প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নই দিল্লীদা প্রধানমন্ত্রী শংগ্রালয়া শঙ্গাখ্রে
“ম্যুজিয়ম অসি সরকার অমমমগী অপুনবা হেরিতেজকী অহিংবা মমি অমনি”
“ম্যুজিয়ম অসিনা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমদা অচৌবা ইথিল অমা ওইনা লাক্লি”
“নীংতম্বা ভারত্তা শেমখিবা সরকার খুদিংনা লৈবাক অসিনা ঙসি লৈরিবা থাক অসিদা য়ৌনবা শরুক তম্লমখি। ৱাফম অসি ঐহাক্না লাল কিলাদা কয়ারক হন্না হায়খ্রবনি”
“অচম্বা ইমুংদা পোকপা মীওই অমসু ভারতকী গনতন্ত্রগী পথাপকী খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা য়ৌবা ঙম্মি হায়বসিনা লৈবাক্কী নহাশিংদা মশাদা থাজহল্লি”
“অখন্নবা থৌওং খরা য়াওদনা, ভারত্তা গনতন্ত্রবু গনতন্ত্রগী মওংদা মপাঙ্গল হেন্না কলহনবগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা চৎনবী অমা লৈ”
“ঙসি, মালেমগী অনৌবা পথাপ অমা লৈরক্লিবা অসিদা, মালেম্না ভারত্তা থাজবা অমগা লোয়ননা য়েংনরক্লি, অদুগা থাজবা অসিবু থুংহন্নবগীদমক্তা ভারতনা মশাগী হোৎনবা হেনগৎপগী মথৌ তারে”
14 APR 2022 2:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা প্রধানমন্ত্রী শংগ্রালয়া শঙ্গাখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি পাংথোক্লিবা কুমহৈ কয়াগী মতাংদা পনখি। মহাক্না বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা অসুম্না হায়খি, “বাবাসাহেবনা মরু ওইবা আর্কিতেক্ত ওইরিবা ভারতকী সংবিধান অসিনা ঐখোয়দা পার্লিয়ামেন্তকী পথাপ অমা পীবিরি। মসিগী পথাপ অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাংদি লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রীগী লোইশঙদা লৈ। ঐহাক্না ঙসি লৈবাক্কী মফমদা প্রধান মন্ত্রীশিংগী ম্যুজিয়ম অমা কত্থোকপা ফংবা অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না লাইবক ফবনি”। থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মমাংগী প্রধান মন্ত্রীশিংগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংবু মহাক্না শকখঙবগা লোয়ননা মখোয়গী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না মিৎয়েং চঙখি, “লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লিবা মতমসিদা মসিগী ম্যুজিয়ম অসিনা অচৌবা ইথিল পীবা থৌওং অমা ওইরি। মসিগী চহি ৭৫ অসিদা, লৈবাক অসিনা চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা মিৎকুপ কয়া উবা ফংখ্রে। মিৎকুপশিং অসিনা পুৱারীদা মরু ওইবা ফম অমা কল্লিবা অসিগা চাংদম্ননীংঙাই ওইবা অমত্তা লৈত্রি”।
নীংতম্বা হেক ফংলবা মতুংদগী পাল্লকখিবা সরকারশিংনা পাংথোক্লম্বা থবকশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, “নীংতম্বা ভারত্তা শেমখিবা সরকার খুদিংনা লৈবাক অসিনা ঙসি লৈরিবা থাক অসিদা য়ৌনবা শরুক তম্লমখি। ৱাফম অসি ঐহাক্না লাল কিলাদা কয়ারক হন্না হায়খ্রবনি”। প্রধান মন্ত্রীনা “ম্যুজিয়ম অসি সরকার অমমমগী অপুনবা হেরিতেজকী অহিংবা মমি অমনি” হায়খি। লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী খুদিংনা গনতন্ত্রা চৎপা লৈবাক অমগী পান্দম খুদিং ফংনবা মশক থোক্না তেংবাংলমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। “মখোয়বু নীংশিংবা হায়বসিনা নীংতম্বা ভারতকী খোঙচৎ খঙবা হায়বনি। মফমসিদা লাকপা মীওই খুদিংনা লৈবাক্কী মমাংগী প্রধান মন্ত্রীশিংনা লৈবাক্কীদমক্তা শরুক তম্লম্বা খুদিংমক খঙবা ঙমগনি, মখোয়গী হৌরকফম, মখোয়না থেংনখিবা অৱাবশিং অমসুং মখোয়না শেম্লম্বা খুদিংমক খঙবা ঙমগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী কয়া অমদি ইচম চম্বা ইমুংদগী থোক্লকখিবনি হায়বা ৱাফম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। অসিগুম্বা লুচিংবশিং অসিনা য়াম্না লাইরবা, লৌমীগী ইমুংদগী থোক্লক্তুনা প্রধান মন্ত্রীগী ফম য়ৌখি হায়বা ৱাফম অসিনা ভারতকী গনতন্ত্রগী পথাপ অমসুং মসিগী চৎনবীদা থম্বা থাজবা হেনগৎহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। “অচম্বা ইমুংদা পোকপা মীওই অমসু ভারতকী গনতন্ত্রগী পথাপকী খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা য়ৌবা ঙম্মি হায়বসিনা লৈবাক্কী নহাশিংদা মশাদা থাজহল্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। ম্যুজিয়ম অসিনা তুংগী চারোন-শুরোনগী এক্সপেরিএন্স হেনগৎহনগনি হায়বগী থাজবা থমখি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা নীংতম্বা ভারতকী মরু ওইবা থৌদোক কয়া খঙলিবমখৈ, মখোয়গী ৱারেপ্না লৈবাক্কা চুনবা হেনগনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতনা গনতন্ত্রগী