প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় ৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ভৱন ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু ইয়াৰ প্ৰথম সমাৱৰ্তন সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
"ব্ৰিটিছৰ অন্যায়ৰ বিৰুদ্ধে গান্ধীজীৰ নেতৃত্বাধীন আন্দোলনটোৱে ব্ৰিটিছ চৰকাৰক আমাৰ ভাৰতীয়সকলৰ সামূহিক শক্তি উপলব্ধি কৰাইছিল"
"আমি ইউনিফৰ্ম পৰিধান কৰা কৰ্মচাৰীসকলৰ প্ৰতি সাৱধান হ'ব লাগে বুলি এটা ধাৰণা গঢ় লৈছিল। কিন্তু এতিয়া ইয়াৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে। জনসাধাৰণে এতিয়া ইউনিফৰ্ম পৰিধান কৰা কৰ্মচাৰীসকলক দেখা মাত্ৰেকে সহায়ৰ আশ্বাস পায়"
"দেশখনৰ সুৰক্ষা আহিলাসমূহৰ সুদৃঢ়কৰণৰ অৰ্থে চাপ-মুক্ত প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্য-কলাপ সময়ৰ প্ৰয়োজন"
12 MAR 2022 1:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় ৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ এটি ভৱন ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আহমেদাবাদত ইয়াৰ প্ৰথম সমাৱৰ্তনখনি সম্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য্য দেৱব্ৰত আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল উপস্থিত থাকে।
আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহাত্মা গান্ধীলৈ আৰু দাণ্ডি যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰাসকললৈ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰে। আজিৰ দিনটোতে এই বিশাল পদযাত্ৰা আৰম্ভ হৈছিল। "ব্ৰিটিছৰ অন্যায়ৰ বিৰুদ্ধে গান্ধীজীৰ নেতৃত্বাধীন আন্দোলনটোৱে ব্ৰিটিছ চৰকাৰক আমাৰ ভাৰতীয়সকলৰ সামূহিক শক্তি উপলব্ধি কৰাইছিল", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ঔপনিৱেশিক শাসন কালত অভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ পূৰ্বৰ ধাৰণা ঔপনিৱেশিক অধিপতিসকলৰ শান্তি বজাই ৰখাৰ অৰ্থে জনসাধাৰণৰ মাজত ভীতি সৃষ্টিৰ ওপৰত আধাৰিত আছিল। একেদৰে, আগৰ পৰিস্থিতি বহু পৃথক আছিল কিয়নো নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহৰ ওচৰত প্ৰস্তুতিৰ বাবে অধিক সময় আছিল যিটো এতিয়া নাই কিয়নো প্ৰযুক্তি আৰু পৰিবহণ আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থা বহু উন্নত হৈছে। তেখেতে লগতে কয়, আজিৰ আৰক্ষীৰ বাবে মীমাংসা আৰু অন্যান্য সৰল দক্ষতাৰ দৰে দক্ষতাৰ প্ৰয়োজন যিবোৰ গণতান্ত্ৰিক পৰিস্থিতিত কাম কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয়।
তেখেতে আৰক্ষী আৰু নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ ভাৱমূৰ্তি সলনিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। জনপ্ৰিয় সংস্কৃতিত আৰক্ষীৰ চিত্ৰণ (Depiction) য়ে এই ক্ষেত্ৰতো সহায় কৰা নাই। তেখেতে মহামাৰীটোৰ সময়ত আৰক্ষীৰ লোকসকলৰ মানৱীয় কৰ্মৰাজিৰ কথা উল্লেখ কৰে। "স্বাধীনতাৰ-পিছত দেশখনৰ নিৰাপত্তা আহিলাসমূহৰ সংস্কাৰ সাধনৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছিল। আমি ইউনিফৰ্ম পৰিধান কৰা কৰ্মচাৰীসকলৰ প্ৰতি সাৱধান হ'ব লাগে বুলি এটা ধাৰণা গঢ় লৈছিল। কিন্তু এতিয়া ইয়াৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে। জনসাধাৰণে এতিয়া ইউনিফৰ্ম পৰিধান কৰা কৰ্মচাৰীসকলক দেখা মাত্ৰেকে সহায়ৰ আশ্বাস পায়", তেখেতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চাকৰিৰ চাপৰ সৈতে মোকাবিলাৰ ক্ষেত্ৰত আৰক্ষী কৰ্মীসকলৰ বাবে যুটীয়া পৰিয়ালৰ সমৰ্থন নেটৱৰ্ক সংকুচিত হোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেখেতে এই বাহিনীসমূহত যোগ বিশেষজ্ঞকে ধৰি চাপ আৰু শিথিলতাৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ বিশেষজ্ঞৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে লগতে কয়, "দেশখনৰ নিৰাপত্তা আহিলাসমূহ সুদৃঢ়কৰণৰ অৰ্থে চাপ-মুক্ত প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্য-কলাপ সময়ৰ প্ৰয়োজন"।
তেখেতে নিৰাপত্তা আৰু আৰক্ষীৰ কামত প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে কয়, অপৰাধীয়ে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিলে ইয়াক ধৰিবলৈয়ো প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। তেখেতে কয়, প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত এই গুৰুত্ব আৰোপে আনকি দিব্যাংগ লোকসকলকো ক্ষেত্ৰখনত বৰঙণি আগবঢ়াবলৈ সক্ষম কৰিব।
তেখেতে কয় যে গান্ধীনগৰ অঞ্চলত ৰাষ্ট্ৰীয় আইন বিশ্ববিদ্যালয়, ৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ফৰেনচিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয় আছে। তেখেতে এই সম্পৰ্কীয় ক্ষেত্ৰসমূহত এক সামগ্ৰিক শিক্ষা ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিবলৈ নিয়মীয়া সংযুক্ত আলোচনাচক্ৰৰ জৰিয়তে উক্ত প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সমন্বয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে কয়, "ইয়াক আৰক্ষী বিশ্ববিদ্যালয় হিচাপে গণ্যৰ ভুল কেতিয়াও নকৰিব। এইখন এখন ৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয় যিয়ে দেশখনৰ নিৰাপত্তাৰ সম্পূৰ্ণ যত্ন লৈছে।" তেখেতে জনতা আৰু জনতাৰ মনোবিজ্ঞান, আলোচনা, পুষ্টি আৰু প্ৰযুক্তিৰ দৰে শাখাসমূহৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে।
