Ministry of Home Affairs
Modi Government has approved proposal for continuation of seven existing sub-schemes under Umbrella Scheme “Relief and Rehabilitation of Migrants and Repatriates” for the period 2021-22 to 2025-26
Umbrella Scheme has total outlay of Rs. 1,452 crore
Approval will ensure assistance under Umbrella Scheme continues to reach beneficiaries through Ministry of Home Affairs led by Union Home Minister, Shri Amit Shah
02 MAR 2022 3:01PM by PIB Delhi
The Modi Government has approved the proposal for continuation of the seven existing sub schemes under the Umbrella Scheme “Relief and Rehabilitation of Migrants and Repatriates” for the period 2021-22 to 2025-26 with a total outlay of Rs.1,452 crore. The approval will ensure that assistance under the Umbrella Scheme, continues to reach beneficiaries through the Ministry of Home Affairs led by Union Home Minister, Shri Amit Shah
The scheme enables migrants and repatriates, who have suffered on account of displacement, to earn a reasonable income and to facilitate their inclusion in mainstream economic activities.
The Government, at different points of time had started different schemes. These seven schemes provide assistance for –
1. Relief and Rehabilitation of displaced families of Pakistan Occupied Areas of Jammu and Kashmir and Chhamb,
2. Relief assistance to Sri Lankan Tamil refugees,
3. Relief assistance to Brus lodged in relief camps in Tripura,
4. Enhanced relief to 1984 Anti-Sikh Riot Victims,
5. Financial Assistance and other facilities to the families of affected civilian victims of terrorist violence including militancy, insurgency, communal/ Left Wing Extremism violence and cross border firing and victims of mine/IED blasts on Indian Territory,
6. Grants-in-aid to Central Tibetan Relief Committee (CTRC),
7. The Government is also providing Grants-in-Aid to Government of West Bengal for infrastructure development in 51 erstwhile Bangladeshi enclaves in India, situated in Cooch Behar District and for resettlement of 922 returnees from erstwhile Indian enclaves in Bangladesh.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
মোদী সরকারনা ২০২১-২২দগীনা ২০২৫-২৬ ফাওবগীদমক্তা অম্ব্রেলা স্কীম “রিলীফ এন্দ রিহাবিলিতেশন ওফ মাইগ্রেন্ত এন্দ রিপাত্রিয়াতস”কী মখাদা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা সব-স্কীম তরেত মখা চত্থনবগীদমক্তা থাংগৎলকপা প্রোপোজল অদু অয়াবা পীখ্রে
অম্ব্রেলা স্কীমগী পুন্না লুপা করোর ১,৪৫২গী আউৎলে লৈ
পীরিবা অয়াবা অসিনা অম্ব্রেলা স্কীম অসিগী মখাদা পীরিবা মতেংশিং অদু বেনিফিসরীশিংদা হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়াগী খুত্থাংদা মখাতানা য়ৌহল্লগনি, শ্রী অমিত শাহ
02 MAR 2022 3:01PM by PIB Imphal
মোদী সরকার অসিনা পুন্না লুপা করোর ১,৪৫২গী আউৎলেগা লোইননা ২০২১-২২দগীনা ২০২৫-২৬ ফাওবগীদমক্তা অম্ব্রেলা স্কীম “রিলীফ এন্দ রিহাবিলিতেশন ওফ মাইগ্রেন্ত এন্দ রিপাত্রিয়াতস”কী মখাদা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা সব-স্কীম তরেত মখা চত্থনবগীদমক্তা থাংগৎলকপা প্রোপোজল অদু অয়াবা পীখ্রে। পীরিবা অয়াবা অসিনা অম্ব্রেলা স্কীম অসিগী মখাদা পীরিবা মতেংশিং অদু বেনিফিসরীশিংদা হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়াগী খুত্থাংদা মখাতানা য়ৌহল্লগনি, শ্রী অমিত শাহ
স্কীম অসিনা দিসপ্লেসমেন্তনা মরম ওইরগা অৱাবা নংলবা মাইগ্রেন্তশিং অমসুং রেপাত্রিয়াতশিংবু মতিক চানা শেল তানবা অমসুং মেনস্ত্রীম ইকোনোমিক এক্তিবিতীশিংগী মরক্তা মখোয়সু শরুক য়াবা ঙমহল্লগনি।
সরকারনা, তোঙান-তোঙানবা মতমগী তাঙ্কক কয়াদা তোঙান-তোঙানবা স্কীমশিং হৌদোকখি। মসিগী স্খিমশিং অসিনা মখাদা পীরিবশিং অসিগীদমক্তা মতেং পাংলি -
১. জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী পাকিস্তান্না লৌশিনবা মফমশিং অমসুং ছাম্বগী দিসপ্লেস তৌরবা ইমুংশিংদা রিলীফ অমসুং রিহেবিলিতেশন পীবা,
২. শ্রি লঙ্কাগী তামিল রেফ্যুজীশিংদা রিলীফকী ওইবা তেংবাং,
৩. ত্রিপুরাগী রিলীফ কেমপশিংদা লৈরিবা ব্রুশিংদা রিলীফকী ওইবা তেংবাং,
৪. ১৯৮৪গী এন্তি-সিখ রাায়তকী ভিক্তিমশীংদা তেংবাং হেনগৎহনবা,
৫. ভারতকী লমশিংদা মিলিতেন্সী, ইন্সর্জেন্সী, কম্যুনেল/ লেফ ৱিং এক্ত্রিমিজম ভায়োলেন্স অমসুং করওস বোর্দর ফায়রিং অমসুং মাইন/আই.ই.দি.গী ভিক্তিমশিং য়াওনা তেরোরিস্ত ভায়োলেন্সকী শোক্লবা সিভিলিয়ন ভেক্তিমশিংগী ইমুং-মনুংশিংদা শেলগী ওইবা তেংবাং অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং পীবা,
৬. সেন্ত্রেল তিবেতন রিলীফ কমিতী (সি.তি.আর.সি.)দা গ্রান্তস-ইন-ঐদ,
৭. সরকার অসিনা কুচ বিহার জিলাদা লৈবা, ভারত্তা লৈহৌবা হান্নগী বংগ্লাদেশি এনক্লেব ৫১দা ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্তগীদমক্তা অমসুং বংগ্লাদেশতা লৈরিবা হান্নগী ভারতকী এনক্লেবশিংদগী হল্লকখিবা ৯২২গী রিসেতলমেন্তকীদমক্তা ৱেস্ত বেঙ্গলগী সরকারদা গ্রান্তস-ইন-ঐদসু পীরগনি।