প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেপালগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা পাঙথোকখিবা জোইন্ত প্রেস মীত্তা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
02 APR 2022 1:34PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী,
প্রধান মন্ত্রী শের বহাদুর দেওবাজী,
ইকাই খুম্নরবা দেলিগেৎশিং,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
ভারত্তা প্রধান মন্ত্রী দেওবাজীবু তরাম্না ওকচবা ফংজবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা পোকচৈ। ঙসি ভারতকী চহি হৌবা নুমিৎ অমসুং নবরাত্রিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা দেওবাজীনা থুংলখি। ঐহাক্না মঙোন্দা অমসুং ভারতকী অমদি নেপালগী প্রজা পুম্নমক্তা য়াইফরবা নবরাত্রিগী য়াইফ পাউজেল পীজরি।
দেওবাজী অসি ভারতকী অরিবা মরুপ অমনি। মসি ভারতনা প্রধান মন্ত্রী ওিনা ভারত্তা লাকপা মঙারকশুবনি। দেওবাজীনা ভারত-নেপালগী মরী ফগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং নেপালগী মরুপ ওইবগী মরী, ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং, অসিগুম্বা খুদম অসি মালেমগী অতোপ্পা মফম অমা হেক্তদা থেংনরোই। ঐখোয়গী সভ্যতা, ঐখোয়গী সংস্কৃতি, ঐখোয়গী একচেঞ্জশিংগী মরীশিং; অসি অরিবা মতমদগী হৌদুনা লাকখি। নীংশিংবা থোক্ত্রবা মতমদগী হৌদুনা ঐখোয়না অমনা অমগী অৱা-নুংঙাইদা শরুক য়ামিন্নদুনা লাকখি। ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিগী য়ুম্ফম অসি ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অমসুং মখোয়গী মরক্তা তৌরিবা একচেঞ্জশিং অসিনি। মসিনা মরীশিং অসিদা থৌনা হাপখি অমসুং মখোয়বু চেৎশিনহনখি।
নেপালগী ওইনা ভারতকী পোলিসীশিং অমসুং মাগী খোঙথাংশিং অসি মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা ইথিল পীখি। ভারতনা শান্তি লৈবা, খুমাং চাউশিনবা অমসুং নেপালগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা অচেৎপা পার্তনর অমা ওইদুনা লাকখি অমসুং অদুমক ওইদুনা লৈখিগনি।
মরুপশিং,
ঙসি দেওবাজী অমসুং ঐহাক্না হীরমশিং অসিদা অমসুং অতোপ্পা মরু ওইবা হীরমশিংদা মাইপাক্না ৱারী শাবা ঙমখি। ঐখোয়গী কোওপরেসনগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী মতাংদা ঐখোয়না খন্নখি, তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী খোঙজেল য়েংশিনখি অমসুং তুংলমচৎকীদমক রোদমেপ অমা খন্নখি।
ঐখোয় অনিমক্না পাৱর সেক্তরদা লৈরিবা কোওপরেসনগী খুদোংচাবশিং মপুং ফানা লৌনবা য়ান্নখি। ঐখোয়গী পাৱর কোর্পোরেসনগী জোইন্ত বিজন স্তেৎমেন্ত অসিনা তুংলমচৎতা চুংশিন্ননবগী ব্ল্যুপ্রিন্ত অমা ওইরগনি। ঐখোয়না পঞ্চেশ্বর প্রোজেক্ত অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনহনবা মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি। প্রোজেক্ত অসিনা রিজন অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি। ঐখোয়না নেপালগী হাইদ্রো পাৱর দিবেলপমেন্ত প্লানশিংদা ভারতকী কম্পনীশিংনা হেন্না শরুক য়াবা হায়নসু য়ান্নখি। নেপালনা মাগী সরপ্লস পাৱর ভারত্তা এক্সপোর্ত তৌরক্লিবা অসি নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। মসিনা নেপালগী শেন্মৎলোন খুমাং চাউশিনহনবদা শরুক তমগনি। নেপালদগী পাৱর ইম্পোর্ত তৌনবগী প্রপোজেল কয়া অমা অয়াবা পীখ্রে হায়না পাউদমবা ফংজবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই।
নেপালনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সকী মেম্বর অমা ওইরকপদা নুংঙাইবা পোকই। মসিনা ঐখোয়গী লমদমদা সস্তেনেবল, এফোর্দেবল অমসুং ক্লিন ইনর্কী প্রোমো* তৌরগনি।
মরুপশিং,
প্রধান মন্ত্রী দেওবাজী অমসুং ঐহাক্না হীরম পুম্নমক্তা ত্রেদ অমসুং ক্রোস বোর্দর কন্নেক্তিবিতীগী থৌশিকশিংদা হেন্না মীৎয়েং চংবদা য়ান্নখি। জয়ানগর-কুর্থা রেল লাইনশিং লৈহল্লকপা অসি মসিগী শরুক অমনি। অসিগুম্বা স্কিমশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মীওইশিংগী মরক্তা অপনবা লৈতবা, হেজল-ফ্রী একচেঞ্জতা চাউনা শরুক তম্লগনি।
নেপালদা রুপে কার্দ চৎনহনবা অসিনা ঐখোয়গী ফাইনান্সিএল কন্নেক্তিবিতীদা অনৌবা পন্দুপ অমা হাপচিল্লগনি। নেপাল পুলিস একাদেমী, নেপালগঞ্জতা লৈবা ইন্তিগ্রেতেদ চেক পোস্ত অমসুং রামায়ন সর্কিধ অসিগুম্বা অতোপ্পা প্রোজেক্তশিংনা লৈবাক অনি অসি নকশিন্নহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঙসি পামদবা থৌদোক কয়াদা লান্নশীজিন্নরিবা ভারত অমসুং নেপালগী ওপন বোর্দরশিংগী ঈরমদা খন্নখি। ঐখোয়গী দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা অচেৎপা কোওপরেসন পীনবা ঙম্নবসু ফোঙদোক্নখি। ঐখোয়না ঙসি ৱারী শারিবা অসিনা ভারত-নেপালগী তুংলমচৎকী মরীশিংগীদমক অচৌবা পান্দমশিং থম্বদা মতেং পাংগনি।
দেওবাজী,
