ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବଙ୍କୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ 11 ଏପ୍ରିଲ୍ ରୁ 17 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହର ଆୟୋଜନର ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଛି
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ୍ ଭେଙ୍କୟା ନାଇଡୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଲୋକାଲାଇଜେସନ୍ ବିଷୟରେ ଜାତୀୟ ହିତାଧିକାରୀ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହ ଉତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ‘ପଞ୍ଚାୟତ ର ନବନିର୍ମାଣର ସଙ୍କଳ୍ପୋତ୍ସବ’
ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହ ଉତ୍ସବରେ 7 ଟି ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ
09 APR 2022 12:27PM by PIB Bhubaneswar
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜାଦି ର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ (ଏକେଏଏମ୍‌) କୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ 11 ଏପ୍ରିଲରୁ 17 ଏପ୍ରିଲ, 2022 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜନ-ଭାଗିଦାରୀର ଭାବନାରେ ଜନ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ଆଇକନିକ ସପ୍ତାହର ଆୟୋଜନ କରିବ। “ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜ”ଏବଂ “ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ-ସରକାର”ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅନୁସରଣ କରି ଏହି ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସାହରେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ର ଲୋକାଲାଇଜେସନର ଦିଗ ରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବିଚାର, ଅବଧାରଣା, ଚିନ୍ତନ, ପ୍ରସ୍ତୁତି, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଏକ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ‘‘ପଞ୍ଚାୟତର ନବନିର୍ମାଣର ସଙ୍କଳ୍ପୋତ୍ସବ’’ ବିଷୟରେ ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ବିଷୟଗତ ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି।
11 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 ରେ ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଲୋକାଲାଇଜେସନ ବିଷୟରେ ଜାତୀୟ ହିତାଧିକାରୀ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ କରିବା ସହିତ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟାପି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ସ୍ମରଣୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେବେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ହିତାଧିକାରୀ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ। ଏହି କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ବ ରହିଛି। ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅବସରରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ସ୍ଥାନୀୟକରଣର ଲୋଗୋ, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ସ୍ଥାନୀୟକରଣର ସଞ୍ଚାଳନ ବିଷୟରେ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ଜାରି ପରାମର୍ଶର ସଙ୍କଳନ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ବାରା ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ବିଷୟଗତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଗୁଡ଼ିକର ସଙ୍କଳନକୁ ମଧ୍ୟ ବିମୋଚନ କରିବେ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ୍ ଇରାନି, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କପିଳ ମାରେଶ୍ବର ପାଟିଲ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଫଗନ ସିଂହ କୁଲସ୍ତେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ। ରାଜ୍ୟର ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଓ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ସଂସ୍ଥାନ (ଏନଆଇଆରଡି-ପିଆର), ରାଜ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ସଂସ୍ଥାନ (ଏସଆଇଆରଡି-ପିଆର) ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତର ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ପଦାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ହିତାଧିକାରୀ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି। ସାତ ଦିବସର ଏହି ବିଷୟଗତ ସମ୍ମିଳନୀର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନ ପ୍ରକାର ଅଟେ :
କ୍ର.ସଂ.
ତାରିଖ/ଦିନ
ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ
1
11 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 (ସୋମବାର)
ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସ୍ଥାନୀୟକରଣ ବିଷୟରେ ଜାତୀୟ ହିତାଧିକାରୀ ସମ୍ମିଳନୀ।
2
12 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 (ମଙ୍ଗଳବାର)
ସୁଶାସନ ସମ୍ପର୍କିତ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ।
3
13 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 (ବୁଧବାର)
ପିଲାମାନଙ୍କର ଅନୁକୂଳ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ପାଇଁ ବିକାଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏସଡିଜିର ଲୋକାଲାଇଜେସନ ବିଷୟରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ।
4
14 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 (ଗୁରୁବାର)
ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାର ନିଜସ୍ବ ଉତ୍ସ ରାଜସ୍ବର ବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କିତ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ।
5
15 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 (ଶୁକ୍ରବାର)
ସୁସ୍ଥ ଗ୍ରାମ ଓ ସାମାଜିକ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଗ୍ରାମ ବିଷୟରେ ଏସଡିଜିର ଲୋକାଲାଇଜେସନ ଉପରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ।
6
16 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 (ଶନିବାର)
ଜଳ ସମୃଦ୍ଧ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ଗ୍ରାମକୁ ନେଇ ଏସଡିଜିର ଲୋକାଲାଇଜେସନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ।
7
17 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022 (ରବିବାର)
ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଆଜିବୀକା ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଗ୍ରାମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ମୂଳଦୁଆ ଢାଞ୍ଚାକୁ ନେଇ ଏସଡିଜିର ଲୋକାଲାଇଜେସନ ଉପରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ।
ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହ ସମୟରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ। ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାରା ଦେଶରେ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭୂମି ସ୍ତରରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଭୂମି ସ୍ତରରେ ଶାସନର ସ୍ତମ୍ଭକୁ ମଜବୁତ୍ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସ୍ତରର ପଞ୍ଚାୟତର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଦାୟୀତ୍ବସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିବା କାରଣରୁ ଏହି ଆଇକୋନିକ୍ ସପ୍ତାହକୁ ଏପରି ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳିନ ପ୍ରୟୋଜନରେ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ର ଲୋକାଲାଇଜେସନର ଦିଗରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନର ଓ ବିଚାରକୁ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ତଥା ସେୟାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୋଗୀ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ତଥା ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ସଂସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ମିଳିପାରିବ। ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହ (11-17 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022) ସମୟରେ ଆୟୋଜିତ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ଯିବା ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧ ବିଚାର ବିମର୍ଷ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ପରିମାଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ଏବଂ ଏହା ଦୋର ସମସ୍ତ ଅଂଶରୁ ଭାଗ ନେଉଥିବା ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଅନୁଭବ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ।
ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହ ଉତ୍ସବ ଏକ ଏପରି ଆନ୍ଦୋଳନ ନିର୍ମାଣରେ ସହାୟତା କରିବ ଯାହା ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ର ପ୍ରାପ୍ତିର ଗତିରେ ତୀବ୍ରତା ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରିବ ଏବଂ ଆମର ଦେଶକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା (ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ପଞ୍ଚାୟତ ମାଧ୍ୟମରେ) କୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ। ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାରେ ପଞ୍ଚାୟତର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରମୁଖତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିବ ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ ସଚେତନତା ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସାତ ଦିବସର ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ସାରା ଦେଶରୁ ପଞ୍ଚାୟତର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବିଚାର ଏକ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଅବସର ଏବଂ ମଞ୍ଚ ହେବ। ସାତ ଦିବସର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏହି ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହା ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥା, ସଂପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଶାସନ, ନାଗରିକ ସମାଜ, ଗୋଷ୍ଠୀ, ଆଇଆଇଟି/ ଆଇଆଇଏମ୍ ଆକାଡେମିକ୍, ଅଣ-ସରକାରୀ ସଙ୍ଗଠନ/ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଙ୍ଗଠନ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି ଆଦି ପରି ବିଭିନ୍ନ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ସାର୍ଥକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରାପ୍ତ ସ୍ତରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସଶକ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପାଳନ କରାଯାଇଛି। ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ ସଂପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ/ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ/ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆଦିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଥିବା ନଅଟି ବିଷୟ – (1) ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ଏବଂ ବଢ଼ିଥିବା ଆଜିବୀକା ବାଳ ଗ୍ରାମ (ଥିମ -1), (2) ସୁସ୍ଥ ଗ୍ରାମ (ଥିମ୍ 2), (3) ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ଗ୍ରାମ (ଥିମ 3), (4) ପାଣିର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତତା ଯୁକ୍ତ ଗ୍ରାମ (ଥିମ୍ 4), (5) ସ୍ବଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ଗ୍ରାମ (ଥିମ୍ 5), (6) ଗ୍ରାମରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା (ଥିମ୍ 6), (7) ସାମାଜିକ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଗ୍ରାମ (ଥିମ୍ -7) (8) ସୁଶାସନଯୁକ୍ତ ଗ୍ରାମ (ଥିମ୍ 8) ଏବଂ (9) ଗ୍ରାମରେ ବିକାଶର ଆରମ୍ଭ (ଥିମ୍ 9) ରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେବା ବିଷୟରେ ବିଚାର ବିମର୍ଷ କରାଯିବ।
ଭବିଷ୍ୟତର ରୋଡମ୍ୟାପ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବିଚାର ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଡକୁମେଣ୍ଟେସନ କରାଯିବ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ କାରଣ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ପଞ୍ଚାୟତରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀ ଏହି ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ ରାଜ୍ୟର ବିଚାର, ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆଦିକୁ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ 2030 ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ହିତାଧିକାରୀ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥାର ସକ୍ରିୟ ସହଭାଗୀତା ସହିତ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେବାର ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଉଚିତ୍ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟର ପ୍ରାପ୍ତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମଗ୍ର ଏବଂ ସମ୍ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଗଭୀର ବିଚାର ବିମର୍ଷ ଉପରେ ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମାରୋହ ବ୍ୟତୀତ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହ (11 ରୁ 17 ଏପ୍ରିଲ୍, 2022) ସମୟରେ, ପଞ୍ଚାୟତ ବୈଠକ ଆୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେବାର ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଉପରୋକ୍ତ ନଅଟି ବିଷୟରେ ବିଚାର ବିମର୍ଷ ଏବଂ 2022-23 ରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଥିରେ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ବା ଏକାଧିକ ବିଷୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବ। ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଚିତ୍ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆଇକୋନିକ୍ ସପ୍ତାହ (11 ରୁ 17 ଏପ୍ରିଲ୍ 2022) ସମୟରେ ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ସମାରୋହ ଆଦି ଆୟୋଜିତ କରନ୍ତୁ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶୁଭାରମ୍ଭ 12 ମାର୍ଚ୍ଚ 2021 ରୁ ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ସ୍ବାଧୀନତାର 75ତମ ବାର୍ଷିକୋତ୍ସବ ପାଇଁ 75 ସପ୍ତାହର କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ସଂସ୍ଥାର ସକ୍ରିୟ ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ବିଭାଗକୁ ସାମିଲ୍ କରିବା ପାଇଁ ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ବିଷୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି।
ଏକ ସମର୍ପିତ ଡାସବୋର୍ଡ଼ (https://IndiaAt75.nic.in/) ଆଜାଦି ର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶସ୍ବରୂପ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ କରା ଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ/ ଆକ୍ଟିଭିଟି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରଗତିକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବିଷୟ (ଫଟୋ, ଭିଡିଓ, ନ୍ୟୁଜ କ୍ଲିପିଂ ଆଦି) କୁ ଉକ୍ତ India@75 ଡାସବୋର୍ଡ଼ରେ ଅପଲୋଡ୍ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଛି ଯଦ୍ବାରା ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶସ୍ବରୂପ ବିଭିନ୍ନ ଗତିବିଧିରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସଂସ୍ଥାର ସକ୍ରିୟ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ, ଗ୍ରାମୀଣ ଜନତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା ଏବଂ ତାହାକୁ ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ମହତ୍ତ୍ବ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।

Ministry of Panchayati Raj
Ministry of Panchayati Raj gears up to celebrate Iconic Week from 11th April to 17th April 2022 to commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav
Vice President of India Shri M. Venkaiah Naidu to inaugurate the National Stakeholders Conference on Localisation of Sustainable Development Goals
Theme of the Iconic Week celebration is Panchayaton ke Navnirman ka Sankalpotsav (पंचायतों के नवनिर्माण का संकल्पोत्सव)
7 National Conferences to be organized during the iconic week celebration
09 APR 2022 12:27PM by PIB Delhi
The Ministry of Panchayati Raj will be celebrating the Iconic Week from 11th April to 17th April, 2022 to commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM) as a Jan-Utsav in the spirit of Jan-Bhagidari. To celebrate this monumental occasion in the right spirit following “whole-of-society” and “whole-of-government” approach, the Ministry of Panchayati Raj has conceptualized a series of Thematic Conferences for the Iconic Week on the theme “Panchayaton ke Navnirman ka Sankalpotsav” (पंचायतों के नवनिर्माण का संकल्पोत्सव) to showcase the convergence of the views, ideas, opinions, preparedness, technological interventions, best practices and cutting-edge insights of all stake-holders towards Localization of Sustainable Development Goals (SDGs) through Panchayati Raj Institutions.
The week-long commemorative events will commence with organizing National Stakeholders Conference on Localisation of Sustainable Development Goals on 11th April 2022 at Vigyan Bhawan, New Delhi. This occasion assumes greater significance as the Vice President of India will be the Chief Guest and address the National Stakeholders Conference. The Vice President will also release Logo of Localisation of Sustainable Development Goals, Compendium of Joint Advisories to the States on Operationalisation of Localisation of Sustainable Development Goals and Compendium of Thematic Presentations for use by Gram Panchayats during the inaugural session. Union Minister of Rural Development and Panchayati Raj Shri Giriraj Singh, Union Minister of Women and Child Development Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister of Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister of State for Panchayati Raj Shri Kapil Moreshwar Patil, Union Minister of State for Rural Development Shri Faggan Singh Kulaste will grace the occasion with their august presence. State Panchayati Raj Ministers, Senior Officers of Panchayati Raj Department of States/UTs, NIRD&PR, SIRD&PRs and elected representatives and functionaries of Panchayats have also been invited to participate in the National Stakeholders Conference. Details of seven-day thematic conferences are as under:
Sl. No.
Date / Day
National Conference
1.
11th April 2022 (Monday)
National Stakeholders Conference on Localisation of Sustainable Development Goals
2.
12th April 2022 (Tuesday)
National Conference on Good Governance
3.
13th April 2022 (Wednesday)
National Conference on Localisation of SDGs on Child Friendly Village and Engendering Development for Gender Equality in Villages.
4.
14th April 2022 (Thursday)
National Conference on Augmentation of Own Source Revenues of Rural Local Bodies
5.
