প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাম নবমীগী থৌরমদা জুনাগরগী গথিলাদা লৈবা উমিয়া মাতা মন্দিরগী ১৪শুবা ফাউন্দেসন দে থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
“লাইনিং-লাইশোনগী ওইবা চৎনবিগা লোয়ননা, লাইনিংবগী সেন্তরশিংনা সোসিএল কন্সিয়সনেস শন্দোকপদা চাওরবা থৌদাং অমা লৌরি”
“অয়োধ্যা অমসুং লৈবাক শিনবা শিনবা থুংনা রাম নাবমীবু য়াম্না চাউনা পাংথোক্লি”
ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং মহৌশাগী ওইবা লৌউদা মরুওইবা পীখ্রে
“চিঞ্জাক শুনা ফংদবগী চৈনা মপুং ফানা মুথৎপা মথৌ তাই”
“কোবিদ ভাইরস অসি য়াম্না লৌনম লৈ অমসুং ঐখোয়না মসিদা চেকশিন্দুনা লৈবা মথৌ তারি”
10 APR 2022 2:39PM by PIB Imphal
রাম নবমীগী থৌরমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাত্তা জুনাগরকী গথিলাদা লৈবা উমিয়া মাতা মন্দিরগী ১৪শুবা ফাউন্দেসন দে থৌরম পাংথোকপদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ৱা ঙাংখ্রে। গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী পর্শোতম রুপালানা হায়রিবা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মন্দির অমসুং রাম নবমীগী ফাউন্দেসন দেগী য়াইফরবা থৌরমদা শরুক য়ারিবা মীয়ামদা হরাও তয়াম্বা ফোংদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা চৈত্র নবরাত্রীগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা মা সিদ্ধিদাত্রীনা ভক্তশিংগী য়াইফ-থৌজাল পুম্নমক ফংহনবিনবা নিজখ্রে। মহাক্না গির্নরগী শেংলবা লাইফম্বুসু খুরুমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা তিল্লিবা মীয়ামদা হায়খি মদুদি মহাক্না মতম পুম্বদা রাজ্য অমসুং লৈবাক্কী ফনবগীদমক মখোয়না পুন্না লেপ্পা অমসুং খল্লিবশিং মহাক্না খঙই হায়না হায়খি। মহাক্না মসি অমসু হায়খি মদুদি অয়োধ্যা অমসুং লৈবাক শিনবা শিনবা থুংনা রাম নাবমীবু য়াম্না চাউনা পাংথোক্লি। মহাক্না ২০০৮দা মন্দির অসিবু খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংবা অমসুং হৌখিবা চহি কয়াদা মা উমিয়াদা খুরুমজবা ফমবগীদমক থাগৎপসু ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নুঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি লাইনিং-লাইশোনগী মরুওইবা অমসুং লাইগী ওইবা মরুওইবগী মথক্তা, গথিলাদা লৈরিবা উমিয়া মাতা মন্দির অসি সোসিএল কন্সিয়সনেস অমসুং লমকোইবশিংগী মফম অমা ওইরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মা উমিয়াগী থৌজালনা, মীয়াম অমসুং ভক্তশিংনা চাউরবা থবক কয়া অমা পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি মা উমিয়াগী ভক্ত অমা ওইনা, ইমা পৃথিবীদা মীয়ামগী ওইনা অমাং-অতা হেক্তা থোকহনবা হায়বা অসি ওইথোক্তবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমাদা মথৌ তাদবা হিদাক লাংথক পীদবগুম্না, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক্তা মথৌ তাদবা কেমিকেলশিং শিজিন্নরোইদবনি, হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না ইরিক খুদিংগী হেন্না মহৈ-মরোং পুথোকপা হায়বা অসিগুম্বা ঈশিং য়োকপগী স্কীমগুম্বা লম কন্ননবগী খোঙথাংশিংগী মরমদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না রাজ্য অসিদা মুখ্য মন্ত্রী ওইনা থবক তৌরিঙৈ মনুংদা পায়খৎখিবা জন অন্দোলনগী মতাংদা নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না ঈশিং য়োকপগী খোঙজংদা পোত্থাবা ঙমখিদে। মহাক্না মসি অমসু হায়খি মদুদি ইমা পৃথিবীবু কেমিকেলদগী কনবা অমা মথৌ তাই। মহাক্না মহৌশাগী ওইবা লৌউবা পুক্নিং থৌগৎনবগী তঙাইফদবা অমুক হন্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মহাক অমসুং কেশুভাইনা ঈশিংগীদমক থবক তৌখিবগুম্না, হৌজিক ওইরিবা মুখ্য মন্ত্রীনা ইমা পৃথিবীগীদমক থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা নুঙাইবা অসিমসু ফোংদোকখি মদুদি মা উমিয়া অমসুং অতৈ লাইশিংগী থৌজালনা অমসুং সরকারনা হোৎনবদগী, জেন্দর রেসিও ফগৎলক্লে অমসুং বেতি বচাওগী খোঙজং অফবা মহৈ অমা উবা ফংলে। মহাক্না পনখি মদুদি গুজরাত্তগী নুপীমচা মশিং য়াম্না ওলিম্পিক্সতা লৈবাক অসিগী ওইনা শরুক য়াখি। মহাক্না