Prime Minister's Office
PM Modi’s message on the occasion of Bhav Vandna Parv at SGVP Gurukul in Ahmedabad, Gujarat
"The biography of Pujya Shastriji Maharaj will present a selfless life of a personality that remained devoted to the quest of knowledge and service of the society”
“Shastriji emphasized adapting ancient wisdom as per the needs of the time and avoiding stagnation”
“Saints and Bhakti Movement had played a major role in laying the foundation of the freedom movement”
20 MAR 2022 10:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi spoke on the occasion of Bhav Vandna Parv at SGVP Gurukul in Ahmedabad, Gujarat today. The event was organized on the occasion of the release of Pujya Shastriji Maharaj's biography - 'Shri Dharmajivan Gatha'.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that the deeds and stories of great personalities, often, remain only in memory and oral tradition instead of being recorded in writing. The biography of Pujya Shastriji Maharaj will present a selfless life of a personality that remained devoted to the quest of knowledge and service of the society, in the written form, he said. Referring to Pujya Shastriji Maharaj’s dictum of welfare of all, the Prime Minister said his vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ draws inspiration from the greats like Shastriji Maharaj and is based on the philosophy of ‘Sarvjan Hitay and Sarvjan Sukhay’.
The Prime Minister said Gurukul tradition of ancient India was embodiment of ‘sarvjan hitay’ as in the Gurukul pupil from all walks of life used to study together. This tradition carries in it the seeds of connecting the grand past and glorious future. This tradition gives religious, cultural and social inspiration to the common people of the country. Shastri ji shaped many lives all over the globe through his gurukul. “His life was not mere preaching or orders but a continuous stream of discipline and tapasaya….and he continues to guide us on the path of duty”, the Prime Minister said.
Recalling his personal association with SGVP Gurukul, the Prime Minister noted the elements of modernity in the ancient wisdom of the great institution. Shastriji emphasized adapting ancient wisdom as per the needs of the time and avoiding stagnation, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that the saints and Bhakti Movement had played a role in laying the foundation of the freedom movement. He said that the Gurukul family may come forward to contribute in the Azadi ka Amrit Mahotsav and Amrit Kaal. Referring to the uncertainties caused by the pandemic and crises like Ukraine situation, the Prime Minister reiterated the importance of Aatmnirbharta. He asked the Gurukul family to be Vocal for Local. He asked them to make a list of things of everyday use and gauge the extent of dependence on the imported objects. If a thing is available which is made with the sweat of an Indian, that should always be preferred. Similarly, the family can contribute to Swachh Bharat Abhiyan, avoiding single use plastic. He asked them to regularly go out in groups to places like Statue of Unity or local statues for improving cleanliness. He also stressed the need to promote natural farming to protect mother earth from chemical and other damage. The Gurukul can play a major role in this, the Prime Minister said.
He concluded by requesting the Gurukul family to celebrate the Azadi ka Amrit Mahotsav in a novel way following the teachings of Pujya Shastriji Maharaj.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীৰ আহমদাবাদ, গুজৰাটৰ এছজিভিপি গুৰুকুলত ভাৱ বন্দনা পৰৱ উপলক্ষে বাৰ্তা
"পূজ্য শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ জীৱনীয়ে এক মহান ব্যক্তিত্বৰ নিস্বাৰ্থ জীৱনৰ বিষয়ে কয়, যি জ্ঞানৰ সন্ধান আৰু সমাজ সেৱাৰ প্ৰতি সদায়ে সমৰ্পিত"