হয়েং অদোম্না কাশীদা লাক্কনি। নেপাল অমসুং বনারসকী ওইবা চহিচা কয়াগী মরী অমা লৈনৈ। কাশীগী অনৌবা শকলোন অসি উবদা অদোম শোইদনা ঙক্কনি। অমুক্কা হন্না ঐহাক্না অদোমবু অমসুং অদোমগী দেলিগেসনবু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহনজবা - মসি প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English Translation of Remarks by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the Joint Press Meet with the Prime Minister of Nepal
02 APR 2022 1:34PM by PIB Delhi
Your Excellency,
Prime Minister Sher Bahadur Deuba Ji,
Distinguished Delegates,
Media colleagues,
Namaskar!
It gives me great pleasure to welcome Prime Minister Deuba ji to India. Today, on the auspicious occasion of Indian New Year and Navratri, Deuba ji has arrived. I wish him and all the citizens of India and Nepal, a very Happy Navratri.
Deuba ji is an old friend of India. This is his fifth visit to India as Prime Minister. Deuba ji has played an important role in the development of India-Nepal relations.
Friends,
The friendship of India and Nepal, the relationships of our people, such an example is not seen anywhere else in the world. Our civilization, our culture, the threads of our exchanges; are connected since ancient times. We have been companions of each other's happiness and sorrows since time immemorial. The basis of our partnership is the mutual relations between our people and the exchanges between them. These give energy to our relations, maintain them.
In the context of Nepal, the policies of India and its efforts are inspired by this spirit only. India has been a firm partner in the journey of peace, progress and development of Nepal and will always remain so.
Friends,
Today, Deuba ji and I had a fruitful conversation on all these topics and many other important issues. We discussed different aspects of our cooperation, reviewed progress of various projects and also discussed the roadmap for future.
We both agreed that we must take full advantage of opportunities for cooperation in the power sector. Our Joint Vision Statement on Power Corporation will prove to be a blueprint for future collaboration. We emphasized the importance of progressing at a fast pace in Pancheshwar Project. This project will prove to be a game changer for the development of the region. We also agreed on the subject of more participation by Indian companies in Nepal's hydro power development plans. It is a matter of happiness that Nepal is exporting its surplus power to India. It will contribute well to the economic progress of Nepal. I am glad to inform that many more proposals to import power from Nepal are also being approved.
I am happy that Nepal has become a member of the International Solar Alliance. This will promote sustainable, affordable and clean energy in our region.
Friends,
Prime Minister Deuba ji and I have also agreed to give priority to the initiatives on trade and cross border connectivity in all respects. The introduction of Jayanagar-Kurtha rail line is a part of this. Such schemes will make great contribution to smooth, hassle-free exchange between the people of the two countries.
Introduction of Rupay Card in Nepal will add a new chapter to our financial connectivity. Other projects like Nepal Police Academy, Integrated Check Post at Nepalganj and Ramayana Circuit etc. will also bring the two countries closer.
Friends,
We also discussed today the issue of Open borders of India and Nepal being misused by unwanted elements. We also stressed on maintaining close cooperation between our defense and security institutions. I am sure that our talks today will prove to be effective in setting ambitious goals for the future of India-Nepal relations.
Deubaji ,
You will be in Kashi tomorrow. Nepal and Banaras have centuries-old relationship. I am sure that you will definitely be impressed to see the new look of Kashi. Once again, I welcome you and your delegation to India.
Many Many Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.