তেখেতে শিক্ষাৰ্থীসকলক আহ্বান জনায় কয় যে তেওঁলোকে সদায়েই মানৱতাৰ মূল্যবোধক তেওঁলোকৰ ইউনিফৰ্মৰ সৈতে অবিচ্ছেদ্য কৰি ৰাখিব লাগে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাত কেতিয়াও সেৱাৰ মনোভাৱৰ অভাৱ ঘটিব নালাগে। তেখেতে সন্তুোষেৰে সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কন্যা আৰু মহিলাৰ বৰ্ধিত সংখ্যাৰ কথা উল্লেখ কৰে। "আমি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত মহিলাসকলৰ অধিক অংশগ্ৰহণ প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। বিজ্ঞানেই হওঁক, শিক্ষাই হওঁক বা সুৰক্ষাই হওঁক, মহিলাসকলে সন্মুখৰপৰা নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছে", তেখেতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এখনি প্ৰতিষ্ঠানৰ দৃষ্টিক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এনে যিকোনো প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰথম দলটোৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেখেতে গুজৰাটৰ পুৰণি ফাৰ্মাচী মহাবিদ্যালয়ৰ অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে ৰাজ্যখনক ফাৰ্মাচিউটিকেল ক্ষেত্ৰত এক নেতৃত্বলৈ পৰিৱৰ্তন কৰে। একেদৰে, আইআইএম, আহমেদাবাদে দেশখনত বলিষ্ঠ এমবিএ শিক্ষা ব্যৱস্থা গঢ়াত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছিল।
আৰক্ষী, ফৌজদাৰী বিচাৰ আৰু সংশোধনী প্ৰশাসনৰ বিভিন্ন শাখাত উচ্চ মানসম্পন্ন প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত জনশক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয় (RRU) স্থাপন কৰা হয়। চৰকাৰে ২০১০ ত গুজৰাট চৰকাৰে স্থাপন কৰা ৰক্ষা শক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উন্নীতকৰণেৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয় নামেৰে এখন ৰাষ্ট্ৰীয় আৰক্ষী বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰিছিল। বিশ্ববিদ্যালয়খনি হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বৰ প্ৰতিষ্ঠান, ২০২০ ৰ ১ অক্টোবৰৰপৰা ইয়াৰ কাম-কাজ আৰম্ভ হয়। বিশ্ববিদ্যালয়খনিয়ে উদ্যোগটোৰপৰা জ্ঞান আৰু সম্পদৰ ব্যৱহাৰেৰে ব্যক্তিগত খণ্ডটোৰ সৈতে সমন্বয় গঢ়ি তুলিব আৰু আৰক্ষী আৰু নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ (Centres of Excellence) ও স্থাপন কৰিব।
আৰআৰইউয়ে আৰক্ষী বিজ্ঞান আৰু ব্যৱস্থাপনা, ফৌজদাৰী আইন আৰু বিচাৰ, চাইবাৰ মনোবিজ্ঞান, তথ্য প্ৰযুক্তি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষা, অপৰাধ অনুসন্ধান, কৌশলগত ভাষা, অভ্যন্তৰীণ প্ৰতিৰক্ষা আৰু ৰণনীতি, ভৌতিক শিক্ষা আৰু ক্ৰীড়া, উপকূলীয় আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ দৰে আৰক্ষী আৰু অভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষাৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ডিপ্লমাৰপৰা ডক্টৰেট পৰ্য্যায়লৈ শৈক্ষিক কাৰ্য্যক্ৰম আগবঢ়াইছে। সম্প্ৰতি, ১৮ খন ৰাজ্যৰ ৮২২ জন শিক্ষাৰ্থীয়ে এই কাৰ্য্যক্ৰমসমূহত নামভৰ্তি কৰিছে।

Prime Minister's Office
PM dedicates building of Rashtriya Raksha University to the nation and delivers its first Convocation address
“The movement under the leadership of Gandhiji against the injustice of the British had made the British government realize the collective power of us Indians”
“A perception was developed that we have to be careful of the uniformed personnel. But it has transformed now. When people see uniformed personnel now, they get the assurance of help”
“Stress-free training activities is need of the hour for strengthening the country's security apparatus”
12 MAR 2022 1:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today dedicated a building of Rashtriya Raksha University to the nation and delivered its first Convocation address at Ahmedabad. Union Minister for Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, Governor of Gujarat Acharya Devvrat and Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel were among those present on the occasion.
At the outset, the Prime Minister paid tribute to Mahatma Gandhi and those who participated in the Dandi March. The great march was started on this day. “The movement under the leadership of Gandhiji against the injustice of the British had made the British government realize the collective power of us Indians”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that earlier notion of internal security during the colonial time was based on instilling fear among the masses for keeping peace for the colonial masters. Similarly, earlier scenario was very different as the security forces had more time to prepare which is no longer so as technology and transportation and communication has improved so much. He also said today’s policing requires skills like negotiating and other soft skills that are needed to function in a democratic scenario.
He stressed the need to change the image of police and security personnel. Depiction of police in the popular culture has not helped in this regard, either. He noted the humane work by the police personnel during the pandemic. “Post-independence, there was a need of reforms in the country's security apparatus. A perception was developed that we have to be careful of the uniformed personnel. But it has transformed now. When people see uniformed personnel now, they get the assurance of help”, he said.
The Prime Minister also noted shrinking of the support network of joint family for police personnel in dealing with the stress of the job. He emphasized need for experts to deal with stress and relaxation including yoga experts in the forces. “Stress-free training activities is need of the hour for strengthening the country's security apparatus”, he added.
He underlined the importance of technology in the security and policing work. He said if criminals are using technology, technology can be harnessed to nab them also. He said this emphasis on technology would also enable even the divyang people to contribute in the field.
He said that Gandhinagar area has National Law University, Raksha University and forensic science university. He stressed the need for synergy between these institution through regular combined symposiums to create a holistic education in these related fields. He said “Never make the mistake of treating this as police university. This is a Raksha university that takes care of the security of the country in its entirety.” He reiterated importance of disciplines like mob and crowd psychology, negotiations, nutrition and technology.
He urged the students that they should always keep the values of humanity as integral to their uniform and there should never be dearth of service spirit in their efforts. He noted with satisfaction the growing number of girls and women in security field. “We are seeing greater participation of women in defence sector. Be it Science, Shiksha or Suraksha, women are leading from the front”, he said.
The Prime Minister highlighted the role of the first batch of any such institute in taking the vision of the institution forward. He noted the contribution of old pharmacy college in Gujarat to turn the state in to a leader in pharmaceutical field. Similarly IIM Ahmedabad led the creation of robust MBA education system in the country.
Rashtriya Raksha University (RRU) was set up to meet the need for high quality trained manpower in various wings of policing, criminal justice and correctional administration. Government set up a national police university named Rashtriya Raksha University by upgrading the Raksha Shakti University which was established by the Government of Gujarat in 2010. The University, which is an Institution of National Importance, commenced its operations from 1st October, 2020. The University will develop synergies with the private sector by leveraging knowledge and resources from the industry and would also set up Centres of Excellence in various fields relating to police and security.
RRU offers academic programs from diploma to doctorate level in various areas of policing and internal security such as police science and management, criminal law and justice, cyber psychology, information technology, artificial intelligence and cyber security, crime investigation, strategic languages, internal defence and strategies, physical education and sports, coastal and maritime security. Currently, 822 students from 18 States are enrolled in these programs.