"শাস্ত্ৰীজীয়ে সময়ৰ দাবী অনুসৰি প্ৰাচীন মেধাৰ প্ৰয়োগ আৰু জড়তা ত্যাগ কৰাৰ ওপৰত জোৰ দিছিল"
"সন্তসকল আৰু ভক্তি আন্দোলনে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ আধাৰশিলা স্থাপনত প্ৰধান ভূমিকা পালন কৰিছিল"
20 MAR 2022 10:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি আহমদাবাদ, গুজৰাট স্থিত এছজিভিপি গুৰুকুলৰ ভাৱ বন্দনা পৰৱ উপলক্ষে ভাষণ দিয়ে। এই কাৰ্যক্ৰমৰ আয়োজন পূজ্য শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ জীৱনী 'শ্ৰী ধৰ্মজীৱন গাথা'ৰ উন্মোচন উপলক্ষে কৰা হৈছিল।
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহান ব্যক্তিত্বৰ কৰ্ম আৰু জীৱন লিপিবদ্ধ হোৱাৰ সলনি বহুতো স্মৃতি আৰু ব্যৱহাৰিক পৰম্পৰাত বিদ্যমান হৈ থাকে। তেওঁ কয় যে পূজ্য শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ জীৱনীয়ে এক মহান ব্যক্তিত্বৰ নিস্বাৰ্থ জীৱনৰ বিষয়ে কয়, যি জ্ঞানৰ সন্ধান আৰু সমাজ সেৱাৰ প্ৰতি সদায় সমৰ্পিত আছিল। এই জীৱনীক লিপিবদ্ধ কৰা হৈছে। পূজ্য শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ 'সকলোৰে কল্যাণ' মূল মন্ত্ৰৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস'ৰ তেওঁৰ পৰিকল্পনা শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ দৰে মহান ব্যক্তিসকলৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত তথা 'সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়'ৰ দৰ্শনৰ ওপৰত আধাৰিত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰাচীন ভাৰতৰ গুৰুকুল পৰম্পৰাই 'সৰ্বজন হিতায়'ক সাৰোগত কৰি ৰাখিছিল, কিয়নো গুৰুকুলৰ শিষ্য সকলো শ্ৰেণীৰ আছিল আৰু সকলোৱে একেলগে বিদ্যা গ্ৰহণ কৰিছিল। এই পৰম্পৰাতে তাৰ গৌৰৱশালী অতীত আৰু ভব্য ভৱিষ্যতৰ বীজ সমাহিত হৈ আছে।এই পৰম্পৰাই দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকক ধাৰ্মিক, সাংস্কৃতিক আৰু সামাজিক প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰে। শাস্ত্ৰীজীয়ে নিজৰ গুৰুকুলৰ মাধ্যমত বিশ্বজুৰি বহু লোকৰ জীৱনক আকাৰ দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "তেওঁৰ জীৱন কেৱল উপদেশাত্মক বা ব্যৱস্থামূলকেই নাছিল, বৰং তেওঁ অনুশাসন আৰু তপস্যাৰ নিৰন্তৰ প্ৰবাহ আছিল।...আৰু তেওঁ কৰ্তব্য পথত নিৰন্তৰ আমাৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰে।"
এছজিভিপি গুৰুকুলৰ সৈতে নিজৰ ব্যক্তিগত সম্পৰ্ক স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহান সংস্থাসমূহত প্ৰাচীন মেধাত আধুনিকতাৰ তত্ত্বৰ সমাৱেশ হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শাস্ত্ৰীজীয়ে সময়ৰ দাবী অনুসৰি প্ৰাচীন মেধাৰ প্ৰয়োগ আৰু জড়তা ত্যাগ কৰাৰ ওপৰত জোৰ দিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সন্তসকল আৰু ভক্তি আন্দোলনে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ আধাৰশিলা স্থাপনত প্ৰধান ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে গুৰুকুল পৰিয়ালে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ আৰু অমৃত কালত যোগদান কৰিবৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিব পাৰে। মহামাৰী আৰু ইউক্ৰেইনৰ দৰে সংকটৰ বাবে সৃষ্টি হোৱা অনিশ্চয়তাৰ স্থিতিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আত্মনিৰ্ভৰতাৰ গুৰুত্ব দোহাৰে। তেওঁ গুৰুকুল পৰিয়ালক আহ্বান জনাই কয় যে তেওঁলোকে 'ভোকেল ফৰ লোকেল'ক প্ৰয়োগ কৰক। তেওঁ সকলোকে কয় যে তেওঁলোকে দৈনিক ব্যৱহাৰ কৰা সামগ্ৰীৰ তালিকা বনাওক আৰু আমদানিকৃত সামগ্ৰীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা কম কৰক। যদি কোনো উপলব্ধ সামগ্ৰীত কোনো ভাৰতীয়ৰ পৰিশ্ৰম জড়িত হৈ আছে, তেন্তে তাক সদায়েই অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগে। এনেকৈয়ে, গুৰুকুল পৰিয়ালে ছিংগল-ইউজ প্লাষ্টিকৰ ব্যৱহাৰ নকৰি স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানতো যোগদান কৰিব পাৰে। তেওঁ সকলোকে কয় যে তেওঁলোকে নিয়মীয়াকৈ 'ষ্টেচ্যু অফ ইউনিটী' বা স্থানীয় প্ৰতিমা স্থলীলৈ গৈ তাত চাফ-চিকুনতাৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে গুৰুকুল পৰিয়ালে ৰসায়ন আৰু অন্য লোকচানৰ পৰা ধৰিত্ৰী আইৰ ৰক্ষাৰ বাবে প্ৰাকৃতিক কৃষিক উৎসাহিত কৰক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুৰুকুলে এই দিশত প্ৰধান ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ ভাষণৰ শেষত গুৰুকুল পৰিয়ালক আহ্বান জনায় যে তেওঁলোকে পূজ্য শাস্ত্ৰীজী মহাৰাজৰ শিক্ষাৰাজি পালন কৰি অভিনৱ পদ্ধতিৰে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰক।