ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ମୂଳପାଠ
07 FEB 2022 11:53PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛି । ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତକୁ ନେଇ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଗତ ଦିନରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ସମସ୍ତ ଆଦରଣୀୟ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଷଣ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ରଖିଛନ୍ତି ।
ଆଦରଣୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦାୟ,
ମୁଁ ନିଜ କଥା କହିବା ପୂର୍ବରୁ ଗତକାଲି ଯେଉଁ ଘଟଣା ଘଟିଲା, ସେ ବିଷୟରେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଦୁଇ ଶବ୍ଦ କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ଦେଶ ଆଦରଣୀୟ ଲତା ଦିଦିଙ୍କୁ ହରାଇଛି । ଏତେ ଲମ୍ବା ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାହାର ସ୍ୱର ଦେଶକୁ ମୋହିତ କରିଛି, ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି, ଦେଶକୁ ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି । ଏବଂ ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ଏକତାକୁ ମଜବୁତ କରିବାବେଳେ; ସେ ପ୍ରାୟ ୩୬ଟି ଭାଷାରେ ଗୀତ ଗାଇଥିଲେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଆଜି ମୁଁ ଆଦରଣୀୟ ଲତା ଦିଦିଙ୍କୁ ମୋର ଆଦର ପୂର୍ବକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଇତିହାସ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ଅଛି ଯେ, ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅଟେ । ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ କ୍ରମରେ ଯେଉଁଥିରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବସବାସ କରୁଛୁ, ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ, କରୋନା ଅବଧି ପରେ ବିଶ୍ୱ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ କ୍ରମାଙ୍କ ଆଡକୁ, ନୂତନ ସିଷ୍ଟମ ଆଡକୁ ବହୁତ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଗତି କରୁଛି । ଏହା ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସ୍ଥାନ ଯେ ଆମେ ଏକ ଭାରତ ଭାବରେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡା କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ମୁଖ୍ୟ ଟେବୁଲ ଉପରେ ଭାରତର ସ୍ୱର ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚସ୍ୱର ରହିବା ଉଚିତ । ଭାରତ ଏକ ନେତୃତ୍ୱର ଭୂମିକା ନେବା ପାଇଁ ନିଜକୁ କମ୍ ବୋଲି ଭାବିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଦାୟକ ଅବସର ଅଟେ । ସେହି ପ୍ରେରଣା ଦାୟକ ସୁଯୋଗକୁ ନେଇ, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ, ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ, ସେହି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ, ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣ ସହିତ, ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଦେଶକୁ ସେହି ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା, କାରଣ ଏହା ସଂକଳ୍ପର ସମୟ ଅଟେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ଦେଶ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁତ ସୁଦୁଢ ହୋଇଥିବା ଅନୁଭବ କରିଛି । ଏବଂ ବହୁତ ଦୃଢତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ରହିବା ପାଇଁ ଏକ ଘର ହେଉ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଛି, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ଗତି, ଯେଉଁ ବ୍ୟାପକତା, ବିଶାଳତା, ବିବିଧତା, ଏଥିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ସେହି କାରଣରୁ ଗରିବଙ୍କ ଘର ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରେ ତିଆରି ହେଉଛି । ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଉପାୟରେ ଯିଏ ପକ୍କ୍‌ଘର ପାଇଥାଏ, ସେହି ଗରିବ ଆଜି ଲକ୍ଷପତି ଶ୍ରେଣୀରେ ଆସିପାରୁଛି । କେଉଁ ଭାରତୀୟ ଯିଏ ଏହି କଥା ଶୁଣି ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରେ ନାହିଁ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ଅଛି, ଆଜି ଦେଶର ଗ୍ରାମଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଖୋଲା ଶୌଚ ଯିବାକୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି, କିଏ ଖୁସି ହେବ ନାହିଁ ? ମୁଁ ବସିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇ ଆରମ୍ଭ କରିବି । ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ । ଆପଣଙ୍କ ଭଲପାଇବା ଅଜର-ଅମର ରହୁ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ଘର ଆଲୋକିତ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଏହାର ସୁଖ ଦେଶର ସୁଖକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ । ଜ୍ୱଳନ୍ତ ନିଆଁ ଚୁଲିର ଧୂଆଁ ହେତୁ, କାମ କରୁଥିବା ଜଣେ ମା’ଙ୍କ ଆଖିରୁ ଲୁହ ବାହାରିଥାଏ, ଗରିବ ମା’ଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଘରେ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଥିବ, ଧୂଆଁ ବାହାରୁଥିବା ଚୁଲୀରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ଆନନ୍ଦ ଅନ୍ୟ କିଛି ହୋଇଥାଏ ।
ଆଜି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କରେ ନିଜସ୍ୱ ଖାତା ଅଛି, ଆଜି ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ନ ଯାଇ ଗରିବମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଟେଲିଫୋନରୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରିପାରୁଛନ୍ତି । ସରକାର ଦେଇଥିବା ରାଶି ସିଧାସଳଖ ତାଙ୍କ ବେନିଫିଟ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ଅଧୀନରେ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି, ଯଦି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ଯଦି ଆପଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡିକ ନିଶ୍ଚିତଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ । କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଅଛନ୍ତି, ଯାହାର ସାମାନ୍ୟ ଛୁଂଚିସୂତାରେ ୨୦୧୪ରେ ଅଟକି ରହିଛି ଏବଂ ସେଥିରୁ ସେମାନେ ବାହାରି ପାରୁନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଆପଣଙ୍କୁ ଭୋଗିବାକୁ ପଡୁଛି । ଆପଣ ନିଜେ ଏକ ଏଭଳି ମାନସିକ ଅବସ୍ଥାରେ ନିଜକୁ ବାନ୍ଧି ରଖିଛନ୍ତି, ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ଆପଣଙ୍କୁ ଚିହ୍ନି ଯାଇଛନ୍ତି, କିଛି ଲୋକ ପୂର୍ବରୁ ଚିହ୍ନି ସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଚିହ୍ନିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣ ଏତେ ଲମ୍ବା ଉପଦେଶ ଦେଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଭୁଲି ଯାଉଛନ୍ତି ଯେ, ୫୦ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ବସିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର କାରଣ କ’ଣ ଆପଣ ଭାବିପାରୁନାହାନ୍ତି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଶେଷଥର ପାଇଁ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଲୋକମାନେ ୧୯୯୮ରେ କଂଗ୍ରେସକୁ ଭୋଟ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରାୟ ୨୪ବର୍ଷ ହୋଇଯିବ । ୧୯୫୫ରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଭୋଟ କରାଗଲା । ମାତ୍ର ୨୭ବର୍ଷ ହେଲା ଆପଣଙ୍କୁ ସେଠାରେ ପ୍ରବେଶ ମିଳିଲା ନାହିଁ । ୧୯୯୪ରେ ଗୋଆରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ସହିତ ଜିତିଥିଲେ, ୨୮ବର୍ଷ ହୋଇଗଲା ଗୋଆ ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିଲା ନାହିଁ । ତ୍ରିପୁରାରେ ସେଠାରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ୧୯୮୮ରେ ପ୍ରାୟ ୩୪ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଭୋଟ ଦେଇଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସର ଅବସ୍ଥା ହେଉଛି ୟୁପି, ବିହାର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ-ପାୟ ୩୭ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୧୯୮୫ରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭୋଟ ଦେଇଥିଲେ । ଗତ ଥର ପାଇଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ସେଠିକାର ଲୋକମାନେ, ପ୍ରାୟ ୫୦ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ୧୯୭୨ରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିଲେ। ତାମିଲନାଡୁର ଲୋକମାନେ... ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ସହମତ ଅଛି, ଯଦି ଆପଣ ସେହି ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ବ୍ୟବହାର ନ’ କରନ୍ତି, ତେବେ ବଡ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଅଟେ ଯେ, ଦେଶର ସଦନ ଭଳି ସ୍ଥାନ ପାଇଁ କାମରେ ଆସିବା ଦରକାର, ତାହାକୁ ଏକ କାମରେ ନେବାକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଏହାର ଉତ୍ତର ଦେବା ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଯାଇଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ତାମିଲନାଡୁ-ଶେଷରେ ୧୯୬୨ମସିହାରେ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୬୦ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆପଣଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ତେଲଙ୍ଗାନା ତିଆରି କରିବାର ଶ୍ରେୟ ନେଉଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ତେଲଙ୍ଗାନ ଗଠନ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କଲେ ନାହିଁ । ଝାଡଖଣ୍ଡର ଜନ୍ମ ହେଲା, ଏହା ୨୦ବର୍ଷ ହୋଇସାରିଛି, କଂଗ୍ରେସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ଗ୍ରହଣ କରିଲେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ପଛଦ୍ୱାର ଦେଇ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରଶ୍ନ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳର ନୁହେଁ, ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱଭାବର, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱଭାବର ହେଉ । ଏତେ ବଡ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏତେ ବର୍ଷ ଶାସନ କରିବା ପରେ ଲୋକମାନେ କାହିଁକି ତାଙ୍କୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଅସ୍ୱୀକାର କରୁଛନ୍ତି ? ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ସଠିକ୍ ରାସ୍ତା ଆପଣାଇଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କୁ ପୁନର୍ବାର ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳୁନାହିଁ । ଏତେ କିଛି ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ..... ଯଦି ଆମେ ଏକ ନିର୍ବାଚନରେ ହାରି ଯାଉ, ମାସ ମାସ ଧରି ତାହା ଆମେ ଜାଣିନୁ ଯେ, ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ କ’ଣ କରେ । ଏତେସବୁ ପରାଜୟ ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଅହଂକାର ଯାଉନାହିଁ । ଏଥର ଅଭିନନ୍ଦଜୀ ଅନେକ ସାୟରୀ ଶୁଣାଉଥିଲେ.... । ଚାଲନ୍ତୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗ ନେଇଯାଏ ... ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଅହଂକାରର କଥା କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ହିଁ ପଡିବ- ସେ ଯେତେବେଳେ ଦିନକୁ ରାତି କହୁଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ତୁରନ୍ତ ମାନିନିଅନ୍ତୁ, ଯଦି ଆପଣ ରାଜି ହେବେନି ତେବେ ଆପଣ ଦିନରେ ଏକ ନକାବ୍ ପିନ୍ଧିନେବେ । ଯଦି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ଆମେ ବାସ୍ତବତାରେ ଅଳ୍ପ ବହୁତ ମୋଡ ନେବା । ସେ ବୁଝାମଣାକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ, ତାଙ୍କୁ ଦର୍ପଣ ଦେଖାନ୍ତୁ ନାହିଁ । ସେ ଦର୍ପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭାଙ୍ଗିଦେବେ ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷରେ, ଆଜି ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ଦେଶ ଅମୃତ କାଳକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ସହଯୋଗ କରିଥିବା ଯେଉଁ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ କୌଣସି ଦଳରେ ଥିଲେ କିମ୍ବା ନ ଥିଲେ... ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ଦେଇଥିବା ଲୋକ, ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଯୌବନ ଖଟାଇଥିବା ଲୋକ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବା, ପୁନଃସ୍ମରଣ କରିବା ଅବସର ଅଟେ, ଏବଂ ଅନେକ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମନେ ପକାଇ କିଛି ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ଅବସର ଅଟେ ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା, ସଦ୍‌ଭାବ ଦ୍ୱାରା, ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଲୋକତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟୁ ଏବଂ ଆଜିଠୁ ନୁହେଁ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଅଛୁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଯେ ଆଲୋଚନା ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ଅଭୂଷଣ ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଅନ୍ଧ ବିଶ୍ୱାସ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଅପମାନ ଅଟେ । ଶକ୍ତି ପ୍ରୟାସ, ଭାରତ ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଯାହା କିଛି ହାସଲ କରିଛି, ତାହା ଭଲ ହୋଇଥାଆନ୍ତା, ଯଦି ଏହାକୁ ଖୋଲା ମନରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥାଆନ୍ତା । ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କର ଗୁଣଗାନ କରିଥାଆନ୍ତେ ।
ଗତଦୁଇବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ମାନବଜାତି ଶହେ ବର୍ଷର ସର୍ବବୃହତ ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀର ସଙ୍କଟ ଦେଇ ଗତିକରୁଛି । ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ଭାରତର ଅତୀତ ଆଧାରରେ ଭାରତକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ଭୟ କରୁଥିଲେ ଯେ, ଏତେ ବିଶାଳ ଦେଶ, ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଜନସଂଖ୍ୟା, ବିବିଧତା, ସଦ୍‌ଭାବ ... ବୋଧହୁଏ ଏହାକୁ ଭାରତ ଏତେବଡ ଯୁଦ୍ଧ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଭାରତ ନିଜକୁ ନିଜ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବନାହିଁ ... ଏଭଳି ଅନେକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସ୍ଥିତି କ’ଣ ପାଇଁ ... ମେଡ ଇଣ୍ଡିଆ କୋଭାକ୍‌ସିନ୍‌, କୋଭିଡ ଟିକା ଦୁନିଆରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଟେ । ଆଜି ଭାରତ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରଥମ ଡୋଜର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିକଟକୁ ଆସୁଛି । ପ୍ରାୟ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ-ଏହାର ଅବଧି ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କରୋନା ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଦଳଗତ ରାଜନୀତିରେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି, ଏହା ମନୁଷ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ କି ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି କରୋନା କାଳରେ କଂଗ୍ରେସ ତା’ର ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରଥମ ଲହର ସମୟରେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଲକ୍‌ଡାଉନ ଅନୁସରଣ କରୁଥିଲା ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ କହୁଥିଲେ ଯେ, ଆପଣ ଯେଉଁଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେହିଠାରେ ରୁହନ୍ତୁ, ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା । କାରଣ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯଦି କରୋନାରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥାଆନ୍ତି ତେବେ ସେ ଯେଉଁଠାକୁ ଯିବେ ତେବେ କରୋନାକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଯିବେ ସେତେବେଳେ, କଂଗ୍ରେସର ଲୋକମାନେ କ’ଣ କଲେ, ମୁମ୍ବାଇର ରେଲୱେ ଷ୍ଟେସନରେ ଛିଡା ହୋଇ ମୁମ୍ବାଇ ଛାଡି ଯିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କଲେ । ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଟିକେଟ ଦିଆଗଲା, ମାଗଣାରେ ଟିକେଟ ଦିଆଗଲା,ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପଠାଗଲା କି, ଯାଆ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆମ ଉପରେ ଯେଉଁ ବୋଝ ଅଛି ତାହା ଟିକେ କମ୍ ହେଉ, ଏବଂ ଆପଣ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅଟନ୍ତି, ଆପଣ ବିହାରର ଅଟନ୍ତି । ଯାଅ, ସେଠାରେ କରୋନା ବିସ୍ତାର କର । ଆପଣ ଏଭଳି କରି ବଡ ପାପ କରିଛନ୍ତି । ବଡ ବିଶୃଙ୍ଖଳାର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଦେଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ଆମର ଶ୍ରମିକ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେହି ସମୟରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏଭଳି ସରକାର ଥିଲା ଯାହା ଅଛି, ସେହି ସରକାର ଜିପ୍ ଉପରେ ମାଇକ ବାନ୍ଧି ଦିଲ୍ଲୀର ବସ୍ତିରେ କାର ବୁଲାଇ ଲୋକଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ସଙ୍କଟ ବହୁତ ବଡ ଅଛି, ଗାଁକୁ ଯାଅ, ଘରକୁ ଯାଅ । ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଯିବା ପାଇଁ ବସ୍ ଦେଲା... ଅଧାବାଟରେ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଛାଡିଦେଲା । ଯାହାଫଳରେ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଲା । ଏବଂ ଏହାର କାରଣ ହେଲା ୟୁପିରେ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ, ପଞ୍ଜାବରେ, ଯେଉଁଠାରେ କରୋନାର ପ୍ରକୋପ ନ ଥିଲା ସେଠାରେ ତୀବ୍ରତା ନ ଥିଲା ଏପରି ପାପ କରିବା ଯୋଗୁଁ କରୋନା ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଗୁଡାଇ ହୋଇଗଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି କି ପ୍ରକାରର ରାଜନୀତି? ମାନବ ଜାତି ଉପରେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଏହା କି ପ୍ରକାରର ରାଜନୀତି ? ଏହି ଦଳଗତ ରାଜନୀତି କେତେଦିନ ଚାଲିବ ?
