শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী-মন্দলনা পেনালতী য়াওদনা নন-ওপরেস্নেল কোল মাইনশিং খুৎশিন্ননবা সরকারগী কম্পনীশিংদা ৱান-তাইম ৱিন্দো পীবদা অয়াবা পীখ্রে
পি.এস.য়ু.শিংগী ওইরম্বা কোল মাইন কয়ামরুম থাদোক্লবা য়ানা লৈ অমসুং হৌজিক লৈরিবা ওক্সন পোলিসীগী মতুং ইন্না লীলাম লাউরবা য়াই
08 APR 2022 4:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেবিনেৎ কম্মিতি ওন ইকনোমিক এফিয়র্সনা পেনালতী য়াওদনা (বেঙ্ক গরেন্তীগী ফোরফীচর) অমসুং মতম অমত্তা পীদনা নন-ওপরেস্নেল মাইনশিং খুৎশিন্ননবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী পি.এস.য়ু.শিংদা ৱান-তাইম অমা পীনবা কোল মন্ত্রালয়গী প্রপোজেল অদু অয়াবা পীখ্রে। মসিনা হৌজিক লৈরিবা সরকারগী পি.এস.য়ু. এলোত্তীশিংনা শেমগৎপা ঙমদ্রবা নত্ত্রগা পামদ্রবা কোল মাইন কয়ামরুম থাদোক্লবা য়াই অমসুং হৌজিক লৈরিবা ওক্সন পোলিসীগী মতুং ইন্না লীলাম লাউথোক্লবা য়াই। এলোত্তী ওইরিবা সরকারগী কম্পনীশিংনা অয়াবা পীরবা সরেন্দর পোলিসী থোকখিবগী তাংদগী কোল মাইনশিং সরেন্দর তৌনবা থা অহুমগী মতম পীরগনি।
থর্মেল পাৱর প্লান্তশিংদা কোইল সপ্লাইশিং তৌবদা খুদক্তা অপনবা থোক্তনবা ২০১৪দা সুপ্রিম কোর্তনা কোল ব্লোকশিং সেন্সেল তৌখ্রবা মতুংদা, সরকারনা এলোৎমেন্ত রুৎতা রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী পি.এস.য়ু.শংদা কেন্সেল তৌখ্রবা কোল ব্লোক কয়া এলোৎ তৌখি। এলোকেসন রুৎ অসি খোঙজেল য়াংশিনখি অমসুং ব্লোকশিং অসিদগী রাজ্যী জি.ই.এন.সি.ও.শিংগী কোলগী মথৌ তাবশিং থুংহনবা ঙমগনি হায়না পান্নখি। রাজ্য/কেন্দ্রগী পি.এস.য়ু.শিংগী রিভেন্যু শিয়র পেয়েবল অসি বিদ তৌনবা মথৌ তাবা প্রাইবেৎ সেক্তরগা মান্নদবা মওংদা তন অমদা অকক্নবা থমখি। মতম অদুদা কোল ব্লোকশিংগী এলোকেসন অসি য়েংলগা কোল ব্লোকশিংগী ওপরেস্নেলাইজেসনগী তাইম লাইনশিংগী কন্দিসনশিং অসি য়াম্না চেকশিনখি অমসুং মাইপাক্লবা এলোত্তী নত্ত্রগা নোমিনেৎ তৌখ্রবা ওথোরিতী অমত্তদা কোমথোকখিদে। কোল মাইনশিংগী ওপরেস্নেলাইজেসন্দা থিন্থবগী পেনেলাইজেসন অসিনা দিস্প্যুৎ অমসুং কোর্ত কেসশিং লাকহনখি।
২০২১গী দিসেম্বর ফাওবদা সরকারগী কম্পনীশিংদা এলোৎ তৌখিবা কোল মাইন ৭৩গী মনুংদা মাইন ৪৫দি নন-ওপরেস্নেল ওইখি অমসুং কোল মাইন ১৯গী মাইনিং ওপরেসনশিং হৌনবগী তাং অসি হৌখ্রে। থিন্থবগী মরমশিং অসি এলোত্তীশিংগী কন্ত্রোলগী ৱাংমদা লৈ, খুদম ওইনা লো অমসুং ওর্দরগী সমস্যাশিং; হান্না লাউথোকখিবা অদুদগী ফোরেস্ত এরিয়া হেনগৎলকপা; লেন্দ এক্বিজিসনগী মায়োক্তা লেন্দ হোল্দরশিংগী রেজিস্তেন্স; কোল রিসোর্সশিং লৈবগী মতাংদা জিওলোজিকেল সর্প্রাইজশিং অসিনি।
কোল সেক্তর অসি লৈবাক অসিগী ইনর্জী সেক্যুরিতীগীদমক মরু ওই। অয়াবা পীখিবা অসিদা মমাংদা এলোৎ তৌখ্রবা অফবা ক্বালিতীগী কোল ব্লোকশিং অসি তেক্নিকেলগী খুদোংচাদবশিং লৌথোক্লবা মতুংদা অমসুং বাউন্দরীশিং এদজস্ত তৌরবা মতুংদা অথুবদা রিসাইকল তৌবা য়াগনি অমসুং হন্দক্তা হৌদোকখিবা কম্মর্সিএল কোল মাইন ওক্সন পোলিসীগী মখাদা অপাম্বা পার্তীশিংদা ওফর তৌগনি। কোল ব্লোকশিংগী মমাংগী ওপরেস্নেলাইজেসন অসিনা থবক পীরগনি, ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহল্লগনি, লৈবাক অসিগী শোত্থরবা মফমশিংগী শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবদা শরুক তম্লগনি, লিতিগেসন হন্থহল্লগনু অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস চাউখৎহন্দুনা লৈবাক অসিদা কোল ইম্পোর্ত তৌবা হন্থহল্লগনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves granting one-time window to Government Companies to surrender non-operational coal mines without penalty
