.জি.পি. প্রোজেক্তশিং অসি অয়াবা পীনবা লৈরিবা দিস্ত্রিক লেবেল তাস্ক ফোর্স কম্মিতীগী রোল অদু লৌথোকখ্রে অমদি প্রোজেক্তশিংগী এপ্রুবেল লৌননবগীদমক কে.ভি.আই.সি.গী দাইরেক্তরশিং ওথোরাইজ তৌখি অমদি মদুবু ফাইনান্সিয়েল বেঙ্কশিংনা হকথেননা থাখি৷
কে.ভি.আই.সি.না এপ্লিকেসনশিং অদু মশাগী স্তেত দাইরেক্তরশিংনা স্ক্রুতিনী তৌবদা অমদি এপ্লিকেসনশিং অদু বেঙ্কশিংদা থাবদা চংলিবা মতম অদু নুমিৎ ৯০দগী শুপনতগী নুমিৎ ২৬নিদা হন্থহনখি৷ মখাতানা, বেঙ্কশিংগা লোইননা থা খুদিংগী কোওর্দিনেসন মীতিংশিংসু তোঙান তোঙানবা লেবেলশিংদা পাংথোকপা হৌখি, মসিনা লোনশিং অসি বেনিফিসরীশিংদা মতম চানা পীথবা ঙমহনখিবনি৷
চহি
পি.এম.ই.জি.পি.গী মখাদা চহি চহিগী ওইনা ফংখিবা কে.ভি.আই.সি.গী এচিবমেন্তশিং
শেমগৎখিবা প্রোজেক্ত মশিং
কাইথখিবা মার্জিন মনী
(লুপা কোতিদা)
এমপ্লোইমেন্ত (মশিং)
২০১৪-১৫
৪৮,১৬৮
১১২২.৫৪
৩,৫৭,৫০২
২০১৫-১৬
৪৪,৩৪০
১০২০.০৬
৩,২৩,৩৬২
২০১৬-১৭
৫২,৯১২
১২৮০.৯৪
৪,০৭,৮৪০
২০১৭-১৮
৪৮,৩৯৮
১৩১২.৪
৩,৮৭,১৮৪
২০১৮-১৯
৭৩,৪২৭
২০৭০.০০
৫,৮৭,৪১৬
২০১৯-২০
৬৬,৬৫৩
১৯৫০.৮১
৫,৩৩,২২৪
২০২০-২১
৭৪,৪১৫
২১৮৮.৭৮
৫,৯৫,৩২০
২০২১-২২
,০৩,২১৯
২৯৭৭.৬১
,২৫,৭৫২
অপুনবা
,১১,৫৩২
১৩,৯২৩.১৪
৪০,১৭,৬০০
২০২০দগী-২১ ফাওবদা লাকখিবা গ্রোথ %
৩৯%
৩৬%
৩৯%
২০১৪দগী-১৫ ফাওবদা লাকখিবা গ্রোথ %
১১৪%
১৬৫%
১৩১%

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC Breaks All Previous Records to Create Highest Ever Employment under PMEGP in FY 2021-22
19 APR 2022 2:38PM by PIB Delhi
It’s been a year full of historic feats for Khadi and Village Industries Commission (KVIC) in executing the flagship Prime Minister’s Employment Generation Program (PMEGP). With setting up of an unprecedented 1.03 lakh new manufacturing and service units and creation of over 8.25 lakh jobs, PMEGP has emerged as government’s most powerful tool of self-sustainability in the year 2021-22, even as the country was under partial lockdown for the first 3 months of the year during the second wave of Covid-19 pandemic.
This is for the first time since the launch of the PMEGP Scheme in 2008, that KVIC has established over one lakh new units in a financial year. These 1,03,219 units have been established at a total capital of nearly Rs 12,000 crore out of which KVIC disbursed a margin money subsidy of Rs 2978 crore while the bank credit flow was nearly Rs 9,000 crore. The margin money subsidy of Rs 2978 crore given by KVIC in the year 2021-22 is also the highest since 2008. A whopping 8,25,752 new employment were created across the country, which is also the highest so far under PMEGP.
As compared to the previous year, i.e. 2020-21, the number of units and employment created under PMEGP has gone up by 39% each, while the margin money distribution (subsidy) has also witnessed a jump of 36% in FY 2021-22.
In the larger perspective, the number of units set up under PMEGP since 2014-15 has increased by 114%, employment creation has gone up by 131% and the margin money distribution has seen a quantum jump of 165% in the year 2021-22.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena attributed this quantum jump in employment creation to the Prime Minister’s push for local manufacturing to achieve self-reliance. “This big thrust to local manufacturing and self-employment in wake of the Covid-19 pandemic has done wonders. A large number of youths, women and migrants were prompted to take up self-employment activities under PMEGP. Further, a slew of policy decisions taken by the Ministry of MSME and KVIC to expedite the execution of projects under PMEGP helped KVIC achieve its best ever performance,” Saxena said.
KVIC, in recent years, has taken a number of initiatives for effective implementation of PMEGP. In 2016, KVIC introduced an online portal for PMEGP. Before 2016, filing of applications was done manually and on an average only 70,000 applications were received annually. But, with the online portal in place, an average of nearly 4 lakh applications are received every year. The online system has brought in greater transparency. PMEGP portal enables the applicants to track their applications without any human intervention.
In another major step, KVIC has also begun geo-tagging of all PMEGP units so as to verify the actual physical status of the units and their performance at any point of time. So far, more than 1 lakh PMEGP units have been geo-tagged. This also enables any person to locate the PMEGP units using a mobile app.
Further, the Ministry of MSME, based on the inputs provided by KVIC, removed the role of the District Level Task Force Committee in approving the PMEGP projects and authorized state directors of KVIC for approval of projects and directly send it to the financing banks.
KVIC also reduced the timeframe for scrutinizing and forwarding the applications to the banks by its state directors from 90 days to just 26 days. Further, monthly coordination meetings with the banks were started at different levels which, too, has resulted in timely disbursement of loans to the beneficiaries.
Year
Year-wise KVIC’s Achievements under PMEGP
No. of Projects
Established
Margin Money
Disbursed
(Rs. in Crore)
Employment (Nos.)
2014-15
48,168
1122.54
3,57,502
2015-16
44,340
1020.06
3,23,362
2016-17
52,912
1280.94
4,07,840
2017-18
48,398
1312.4
3,87,184
2018-19
73,427
2070.00
5,87,416
2019-20
66,653
1950.81
5,33,224
2020-21
74,415
2188.78
5,95,320
2021-22
1,03,219
2977.61
8,25,752
Grand Total
5,11,532
13,923.14
40,17,600
% growth from 2020-21
39%
36%
39%
% growth from 2014-15
114%
165%
131%