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସର ଏହି ଆଚରଣରେ କେବଳ ମୁଁ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ଦୁଇବର୍ଷ ଧରି ଦେଶ ୧୦୦ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଇଛି । କେତେକ ଲୋକ ଯେଉଁଭଳି ଆଚରଣ କରିଥିଲେ, ଦେଶ ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ପଡିଯାଇଛି । ଏହା ତୁମର ଦେଶ ନୁହେଁ କି ? ତୁମ ଦେଶ ଏହି ଲୋକମାନେ ତୁମର ନୁହଁନ୍ତି କି ?ସେମାନଙ୍କର ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଦୁଃଖ ତୁମର ନୁହେଁ କି ? ଏତେବଡ ସଙ୍କଟ ଆସିଛି, ଅନେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତା, ଆପଣ ଟିକେ ନିରୀକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ, କେତେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳର କେତେ ଜଣ ନେତା ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନେତା ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି.... ଭାଇ, କରୋନା ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଅଛି... ଆପଣ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧନ୍ତୁ, ହାତ ଧୁଅନ୍ତୁ, ଦୁଇଗଜର ଦୂରତା ରଖନ୍ତୁ । କେତେଜଣ ନେତା ଅଛନ୍ତି .... ଯଦି ସେମାନେ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଏପରି କହିଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ଏଥିରେ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ କ’ଣ ଲାଭ ହୋଇଥାଆନ୍ତା? ମୋଦୀଙ୍କ ପାଇଁ କ’ଣ ଲାଭ ହୋଇଥାଆନ୍ତା । କିନ୍ତୁ ଏତେବଡ ସଙ୍କଟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଏପରି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଗଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅପେକ୍ଷା ଥିଲା ଯେ କରୋନ ମହାମାରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଘୋଡାଇ ଦେବ । ବହୁତ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କଲି ଏବଂ କରୋନା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଧେର୍ଯ୍ୟର ଏକ ବଡ ପରୀକ୍ଷା ଦେଇଛି । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନାମ ନିଅନ୍ତି । କିଏ ଆମକୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସ୍ୱଦେଶୀ କଥା ବାରମ୍ବାର ଦୋହରାଇବାରେ ଅଟକାଇଥାଏ । ଯଦି ମୋଦୀ ‘ଲୋକାଲ ପାଇଁ ଭୋକାଲ’ କୁହନ୍ତି, ତେବେ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଭାଇ ଶବ୍ଦ ଛାଡିଦିଅ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଚାହୁଁ ନାହାନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉ ? ଯେଉଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ବିଷୟରେ କଥା ହେବା, ତେବେ ଭାରତରେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଶକ୍ତି ଦେବାରେ ଆପଣଙ୍କର ଅବଦାନ କ’ଣ ? ତୁମେ ତାଙ୍କର ନେତୃତ୍ୱ ନିଅ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସ୍ୱଦେଶୀର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ବିସ୍ତାର କର, ଦେଶ ଉପକୃତ ହେବ ଏବଂ ହୋଇପାରେ ଆପଣ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁନାହାନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯୋଗ କରୋନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଦୁନିଆରେ ଏପରି ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଯିଏ ଥିବ ସେ ଯୋଗ ପାଇଁ ଗର୍ବ କରିବ ନାହିଁ ? ଆପଣ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ପରିହାସ କଲେ, ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧ କଲେ । ଭଲ ହୋଇଥାଆନ୍ତା, ଆପଣଙ୍କୁ କହିଥାଆନ୍ତି, ଭାଇ, ତୁମେ ଘରେ ଅସୁବିଧାରେ ଅଛ, ଯୋଗ କର, ତୁମେ ଉପକୃତ ହେବ ... କ୍ଷତି କ’ଣ ଥିଲା । ‘ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆନ୍ଦୋଳନ’କୁ ଯିବାକୁ ଦିଅ ।ଦେଶର ଯୁବକ ମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଅନ୍ତୁ,ସାମାର୍ଥ୍ୟବାନ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆପଣ ମୋଦୀକୁ ବିରୋଧ କରିପାରନ୍ତି ... । ‘ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭମେଣ୍ଟ’ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଏକ ଛୋଟ ଛୋଟ ଫ୍ଲାଟଫର୍ମ । ଯଦି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ ଆମ ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତିକୁ “ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାକୁ କହିବୁ, ତେବେ ଏହାର ମଧ୍ୟ ବିରୋଧ ହେବ । ତାହାର ମଧ୍ୟ ଉପହାସ ହେବ । ଆପଣଙ୍କୁ କ’ଣ ହୋଇଛି,ମୋତେ ବୁଝାପଡୁନାହିଁ ଏବଂ ଆଜି ମୋତେ ଏଥିପାଇଁ କହିବାକୁ ପଡୁଛି ଯେ ଆପଣ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ଯେ ଆପଣ କେଉଁଠି ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଇତିହାସ କଥା କହୁଛି, ୬୦ବର୍ଷରୁ ନେଇ ୧୫ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମଗ୍ର ଅବଧି, ଅନେକ ରାଜ୍ୟ, କେହି ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଦେଉନାହାନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ... ବହୁତ ଭଲପାଇବା ସହିତ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ କଥା କହୁଛି, ବିରକ୍ତ ହେବେ ନାହିଁ । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,ଏକ ବିିଚାର ଆସୁଛି ଯେ... ତାହାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ବେଳେ, ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ତାଙ୍କର କର୍ତ୍ତୃତ୍ୱରୁ... ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଆପଣ କହିଥାଆନ୍ତି,ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥାଆନ୍ତି, ଏଭଳି ଲାଗିଥାଏ ଯେ ଆପଣ ମନ କରିଛନ୍ତି ୧୦୦ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶାସନକୁ ଆସିବେ ନାହିଁ । ଏମିତି କରିବେ ନାହିଁ, ଟିକିଏ ମଧ୍ୟ ଆଶା ଥିବ, ଟିକିଏ ମଧ୍ୟ ଲାଗିବ ଯେ ହଁ ଦେଶର ଜନତା ପୁଣି ଥରେ ଫୁଲହାର କରିବେ । ତେବେ ଏମିତି କରିବେ ନାହିଁ ଜୀ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ... ଛାଡନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ହିଁ ନିଶ୍ଚିତ କରିନେଇଛନ୍ତି । ୧୦୦ବର୍ଷ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି କରି ନେଇଛନ୍ତି, ତାହାହେଲେ ତେବେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିସାରିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ... ବିଶେଷଭାବେ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହିତ କହୁଛି, ନରାଜ ହେବେ ନାହିଁ । ମୋତେ ବେଳେ-ବେଳେ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଗୋଟିଏ ବିଚାର ଆସିଥାଏ.... ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରୁ, ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ, ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରୁ... ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ସେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରନ୍ତି, ଯେଭଳିଭାବରେ ସେ ବିଷୟଗୁଡିକ ଯୋଡିଥାଆନ୍ତି, ଏଭଳି ଲାଗିଥାଏ ଯେ, ଯେଭଳି ଆପଣଙ୍କ ମନ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛି କି ଶହେବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବେ ନାହିଁ । ଏଭଳି କରିବେ ନାହିଁ, ଟିକିଏ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଆଶା ରହିଥିବ, ଯଦି ଲାଗୁଥିବ ଯେ, ଦେଶର ଲୋକମାନେ ପୁନର୍ବାର ଫୁଲହାର ଭଳି ଆପଣଙ୍କୁ କରିବେ, ତେବେ ସେମାନେ କ’ଣ ସେହିଭଳି କରି ନ ଥାନ୍ତେ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ... ତେବେ ଛାଡନ୍ତୁ ଆପଣ ଯଦି ଶହେବର୍ଷ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ତାହାହେଲେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିସାରିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ସଦନ ଏହି କଥାର ସାକ୍ଷୀ ଅଟେ ଯେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀରୁ ଯେଉଁସ୍ଥିତି ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା, ତାହାକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଯେଉଁ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ, ତାକୁ ନେଇ ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ କ’ଣ କ’ଣ କରା ନ’ ଯାଇଛି । କିଏ କହିଲା କ’ଣ, ଆଜି ଯଦି ସେମାନେ ନିଜେ ଦେଖିବେ ତାହାହେଲେ, ସେମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ ଯେ ଏମିତି କେମିତି ଡାକିଲେ, କିଏ ଡାକିଛନ୍ତି, ଜଣାନାହିଁ ଆମ ଲୋକମାନେ କ’ଣ କହିଦେଲେ । ଦୁନିଆର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବଡ ବଡ ଫୋକସ କରି ଏଭଳି କଥା କୁହାଇଲେ ଯାହା ପୁରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବଦନାମ ହେବ । ନିଜକୁ ସୁଦୃଢ ରହିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଯୋଜନାକୁ ଭାରତ କିପରି ଚଳାଉଛି । ହେ ଭଗବାନ କ’ଣ ସବୁ କୁହାଗଲା । ବଡ ବଡ ପଣ୍ଡିତମାନେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଜଡିତ ଅଛି । ଆମେ ଯାହା ବି କିଛି ବୁଝୁଥିଲୁ ଭଗବାନ ଯାହା କିଛି ବୁଝିବା ପାଇଁ ବିଚାର ଶକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ବୁଝିବା ଠାରୁ ଅଧିକ ସମର୍ପଣ ବହୁତ ବଡ ଥିଲା । ଯେଉଁଠାରେ ବୁଝିବା ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ସମର୍ପଣ ରହିଥାଏ ସେଠାରେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱକୁ ସମର୍ପଣ କରିବାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଆମେ ତାହା କରିଦେଖାଇଛୁ । ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ପଥରେ ଗତି କରୁଛୁ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈିତିକ ଜଗତରେ ସମସ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏକମତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କରୋନା ଅବଧିରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନେଇ ଆଗେଇଛି ଏହା ନିଜେ ହିଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଛୁ, ଆମେ ଦେଖିଛୁ ।
ମାନନୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଯେଉଁ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ରହିଛି ସେଥିରେ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତତମ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବଡ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଟେ । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ ଏହି କରୋନା ଅବଧିରେ ମଧ୍ୟ ଆମର କୃଷକମାନେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥିଲେ । ସରକାର ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟାରେ କରିଥିଲେ । ଦୁନିଆଁର ଅନେକ ଦେଶରେ ଯେଉଁଠାରେ ଖାଦ୍ୟ ସଂକଟ ଦେଖା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ୧୦ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଘଟିଥିବା ଯେଉଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଥିଲା, ତାହାର ଯେଉଁ ରିପୋର୍ଟ ÷ଅଛି, ସେଥିରେ ଏହି ରୋଗରେ ‌ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଭୋକରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହ ସମାନ । ଶହେବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେହି ସମୟର ରିପୋର୍ଟରେ ମଧ୍ୟ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଦେଶ କାହାକୁ ଭୋକରେ ମରିବାକୁ ଦେଇନାହିଁ। ୮୦କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହା କରୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମର ମୋଟ ରପ୍ତାନୀ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସର୍ବୋଚ୍ଚସ୍ତରରେ ରହିଛି । ଏବଂ ଏହା କରୋନ ଅବଧିରେ ଅଛି । ଐତିହାସିଭାବେ କୃଷି ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ରବ୍ୟର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସପ୍ଟଓୟାର ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶିଖର କୁ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି । ମୋବାଇଲ ଫୋନ ରପ୍ତାନୀରେ ଅଭୂତ ପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀ, ଅନେକଙ୍କ ସମସ୍ୟାର କାରଣ’ ହୋଇଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଆଶ୍ଚର୍ଯର କଥା ଯେ ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଏଫଡିଆଇ ଏବଂ ଏଫଡିଆଇ...