মরুওইবা পীখি মদুদি অঙাং অমসুং নুপীমচাশিংগী মেলন্যুত্রিসনগী মায়োক্তা চোংথোক্তুনা লৈবা অমা মথৌ তাই। মহাক্না মীরোলবী মমা ওইবিশিংগীদমক চিঞ্জাক্তা অখন্ননা চেকশিনবগী মথৌ তাই হায়না মরুওইবা পীখি। চিঞ্জাক শুনা ফংদবগী চৈনা মপুং ফানা মুথৎপা মথৌ তাই, হায়না মহাক্না মরুওইবা পীখি। শ্রী মোদীনা খুঙ্গংশিংদা তেম্পল থ্রসনা অঙাংশিংগী মশা-মউ ফবা তান্নবা পাংথোক্নবা হায়খি। মহাক্না লায়রবা মহৈরোইশিংগী কোচিং ক্লাস পীনবসু হায়জখি, মন্দিরগী মফমশিং অমসুং হোলশিং য়োগা কেম্পশিং অমসুং ক্লাসশিংগী ওইনা শিজিন্নবা য়াই, হায়নসু মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা অজাদি কা অমৃত মহোৎসব অমসুং অমৃত কালগী মরুওইবসু অমুক হন্না হায়খি। মহাক্না তিল্লিবা মীয়ামদা সমাজ, খুঙ্গং অমসুং লৈবাক্কী শক্তম্বু মখোয়গী থম্মোয়দা থম্নবগী পাউজেল শন্দোকপা অমসুং ৱারেপ লৌনবা হায়খি। মহাক্না দিস্ত্রীক্ত খুদিংদা অমৃত সরোবার ৭৫গীদমক থম্লিবা মিৎয়েংগী মরুওইবসু পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চেক দাম লিশিং কয়া অমা শেমখিবা অসি গুজরাতকী মীয়ামগীদমক মসি য়াম্না চাউবা থবক অমা ওইদবা য়াই অদুবু হোৎনরিবা অসিগী শাফুদি য়াম্না চাউগনি। মহাক্না মসিগী থবক অসি ২০২৩গী ওগস্ত ১৫ ফাওবদা লোইশিনগদবনি হায়খি। মহাক্না মসিগীদমক মীপুম খুদিংমক খোঙজং চংনবা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি সোসিএল কন্সিয়সনেস অসি চংশিন্নবগী শাফু ওইগদবনি।
রাম নাবমীগী থৌরমগী মরমদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না রামচন্দ্র জী খল্লকপা মতমদা, ঐখোয়না শাব্রি, কেৱাত অমসুং নিশাদ্রজবুসু নিংশিংলি। মখোয়না চহি কয়া অমা মীয়ামগী থম্মোয়দা ইকাই খুম্নবগী মফম অমা কন্দুনা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মসিনা ঐখোয়দা কনাগুম্বা অমত্তা কাওহন্দনবা তম্বিরি।
লায়চৎ মনুংদা হোৎনখিবশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভাইরস অসি লৌনম য়াম্না লৈ অমসুং ঐখোয়না মসিদা চেকশিন্দুনা লৈবা মথৌ তারি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা ভেক্সিন দোজ করোর ১৮৫ কাপখিবগী অঙকপা মায় পাকপা অমা পাংথোকখ্রে। মহাক্না সোসিএল এৱারনেস অমসুং অতৈ খোঙজং হায়বদি স্বাচ্চতা অমসুং অমুক্তং শিজিন্নবা প্লাস্তিক হন্থহনবদা ক্রেদিত পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাইনিং-লাইশোনগী ওইবা চৎনবিগা লোয়ননা লাইনিংবগী সেন্তরশিংনা সোসিএল কন্সিয়সনেস শন্দোকপদা চাওরবা থৌদাং অমা লৌরি।
মন্দির অসি ২০০৮দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা শঙ্গাখিবনি। ২০০৮দা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা অনিং-অপাম্বদা য়ুম্ফম ওইদুনা, তেম্পল থ্রস অসিনা সোসিএল অমসুং হেলথকা মরী লৈনবা থবক-থৌরম কয়া হায়রিবা অসিদা শেলগী অৱাবা নংলবা অনাবশিংগীদমক্তা কেতরেক্ত ওপরেসনশিং লেম্না তৌবা অমসুং আয়ুর্বেদিক্কী হিদাক লাংথকশিং লেম্না পীবা অসিগুম্বদা স্কোপশিং চাউথোক্লি।
উমিয়া মা অসি কদাবা পতিদারগী ক্লান-দৈতী নত্ত্রগা কুলদেবী ওইনা লৌরি।

Prime Minister's Office
PM addresses 14th Foundation Day celebration of Umiya Mata Temple at Gathila, Junagadh on the occasion of Ram Navami
“Along with spiritual dimension, centres of faith play a major role in spreading social consciousness”
“Ram Navami is being celebrated at a grand scale in Ayodhya and in the entire country”
Stresses importance of water preservation and natural farming
“Pain of malnutrition needs to be completely eradicated”
“The Covid virus is very deceptive and we have to remain vigilant against this”
10 APR 2022 2:39PM by PIB Delhi
On the occasion of Ram Navami, Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the 14th Foundation Day celebration at Umiya Mata Temple at Gathila, Junagadh in Gujarat today via video conferencing. Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel and Union Minister Shri ParshottamRupala were among those present on the occasion.
