ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର ବେଚାର୍ଜି ଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ୧୧୫ ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ତାଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନର ପୀଢି ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
04 APR 2022 8:54PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜୁରାଟର ବେଚାର୍ଜି ଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ୧୧୫ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ସହିତ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେର୍ଚାଜୀଙ୍କ ଗୌରବମୟ ଭୂମିକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ । ସାମାଜିକ ସେବାରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ଉଦାରତା ଏବଂ ତାଙ୍କ ବଳିଦାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନରେ ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଯୋଗ ଦେଇ ସାବରମତି ଏବଂ ୟେରୱାଡା ଜେଲରେ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଘଟଣା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ‘ଦେଶ ଆଗେ’ ଆବେଗର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ପଟେଲ କାରାଗାରରେ ଥିବାବେଳେ ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କର ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲ କ୍ଷମା ମାଗିବାର ସର୍ତ୍ତ ଗ୍ରହଣ କରିନଥିଲେ ଯାହା ସାମ୍ରାଜ୍ୟବାଦୀ ଶାସକମାନେ ତାଙ୍କୁ ପିତାଙ୍କର ଶେଷ ରୀତିନୀତି କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାନ୍ତେ । ଲୁଚିଛପି ରହି ଲଢେଇ କରୁଥିବା ଅନେକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ରାଜା ରାଜୁଡା ଶାସିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମିଶ୍ରଣରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଇତିହାସ ପୁସ୍ତକରେ କୌଣସି କାରଣରୁ ସ୍ଥାନ ପାଇନାହାନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ପତ୍ନୀ କାଶୀ ବାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବ ପୀଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିବାରୁ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ଜୀବନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଶୈଳୀର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ।
ଲୋକଙ୍କ ନଜର ଆଢୁଆଳରେ ରହିଯାଇଥିବା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରକାଶନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ନୂତନ ଭାରତ ର୍ନିମାଣରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ପରି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM’s message at the 115th Janam Jayanti event and release of biography of freedom fighter Shri Prahladji Patel at Becharaji, Gujarat
“Work of Shri Prahladji Patel will be useful for current generation and will inspire future generations”
04 APR 2022 8:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri, Narendra Modi, addressed the 115th Janam Jayanti and release of biography event of Shri Prahladji Patel at Becharaji, Gujarat via a video message today. Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel was among those present on the occasion.
The Prime Minister paid homage to the glorious land of Becharaji and bowed to the memory of the freedom fighter, social worker Shri Prahladji Patel. The Prime Minister noted Shri Prahladji Patel’s generosity in social service and his sacrifice. The freedom fighter joined the freedom struggle on the call of Mahatma Gandhi and underwent imprisonment in Sabarmati and Yerawada .
The Prime Minister narrated the incident which symbolized the spirit of ‘nation first’ in Shri Prahladji Patel. Shri Patel’s father passed away when he was incarcerated but Shri Prahladji Patel did not accept the conditions of apology that were put forward by the colonial rulers for allowing him to perform the last rites. He also supported many freedom fighters who were fighting underground. The Prime Minister also underlined the role of Shri Prahladji Patel in helping Sardar Patel in merger of princely states after independence. The Prime Minister lamented that many such great freedom fighters do not find any mention in the history books. The Prime Minister also paid tributes to Shri Prahladji Patel’s wife Kashi Ba. The Prime Minister said that documentation of life and working style of great personalities is very important as it inspires the young generation.
The Prime Minister appealed to all the universities to research and publish the unknown aspects of the freedom fighters. We should remember freedom fighters like Shri Prahladji Patel in the enterprise of building New India, the Prime Minister said.