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସଦନର ଅଳ୍ପବହୁତ ପାରସ୍ପାରିକ କଥାବାର୍ତ୍ତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ଯାହା ଟିକିଏ ଉଷ୍ମ ରହିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସୀମା ବାହାରକୁ ଚାଲିଯାଇଥାଉଁ, ସେତେବେଳେ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ଆମର ସାଥୀମାନେ ଏହିପରି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ତାଙ୍କ ଦଳର ଜଣେ ସାଂସଦ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏବଂ ଏଠାରୁ କିଛି ଛୋଟବଡ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଚାଲିଥିଲା । ଏବଂ ମୁଁ ମୋ କୋଠରୀରୁ ପରଦା ପଛରେ ରହି ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଆମର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ପଛକୁ ଯାଇଥିଲେ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଟକାଇଥିଲେ । ଏବଂ ସେଠାରୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସିଥିଲା ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏକାଠି ହୋଇଯିବୁ , ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ନେତାମାନଙ୍କର ଏପରି ଅବସ୍ଥା କରିବୁ । କ’ଣ ଏହି କାରଣ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଏମିତି ହେଉଛି କି ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ, ଆପଣଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ସିଆରଙ୍କୁ ସୁଧାରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ମୁଁ ଯାହା କିଛି କରିଛି ତାହା ଦ୍ୱାରା ସିଆର ତୁମର ଠିକ୍ ହୋଇଯାଇଥିବ । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବେ, ଆପଣ ଏହି ପରାକ୍ରମ କରିଦେଇଛନ୍ତି, ଅଧିକ କାହିଁକି କରୁଛନ୍ତି ? ଏହି ଅଧିବେଶନରୁ କେହି ଆପଣଙ୍କୁ ବାହାର କରିଦେବେ ନାହିଁ, ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ ? ଏହି ଅଧିବେଶନରୁ କେହି ଆପଣଙ୍କୁ ବାହାର କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି । ଏହି ସ୍ଥାନରୁ ଆରେ ଭାଇ ଏମିତି ହିଁ ବଂଚିଯାଇଛ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଫଡିଆଇ ଏବଂ ଏଫଡିଆଇର ରେକର୍ଡ ବିନିଯୋଗ ଆଜି ଭାରତରେ ହେଉଛି । ଅକ୍ଷୟଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି କାରଣ କରୋନା କାଳରେ ଏତେବଡ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରୁଥିବାବେଳେ ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ବଂଚାଇବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାର ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ଏବଂ ଆମେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର କଲୁ, ତାହାର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ଆଜି ଆମେ ଏହି ଉପାୟରେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପହଂଚି ପାରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଳ୍ପକୁ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ନିୟମ, ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡିକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ମିଶନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲୁ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦେଶ ଏହି ସମସ୍ତ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ଯେତେବେଳେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତି ଦୁନିଆରେ ବଡ ଅସନ୍ତୋଷ ଲାଗି ରହିଛି । ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ଭୁଶୁଡି ପଡିଛି । ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସପୋର୍ଟରେ ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଥିଲା । ଦୁନିଆରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ହେତୁ ରାସାୟନିକ ସାର ଉପରେ ଏକ ବଡ ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ । ଦେଶ ପାଇଁ କେତେବଡ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଆସିଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଥିଲା କିନ୍ତୁ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ସହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କଲା ନାହିଁ । ଭାରତ ସମଗ୍ର ଭାରକୁ ନିଜ କାନ୍ଧରେ ବହନ କରିଛି ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ଦେଇନାହିଁ । ଭାରତ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତଭାବେ ସାର ଯୋଗାଣ ଜାରି ରଖିଛି । କରୋନା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ଏହାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ଚାଷ କରିବା ପାଇଁ ବଡ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା । ମୁଁ ବେଳେବେଳେ ଭାବୁଛି, ଯେଉଁମାନେ ମୂଳରୁ କଟି ଯାଇଛନ୍ତି, ଦୁଇ କିମ୍ବା ଚାରି ପିଢି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାସାଦରେ ରହିବାକୁ ଅଭ୍ୟସ୍ତ, ସେମାନେ ଦେଶର ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କ ସମସ୍ୟା କ’ଣ ଅଛି, ସେମାନେ ତାହା ବୁଝି ହିଁ ପାରୁନାହାନ୍ତି । ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ଯେଉଁ କୃଷକମାନଙ୍କର ଅନେକ ପହଂଚ ଥିଲା, ସେମାନେ ଆଗକୁ ଦେଖିପାରିଲେ ନାହିଁ । ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ମୁଁ ଏପରି ଲୋକଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ଏତେ ଘୃଣାଭାବ କାହିଁକି ? ଆପଣ କ୍ଷୁଦ୍ରଚାଷୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବାଧାସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି କି ? ଆପଣ ଏହି ସଙ୍କଟରେ ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାହା ହୁଅ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଆମେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ଚାହୁଁ, ତେବେ ଆମର ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ତେବେ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଯଦି ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଜମି ଥିବା, ଦୁଇ ହେକ୍ଟର ଜମିଥିବ, ତେବେ ସେ ଏହାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ, ନୂଆ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ ଏବଂ ଯଦି ତାଙ୍କର ଶକ୍ତି ଆସେ, ତେବେ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ପାଇବ । ତେଣୁ ଆଧୁନିକତା ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ରଚାଷୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁଲୋକମାନେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଘୃଣା କରନ୍ତି, ଯେଉଁମାନୋ ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଜାଣିନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ନାମରେ ରାଜନୀତି କରିବାର କୌଣସି ଅଧିକାର ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମକୁ ଏହା ବୁଝିବାକୁ ପଡିବ, ୧୦୦କୋଟି ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱର ସମୟର ମାନସିକତା, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଇପାରିନାହାନ୍ତି । ସେହି ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ବଡ ସଙ୍କଟ ହୋଇଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ମୁଁ ଦେଶର ଏକ ଚିତ୍ର ଦେଖୁଛୁ । ଏପରି ଏକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଛି,ଏପରି ଏକ ଶ୍ରେଣୀ ଅଛି, ଆଜି ସେମାନେ ଦାସତ୍ୱ ସେହି ମାନସିକତାର ମଧ୍ୟରେ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ବି ଉନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର କାର୍ଯ୍ୟର ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସେମାନଙ୍କୁ କେମିତି ଜାବୁଡି ଧରିଛି ଏବଂ ବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ଆଇନର ଯେଉଁ ଅଛି ତାହା ସମାନ ଲାଗିଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା, ଏହି ଉନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଜୀବନ ଶୈଳୀ, ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନିୟମ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ସହିତ ଆମକୁ ଖାପ ଖୁଆଇବା ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆମେ ଅସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲୁ ତାହାର ପରିଣାମ କ’ଣ ଆସିଲା ? ପରିବହନ କରିଡର ଏତେବର୍ଷ ପରେ, ସେଠାରେ ଯୋଜନା ହୋଇଥିଲା । ୨୦୦୬ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାହାର ଅବସ୍ଥା ଦେଖନ୍ତୁ । ୨୦୧୪ ପରେ ଏହା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଲା । ୟୁପିରେ ସରୟି କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଜନା, ୭୦ଦଶକରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ୧୦୦ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଗଲା । ଆମେ ଆସିବା ପରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପୂରା କରିଥିଲୁ । ଏହା କିଭଳି ଭାବନା ? ୟୁପିର ଅର୍ଜ୍ଜୁନ ଡ୍ୟାମ ପରି ଯୋଜନା, ୨୦୦୯ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ୨୦୧୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାହାର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିଲା । ଆମେ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିଛୁ । ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ପାଖରେ ଏତେ ଶକ୍ତି ଥାଆନ୍ତା, ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ଷମତା ତେବେ ଏହି ଚାରିଧାମକୁ ସମସ୍ତ ପାଣିପାଗ ରାସ୍ତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିପାରିଥାଆନ୍ତା, ସଂଯୋଗ କରିପାରିଥାଆନ୍ତେ କିନ୍ତୁ କଲେ ନାହିଁ । ଜଳପଥ,ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ, ଜଳ ପଥକୁ ବୁଝନ୍ତି । ଆମର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଥିଲା ଯାହାକୁ ଆମେ ଜଳପଥକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲୁ । ଆଜି ଆମ ସରକାର ଜଳପଥରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଗୋରଖପୁର କାରଖାନା, ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତିରୁ ବନ୍ଧ ହୋଇଯାଉଥିଲା, ଆମର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ଗୋରଖପୁର ସାରକାରଖାନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏମିତି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ଜମିରୁ ବଂଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁ କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କ ଫାଇଲର ଗତିବିଧି, ଫାଇଲରେ ଦସ୍ତଖତ କରିଦେଇଛନ୍ତି, କିଏ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ କ’ଣ ଆସିବେ, ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଫାଇଲ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁ କିଛି, ୧୩୦କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଲାଭ ଆମ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆପଣ ଫାଇଲରେ ହଜିଯାଇଛନ୍ତି, ଆମେ ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ । ଆଜି ଏହାର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ, ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ ନୁହେଁ, ଗୋଟିଏ ଅଧା କାର୍ଯ୍ୟ ସେଠାକୁ ଆସୁଛି, ରାସ୍ତାନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ପୁଣି ବିଜୁଳି ବାଲା ଖୋଳୁଛନ୍ତି । ସେହି ଜିନିଷଟି ଠିକ୍ ଅଛି ପୁଣି ପାଣିବାଲା ଆସି ଖୋଳୁଛନ୍ତି । ସେହିସବୁ ସମସ୍ୟାରୁ ବାହାରି ଆସି ଆମେ ଜିଲ୍ଳାସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଳାନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ସେହିଭଳି, ଆମ ଦେଶର ବିଶେଷତା, ମଲଟି ମୋଡାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏହା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଆଧାରରେ ଆମେ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗ୍ରାମାଂଚଳ ସଡକଗୁଡିକ ଦ୍ରୁତଗତିରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ତେବେ ଏହି ୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେଗୁଡିକ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ରେଳଲାଇନଗୁଡିକ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଦେଶ ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ହେଲିପୋର୍ଟ ଏବଂ ୱାଟର ଡ୍ରୋନର ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି । ଦେଶର ୬ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱାର୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଏପରି, ଯାହା ରୋଜଗାର ଦେଇଥାଏ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଚାକିରି ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ । ଆଧୁନିକ ଭତ୍ତିଭୂମିରେ ଆଜି ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ପୁଞ୍ଜିବିନିଯୋଗ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ବିକାଶ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବିକାଶର ଗତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ତେଣୁ ଆଜି ଦେଶ ସେହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଅର୍ଥନୀତି ଯେତିକ ବଢିବ, ସେତେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଗତ ସାତବର୍ଷ ଧରି, ଆମେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଆମର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଅଭିଯାନ । ସେ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ କିମ୍ବା ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଆମର ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆଜି ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହା ନିଜେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକଶୁଭ ସଙ୍କେତ ଅଟେ । ଆମର ମୁଖ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଏବଂ ଟେକ୍ସଷ୍ଟାଇଲ ଭଳି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଛି । ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ସିଷ୍ଟମରେ ସୁଧାର, ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ପରିଭାଷାରେ ଆମେ ସୁଧାର ଆଣି ତାହା ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଅବସର ଆଣିଦେଉଛୁ । ଆପଣ ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି କରୋନାର ଜଟିଳ ସମୟରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମଇ ପାଇଁ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଏମଏସଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହାର ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିଛି ଏବଂ ଏସ୍‌ବିଆଇ ଏହାର ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଛନ୍ତି । ଏସ୍‌ବିଆଇ ଅଧ୍ୟୟନରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ହେତୁ ସାଢେ ତିନିଲକ୍ଷ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ ଏସ୍‌ବିଆଇ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ ୧.