মমানি হায়বগী থাক অমা লৈরিবা অসিবু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ভারতকী গনতন্ত্রনা মতমগা লোয়ননা লেপ্তনা অহোংবা লৈদুনা লাক্লি হাবসিনা মসিগী য়াম্না মশক থোকপা মগুন অমনি। য়ূগ খুদিং, চারোন খুদিংদা গনতন্ত্রগী পথাপ অসিবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা অমসুং মতমগা হেন্না চুনহন্নবা হোৎনদুনা লাক্লি”। প্রধান মন্ত্রীনা “অখন্নবা থৌওং খরা য়াওদনা, ভারত্তা গনতন্ত্রবু গনতন্ত্রগী মওংদা মপাঙ্গল হেন্না কলহনবগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা চৎনবী অমা লৈ” হায়না ফোংদোকখি। “মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না পথাপ অসিবু ঐখোয়গী হোৎনজমনগী মতেংনা মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্দবা য়াদে হায়বগী ৱাখল্লোন অমা লৈরিবনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। ভারতকী চৎনবীগী পুম্নমকপু মনুং চলহনবা অমসুং হীরম খুদিংগা চুনহন্নবা শীনবগী মতৌদা মিৎয়েং চঙলদুনা, শ্রী মোদীনা ঐখোয়গী গনতন্ত্রনা ঐখোয়দা মতমগা চুনবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন খন্নবা ইথিল পী হায়না ফোংদোকখি।
ভারতকী ইনাক খুল্লবা পুৱারী অমসুং য়াইফরবা মতম্বু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হেরিতেজ অমসুং খুদোল কয়াগী মতাংদা তসেংবা ৱারোল খঙহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়খি। ভারত্তগী হুরানখিবা পোৎলমশিংবু মীরমদগী পুরক্নবা হোৎনরিবা, মশক থোকপা হেরিতেজকী মফমশিংবু ইকায় খুম্নরিবা, জালিয়ানৱালা বাঘকুম্বা মফমশিংদা নীংতম লান্মীশিংগী পুন্সিবু নীংশিংদুনা থম্লিবা, পাঞ্চ তীর্থনা বাবাসাহেবপু ইকায় খুম্নদুনা নীংশিংলিবা, নীংতম লান্মীশিংগী ম্যুজিয়ম, ত্রাইবেলশিংগী পুৱারীগী ম্যুজিয়ম অসি মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা খোঙথাং অমনি হায়না মহাক্না পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা খুৎ কয়ানা চক্র অমা পাইমিন্নবগী মতৌ য়াওবা ম্যুজিয়ম অসিগী লোগোগী মতাংদা ৱাফম থম্বা ওইনা চক্র অসিনা পুং ২৪ লেপ্তনা চত্থরিবা অমসুং কন্না শু-নোমদুনা য়াইফ-য়ুম্বাল ফংগনি হায়বগী ৱারেপকী খুদম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগী ৱারেপ, ৱাখল চেনবা অমসুং পাঙ্গল অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫দা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী ৱারোল তাক্কনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
অহোংবা নাইবা মালেমগী পথাপ অমসুং পথাপ অসিগী মনুংদা ৱাংবা হেনগৎলক্লিবা ভারতকী থাক্কী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। “ঙসি, মালেমগী অনৌবা পথাপ অমা লৈরক্লিবা অসিদা, মালেম্না ভারত্তা থাজবা অমগা লোয়ননা য়েংনরক্লি, অদুগা থাজবা অসিবু থুংহন্নবগীদমক্তা ভারতনা মশাগী হোৎনবা হেনগৎপগী মথৌ তারে”, হায়না শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি।

Prime Minister's Office
PM Modi inaugurates Pradhanmantri Sanghralaya in New Delhi
“This museum is a living reflection of the shared heritage of each government”
“This museum has come as a grand inspiration in the time of Azadi ka Amrit Mahotsav”
“Every government formed in independent India has contributed in taking the country to the height it is at today. I have repeated this thing many times from Red Fort also”
“It gives confidence to the youth of the country that even a person born in ordinary family can reach the highest position in the democratic system of India”
“Barring a couple of exceptions, India has a proud tradition of strengthening democracy in a democratic way”
“Today, when a new world order is emerging, the world is looking at India with a hope and confidence, then India will also have to increase its efforts to rise up to the occasion”
14 APR 2022 2:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Pradhanmantri Sanghralaya in New Delhi today.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted various festivals being celebrated today. He also paid tributes to Babasaheb Ambedkar and said “the constitution of which Babasaheb was the main architect, that constitution gave us the basis of the Parliamentary system. The main responsibility of this Parliamentary system has been on the office of the Prime Minister of the country. It is my good fortune that today I have got the opportunity to dedicate the Prime Minister's Museum to the nation.” He also acknowledged and greeted the families of the past Prime Ministers present on the occasion.
The Prime Minster emphasized “When the country is celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, then this museum has come as a grand inspiration. In these 75 years, the country has seen many proud moments. The importance of these moments in the window of history is incomparable.”
The Prime Minister reiterated his appreciation of the contribution of all the governments since independence . He said “Every government formed in independent India has contributed in taking the country to the height it is at today. I have repeated this thing many times from Red Fort also.” The Prime Minister said that the museum has also become a living reflection of the shared heritage of each government” Every Prime Minister of the country has contributed immensely towards achieving of the goals of constitutional democracy, the Prime Minister continued. “To remember them is to know the journey of independent India. People coming here will be familiar with the contribution of the former Prime Ministers of the country, their background, their struggles and creations”, he added.
The Prime Minister expressed pride in the fact that many of the Prime Ministers came from ordinary families. Fact of such leaders coming from extremely poor, farmer families reaching the position of the Prime Minister strengthens the faith in Indian democracy and its traditions, he said. “It also gives confidence to the youth of the country that even a person born in a ordinary family can reach the highest positions in the democratic system of India”, said shri Modi. The Prime Minister hoped that the museum will expand the experience of the young generation. The more our youth knows about key occasions of Independent India, the more relevant will be their decisions, he said.
Noting India’s status as mother of democracy, the Prime Minister said “The great feature of India's democracy is that it has been continuously changing with the passage of time. In every era, in every generation, there has been a continuous effort to make democracy more modern and empowered.” The Prime Minister said barring a couple of exceptions, India has a proud tradition of strengthening democracy in a democratic way. “That's why we also have an obligation to keep strengthening democracy with our efforts”, he added. Highlighting the inclusive and accommodative elements of Indian culture, Shri Modi said that our democracy inspires us to accept modernity and new thoughts.
Recalling the rich history and prosperous era of India, the Prime Minister laid stress on spreading awareness about the correct picture of India’s heritage and present. He said the government’s efforts to bring back the stolen heritage from abroad, celebrating places of the glorious heritage, preserving memories of the freedom fighters in places like Jalianwala Memorial, Panch Teerth commemorating Babasaheb, Freedom Fighter Museum, tribal history museum are steps in that direction
Commenting on the logo of the museum which has many hands holding the chakra, the Prime Minister said that the Chakra is the symbol of 24 hour continuity and resolve for prosperity and hard work. This resolve, consciousness and strength is going to define India’s development in the coming 25 years, The Prime Minister emphasized.
The Prime Minister underlined the changing world order and India’s growing status in that order. “Today, when a new world order is emerging, the world is looking at India with a hope and confidence, then India will also have to increase its efforts to rise up to the occasion”, Shri Naredra Modi said.