Several coal mines with PSUs likely to be released and auctioned as per present auction policy
08 APR 2022 4:01PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved the Ministry of Coal’s proposal for providing a one-time window to the Central and State PSUs to surrender non-operational mines without penalty (forfeiture of bank guarantee) and without citing any reason. This may release several coal mines which the present Government PSU allottees are not in a position to develop or are disinterested and could be auctioned as per the present auction policy. A three months’ time will be granted to the allottee Government Companies to surrender the coal mines from the date of publication of the approved surrender policy.
Post cancellation of coal blocks by the Supreme Court in 2014, to prevent immediate disruption of coal supplies to thermal power plants, the government have allotted many cancelled coal blocks to state and central PSUs on allotment route. The allocation route was expeditious and it was expected that the coal requirement of State GENCOs would be met from those blocks. The revenue share payable by State/ Central PSUs is fixed on per tonne basis unlike private sector who have to bid. Given the context of allocation of coal blocks at that point of time, conditions for times lines for operationalization of coal blocks were very stringent and firm leaving no wriggle room either to the successful allottee or the Nominated Authority. Penalization for delay in operationalization of coal mines has resulted in disputes and court cases.
Till December-2021, 45 mines out of 73 coal mines allotted to Government companies, remained non-operational and due date of commencement of mining operations in case of 19 coal mines has already over. Delays were due to reasons beyond the control of allottees, for example, law and order issues; enhancement in the area of forest from what was declared earlier; resistance of land-holders against land acquisition; geological surprises in terms of availability of coal resources.
Coal sector is a key to energy security for the country. In the approval, good quality coal blocks which were allotted early can be quickly recycled back after removing technical difficulties and adjusting boundaries and offered to interested parties under the recently launched commercial coal mines auction policy. Early operationalization of coal blocks will provide employment, boost investment, contribute to economic development of backward areas in the country, reduce litigation and promote ease of doing business leading to reduction in import of coal in the country.