୫କୋଟି ଚାକିରି ବର୍ତ୍ତମାନ ବାକି ବଂଚିଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୪ପ୍ରତିଶତ ଏମ୍‌ଏସଏମ୍‌ଇ ଋଣ କାରଣରୁ ଏନପିଏ ହେବାର ଯେଉଁ ସମ୍ଭାବନା ଥିଲା, ସେଥିରୁ ବଞ୍ଚିଗଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁ ସଦସ୍ୟମାନେ ଭୂମିପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତାଙ୍କର ପ୍ରଭାବକୁ ଦେଖିପାରିବେ । ଅନେକ ବିରୋଧୀ ବନ୍ଧୁ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ପଠାନ୍ତି ଯେ ସାର୍ ଏହି ଯୋଜନାରେ ବହୁତ ବଡ ଲାଭ ହୋଇଛି । ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ବହୁତ ବଡ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେହିଭଳି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା କେତେ ସଫଳ ହୋଇଛି, ଆମର କେତେଜଣ ମା’ ଓ ଭଉଣୀ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସିଛନ୍ତି । ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେଇ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜେ ଏହା କରନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ-ଦୁଇ ଜଣଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା, ଆମେ କେବେ ଭାବି ନ ଥିଲୁ ଯେ ବୁଲା ବିକାଳୀମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରାସ୍ତାଘାଟର ବିକ୍ରେତା ମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏଥିରୁ କୋଟି କୋଟି କର୍ମଚାରୀ ଲାଭବାନ ହେଉଛନ୍ତି । ଆମେ ଗରିବ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛୁ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ହଜାର ହଜାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଶିଳ୍ପକୁ ଅଧିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆବଶ୍ୟକ । ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ ଏହା ଆମର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ମୂଲ୍ୟକୁ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶରେ ଶସ୍ତା ମୂଲ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ ପହଂଚିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ରପ୍ତାନୀ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଯୋଜନା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସରକାର ଆଉ ଏକ ମହତ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛୁ । ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ମୁକ୍ତ କରିଦେଇଛୁ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଆମେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସ୍ପେସ, ଡିଭେନ୍ସ, ଡ୍ରୋନ୍ସ, ମାଇନିଂ ସମେତ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଅଂଶୀଦାରହେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛୁ । ଦେଶରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରଳ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ହଜାର ହଜାର କମ୍‌ଲାନ୍‌ସିପ୍‌, ଆମ ଦେଶର ଅର୍ଦ୍ଦେକ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗ, ଏହାକୁୁ ଆଣନ୍ତୁ, ସେହି କାଗଜ ଆଣନ୍ତୁ, ପ୍ରାୟ ୨୫ହଜାର କମ୍‌ଲାନ୍‌ସିପ ଶେଷ କରିଛୁ । ଆଜି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିବି ଯେ ଏଭଳି କମ୍‌ଲାନ୍‌ସିପ ଖୋଜାଖୋଜି କରି ଶେଷ କରନ୍ତୁ । ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ସମସ୍ୟାରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ଏହା ବୁଝିପାରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶରେ ଏଭଳି ପ୍ରକାରର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହଟାଯାଉଛି । ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପକୁ ଏକ ମାନକ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଦେଶ ସେହି ପୁରୁଣା ଅବଧାରଣାରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁଛି । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଆମ ଦେଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଯେ ସରକାରୀ ଭାଗ୍ୟର ସୃଷ୍ଟି କର୍ତ୍ତା । ଆପଣଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣଙ୍କ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ କେହି ପୂରଣ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ସରକାର ଏହା କରିବେ । ସରକାର ସବୁ କିଛି ଦେବେ । ଆମେ ଏହି ଅହଂକାରକୁ ବଜାଇ ରଖିଥିଲୁ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶର ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି । ତେଣୁ ସାଧାରଣ ଯୁବକମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ, ଦକ୍ଷତା, ଏହାର ପଥ, ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଚିନ୍ତା କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ । ସବୁ କିଛି ସରକାର କରିଛନ୍ତି, ତାହା ନୁହେଁ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ବହୁଗୁଣିତ । ଯଦି ସେଗୁଡିକ ସଙ୍କଟ ସହିତ ମିଳିତ ହେବେ ତେବେ ଫଳାଫଳ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ । ଆପଣ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଖିଥିବେ ଆମ ଦେଶରେ କେବଳ ୫ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଦେଣ ଯୁବପିଢିଙ୍କୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ଦିଆଗଲା, ସେତେବେଳେ ଫଳାଫଳ କ’ଣ ହେଲା । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ୨୦୦୦ପୂର୍ବରୁ, ଆମ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୫୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଅବସର ଦିଆଗଲା ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କର କ’ଣ ପରିଣାମ ଆସିଲା ଏହି ୭ବର୍ଷରେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୫୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଏହି ସାତବର୍ଷରେ ୭ହଜାର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଆମ ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହା ହେଉଛି ମୋ ଦେଶର ମୋ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି । ଏବଂ ଏହି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ତିଆରି ହେଉଛି ଏବଂ ଗୋଟିଏ-ଗୋଟିଏ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଅଥାତ୍ ଏହାର ନୂତନ ମୂଲ୍ୟ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ସ୍ଥିର ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଖୁବ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଶତାବ୍ଦୀ ତିଆରି କରିବା ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି । ଏହା ବହୁତ ବଡ ଅଟେ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟିର ଏକ କମ୍ପାନୀ ହେବାକୁ ଲାଗୁଥିଲା । ଆଜି ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି, ସରକାରଙ୍କର ନୀତି ହେତୁ ଏମାନେ ବର୍ଷେ ଦୁଇବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହଜାରେ କୋଟିର ବ୍ୟବସାୟକୁ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଦେଖିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୍‌ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ସ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣସ୍‌ର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିଯାଇଛୁ । ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଭାବରେ କିଏ ଗର୍ବ କରିବ ନାହିଁ ? କିନ୍ତୁ ଏପରି ସମୟରେ ସେମାନେ ଏହି ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧ କରିବାରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ । ଏହା ସକାଳୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ଏବଂ ଏଠାରେ ମୁଁ ଦେଖିଲି ଜଣେ ଆମର ଆଦରଣୀୟ ମହୋଦୟ କହୁଛନ୍ତି , ଆପଣ ମୋଦୀ, ମୋଦୀ, ମୋଦୀ,ମୋଦୀ କରିବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ହଁ ଆପଣ ଏହା କହୁଛନ୍ତି ନା ! ଏବଂ ସମସ୍ତେ ମୋଦୀ, ମୋଦୀ, ମୋଦୀ କହୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ମଧ୍ୟ କହୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ସକାଳ ହେଲେ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଥାଆନ୍ତି । ଆପଣ ମୋଦୀଙ୍କ ବିନା କିଛି ସମୟ ବିତାଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଏବଂ ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରାଣଶକ୍ତି ଅଟନ୍ତି ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କିଛି ଲୋକ ଦେଶର ଯୁବକ, ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଦେଶର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୃଷ୍ଟି କର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ କରାଇଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଖୁସି ଲାଗିଥାଏ । ସେମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଆନନ୍ଦ ମିଳିଥାଏ । ସେମାନେ ପକ୍ଷପାତିତାକୁ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତି । ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ତାଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁନାହାନ୍ତି, ସେହି କାରଣରୁ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢିପାରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ଆଜି ସେଠାରେ ଯେଉଁ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣଗୁଡିକ ଅଛି, ସେଥିରୁ କିଛି ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କମ୍ପାନୀ ହେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସରେ ଏମିତି କିଛି ଲୋକ ବସିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଅଟନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କହନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗିବ ଯେ ସେମାନେ କ’ଣ କହୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ କରୋନା ଭୂତାଣୁର ଭାରିଆଂଟ କୁହନ୍ତୁ କ’ଣ ହେଲା ? ଆମ ଦେଶର ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ କରୋନା ଭୂତାଣୁର ଭାରିଆଂଟ ଅଟନ୍ତି କି ? ଆମେ କ’ଣ କହୁଛୁ, କାହା ପାଇଁ କହୁଛୁ ଯଦି କେହି ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ବସିଛନ୍ତି ତେବେ କେବଳ କୁହନ୍ତୁ କ’ଣ ଏହା ଠିକ୍ ହେଉଛି ? ଦଳର କ୍ଷତି ହେଉଛି, କଂଗ୍ରେସ ଦଳର କ୍ଷତି ହେଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁ ମାନେ ଇତିହାସରୁ କୌଣସି ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିପାରନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ ଇତିହାସରେ ହଜିଯାଇଥାଆନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ କହୁଛି, କାରଣ ମାତ୍ର ୬୦ରୁ ୮୦ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତି ସେହି ସମୟକୁ ଆସନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ସେହି ସମୟର କଥା କହୁଛି । ୬୦ରୁ ୮୦ଦଶକରେ କଂଗ୍ରେସ ହିଁ ଥିଲା, କଂଗ୍ରେସର ଶାସନ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ କଂଗ୍ରେସର ଶକ୍ତି ସେମାନେ କଂଗ୍ରେସ ସହିତ ରହିବାର ଆନନ୍ଦ ଉପଭୋଗ କରୁଥିବା ଏହି ଲୋକମାନେ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଜୀଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ ଶ୍ରୀମତୀ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ କ’ଣ ବୋଲି କହୁଥିଲେ, ଏହା ହେଉଛି ଟାଟା-ବିର୍ଲାଙ୍କ ସରକାର ଅଟେ । ଏହି ସରକାରଙ୍କୁ ଟାଟା-ବିର୍ଲା ଚଳାଉଛନ୍ତି । ୬୦ରୁ ୮୦ ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କଥା କୁହାଯାଉଥିଲା । ନେହେରୁ ଜୀଙ୍କ ପାଇଁ କୁହାଯାଉଥିଲା, ଇନ୍ଦିରାଜୀଙ୍କ ପାଇଁ କୁହାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଅଲଗା ହେବାର ଶକ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ନେଇ ନେଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେହି ଭାଷା କହୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଆପଣ ଏତେ ତଳକୁ ଚାଲିଯାଇଛନ୍ତି । ଏତେ ତଳକୁ ଚାଲିଗଲେ, ହଁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆଜି ପିଚିଂ ବ୍ୟାଗ ବଦଳିଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ ବଦଳି ନାହିଁ । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଗୃହରେ କଥା ହେବାର ସାହସ ରଖୁଥିଲେ, ସେମାନେ ବାହାରେ କଥା ହେଉଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଥିଲା ସେମାନେ ଚୁପ୍ ରହିଲେ ନାହିଁ । ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେଥିରେ ଆନନ୍ଦ ଅଛି । ଭାରତ ପାଇଁ ଏଭଳି କଥା କେହି ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ ? ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆରେ ଭାଇ, ଆପଣଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆମେ ଆସି ତାହା ଠିକ୍ କରିବୁ । ଠିକ୍ ଅଛି ଏମିତି କୁହ । ଆପଣ କାହିଁକି ଦେଶକୁ ଅପମାନ କରୁଛନ୍ତି ? ଆପଣ ଦେଶ ବିରୋଧରେ କାହିଁକି କହୁଛନ୍ତି ? ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପରିହାସ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଆଜି ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି, ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏହାକୁ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ଥଟ୍ଟାର ବିଷୟ ପାଲଟି ଯାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କେତେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦେଉଛି, ଏହା ମୁଁ ଭଲଭାବେ ବୁଝିପାରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥାଏ କାରଣ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କମିଶନର ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦୁର୍ନୀତିର ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଟ୍ରେଜେରୀ ପୂରଣ କରିବା ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ କେବଳ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ବିରୋଧ କରନ୍ତୁ । ଭାରତ ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅଣଦେଖା କରିବାର ପାପ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତି ଅପମାନ, ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅପମାନ,ଦେଶର ଅଭିନବ ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରତି ଅପମାନ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶରେ ଏହି ପ୍ରକାରର ନକାରାତ୍ମକତା, ନିରାଶର ବାତାବରଣ, ନିଜେ ନିରାଶ ହୋଇ ନିଜକୁ ସଫଳ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁନାହାନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶକୁ ଅସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଖେଳ ଚାଲିଛି, ତାହା ବିରୋଧରେ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ବହୁତ ସଚେତନ ହୋଇପଡିଛନ୍ତି, ସଚେତନ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ଚଳାଉଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ୫୦ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶର ସରକାର ଚଳାଉଥିଲେ । ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ବିବେକ କ’ଣ ଥିଲା, ଯଦି ଆମେ କେବଳ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଆମେ ସବୁ ଜିନିଷ ବୁଝିପାରିବା ଯେ, ସେ ଯାହା କହୁଥିଲେ, କେମିତି କରୁଥିଲେ, କାହିଁକି କରୁଥିଲେ ଏବଂ କାହା ପାଇଁ କରୁଥିଲେ । ପ୍ରଥମେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯାହା କିଛି ଘଟୁଥିଲା ତାହା ହେଉଛି ନୂତନ ଉପକରଣ କିଣିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା । ଏହା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲୁଥିଲା । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଚୂଡାନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି କରାଯାଉଥିଲା ସେତେବେଳେ ସେହି ଜିନିଷଟି ପୁରୁଣା ହେଉଯାଉଥିଲା । ଏବେ କୁହନ୍ତୁ, ଦେଶପାଇଁ କ’ଣ ଭଲ ? ଏହା ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଆମେ ପଇସା ଦେଉଥିଲୁ । ଆମେ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକୃତ କରିଛୁ । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଡି ରହିଥିବା ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ଥିଲା, ତାହାର ଆମେ ସମାଧାନର ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ, ପ୍ରଥମେ କୌଣସି ଆଧୁନିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କିମ୍ବା ଯନ୍ତ୍ରପାତି ପାଇଁ ଆମକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆବଶ୍ୟକ ତଥା ଜରୁରୀକାଳୀନ ସମୟରେ ଏହାକୁ କିଣାଯାଉଥିଲା, ଏହାକୁ ଆଣ,ତାକୁ ଆଣ ! କିଏ ପଚାରୁଥିଲା ଭାଇ, ହୋଇଗଲା ! ଏପରିକି ଅତିରିକ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶର ଅଂଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଏହି ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆମର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଉଚିତ । ଆମର ନିଜସ୍ୱ ସିଷ୍ଟମ ରହିବା ଉଚିତ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ସେବା କରିବାର ଏକ ମହତ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଦେଶର କ୍ୟାରିୟରରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବାଛିବା ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ଆମେ ଶକ୍ତିର ସହ ଛିଡା ହେବା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ବଜେଟ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଭାରତରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ତିଆରି କରିବୁ । କେବଳ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକରୁ କିଣିବ, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବଜେଟରେ କରାଯାଇଛି । ବାହାରୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଆମର ସୈନ୍ୟବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିଶେଷଜ୍ଞ ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଚାଲୁଛୁ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେବ । ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଭଲ ଜିନିଷ କିଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କାରବାରରେ କେତେ ବଡ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ, ଏହିପରି ଶକ୍ତିକୁ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେଦିନ ମୋଦୀଙ୍କ ଉପରେ ଅସନ୍ତୋଷ ହେବା ନାହିଁ, କ୍ରୋଧିତ ହେବା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ । ଏବଂ ତାଙ୍କର କ୍ରୋଧ ପ୍ରକାଶ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିରୋଧୀ ଦଳର ଆମର କିଛି ସହକର୍ମୀ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ । ୟୁପିଏ ସରକାର କଂଗ୍ରେସର ନେତୃତ୍ୱରେ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଚିନ୍ତା ସେତେବେଳ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଆନ୍ତା । ବୋଧହୁଏ ଏହି କଥା ସେହି ସମୟରେ ହେବାର ଥିଲା । ଆପଣ ହୁଏତ ଭୁଲିଯାଇଥିବେ ମୁଁ କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଚାହିୁଁଛି । କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ଗତ ୫ବର୍ଷ କାଳରେ ପ୍ରାୟ ସମଗ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶକୁ ଦୁଇଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧିର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା । ଆମେ ପହଂଚିବା ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା। କଂଗ୍ରେସର ନୀତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ସରକାର ନିଜେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ ଯେ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବାହାରେ ଥିଲା । ୨୦୧୧ରେ ତତ୍କାଳୀନ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଯାହାଙ୍କୁ ଲୋକମାନେ ଲଜ୍ୟାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧିକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ । କୌଣସି ଆଲ୍ଲାହଦିନର ଯାଦୁ ଉପରେ ଭରସା ରଖନାହିଁ । ଏହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ନେତାଙ୍କ ଅସମ୍ବେଦନଶୀଳତା । ଆମର ଚିଦାମ୍ବରମ୍ ଜୀ ଯିଏ ଆଜିକାଲି ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଖବର କାଗଜରେ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖୁଛନ୍ତି , ସେ ସରକାରରେ ଥିବାବେଳେ ସେ କ’ଣ କହିଥିଲେ ସେହି ସମୟର ନେତାମାନେ କ’ଣ କହିଥିଲେ, ୨୦୧୨ରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ୧୫ଟଙ୍କାରେ ପାଣିବୋତଲ ଏବଂ ୨୦ଟଙ୍କାରେ ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ କିଣିବାରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଗହମ-ଚାଉଳ ଉପରେ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ବଢିଯାଏ, ତେବେ ବରଦାସ୍ତ କରିହେବ ନାହିଁ । ଏହା ଆପଣଙ୍କର ନେତାଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି ଥିଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି କେତେ ଅସମ୍ବେଦନଶୀଳ ମନୋଭାବ ଥିଲା, ଏହା ଚିନ୍ତାର କାରଣ ଅଟେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଦେଶର ସାଧାରଣ ମଣିଷ ସହିତ ଜଡିତ ଏକ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ଆମ ସରକାର, ଏନ୍‌ଡିଏ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ସତର୍କ ଏବଂ ସମ୍ବେଦଶୀଳ ହୋଇ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆମ ସରକାର ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ନିୟନ୍ତ୍ରଣଙ୍କୁ ଆମର ଆର୍ଥିକ ନୀତିରେ ମୂଳଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଶହେବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଥିବା ଏତେବଡ ମହାମାରୀର ଏହି ଅବଧିରେ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲୁ ଯେ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଜିନିଷର ମୂଲ୍ୟ ଯେପରି ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ସ୍ପର୍ଶ ନ କରୁ । ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ ଆଜିକା ଦିନରେ ଜରୁରୀ ଜିନିଷର ମୂଲ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠିବା ବା ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷକରି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ସହନଶୀଳ ସୀମା ବାହାରେ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ପାଇଁ ଆମେ କ’ଣ କରିଛୁ ତାହା ଏହି ପରିସଂଖ୍ୟନ ହିଁ ନିଜେ କହୁଛି । ଯେଉଁଠାରେ କଂଗ୍ରେସର ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧିହାର ଦୁଇଅଙ୍କରେ ଥିଲା ଏହା ଦଶ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଥିଲାବେଳେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ୫ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ରହିଛି । କରୋନା ସତ୍ତ୍ୱେ ଚଳିତବର୍ଷ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ୫ଦଶମିକ ୨ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା ଏବଂ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି କମ୍ ରହିଥିଲା । ଆପଣଙ୍କ ସମୟରେ, ଆପଣ ଏହାକୁ ଦର୍ଶାଇ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଏଡାଇ ଯାଉଥିଲେ । ଉଲ୍ଲେଖଥାଉ କି, ଦରଦାମ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଉପରେ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ଉପରେ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଯାହା କହିଥିଲେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଦେଖନ୍ତୁ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ! ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଭାଷଣ ଦେଇ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହୁଛି ! ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ଯେ ମୁଁ ପଣ୍ଡିତଜୀଙ୍କ ନାମ ନେଉନାହିଁ, ଆଜି ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ନେହେରୁ ଜୀ ହିଁ ନେହେରୁ ଜୀ! ଆଜି ମଜା ନିଅନ୍ତୁ ! ଆପଣଙ୍କ ନେତା କହିବେ, ମଜା ଆସିଗଲା !
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଜୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲେ, ଏବଂ ସେତେବେଳେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଜଗତୀକରଣ ଏତେ ଅଧିକ ନ ଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ନେହେରୁ ଜୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ଅବସରରେ କ’ଣ କହୁଛନ୍ତି, ବେଳେବେଳେ କୋରିଆରେ ଲଢେଇ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ଏହି କାରଣରୁ ବ୍ୟବହୃତ ଦ୍ରବ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ବଢିଯାଇଥାଏ ଏବଂସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଆମର ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ବାହାରେ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାତ ଉପରକୁ କରିଦେଇଥିଲେ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସେମାନେ କ’ଣ କୁହନ୍ତି ଦେଖନ୍ତୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କ କାମର କଥା ଅଟେ । ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଜୀ ଆହୁରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆମେରିକାରରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଘଟେ, ତେବେ ତାହାର ପ୍ରଭାବ ଦ୍ରବ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ପଡିଥାଏ । ଭାବନ୍ତୁ, ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧିର ସମସ୍ୟା କେତେ ଗମ୍ଭୀର ଥିଲା ଯେ ନେହେରୁ ଜୀଙ୍କୁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇବାକୁ ପଡିଥିଲା, ନେହେରୁ ଜୀ ସେତେବେଳେ କହିଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଆଜି କ୍ଷମତାରେ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ଆଜି ଦେଶର ଭାଗ୍ୟଯେ । ଦେଶ ବଂଚି ଗଲା, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଆଜି ଥାଆନ୍ତେ ତେବେ ଆପଣ କରୋନା ଖାତାରେ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ଜମା କରିବା ପରେ ଚାଲିଯାଇଥାଆନ୍ତେ କିନ୍ତୁ ଆମେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସହିତ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ବିବେଚନା କରି ତାହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଆମେରିକା ଏବଂ ଓଇସିଡି ଦେଶଗୁଡିକରେ ଦରଦାମ ବୃଦ୍ଧି ଶତପ୍ରତିଶତ ଅଛି,ପ୍ରାୟ ଶତପ୍ରତିଶତ । କିନ୍ତୁ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ କାହା ଉପରେ ମାଠିଆ ଫଟାଇ ଚାଲିଯିବା ଲୋକମଧ୍ୟରୁ ଆମେ ନୁହଁ । ଆମେ ସତ୍ୟତାର ସହ ପ୍ରୟାସ କରିବା, ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ । ଯିଏ ଦାୟିତ୍ୱର ସହ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହିତ ଛିଡା ହୋଇଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସଦନରେ ବଡ ବଡ ଆକଳନ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ଭୁଲିଗଲେ ଏହି ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକ ଏତେ ବିଶ୍ୱାସଘାତକ ନୁହଁନ୍ତି, ଯେକୌଣସି ସରକାର ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲକାମ କରିବେ । ତା’ ପରେ ତାଙ୍କୁ କ୍ଷମତାରୁ ବାହାର କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଏଥିପାଇଁ ଆସିଛି, କାରଣର ଆପଣ ମାନିନେଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇ ଆପଣ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ଜାଲରେ ଫସାଇ ରଖିବେ, କିନ୍ତୁ ଗରିବମାନେ ସଚେତନ ହେଲେ, ଗରିବମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଚିହ୍ନିପାରିଲେ । ଏହି ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକ ଏତେ ସଚେତନ ଯେ, ଆପଣଙ୍କୁ ୪୪ଟି ସିଟ୍ ଦିଆଯାଇଛି । ୪୪ଟି ସିଟ୍‌ରେ ଆସିବା ପରେ ରହିଗଲେ ।୧୯୭୧ ମସିହାରୁ ଗରିବ ହଟାଅ ସ୍ଲୋଗାନରେ କଂଗ୍ରେସ ନିର୍ବାଚନ ଜିତି ଆସୁଥିଲା । ୪୦ବର୍ଷ ପରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର ହୋଇନାହିଁ । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରୀ ଏକ ନୂତନ ସଂଜ୍ଞା ଦେଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଏହି କଥା ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଅଟେ ଏବଂ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ସେମାନେ ସେତେବେଳେ ବିଭ୍ରାନ୍ତି କରିଥାଆନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ଆଘାତ ବହୁତ ଗଭୀର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି ଯେ ଆଜି ଅସୁବିଧାରେ ଫସିଯାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ଲୋକମାନେ କହିଚାଲିଯାଆନ୍ତି, ସେହି ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହାକୁ ସହିବାକୁ ପଡିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୪୦ବର୍ଷ ପରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର ହେଲା ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଗରିବ ଲୋକମାନେ କଂଗ୍ରେସକୁ ହଟାଇ ଦେଲେ ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ କ’ଣ କଲା.... ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ କଂଗ୍ରେସ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟର ସଂଜ୍ଞା ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ୨୦୧୩ରେ ହଠାତ୍ ସେ ଗୋଟିଏ କାଗଜରେ ଚମତ୍କାର କରି ୧୭କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଧନୀ କରିଥିଲେ । ଏହା କିପରି ଘଟିଲା, ତାହାର ସତ୍ୟତା ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଜାଣିବା ଉଚିତ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି-ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ ରେଳବାଇରେ ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ, ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ହେଉଥିଲା । ଯାହା ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀ ହେଉଥିଲା ତାହାର ଦ୍ୱାର ପାଖରେ ଗୋଟିଏ ଧାଡିରେ ଲେଖାଯାଉଥିଲା, ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀରେ ଦୁଇଟି ଲେଖା ରହୁଥିଲା ଏବଂ ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀରେ ତିନି ଲେଖାଯାଉଥିଲା। ସେମାନେ ଅନୁଭବ କଲେ ଯେ ଏହି ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀର ସୂଚନା ଠିକ୍ ନୁହେଁ ତେଣୁ ସେମାନେ ଏକ ଲାଇନ ବାହାର କରିଦେଲେ । ଏଗୁଡିକ ହେଉଛି, ସେମାନଙ୍କର ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କଲେ ଯେ, ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର ହୋଇଗଲା ଏବଂ ସେମାନେ ଏହାର ସମସ୍ତ ମୌଳିକତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି କହିଦେଲେ ୧୭କୋଟି ଗରିବଙ୍କୁ ଗଣନା କରାଯିବ ନାହିଁ । ଏହିପରି ଭାବରେ ସେମାନେ ଆକଳନ ବଦଳାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ କିଛି ମୌଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ବୁଝିବାକୁ ବହୁତ କଠିନ । ବୋଧହୁଏ କେହିି ବୁଝିପାରିଛନ୍ତି । ଏଭଳି କେହି ମୋତେ ଏବେ ଯାଏ ମିଳିନାହାଁନ୍ତି ଯେ କେହି ବୁଝିପାରିଛନ୍ତି ମୁଁ ବୁଝାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି । ଏଭଳି କିଛି କଥା ରହିଛି । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ସଦନରେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନେଇ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ଏହି କଥା ଗୁଡିକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ । ମୁଁ ମୋର କଥା କହିବା ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ କଥା ଦୋହରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୁଁ ପକ୍ଷ ରଖୁଛି ।
ଏହି ସୂଚନା ବହୁତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ ଯେ ବଙ୍ଗାଳୀ, ମରାଠୀ ଗୁଜରାଟୀ, ତାମିଲ, ଆନ୍ଧ୍ର, ଓଡିଆ, ଆସାମ, କନ୍ନଡ, ମାଲାୟାଲୀ, ସିନ୍ଧି, ପଞ୍ଜାବୀ, ପଠାନ୍‌, କାଶ୍ମୀର, ରାଜପୁତ ଏବଂ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନୀ ଭାଷାଭାଷୀ ଜନତା ବସତି ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ବିଶାଳ ମଧ୍ୟଭାଗ କିଭଳି ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟତା ଏକତା ଅଟେ । ଏହାର ସୂଚନା ପୁରାତନ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଅଭିଲେଖାରୁ ମିଳିଥାଏ । ସେହି ସମୟରେ ଏହି ଘଟଣାରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ହୁଅନ୍ତୁ ଯାହାଙ୍କର ଜାତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଥିଲା ଏବଂ ତାଙ୍କର ନୈତିକ ଏବଂ ମାନସିକ ବିଶେଷତାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଏହି ବିଶେଷତାକୁ କହିବାକୁ ଯାଇ ଏକ ସଂଳାପ ଉପରେ ଦୁଇ ଶବ୍ଦ କହିବାକୁ ଯାଉଛି - ‘ଜାତୀୟ ଐତିହ୍ୟ’ ଏହି କଥା ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଜୀଙ୍କ ଅଟେ । ଏହି କଥା ନେହେରୁଜୀ କହିଥିଲେ ତାଙ୍କର ପୁସ୍ତକ ‘ଭାରତ କୀ ଖୋଜ’ରେ ରହିଛି । ଆମ ଜାତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ଏକ ଅଟେ । ଆମର ନୈତିକ ଏବଂ ମାନସିକ ବୈଷ୍ଟିଶ୍ୟ ଗୋଟିଏ, ଏହା କ’ଣ ରାଷ୍ଟ୍ରବିନା ସମ୍ଭବ । ଏହି ସଦନକୁ ଏହା କହି ମଧ୍ୟ ଅପମାନ କରାଗଲା ଯେ ଆମର ସମ୍ବିଧାନରେ ‘ରାଷ୍ଟ୍ର” ଶବ୍ଦ ଆସେ ନାହିଁ । ସମ୍ବିଧାନରେ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଲେଖାଯାଇଥିବା ‘ରାଷ୍ଟ୍ର” ଯଦି ପଢିବାକୁ ନ ଆସେ, ଏଭଳି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । କଂଗ୍ରେସ ଏହି ଅପମାନ କାହିିଁକି କରୁଛି, ମୁଁ ଏହା ଉପରେ ସୋର ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ରଖିବି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
‘ରାଷ୍ଟ୍ର’ କୌଣସି ସତ୍ତା କିମ୍ବା ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆମ ପାଇଁ ‘ରାଷ୍ଟ୍ର’ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଆତ୍ମ ଅଟେ । ଏହା ସହିତ ଦେଶବାସୀ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୋଡି ହୋଇଥିବେ । ଆମର ବିଷ୍ଣୁପୁରାଣରେ କୁହାଯାଇଛି, ଏମିତି କୌଣସି ଦଳ ଲେଖିନାହାନ୍ତି ।
ବିଷ୍ଣୁପୁରାଣରେ କୁହାଯାଇଛି
ଅତ୍‌ତରମ ଐସ୍ ସମୁଦକ୍ଷୟ ହିମାୱରେ ଚରୁ ଦକ୍ଷିଣମ୍‌
ବର୍ଷତାତ୍ ଭାରତମ୍ ନାମ ଭାରତ ୟତ୍‌ର ସଂତିତ୍
ଅର୍ଥାତ୍
ସମୁଦ୍ରର ଉତ୍ତରରେ ଏବଂ ହିମାଳୟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଯେଉଁ ଦେଶ ଅଛି ତାହାକୁ ଭାରତ କୁହାଯାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସନ୍ତାନମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ କୁହାଯାଏ । ବିଷ୍ଣୁପୁରାଣର ଏହି ଶ୍ଲୋକ ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ଲୋକ ଗ୍ରହଣ କରିପାରୁନାହାନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବି । କାରଣ କିଛି ଜିନିଷରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଲର୍ଜି ହୋଇପାରେ । ମୁଁ କହୁଛି- “ ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆସେ, କିନ୍ତୁ ଏହା କ୍ୱଚିତ୍ ଇତିହାସରେ ଆସେ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପୁରୁଣା ଯୁଗରୁ ବାହାରି ନୂଆ ଯୁଗରେ ପାଦ ରଖିବା ଯେତେବେଳେ ଏକ ଯୁଗ ଶେଷ ହୋଇଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଏକ ଦୀର୍ଘଦିନରୁ ଚାପି ହୋଇ ରହିଥିବା ଆତ୍ମା ମୁକ୍ତ ହୋଇଯାଏ” । ଏଗୁଡିକର ମଧ୍ୟ ନେହେରୁଜୀଙ୍କର ଶବ୍ଦ ପ୍ରକୃତରେ କେଉଁ ଦେଶର କଥା ନେହେରୁଜୀ କହୁଥିଲେ ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ତାମିଲ ଭାବନାକୁ ନିଆଁ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ରାଜନୀତି ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସର ପରମ୍ପରା ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଇତିହାସରେ ଦେଖାଯାଇଥାଏ, ‘ ବିଭାଜନ କର ଏବଂ ଶାସନ କର’ କିନ୍ତୁ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,ମୁଁ ଆଜି ତାମିଲ ଭାଷାର ମହାକବି ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ସେନାନୀ ଆଦରଣୀୟ ସୁଭ୍ରମଣ୍ୟମ୍ ଭାରତୀ ଯାହା ଲେଖିଥିଲେ ମୁଁ ଏଠାରେ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯଦି ମୋର ଉଚ୍ଚାରଣରେ କିଛି ଭୁଲ ହୋଇଯିବ ତେବେ ତାମିଲ ଭାଷାଭାଷୀ ଲୋକମାନେ ମୋତେ କ୍ଷମା କରିଦେବେ । କିନ୍ତୁ ମୋର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ମୋ ଭାବନାରେ କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ । ସୁଭ୍ରମଣ୍ୟମ୍ ଭାରତୀଜୀ କହିଥିଲେ-
ମନୁମ୍ ଇମୟେ ମଲେ ଏଂଗଲ୍ ମଲେ୍‌, ପନରୁମ୍ ଉପନୀକ ନୁଲଙ୍ଗଲ ଡୁଲେ
ପାରଶିସେ ଏଦୋରୁ ନୁଲଇ ଦହୁ ପୋଲେ, ପୋନେରୋ ଭାରତ ନାଣ୍ଡେଗନ ନାଡେ
ପୋଡରୁଓମ ଇତେ ଇମ୍ ମାକିଲେଡେ ।
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯାହା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ଏହିପରି ସୁଭ୍ରମଣ୍ୟମ୍ ଭାରତୀଜୀ କହିଛନ୍ତି, ଯାହା ତାମିଲଭାଷାରେ ରହିଛି ତାହା ମୁଁ ଅନୁବାଦ କରୁଛି । ଯେଉଁ ଭାବ ମୋତେ ଅନୁଭବ ହୋଇଛି ତାହା ମୁଁ କହୁଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯାହାର ମହିମା ବହୁତ ରହିଛି । ଆମର ଅମର ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡିକ ଯାହାସବୁ ଅଛି ତାହା ଉପନିଷେଧର ଅଯେ । ସୁଭ୍ରମଣ୍ୟମ୍ ଭାରତୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଖ୍ୟାତି ଗାନ କରିବୁ । ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ । ଦୁନିଆରେ ଆମଠାରୁ ଆଗରେ ଆଉ କିଏ ଅଛି, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଭାରତ ଦେଶ । ଏହା ହେଉଛି ସୁଭ୍ରମଣ୍ୟମ୍ ଭାରତୀ ଜୀଙ୍କର କବିତାର ମୂଳତତ୍ୱ । ଏହା ହେଉଛି ସେହି ପ୍ରସ୍ତୁତି । ଆଜି ମୁଁ ତାମିଲର ସମସ୍ତ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି ।
ସିଡିଏସ୍ ରାୱତ ଦକ୍ଷିଣରେ ହେଲିକପ୍ଟର ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ପାର୍ôଥବ ଶରୀର ବାଟରେ ଯାଉଥିଲା ମୋର ତାମିଲ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାର ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଲାଇନରେ ଛିଡା ହୋଇଥିଲେ । ସେ ଅପେକ୍ଷା କରି ଛିଡା ହୋଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ସିଡିଏସ୍ ରାୱତଙ୍କ ପ୍ରାର୍ଥୀବ ଶରୀର ସେଠାରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁଥିଲା ସେତେବେଳେ ତାମିଲବାସୀ ଗର୍ବର ସହିତ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ଆଖିରେ ଲୁହ ନେଇ କହୁଥିଲେ-ମଣକ୍‌ମ ବୀର ମଣକ୍‌ମ । ଏହା ମୋର ଦେଶ । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସକୁ ସବୁବେଳେ ଏହି ଜିନିଷକୁ ଘୃଣା ରହୁଥିଲା । ବିଭାଜନକାରୀ ମାନସିକତା ସେମାନଙ୍କ ଡିଏନ୍‌ଏରେ ପ୍ରବେଶ କରିଯାଇଛି । ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଚାଲିଯାଇଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ, କଂଗ୍ରେସ ‘ବିଭାଜନ ଏବଂ ଶାସନ’ନୀତି ଆପଣାଇଛି, ସେଥିପାଇଁ ଆଜି କଂଗ୍ରେସ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗ୍ୟାଙ୍ଗର ନେତା ହୋଇଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ଆମକୁ ଅଟକାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ସେଠାରେ ଅନୁଶାସନ ହୀନତା ଉପାୟରେ ଅଟକାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ବିଫଳତା ମିଳିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ଦଳର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବାର ଇଚ୍ଛା ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି କିନ୍ତୁ ଯଦି କିଛି ମିଳିବାର ନାହିଁ ତେବେ ଅନ୍ତତଃ ପକ୍ଷେ ଏହାକୁ ନଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ନିରାଶାବାଦୀ ହୋଇ ଲୋଭରେ ବରବାଦ କରି ନ ଛାଡନ୍ତୁ । ଏହି ମୋହରେ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ବୀଜ ବୁଣୁଛନ୍ତି ତାହା ବିଭାଜନ ଜଡକୁ ମଜବୁତ କରିବ । ସଦନରେ ଏଭଳି କଥା ହେଲା ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଉସୁକାଇର ଭରପୁର ପ୍ରୟାସ କରାଗଲା । ଯଦି ଗତବର୍ଷ କଂଗ୍ରେସର ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ସବୁ ଗତିବିଧିକୁ ଭଲଭାବେ ଦେଖିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷକୁ ସୂତାର ବାନ୍ଧି ଦେଖିବା ତେବେ ତାଙ୍କର ଗେମ୍ ପ୍ଲାନ କ’ଣ ଅଛି ତାହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡିବ ଏବଂ ସେଠାରେ ଆଜି ତାଙ୍କ କଥା ଖୋଲାଖୋଲି କହୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣଙ୍କର ଯୋଜନା ଯାହା ମଧ୍ୟ ହେଉ, ଏହିପରି ଅନେକ ଲୋକ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯାଇଛନ୍ତି ବହୁତ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥବଶତା କାରଣରୁ ଏହି ଦେଶ କିଛି କରିପାରିନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ ଆସୁଛନ୍ତି ଏହିଭଳି ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଦେଶ କିଛି ନ କିଛି ହରାଇବାକୁ ପଡିଛି । ଏହି ଦେଶ ଏକ ଥିଲା, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଥିଲା, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରହିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢୁଛୁ । ଆଜି ଏହି ଦେଶ ଅଜର, ଅମର ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କହିଲେ ମଧ୍ୟ ଆପତ୍ତି କରାଯାଇଛି । ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ଲାଗିଲା ଯେ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ କାହିଁକି କହୁଛନ୍ତି, କାହିଁକି ଆଲୋଚନା ହେଉଛି, କୌଣସିକ କଥାକୁ ବୁଝାମଣାର ଭାବନା ସହିତ କିମ୍ବା ଖରାପ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ବିକୃତତାରେ ଭରିଦେବା, ବିବାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆପଣ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇରହିବେ । ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ହଠାତ୍ କଂଗ୍ରେସ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ ବହୁତ ଚାପ ପକାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣମାନେ ସବୁବେଳେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀଜୀ ନେହେରୁଙ୍କ ନାମ ନେଉନାହାନ୍ତି, ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଇଚ୍ଛାକୁ ସମାନଭାବରେ ପୂରଣ କରୁଛି । ଦେଖନ୍ତୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବିଷୟରେ ନେହେରୁ ଜୀ କ’ଣ କହିଥିଲେ ତାହା ମୁଁ ଆଜି ଉଦ୍ଧୃତ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଜୀ ସେ ଯାହା କହିଛନ୍ତି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ କହୁଛି । ଭାରତ ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନ । ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ସହିତ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଥାଏ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ହିଁ ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ ଦାୟିତ୍ୱ କୁହାଯାଇଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ କେହି ଯଦି ବୁଝିବାକୁ ଚାହିଁବ ତେବେ ମୁଁ ବୁଝାଇ ଦେବି । କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ ଦାୟିତ୍ୱ କୁହାଯାଏ । ଏହା ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କର ଭାଷା ଅଟେ-ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ କହୁଛି ଯେ, ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ଅଛି । ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ବାର୍ଷିକୀ ଆମେ ପାଳନ କରୁଛୁ କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ସହିତ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଦାୟିତ୍ୱ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଖାଲି ହୁକୁମରେ ନୁହେଁ, ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ରହିଛି ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଅନୁଭବ କରୁନାହାନ୍ତି ଯଦି ଆପଣମାନେ ବୁଝୁନାହାନ୍ତି ତେବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଆପଣ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମାନେ ବୁଝିନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଜୀ ଯାହା କହିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଆପଣ ତାହାକୁ ଭୁଲିଗଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଗୃହର ଅଧିକ ସମୟ ନେବାକୁ ଚାହେଁ ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ କ୍ଳାନ୍ତ ହୋଇପଡିଲେଣି । ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଛି ....
