প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাম নৱমী উপলক্ষে জুনাগড়ৰ গাথিলাত উমিয়া মাতা মন্দিৰৰ চতুৰ্দশ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনত ভাষণ দিয়ে
"আধ্যাত্মিক মাত্ৰাৰ লগতে, বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰবোৰে সামাজিক চেতনা বিয়পোৱাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে"
"ৰাম নৱমী অযোধ্যা আৰু সমগ্ৰ দেশতে ধুমধামেৰে উদযাপন কৰা হৈছে"
পানী সংৰক্ষণ আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
"পুষ্টিহীনতাৰ বেদনা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰাটো প্ৰয়োজন"
"ক’ভিড ভাইৰাছ অতি প্ৰতাৰণামূলক আৰু আমি ইয়াৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব"
10 APR 2022 2:39PM by PIB Guwahati
ৰাম নৱমী উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ জুনাগড়ৰ গাথিলাত উমিয়া মাতা মন্দিৰত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে চতুৰ্দশ প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনত ভাষণ প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পৰশত্তম ৰূপপাল ৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্দিৰ আৰু ৰাম নৱমীৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱসৰ পৱিত্ৰ উপলক্ষে সমবেত লোকসকলসৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৈত্ৰ নৱৰাত্ৰিৰ পৱিত্ৰ উপলক্ষে মা সিদ্ধিদাত্ৰীয়ে ভক্তসকলৰ সকলো ইচ্ছা পূৰণ কৰাৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ গিৰনাৰৰ পবিত্ৰ ভূমিলৈও সেৱা জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমবেত লোকসকলক কয় যে তেওঁ সদায় ৰাজ্য আৰু দেশৰ উন্নতিৰ বাবে তেওঁলোকৰ সামূহিক শক্তি আৰু উদ্বেগ অনুভৱ কৰি আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাম নৱমী অযোধ্যা আৰু সমগ্ৰ দেশতে বৃহৎ ধুমধামেৰে উদযাপন কৰা হৈছে। তেওঁ ২০০৮ চনত মন্দিৰটো উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পোৱাৰ বাবে আৰু বিগত বহু বছৰ ধৰি মা উমিয়াক প্ৰণাম জনোৱাৰ সুবিধা পোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইবুলি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে আধ্যাত্মিক আৰু ঐশ্বৰিক গুৰুত্বৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান হোৱাৰ উপৰিও গাথিলাৰ উমিয়া মাতা মন্দিৰ সামাজিক চেতনা আৰু পৰ্যটনৰ স্থান হৈ পৰিছে। মা উমিয়াৰ কৃপাত প্ৰধানমন্ত্ৰী, সমাজ আৰু ভক্তসকলে বহুতো মহান কাম হাতত লৈছে বুলি তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মা উমিয়াৰ ভক্ত হিচাপে মানুহে প্ৰকৃতি মাতৃৰ কোনো ক্ষতি কৰাটো সম্ভৱ নহয়। যিহেতু আমি আমাৰ মাক অপ্ৰয়োজনীয় ঔষধ খুৱাব নোৱাৰো, আমি আমাৰ ভূমিতো অপ্ৰয়োজনীয় ৰাসায়নিক পদাৰ্থ ব্যৱহাৰ কৰা উচিত নহয়, তেওঁ এইদৰে কয়। তেওঁ সংৰক্ষণৰ বিভিন্ন পদক্ষেপত ভূমি সংৰক্ষণৰ বাবে পানী সংৰক্ষণ আঁচনি যেনে প্ৰতি টোপালত অধিক শস্য সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে কথা পাতে। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ কাৰ্যকালত কৰা জন আন্দোলনৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে আমি পানী সংৰক্ষণৰ আন্দোলনত শিথিল হ'ব নোৱাৰো। তেওঁ এইটোও কয় যে ভূ মাতৃক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰা প্ৰয়োজন। তেওঁ প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ কয় যে তেওঁ আৰু কেশুভাইয়ে পানীৰ বাবে কাম কৰাৰ বিপৰীতে বৰ্তমানৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে ভূ মাতৃৰ বাবে কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে মা উমিয়া আৰু অন্যান্য দেৱতাসকলৰ কৃপাত আৰু চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা লিংগ অনুপাত উন্নত হৈছে আৰু বেটি বচাও আন্দোলনৰ ভাল ফলাফল দেখা গৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটৰ বহু সংখ্যক ছোৱালীয়ে অলিম্পিকত দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। তেওঁ শিশু আৰু ছোৱালীৰ মাজত পুষ্টিহীনতাৰ বিৰুদ্ধে সক্ৰিয় হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ প্ৰত্যাশিত মাতৃসকলৰ পুষ্টিৰ বিশেষ যত্ন লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। পুষ্টিহীনতাৰ বেদনা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰিব লাগিব বুলিও তেওঁ জোৰ দি কয়। শ্ৰী মোদীয়ে মন্দিৰ ন্যাসৰ দ্বাৰা গাওঁসমূহত স্বাস্থ্যকৰ শিশু প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে দৰিদ্ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ শ্ৰেণী, মন্দিৰৰ স্থান আৰু হলসমূহ যোগ শিবিৰ আৰু শ্ৰেণীৰ বাবেও ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি বুলি তেওঁ জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ আৰু অমৃত কালৰ গুৰুত্বৰ কথাও দোহাৰে। তেওঁ সমবেত লোকসকলক তেওঁলোকৰ হৃদয়ত সমাজ, গাওঁ আৰু দেশৰ আকৃতি সম্পৰ্কে সজাগতা বৃদ্ধি আৰু সংকল্প গ্ৰহণ কৰিবলৈ কয়। তেওঁ প্ৰতিখন জিলাতে ৭৫ টা অমৃত সৰোবৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিয়ে। তেওঁ কয় যে হাজাৰ হাজাৰ চেক বান্ধ তৈয়াৰ কৰা গুজৰাটৰ লোকসকলৰ বাবে এইটো ডাঙৰ কাম হ'ব নালাগে কিন্তু এই প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰভাৱ যথেষ্ট হ'ব। তেওঁ এই কামটো ১৫ আগষ্ট, ২০২৩-ৰ পূৰ্বে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ কয়। তেওঁ ইয়াৰ বাবে সামাজিক আন্দোলনৰ কথা কয়। তেওঁ কয় যে সামাজিক চেতনা চলমান শক্তি হ'ব লাগে।
ৰাম নৱমী উপলক্ষে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া আমি ৰামচন্দ্ৰজীৰ কথা চিন্তা কৰোঁ, তেতিয়া আমি শবৰী, কেৱত আৰু নিশাদৰাজকো মনত পেলাওঁ। তেওঁলোকে বহু বছৰ ধৰি মানুহৰ হৃদয়ত সন্মানৰ স্থান লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইটোৱে আমাক কাকো পাহৰি নাযাবলৈ শিকায়।
মহামাৰীৰ সময়ত কৰা প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ভাইৰাছ অতি প্ৰতাৰণামূলক আৰু আমি ইয়াৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব। তেওঁ কয় যে ভাৰতে ১৮৫ কোটি ভেকছিনৰ পালি প্ৰদান কৰাৰ এক আশ্চৰ্যজনক কৃতিত্ব প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ ইয়াৰ বাবে সামাজিক সজাগতা আৰু স্বচ্ছতা আৰু এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক হ্ৰাসৰ দৰে অন্যান্য আন্দোলনকো কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ কয় যে বিশ্বাসৰ আধ্যাত্মিক মাত্ৰা কেন্দ্ৰসমূহৰ সৈতে সামাজিক চেতনা বিয়পাত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰে।
২০০৮ চনত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোতে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মন্দিৰৰ উদ্বোধন কৰে। ২০০৮ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া পৰামৰ্শৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি মন্দিৰ ন্যাসে ইয়াৰ পৰিসৰ বিভিন্ন সামাজিক আৰু স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ যেনে বিনামূলীয়া চানিৰ অস্ত্ৰোপচাৰ আৰু অৰ্থনৈতিকভাৱে দুৰ্বল ৰোগীৰ বাবে বিনামূলীয়া আয়ুৰ্বেদিক ঔষধ আদিলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে।
উমিয়া মাক কদৱ পতিদাৰসকলৰ গোত্ৰ-দেৱতা বা কুলদেৱী হিচাপে গণ্য কৰা হয়।

Prime Minister's Office
PM addresses 14th Foundation Day celebration of Umiya Mata Temple at Gathila, Junagadh on the occasion of Ram Navami
“Along with spiritual dimension, centres of faith play a major role in spreading social consciousness”
“Ram Navami is being celebrated at a grand scale in Ayodhya and in the entire country”
Stresses importance of water preservation and natural farming
“Pain of malnutrition needs to be completely eradicated”
“The Covid virus is very deceptive and we have to remain vigilant against this”
10 APR 2022 2:39PM by PIB Delhi
On the occasion of Ram Navami, Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the 14th Foundation Day celebration at Umiya Mata Temple at Gathila, Junagadh in Gujarat today via video conferencing. Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel and Union Minister Shri ParshottamRupala were among those present on the occasion.
