ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
“ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରଙ୍କ ଅମଳର ଐତିହ୍ୟ ନିଚ୍ଛକଭାବେ ପ୍ରତିଫଳିତ”
“ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏକ ବିରାଟ ଉତ୍ସାହବର୍ଦ୍ଧକ ଭାବେ ଉପନୀତ”
“ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଠିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରଙ୍କର ଦେଶ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅବଦାନ ରହିଛି’ ମୁଁ ଏକଥା ବହୁବାର ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମଧ୍ୟ କହିଛି”
“ଗୋଟେ ଦୁଇଟା ବ୍ୟତିକ୍ରମକୁ ଛାଡିଦେଲେ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଉପାୟରେ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରା ରହିଛି”
“ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଛି । ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଆଶା ଓ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତି ସହ ଖାପ ଖୁଆଇବାକୁ ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଉଦ୍ୟମ ଜୋରଦାର କରିବାକୁ ହେବ”
14 APR 2022 2:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧୪.୦୨.୨୦୨୨) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ସବ ପାଳନ ବିଷୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ “ବାବା ସାହେବ ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଧାଣୀ ଥିବା ସମ୍ବିଧାନ ଆମକୁ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହି ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମୁଖ୍ୟ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ମତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ।” ସେ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରିବାରକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ “ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି ସେତେବେଳେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏକ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ । ବିଗତ ୭୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅନେକ ଗୌରବମୟ କ୍ଷଣ ଦେଖିଛି । ଏହି ସବୁ କ୍ଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଇତିହାସର ଗବାକ୍ଷରେ ଅତୁଳନୀୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଯେତେ ସବୁ ସରକାର ଆସିଛନ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କ ଅବଦାନର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ ଆଜି ଦେଶ ଯେଉଁ ଶିଖରରେ ପହଁଛି ପାରିଛି ସେଥିପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଯେତେ ସବୁ ସରକାର ଆସିଛନ୍ତି ସମସ୍ତଙ୍କର ଅବଦାନ ରହିଛି । ମୁଁ ଏହି କଥା ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମଧ୍ୟ କହିଛି ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସରକାରଙ୍କ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଦେଶକୁ ବହୁତ କିଛି ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । “ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ଅର୍ଥ ହେଲା ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ଜାଣିବା । ଏଠାକୁ ଆସୁଥିବା ଜନସାଧାରଣ ଦେଶର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅବଦାନ, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନୀ, ସଂଗ୍ରାମ ଓ ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ହେବେ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗର୍ବର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଧାରଣ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗରିବ ଓ ଚାଷୀ ପରିବାରରୁ ଆସି ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଦ ଅଳଙ୍କୃତ କରିବା ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ଏହାର ପରମ୍ପରାକୁ ମଜବୁତ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।“ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଯୁବ ସମାଜକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଥାଏ ଯେ କୌଣସି ସାଧାରଣ ପରିବାରରୁ ଆସି ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପଦ୍ଧତିର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିପାରେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି । ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଯୁବପୀଢିର ଜ୍ଞାନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି ଆଶାପୋଷଣ କରିଥିଲେ । ଆମର ଯୁବ ସମାଜ ଯେତେ ଅଧିକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ହେବେ, ସେମାନଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସେତେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀଭାବେ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପାଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ମୌଳିକତା ହେଉଛି ଏହା ସମୟ ସହ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନଭାବେ ତାଳଦେଇ ଚାଲିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗ ଓ ପିଢିରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ ଓ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଳ୍ପ କେତେକ ବ୍ୟତିକ୍ରମକୁ ବାଦ ଦେଲେ ଭାରତୀୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଉପାୟରେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଗୌରବମୟ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । “ସେଥିପାଇଁ ଆମର ନିଜ ଉଦ୍ୟମରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ନେଇ ଏକ ଆନୁଗତ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।” ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଓ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆପଣାଇବା ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଆମକୁ ଆଧୁନିକତା ଓ ନୂତନ ଭାବନା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରିଥାଏ ।
ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ ଓ ସମୃଦ୍ଧଶାଳୀ ଯୁଗର ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପରେ ସଠିକ୍ ଚିତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦେଶରୁ ଚୋରି ହୋଇ ଯାଇଥିବା ଐତିହ୍ୟ ଫେରାଇ ଆଣିବା, ଜାଲିୱାନାୱାଲା ସ୍ମାରକୀ ଭଳି ସ୍ମୃତିକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିବା, ବାବା ସାହେବଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ପଞ୍ଚତୀର୍ଥ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ଆଦିବାସୀ ଇତିହାସ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଇତ୍ୟାଦି ଏ ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଅନେକ ଲୋକ ହାତ ଚରଖା ଧରିଥିବା ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଲୋଗୋ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚରଖା ହେଉଛି ଅହର୍ନିଶି ୨୪ଘଣ୍ଟାରେ ପ୍ରତୀକ, ସମୃଦ୍ଧି ଓ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଏକ ସଂକଳ୍ପ । ଏହି ସଂକଳ୍ପ,ସଚେତନତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଆଗାମୀ ୨୫ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦେଶର ବିକାଶର ସଂଜ୍ଞା ନିରୂପଣ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢତାର ସହ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ସେଥିରେ ଭାରତର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମୁଣ୍ଡ ଟେକି ଉଠିଛି ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଆଶା ଓ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ ପରିସ୍ଥିତି ସହ ଖାପ ଖୁଆଇବାକୁ ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜସ୍ୱ ଉଦ୍ୟମ ଜୋରଦାର କରିବାକୁ ହେବ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM Modi inaugurates Pradhanmantri Sanghralaya in New Delhi
“This museum is a living reflection of the shared heritage of each government”
“This museum has come as a grand inspiration in the time of Azadi ka Amrit Mahotsav”
“Every government formed in independent India has contributed in taking the country to the height it is at today. I have repeated this thing many times from Red Fort also”
“It gives confidence to the youth of the country that even a person born in ordinary family can reach the highest position in the democratic system of India”
“Barring a couple of exceptions, India has a proud tradition of strengthening democracy in a democratic way”
“Today, when a new world order is emerging, the world is looking at India with a hope and confidence, then India will also have to increase its efforts to rise up to the occasion”
14 APR 2022 2:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Pradhanmantri Sanghralaya in New Delhi today.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted various festivals being celebrated today. He also paid tributes to Babasaheb Ambedkar and said “the constitution of which Babasaheb was the main architect, that constitution gave us the basis of the Parliamentary system. The main responsibility of this Parliamentary system has been on the office of the Prime Minister of the country. It is my good fortune that today I have got the opportunity to dedicate the Prime Minister's Museum to the nation.” He also acknowledged and greeted the families of the past Prime Ministers present on the occasion.
The Prime Minster emphasized “When the country is celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, then this museum has come as a grand inspiration. In these 75 years, the country has seen many proud moments. The importance of these moments in the window of history is incomparable.”
The Prime Minister reiterated his appreciation of the contribution of all the governments since independence . He said “Every government formed in independent India has contributed in taking the country to the height it is at today. I have repeated this thing many times from Red Fort also.” The Prime Minister said that the museum has also become a living reflection of the shared heritage of each government” Every Prime Minister of the country has contributed immensely towards achieving of the goals of constitutional democracy, the Prime Minister continued. “To remember them is to know the journey of independent India. People coming here will be familiar with the contribution of the former Prime Ministers of the country, their background, their struggles and creations”, he added.
The Prime Minister expressed pride in the fact that many of the Prime Ministers came from ordinary families. Fact of such leaders coming from extremely poor, farmer families reaching the position of the Prime Minister strengthens the faith in Indian democracy and its traditions, he said. “It also gives confidence to the youth of the country that even a person born in a ordinary family can reach the highest positions in the democratic system of India”, said shri Modi. The Prime Minister hoped that the museum will expand the experience of the young generation. The more our youth knows about key occasions of Independent India, the more relevant will be their decisions, he said.
Noting India’s status as mother of democracy, the Prime Minister said “The great feature of India's democracy is that it has been continuously changing with the passage of time. In every era, in every generation, there has been a continuous effort to make democracy more modern and empowered.” The Prime Minister said barring a couple of exceptions, India has a proud tradition of strengthening democracy in a democratic way. “That's why we also have an obligation to keep strengthening democracy with our efforts”, he added. Highlighting the inclusive and accommodative elements of Indian culture, Shri Modi said that our democracy inspires us to accept modernity and new thoughts.
Recalling the rich history and prosperous era of India, the Prime Minister laid stress on spreading awareness about the correct picture of India’s heritage and present. He said the government’s efforts to bring back the stolen heritage from abroad, celebrating places of the glorious heritage, preserving memories of the freedom fighters in places like Jalianwala Memorial, Panch Teerth commemorating Babasaheb, Freedom Fighter Museum, tribal history museum are steps in that direction
Commenting on the logo of the museum which has many hands holding the chakra, the Prime Minister said that the Chakra is the symbol of 24 hour continuity and resolve for prosperity and hard work. This resolve, consciousness and strength is going to define India’s development in the coming 25 years, The Prime Minister emphasized.
The Prime Minister underlined the changing world order and India’s growing status in that order. “Today, when a new world order is emerging, the world is looking at India with a hope and confidence, then India will also have to increase its efforts to rise up to the occasion”, Shri Naredra Modi said.