କ୍ଷଣଶଃ କଣଶଃ ଶ୍ଚୈବ ବିଦ୍ୟାମର୍ଥ ଚ ସାଧୟେତ ।
କ୍ଷଣେ ନଷ୍ଟେ କୁତୋ । ବିଦ୍ୟା କଣେ ନଷ୍ଟେ କୁତୋ ଧନମ୍ ।।
ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଶିଖିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସମ୍ପତ୍ତି ସଂସାଧନ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ନଷ୍ଟ କରି ଜ୍ଞାନ ଆହୋରଣ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଲେ ଯଦି ଛୋଟ ସଂସାଧନ ଗୁଡିକର ସଠିକ୍ ସୁଚିତ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ନାହିଁ, ତେବେ ଉତ୍ସଗୁଡିକ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଅନେକ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ କହିବି ଆପଣ ଇତିହାସର ଏହି ମନ୍ଥନ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ କାରଣ କେଉଁଠି ଆପଣ ଇତିହାସର ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣକୁ ନଷ୍ଟ କରି ଦେଉନାହାନ୍ତି ମୋତେ ଶୁଣାଇବା ପାଇଁ, ମୋର ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ । ମୋ ଦଳକୁ କହିବା ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ଅଛି । ସୁଯୋଗର ଅଭାବ ନାହିଁ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳର ଏହା ହେଉଛି ସମୟ । ୭୫ବର୍ଷର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସକାରାତ୍ମକ ଯୋଗଦାନର ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ସମୟ । ମୁଁ ବିରୋଧୀ ତଥା ଏଠାରେ ବସିଥିବା ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି, ନିବେଦନ କରୁଛି, ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଆସନ୍ତୁ ଏହି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବକୁ ଆମେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ସଂକଳ୍ପରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଆମେମାନେ ଲାଗିପଡିବା । ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଗତ ୭୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁଠି ଆମେ ଟିକିଏ କମ୍ ହୋଇଯାଇଛୁ, ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୦୪୭ରେ ଶତାବ୍ଦୀ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶକୁ କିଭଳି କରିବା, ତାହାର ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବା । ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା । ରାଜନୀତି ନିଜ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି, ଆମେ ଦଳଗତ ଭାବନାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଦେଶର ଭାବନାକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚିବା । ନିର୍ବାଚନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋତେ ଯାହା କିଛି କରିବାକୁ ହେବ, କରିବି । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଦେଶ ଭିତରେ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ହେବ । ଏହି ଅପେକ୍ଷାରେ ରହୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ ହେବ, ଏମିତି ସଦନରେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ବସିଥିବେ, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବେ ଯେ, ଏଭଳି ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଭାରତ ପ୍ରଗତି କରିଛି । ୧୦୦ବର୍ଷର ଏହି ଯାତ୍ରା ପରେ ଦେଶ ଏମିତି ଲୋକମାନଙ୍କ ହାତକୁ ଯାଉ ତାହା କି ତାଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢିବା ପାଇଁ ମନ ହେବ । ଆମେ ଭାବିବା ଯେ, ଯେଉଁ ସମୟ ମିଳିଛି ତାହାର ଆମେ ସଦ୍‌ଉପଯୋଗ କରିବା । ଆମର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଭାରତର ନିର୍ମାଣରେ ଆମେ କୁଣ୍ଠାବୋଧ କରିବା ନାହିଁ । ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ଆମେ ସେହି କାମରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଅନୁମୋଦନ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ସଦନରେ ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ମାନନୀୟ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପୁଣି ଥରେ ଧନ୍ୟବାଦ କରିବା ସହ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ସମୟ ଦେଲେ ବହୁ ସୁବିଧା-ଅସୁବିଧା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସମସ୍ତ ବିଷୟ ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on President's address in Lok Sabha
07 FEB 2022 11:53PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr. Speaker,
I am here to reply on Motion of Thanks on the President’s address. The Hon’ble President has talked in detail about the recent efforts regarding AatmaNirbhar Bharat and Aspirational India in his speech. I am very grateful to all the hon’ble members who have given their views on this important address.
Hon’ble Mr. Speaker,
Before I speak, I would like to mention the incident that happened yesterday. The country has lost respected Lata Didi whose voice has captivated, inspired and infused the country with emotions for so long. While strengthening the cultural heritage and unity of the country, she sang in about 36 languages. This in itself is also an inspiring example of the unity and integrity of India. Today I pay my respectful homage to respected Lata Didi.
Hon’ble Mr. Speaker,
History is witness to the fact that there was a massive change in the world after the Second World War -- a new world order in which we are all living. I can clearly see that the world is moving very fast towards a new world order, towards new systems, after the Corona period. This is such a turning point that we as India should not miss this opportunity. India's voice should also remain vociferous on the main table. India should not underestimate itself for a leadership role. And in this context, the Amrit Mahotsav of independence and 75 years of independence is an inspiring occasion in itself. When the country celebrates hundred years of independence with that inspirational opportunity and new resolutions, we should resolve to take the country to that position with full potential, energy, dedication and determination.
Hon’ble Mr. Speaker,
Over the years, the country has experienced a lot of consolidation in basic systems in many spheres. And we have moved forward with great strength. The Pradhan Mantri Awas Yojana program, the houses for the poor, has been going on for a long time, but with the speed and diversity with which it has been expanded, the houses of the poor today are worth more than several lakh rupees today. In a way, the poor owning the pucca housecan be called a Lakhpati today. Which Indian would not be proud that today there is a toilet in the house of the poorest of the poor? Who would not be happy that villages of the country have become open-defecation free? Let me start by thanking you. Thank you very much. May your love remain enduring!
When there is light in the house of the poor after so many years of independence, it gives strength to the happiness of the country. In a country where a gas connection in a house had become a status symbol, the happiness to have a gas connection in the house of the poor and freedom to a poor mother from smoke stoves is something different.
If you are rooted to the ground and are amongst the people, these things are clearly visible when the poor have their own bank accounts and they are using the bank accounts through mobile phones without going to the bank and the amount given by the government is directly reaching their accounts under the Direct Benefit Transfer. But unfortunately, there are many among you who are still stuck to 2014 and are unable to get out of it. And you have suffered because of that state of mind.The people of the country have recognized you. Some people have already realized, some others are realizing late and the rest of them will realize it in the time to come. You give such long sermons but you forget that you had the privilege of sitting here (treasury benches) for 50 years. But you can’t fathom the reasons behind (your decline).
Now you see, it has been almost 24 years since the people of Nagaland last voted for the Congress in 1998. Odisha voted for you in 1995, it's been 27 years that you didn't get an entry there. You won Goa with an absolute majority in 1994; it's been 28 years since Goa did not accept you. The last time the people in Tripura voted for you was in 1988, about 34 years ago. The condition of the Congress in UP, Bihar and Gujarat is such that they last voted for you in 1985, about 37 years ago. The last time the people in West Bengal favoured you wasin 1972, almost 50 years ago. If you follow the dignity and don't utilize this House, then it is a misfortune of the country. The House should be productive for the country, but efforts are being made to use it for a party. As a result, we are compelled to answer.
Hon’ble Mr. Speaker,
Tamil Nadu last gave you the opportunity in 1962 i.e., about 60 years ago. You take the credit for creating Telangana, but even after the formation of Telangana, the people there did not vote for you. It has been 20 years since Jharkhand was formed. Congress never got an absolute majority, but it tries to make a back door entry.
Hon’ble Mr. Speaker,
It is not a question of election results. It is about the intentions and graciousness of those people. Why are the people of the country rejecting those forever who ruled for so many years in such a large democracy? And wherever people made the right decision, you were not allowed to set foot in. If we lose an election, our entire machinery grapples with it for months. But despite so many defeats, your ego does not go and your ecosystem does not let it go. This time Adhir Ranjan ji was reciting so many poetries. Let me also take the opportunity. When I am talking about ego, then I will have to say this:
वो जब दिन को रात कहें तो तुरंत मान जाओ,
नहीं मानोगे तोवो दिन में नकाब ओढ़ लेंगे। जरूरत हुई तो हकीकत को थोड़ा-बहुत मरोड़ लेंगे।
वो मगरूर है खुद की समझ पर बेइन्तिहा, उन्‍हें आईना मत दिखाओ। वो आईने को भी तोड़ देंगे।
(When he says day to night, then agree to it immediately,
If you don’t, he will wear a veil during the day. If need be, he will twist the reality a little.
He is proud of his own intellect so much,
Do not show him the mirror. He'll even break the mirror.)
Hon’ble Mr. Speaker,
Today the nation is celebrating the Amrit Mahotsav in 75 years of independence and is entering a virtuous period. It does not matter who all and from which party contributed to the freedom struggle. It is time to reminisce about all those who sacrificed themselves for the country and make resolutions keeping in mind their dreams.
Hon’ble Mr. Speaker,
For centuries, we have been committed to democracy by culture, nature and system. But it is also true that criticism is an ornament of a vibrant democracy, but blind criticism is an insult to democracy. It would have been better to accept and welcome ‘SabkaPrayas’ with an open mind for India’s achievements so far.
In the last two years, the human race of the whole world is facing the biggest crisis of the global pandemic in a hundred years. Those who tried to judge India on the basis of its past feared that such a huge country with such a large population and so much diversity and habits would not be able to fight such a big battle and save itself. That was their thinking. But what is the situation today? Made in India Covidvaccines are the most effective in the world. Today, India is getting closer to the goal of 100 percent first dose. And about 80 percent of the second dose milestone has also been completed.
Hon’ble Mr. Speaker,
Corona was a global pandemic, but it is also being used for party politics. Is it good for humanity?
Hon’ble Mr. Speaker,
Congress has crossed its limits during this Corona period.
Hon’ble Mr. Speaker,
During the first wave, when the country was following the lockdown, the WHO used to advise people around the world and all the health experts were asking people to stay put where they were, because anybody infected with Corona could carry Corona along with him wherever he would go. Then, what did the Congress members do? They gave free railway tickets to workers in Mumbai and encouraged them to leave Mumbai. ‘You belong to Uttar Pradesh and Bihar. You leave so that the burden on Maharashtra would ease. You go and spread Corona there.’ You have committed a great sin. An atmosphere of massive chaos was created. You pushed our laboring brothers and sisters into many troubles.
And Hon’ble Mr. Speaker,
There was a government in Delhi at that time, which is still there. That government put microphones on jeeps and took them to slums of Delhi and said: ‘There is a huge crisis, go to your homes and villages’. They provided buses from Delhi and left them halfway and created many difficulties for the people. As a result of this sin, Corona spread in UP, Uttarakhand and Punjab, where the rate of infection was not so high.
Hon’ble Mr. Speaker,
What kind of politics is this at the time of crisis in mankind? How long will this party politics last?
Hon’ble Mr. Speaker,
Not only me, but the entire country is shocked by this conduct of Congress. For two years, the country has been facing the biggest crisis in a hundred years. The way some people behaved, the country has started thinking about whether this country does not belong to them. Are the people of this country not yours? Aren't their joys and sorrows yours? Such a huge crisis is there and the leaders of many political parties should introspect. Did they ever request and make an appeal to people to wear masks, wash hands regularly and maintain a distance of two yards as Corona is such a crisis, a global pandemic? Had they repeatedly told the people of the country, what would have the BJP government gained? What would Modi gain? But they missed out on such a sacred thing even during such a big crisis.
Hon’ble Mr. Speaker,
There are some people who were waiting for the Coronavirus to engulf Modi's image. (They) waited for long and Corona has also tested your patience. Every day you mention the name of Mahatma Gandhi to pin down others. Who stops us from reiterating Mahatma Gandhi's message on ‘Swadeshi’? If Modi says 'vocal for local', drop the words. But don't you want the country to become self-sufficient? If you talk about the ideals of Mahatma Gandhi, then what do you lose by joining and giving strength to this campaign in India? You take the lead. Spread Mahatma Gandhi's message of ‘Swadeshi’, the country will benefit. Perhaps, you do not want to see Mahatma Gandhi's dreams come true.
