Prime Minister's Office
PM Modi’s message on the occasion of Bhav Vandna Parv at SGVP Gurukul in Ahmedabad, Gujarat
"The biography of Pujya Shastriji Maharaj will present a selfless life of a personality that remained devoted to the quest of knowledge and service of the society”
“Shastriji emphasized adapting ancient wisdom as per the needs of the time and avoiding stagnation”
“Saints and Bhakti Movement had played a major role in laying the foundation of the freedom movement”
20 MAR 2022 10:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi spoke on the occasion of Bhav Vandna Parv at SGVP Gurukul in Ahmedabad, Gujarat today. The event was organized on the occasion of the release of Pujya Shastriji Maharaj's biography - 'Shri Dharmajivan Gatha'.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that the deeds and stories of great personalities, often, remain only in memory and oral tradition instead of being recorded in writing. The biography of Pujya Shastriji Maharaj will present a selfless life of a personality that remained devoted to the quest of knowledge and service of the society, in the written form, he said. Referring to Pujya Shastriji Maharaj’s dictum of welfare of all, the Prime Minister said his vision of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’ draws inspiration from the greats like Shastriji Maharaj and is based on the philosophy of ‘Sarvjan Hitay and Sarvjan Sukhay’.
The Prime Minister said Gurukul tradition of ancient India was embodiment of ‘sarvjan hitay’ as in the Gurukul pupil from all walks of life used to study together. This tradition carries in it the seeds of connecting the grand past and glorious future. This tradition gives religious, cultural and social inspiration to the common people of the country. Shastri ji shaped many lives all over the globe through his gurukul. “His life was not mere preaching or orders but a continuous stream of discipline and tapasaya….and he continues to guide us on the path of duty”, the Prime Minister said.
Recalling his personal association with SGVP Gurukul, the Prime Minister noted the elements of modernity in the ancient wisdom of the great institution. Shastriji emphasized adapting ancient wisdom as per the needs of the time and avoiding stagnation, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that the saints and Bhakti Movement had played a role in laying the foundation of the freedom movement. He said that the Gurukul family may come forward to contribute in the Azadi ka Amrit Mahotsav and Amrit Kaal. Referring to the uncertainties caused by the pandemic and crises like Ukraine situation, the Prime Minister reiterated the importance of Aatmnirbharta. He asked the Gurukul family to be Vocal for Local. He asked them to make a list of things of everyday use and gauge the extent of dependence on the imported objects. If a thing is available which is made with the sweat of an Indian, that should always be preferred. Similarly, the family can contribute to Swachh Bharat Abhiyan, avoiding single use plastic. He asked them to regularly go out in groups to places like Statue of Unity or local statues for improving cleanliness. He also stressed the need to promote natural farming to protect mother earth from chemical and other damage. The Gurukul can play a major role in this, the Prime Minister said.
He concluded by requesting the Gurukul family to celebrate the Azadi ka Amrit Mahotsav in a novel way following the teachings of Pujya Shastriji Maharaj.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏସଜିଭିପି ଗୁରୁକୂଳରେ ଭାବବନ୍ଧନ ପର୍ବ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା
“ପୂଜ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଆତ୍ମଜୀବନୀ ଏକ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ଜୀବନ ଯାହା ସମାଜ ସେବା ଓ ଜ୍ଞାନ ଅନ୍ୱେଷଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା”
“ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଶୀଥିଳତା ପରିତ୍ୟାଗ କରି ପ୍ରାଚୀନ ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରୁଥିଲେ”
“ସନ୍ଥ ଓ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା”
20 MAR 2022 10:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦସ୍ଥିତ ଏସଜିଭିପି ଗୁରୁକୁକଳଠାରେ ଭାବବନ୍ଦନ ପର୍ବ ଅବସରରେ ନିଜ ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ପୂଜ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଆତ୍ମଜୀବନୀ ‘ଶ୍ରୀ ଧର୍ମଜୀବନ ଗାଥା’ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ଏହି ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ କାହାଣୀ ଅନେକ ସମୟରେ ଲିଖିତ ଆକାରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ନହୋଇ କେବଳ ସ୍ମୃତି ଓ ଲୋକକଥା ମାଧ୍ୟମରେ ରହିଯାଏ । ପୂଜ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଆତ୍ମ୍‌ଜୀବନୀ ଏକ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର କାହାଣୀ ଯାହା ସମାଜସେବା ଓ ଜ୍ଞାନ ଅନ୍ୱେଷଣ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିବା କଥା କହିଥାଏ । ପୂଜ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସର୍ବଜନ ହିତାୟ ନୀତି ବାକ୍ୟରେ ସବ୍‌କା ସାଥ୍‌, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବକା ପ୍ରୟାସ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନିହିତ ଓ ଏହା ସର୍ବଜନ ହିତାୟ ଓ ସର୍ବଜନ ସୁଖାୟ ଦର୍ଶନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ଗୁରୁକୂଳ ପରମ୍ପରା ସର୍ବଜନ ହିତାୟର ଏକ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ, କାରଣ ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀରୁ ଆସିଥିବା ପିଲାମାନେ ଏକାଠି ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରୁଥିଲେ । ଏହି ପରମ୍ପରା ମହାନ୍ ଅତୀତ ଓ ଗୌରବମୟ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିଲା । ଏହି ପରମ୍ପରା ଦେଶର ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ଧାର୍ମିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ସାମାଜିକ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲା ।
ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ତାଙ୍କର ଗୁରୁକୂଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନେକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଘଟାଇଛନ୍ତି । “ତାଙ୍କ ଜୀବନ କେବଳ ଶିକ୍ଷାଦାନ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନ ଥିଲା । ବରଂ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ତପସ୍ୟା ଥିଲା ଓ ସେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଏସଜିଭିପି ଗୁରୁକଳ ସହ ନିଜର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମହାନ୍ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟରେ କିପରି ଆଧୁନିକତାର ଛାପ ରହିଛି ତାହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଶୀଥିଳତା ପରିହାର କରି ପ୍ରାଚୀନ ଗୁଣବତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରୁଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସାଧୁସନ୍ଥ ଓ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ମୂଳଦୂଆ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଓ ଅମୃତ କାଳ ପାଇଁ ଗୁରୁକୂଳ ଆଗେଇ ଆସି ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ଦେଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଓ ୟୁକ୍ରେନ ଭଳି ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁକୂଳ ପରିବାରକୁ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ହେବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ସେ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ ବସ୍ତୁର ଏକ ତାଲିକା ତିଆରି କରି ଆମଦାନୀ ହୋଇ ଆସୁଥିବା ବସ୍ତୁ କେତେ ଅଛି ତା’ର କଳନା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତବାସୀଙ୍କ ପରିଶ୍ରମରେ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀକୁ ସବୁବେଳେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବାକୁ ସେ କହିଥିଲେ । ତାହାଛଡା ଗୁରୁକୂଳ ପରିବାର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଓ ଏକକ ବ୍ୟବହାରକ୍ଷମ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପରିମଳ ସୁଧାର ପାଇଁ ଏକତା ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ଧରିତ୍ରୀମାତାକୁ ରାସାୟନିକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଲୟରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆପଣାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏ ଦିଗରେ ଗୁରୁକୂଳ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପୂଜ୍ୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ବାଣୀରେ ଉଦ୍‌ବୃଦ୍ଧ ହୋଇ ଗୁରୁକୂଳ ପରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।