15th April 2022 (Friday)
National Conference on Localisation of SDGs on Healthy Village and Socially Secured Village.
6.
16th April 2022 (Saturday)
National Conference on Localisation of SDGs on Water Sufficient Village and Clean and Green Village.
7.
17th April 2022 (Sunday)
National Conference on Localisation of SDGs on Poverty Free and Enhanced Livelihoods Village and Self Sufficient Infrastructure in Village
During the Iconic Week National Conferences will be organised in an interactive and vibrant manner. Being responsible for strengthening the pillars of grassroots democracy and grassroots governance in rural areas across the country to increase the effectiveness and enhance the performance of Panchayats at all levels, Ministry of Panchayati Raj endeavours to celebrate the Iconic Week in such a fashion that it should have national impact and long-term implication as the Conferences will prove to be a useful platform for interaction, sharing and exchange of knowledge and ideas among all stakeholders towards Localization of Sustainable Development Goals (SDGs) through Panchayati Raj Institutions, and the actions the PRIs can take to achieve these SDGs, as well as the support base and resources that can be mobilized. National Conferences organized during the Iconic Week (11th – 17th April, 2022) will witness rich deliberations and concrete outputs in support of accelerating momentum towards SDGs, and will turn out to be an enriching experience for all the participants congregated from all parts of the country.
Iconic Week celebrations will help build a movement that will further motivate all stakeholders to accelerate the pace of attainment of Sustainable Development Goals (SDGs) and help our country meet its SDG commitments (in rural India through Panchayats) on time. The Iconic Week programmes will highlight the prominence of the role of Panchayats in achieving the Sustainable Development Goals and create necessary awareness for developing community awareness and involvement. The presence of representatives of Panchayats from across the country in the seven-day interactive Conferences will be an apt occasion and platform for exchange of ideas and experiences. The seven-day events have been designed in such a manner that it will be highly beneficial to Panchayats and other key stakeholders.
A stronger whole-of-society and whole-of-government approach has been followed to ensure an enhanced level of engagement and meaningful participation of different stakeholders such as Panchayati Raj Institutions, line Ministries/ Departments, State Governments/ UT Administrations, civil society, communities, IITs/IIMs academia, NGOs/CBOs, international agencies etc. Various initiatives/ activities/ preparedness of the Ministry/ line Ministries and other stakeholders towards attaining the SDGs will be presented and deliberated upon with focus on the Nine Themes identified for Gram Panchayats to aim to become: (i) Poverty free and enhanced livelihoods village (Theme 1), (ii) Healthy village (Theme 2), (iii) Child friendly village (Theme 3), (iv) Water sufficient village (Theme 4), (v) Clean and Green village (Theme 5), (vi) Self-sufficient infrastructure in village (Theme 6), (vii) Socially secured village (Theme 7), (viii) Village with Good Governance (Theme 8) and (ix) Engendered Development in village (Theme 9).
Views and ideas of different stakeholders will be exchanged and documented for future roadmap and necessary action. These Conferences will serve as an august platform as the Union Ministers, Panchayati Raj Ministers and other stakeholders will be sharing their views, ideas, and preparedness of the Ministries/ States towards this endeavour. All key stakeholders will also be present on this occasion to reaffirm their commitment to attain the 2030 Agenda for SDGs. The main thrust of the event is in-depth deliberations on holistic and convergence approach of Ministries with focus on targeted delivery of services and attainment of well-defined goals in rural areas with active participation of people and Panchayati Raj Institutions.
In addition to national-level function, States/UTs have been requested to advise Gram Panchayats to hold Panchayat Meetings during the Iconic Week (11th – 17th April, 2022) wherein focus would be on deliberations on the aforesaid nine SDG themes and adopting any one or more of these themes for focused attention in 2022–2023. States/UTs have been requested to conduct functions at State, District and Gram Panchayat level during the Iconic Week (11th – 17th April, 2022) to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav in a befitting manner.
Background:
Since commencement of the official journey of Azadi Ka Amrit Mahotsav on 12th March, 2021 which started a 75-week countdown to 75th Anniversary of India’s Independence, Ministry of Panchayati Raj has been making sincere efforts to create awareness among rural masses about Azadi Ka Amrit Mahotsav through taking onboard Panchayati Raj Departments of States/UTs to ensure active involvement of Panchayati Raj Institutions.
A dedicated dashboard [https://IndiaAt75.nic.in/] has been created to display the progress with regard to events/ activities undertaken at Panchayat level as part of celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav and uploading of relevant materials (photos, videos, news-clippings etc.) on the said India@75 dashboard. With active participation of the Panchayati Raj Institutions in undertaking different activities as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav, it has been possible to reach out to rural masses and sensitize them about the importance and objectives of the Azadi Ka Amrit Mahotsav.