The Prime Minister greeted the gathering on the auspicious occasion of the foundation day of the temple and Ram Navami. The Prime Minister wished on the auspicious occasion of Chaitra Navratri that Maa Siddhidatrifulfil all the wishes of the devotees. He also bowed to the holy land of Girnar. The Prime Minister told the gathering that he has always felt their collective strength and concern for the betterment of the state and the country. He also said that Ram Navami is being celebrated at a grand scale in Ayodhya and in the entire country. He also expressed gratitude for getting an opportunity of dedicating the temple in 2008 and to pay obeisance to Maa Umiya for last many years.
The Prime Minister expressed happiness that apart from being important place of spiritual and divine importance, Umiya Mata Temple at Gathila has become a place of social consciousness and tourism. By the grace of Maa Umiya, said the Prime Minister, society and devotees have undertaken many great tasks.
The Prime Minister noted that as a devotee of Maa Umiya, it is not possible for people to cause any damage to the mother earth. As we do not feed unnecessary medicines to our mother, we should not use unnecessary chemicals on our land too, he said. He talked about measures to preserve land area like water preservation schemes like per drop more crop. He recalled the Jan Andolan undertaken during his tenure as Chief Minister of the state. He said we cannot afford to relax on the movement of water preservation. He also said that mother earth needs to be protected from chemicals. He reiterated the need to promote natural farming. He said as he and Keshubhai worked for water, current Chief Minister is working for mother earth.
The Prime Minister also expressed happiness that by the grace of the Maa Umiya and other deities and by the efforts of the government, gender ratio improved and BetiBachao movement showed good result. He noted that a large number of girls from Gujarat are representing the country in Olympics. He also emphasized the need to be active against malnutrition among children and girls. He emphasized the need to take special care of nutrition of the expecting mothers. Pain of malnutrition needs to be completely eradicated, he stressed. Shri Modi asked for healthy baby competition in the villages by the temple trust. He also requested for coaching classes for poor students, spaces and halls of the temple can also be used for yoga camps and classes, he said.
The Prime Minister also reiterated the importance of the Azadi ka Amrit Mahotsav and Amrit Kaal. He asked the gathering to raise the awareness and resolve about the shape of the society, village and the country in their hearts. He also stressed his vision of 75 Amrit Sarovars in every district. He said that for the people of Gujarat who had made thousands of check dams, this should not be too big a task but the impact of this effort will be huge. He asked this task to be completed before 15 August, 2023. He asked for social movement for this. He said that social consciousness should be the moving force.
Talking about the occasion of Ram Navami, the Prime Minister said that when we think of Ramchandra ji, we remember Shabri, Kewat and Nishadraj too. They have gained a place of respect in the heart of people over the years. This, the Prime Minister said, teaches us not to let anyone be left behind.
Referring to the efforts during the pandemic, The Prime Minister said that the virus is very deceptive and we have to remain vigilant against this. He said that India has performed an amazing feat of administering 185 crore doses of vaccines. He credited social awareness for this and other movements like Swachhta and Single Use Plastic reduction. He said that along with spiritual dimension centres of faith play a major role in spreading social consciousness.
Inauguration of the temple was also done by Prime Minister Shri Narendra Modi in 2008, when he was the Chief Minister of Gujarat. Based on suggestions given by the Prime Minister in 2008, temple trust has expanded its scope into various social and health related activities as well such as free cataract operations and free ayurvedic medicines for economically weaker patients etc.
Umiya Maa is considered as the Clan-deity or Kuldevi of the KadavaPatidars.