The Prime Minister greeted the gathering on the auspicious occasion of the foundation day of the temple and Ram Navami. The Prime Minister wished on the auspicious occasion of Chaitra Navratri that Maa Siddhidatrifulfil all the wishes of the devotees. He also bowed to the holy land of Girnar. The Prime Minister told the gathering that he has always felt their collective strength and concern for the betterment of the state and the country. He also said that Ram Navami is being celebrated at a grand scale in Ayodhya and in the entire country. He also expressed gratitude for getting an opportunity of dedicating the temple in 2008 and to pay obeisance to Maa Umiya for last many years.
The Prime Minister expressed happiness that apart from being important place of spiritual and divine importance, Umiya Mata Temple at Gathila has become a place of social consciousness and tourism. By the grace of Maa Umiya, said the Prime Minister, society and devotees have undertaken many great tasks.
The Prime Minister noted that as a devotee of Maa Umiya, it is not possible for people to cause any damage to the mother earth. As we do not feed unnecessary medicines to our mother, we should not use unnecessary chemicals on our land too, he said. He talked about measures to preserve land area like water preservation schemes like per drop more crop. He recalled the Jan Andolan undertaken during his tenure as Chief Minister of the state. He said we cannot afford to relax on the movement of water preservation. He also said that mother earth needs to be protected from chemicals. He reiterated the need to promote natural farming. He said as he and Keshubhai worked for water, current Chief Minister is working for mother earth.
The Prime Minister also expressed happiness that by the grace of the Maa Umiya and other deities and by the efforts of the government, gender ratio improved and BetiBachao movement showed good result. He noted that a large number of girls from Gujarat are representing the country in Olympics. He also emphasized the need to be active against malnutrition among children and girls. He emphasized the need to take special care of nutrition of the expecting mothers. Pain of malnutrition needs to be completely eradicated, he stressed. Shri Modi asked for healthy baby competition in the villages by the temple trust. He also requested for coaching classes for poor students, spaces and halls of the temple can also be used for yoga camps and classes, he said.
The Prime Minister also reiterated the importance of the Azadi ka Amrit Mahotsav and Amrit Kaal. He asked the gathering to raise the awareness and resolve about the shape of the society, village and the country in their hearts. He also stressed his vision of 75 Amrit Sarovars in every district. He said that for the people of Gujarat who had made thousands of check dams, this should not be too big a task but the impact of this effort will be huge. He asked this task to be completed before 15 August, 2023. He asked for social movement for this. He said that social consciousness should be the moving force.
Talking about the occasion of Ram Navami, the Prime Minister said that when we think of Ramchandra ji, we remember Shabri, Kewat and Nishadraj too. They have gained a place of respect in the heart of people over the years. This, the Prime Minister said, teaches us not to let anyone be left behind.
Referring to the efforts during the pandemic, The Prime Minister said that the virus is very deceptive and we have to remain vigilant against this. He said that India has performed an amazing feat of administering 185 crore doses of vaccines. He credited social awareness for this and other movements like Swachhta and Single Use Plastic reduction. He said that along with spiritual dimension centres of faith play a major role in spreading social consciousness.
Inauguration of the temple was also done by Prime Minister Shri Narendra Modi in 2008, when he was the Chief Minister of Gujarat. Based on suggestions given by the Prime Minister in 2008, temple trust has expanded its scope into various social and health related activities as well such as free cataract operations and free ayurvedic medicines for economically weaker patients etc.
Umiya Maa is considered as the Clan-deity or Kuldevi of the KadavaPatidars.