Hon’ble Mr. Speaker,
In a way, Yoga has established itself in the world during Corona. Which Indian in the world would not be proud of Yoga? But you made fun of it and opposed it too. It would have been better had you told people to practice Yoga as they were home-bound due to the crisis and it would benefit them. What was the harm in it? You may have a problem with Modi, but let the ‘Fit India Movement’ continue, let the youth of the country become strong and capable. Political parties have small youth platforms and they could have utilized those platforms to encourage the youth of the country to move towards this potential through the ‘Fit India Movement’. But there was opposition to it and it was even ridiculed. I just do not understand what has happened to you. I am saying this so that you should understand where you are now? I talked about the past and how so many states have not let you in for the last 15 to 60 years.
Hon’ble Mr. Speaker,
I am saying this very lovingly, so don't get angry. Sometimes, I think, Hon'ble Speaker, they have made up their mind not to return to power for the next 100 years through their statements, programs and deeds and the way they speak and engage with issues. Please don’t do this. Had there been even a little bit of hope that the country would again garland you; you would not have done this. Well, since you have already made up your mind for 100 years, then I have also prepared myself for it.
Hon’ble Mr. Speaker,
This House is witness to all that has been said by all possible persons from day one about whatever strategy India had chalked out to deal with the situation arising out of the corona global pandemic. Those who said whatever at that time would themselves be surprised now with their statements. Big conferences were called with people from different parts of the world and they were made to make statements so that India became disgraceful in the world. My God, what was said at that time just to sustain themselves! Experts saw how your entire ecosystem was involved. But whatever understanding we had, whatever understanding God had given to us … dedication was greater than the understanding. And where dedication is greater than understanding, there is also the power to offer to the country and the world. And we have done that. All the experts of the economic world agree that the economic policies with which India carried itself forward in this Corona period are exemplary in themselves. And we also experience this as we have seen.
Hon’ble Mr. Speaker,
India is the fastest growing economy among the major economies of the world today.
Hon’ble Mr. Speaker,
Even in this Corona period, our farmers made record production and the government made record purchases. You would know that a report on the pandemic that happened a hundred years ago says that the number of people who died of the disease was similar to those who died of hunger. This country has not allowed anyone to die of hunger, provided free ration to more than 80 crore countrymen and is doing it even today.
Hon’ble Mr. Speaker,
Our exports are at the historically highest level. And this is in the Corona period. Agricultural exports are at a record high. Software exports are inching towards new heights. Mobile phone exports have grown phenomenally. It may be causing tension to many, but it is the marvel of the AatmaNirbhar Bharat that defence exports are also making their mark.
Hon’ble Mr. Speaker,
Obstructions in the House are necessary as the debate gets heated. But when we go out of bounds, it seems that our companions are like this.
Hon’ble Mr. Speaker,
An MP of their party had started the discussion and there were some minor interruptions from the treasury benches. And I was watching on the screen from my room that our minister Pralhad ji went to the rear and stopped everyone. Then there was a challenge from that side that ‘if you stop us, then we will do the same to your leader’. Is this the reason why this is happening?
Hon’ble Mr. Speaker,
You and all of you should now try to improve your CR. Now I believe that your CR has improved whatever you have done. Those who have to register (their protest) have done, you have achieved the feat, why are you doing so much? Believe me, nobody will throw you out of this session. I give you the guarantee.
Hon’ble Mr. Speaker,
A record investment of FDI and FPI is happening in India today. Today in the field of renewable energy, India is in the top five countries of the world.
Hon’ble Mr. Speaker,
All this has become possible because reforms were necessary to save the country during the Corona crisis. And it is because of those reforms that today we are in this position.
Hon’ble Mr. Speaker,
We provided necessary support to every industry, including MSMEs, simplified rules and procedures. We tried our best to fulfill the mission of the AatmaNirbhar Bharat. India made all these achievements at a time when a massive economic upheaval is going on at the international level even today. The supply chain is completely shattered. There has been a crisis in logistic support. There has been a big crisis on chemical fertilizers due to supply chain disruptions as India is dependent on imports. India is facing a huge economic burden. Despite these circumstances, India did not force the farmers to bear this pain. India took the entire burden on its shoulders and did not transfer it onto farmers. India has continuously maintained the supply of fertilizers to farmers. India made several decisions to take the farming and small farmers out of the crisis. Sometimes I think, the people who are cut off from the roots, have got used to living in palaces for two or four generations, they have not been able to understand the problems of small farmers of the country. They could not see beyond a few farmers to whom they had access. I want to ask such people why do you have so much antipathy towards small farmers? Why do you keep creating hurdles for the welfare of small farmers and put small farmers in a crisis?
Hon’ble Mr. Speaker,
If we want freedom from poverty, we have to make our small farmers strong. If the rural economy is to be strengthened, we need to strengthen our small farmers. If our small farmer becomes capable, he will try to modernize even his small two hectares of land and learn new things. When he becomes empowered, the economy of the country will also get a boost. Therefore, it is my endeavor to pay attention to the small farmers. But those people who have antipathy towards small farmers, who do not know the pain of small farmers, do not have any right to do politics in the name of farmers.
Hon’ble Mr. Speaker,
We have to understand that some people have not been able to change the mentality of hundreds of years of slavery even after 75 years of independence. That mentality of slavery is a big hurdle for the progress of any nation.
But Hon’ble Mr. Speaker,
When I see the picture of the country, there is a community, a class, which lives in that mentality of slavery even today. Even today, it is clinging to the approach of the 19th century and favours laws of the 20th century.
Hon’ble Mr. Speaker,
The slave mentality, the standard of life of the 19th century, the 20th-century laws, cannot fulfill the aspirations of the 21st century. Change is very important to adapt to the 21st century.
Hon’ble Mr. Speaker,
What was the result of the change that we rejected? The plans for the freight corridor were made after so many years. It was planned in 2006 and look at its progress from 2006 to 2014. It accelerated only after 2014. The Saryu Canal Project in UP started in the ‘70s and its cost increased by 100 times. We completed it after our government was formed. What kind of approach is this? The Arjun Dam Project started in UP in 2009. Till 2017, only one-third of the expenses were made. We got it done in such a short time. If Congress had power for so many years, it could have converted the Char Dham into all weather roads, but did not. The whole world understands the importance of waterways. It was our country that rejected the waterways. Today our government is working on the waterways. The old approach led to the closure of Gorakhpur's factories whereas our approach has led to the reopening of the Gorakhpur fertilizer factory.
Hon’ble Mr. Speaker,
These people are cut off from the ground, and as a result, the movement of the file, the signatures on it and the visitors coming next are important. The file is everything for you whereas the life of 130 crore countrymen is important for us. You were lost in the files and we are working hard to change the life of the people. As a result, the Prime Minister's GatiShakti Master Plan is moving with a holistic approach and not in bits. Unlike in the past, when the road was under construction, then people from the electricity department would dig the road. When it became ready, then the water department would dig it again. Resolving all these problems, we are working towards the GatiShakti Master Plan even at the district level. Similarly, we are laying great emphasis on the multimodal transport systems and connectivity. After independence, if rural roads were built at the fastest pace, it was in this five-year period.
Hon’ble Mr. Speaker,
National Highways are being built. Railway lines are being electrified. Today the country is building a network of new airports, heliports and water drones. The work of the optical fiber networks is going on in more than 6 lakh villages of the country.
Hon’ble Mr. Speaker,
All these projects are such that they create employment. Modern infrastructure is the need of the country today and unprecedented investment is being made and employment is also being generated. The pace of development is also picking up and, therefore, today the country is working in that direction.
Hon’ble Mr. Speaker,
The more the economy grows, the more employment opportunities will be created. And with this goal in mind, we have focused on it in the last seven years. And the result is our AatmaNirbhar Bharat campaign. Be it the manufacturing or service sector, our production is increasing in every sector. Today we are becoming a part of the global value chain through the AatmaNirbhar Bharat campaign. This in itself is a good sign for India. Our major focus is in the labor-intensive sectors like MSMEs and textiles. We have created new opportunities by improving the definition of MSME. In order to protect its small industries, the government has also started a special scheme worth three lakh crore rupees for MSMEs in the critical period of the corona and our MSME sector has got the benefit of it. The SBI has conducted a study on it. The SBI's study says that 13.5 lakh MSMEs have been saved due to this scheme and 1.5 crore jobs have been protected. About 14 percent of MSMEs, which could have turned into NPAs, were saved due to loans provided under this scheme.
Hon’ble Mr. Speaker,
Those members who hit the ground can see its effect. Many opposition friends also tell me that this scheme has become very useful and has given a lot of support to the MSME sector in this hour of crisis.
Hon’ble Mr. Speaker,
Similarly, the Mudra Yojana is proving successful for our mothers and sisters. Today, lakhs of people have moved forward in the direction of self-employment by taking a loan from the banks without guarantee and they are also providing employment to one or two people. Similarly, the SVANidhi Yojana for street vendors!For the first time after independence, street vendors are getting loans from the banks and are doing digital transactions and crores of workers are getting benefits. We have spent more than two lakh crore rupees on poor workers. We have directly transferred money to the accounts of thousands of beneficiaries under the AatmaNirbhar Bharat Rozgar Yojana.
Hon’ble Mr. Speaker,
There is a great need for better infrastructure to give momentum to the industry. The PM GatiShakti Master Plan will greatly reduce logistic costs. And due to this, goods will be able to reach cheaply in the country as well and those involved in exports will also be able to compete with the world. Therefore, the PM GatiShaktiPlan is going to be very beneficial in the coming days.
Hon’ble Mr. Speaker,
The government has done another important work. We have opened new sectors for entrepreneurs. Under the AatmaNirbhar Bharat Scheme, we have invited the private sector to become partners in the development of the country in space, defence, drones and mining. In order to create a better environment for entrepreneurs in the country, a simple tax system was started by doing away with approximately 25,000 compliances. Today, I would also request the states to find out and eliminate such compliances. Citizens of the country are facing problems, you should understand that. Today such barriers are being removed in the country. We are taking one step after another to give a level playing field for the domestic industry.
Hon’ble Mr. Speaker,
Today the country is coming out of the old concept that the government creates destiny, that you have to depend on the government, no one can fulfill your hopes and aspirations other than the government and the government will provide everything. It is due to such a huge ego that the country's potential also got hurt. Therefore, we started afresh as far as the ordinary youth's dreams and the youth skills are concerned. It is not that the government does everything. The strength of the countrymen is manifold. When their potential and determination come together, the result is visible. There were only 500 start-ups in our country before 2014. When an opportunity is given to the youth of the country then what are the results? In these seven years, 60,000 start-ups are working in the country. This is the strength of the youth of my country. And now unicorns are being created out of this and the value of each unicorn is worth thousands of crores rupees.
Hon’ble Mr. Speaker,
And in a very short span of time, India's Unicorns are moving towards making the century.This is huge. Earlier it used to take decades to become a company of thousands of crores. Today is the strength of our youth and the policies of the government that the businesses are turning into thousands of crores in a year or two.
And Hon’ble Mr. Speaker,
We are ranked in the top 3 in the world in respect of start-ups and unicorns. Which Indian would not be proud of it? But at such a time they have got used to contradicting this government. They start early in the morning and here I saw our Adhir Ranjan ji was saying what is that Modi-Modi you do? That is what you were saying, right! You people start early in the morning. You cannot spend a moment without Modi. Modi is your life force.
And Hon’ble Mr. Speaker,
Some people enjoy intimidating the youth, entrepreneurs and the best creators of the country. They draw pleasure in intimidating them and misleading them. The youth of the country is not listening to them, and therefore, the country is progressing.
Hon’ble Mr. Speaker,
Some of our unicorns have the potential to become multinational companies. But there are people in Congress who say that these enterprising people- they say this for them and you will be surprised to know-are variants of coronavirus. What has happened? Are entrepreneurs in our country variants of coronavirus? What are we saying and for whom? It is causing damage to the Congress party.
Hon’ble Mr. Speaker,
Those who do not learn from history get lost in history.
Hon’ble Mr. Speaker,
I am saying this because all their prominent people, who led the country, feature in the decades between the 60s and 80s. What used to be the narrative in the decades of the 60s and 80s? The allies enjoying power with the Congress used to call the governments of Pandit Nehru ji and Smt. Indira Gandhi ji as the Tata-Birla governments. This government is being run by Tatas and Birlas. It was said for Nehru ji and Indira ji during the decades of the 60s and 80s. You shared power with them, but you embraced their habits as well. You are also speaking the same language. You have slipped so low. I think today the punching bag has changed but your habits have not changed. The same people had the courage to speak in the House as well as outside that Make in India cannot happen. Can anyone think of India like this? That Make in India cannot happen! Why are you insulting the country? Why do you speak against the country? Make in India was mocked. And today the youth power of the country, the entrepreneurs of the country haveproved it and you have become a butt of jokes. And I am very well able to understand how much pain the success of Make in India is causing you.
Hon’ble Mr. Speaker,
Some people have a problem with Make in India because Make in India means an end to commissions, corruption and filling of coffers. And, therefore,they oppose Make in India. It was the sin of ignoring the potential of the people of India, an insult to the ability of the small entrepreneurs of the country, an insult to the youth of the country and an insult to the innovative potential of the country.
Hon’ble Mr. Speaker,
Since they themselves are not able to succeed, therefore, they (are creating) this negativity and an atmosphere of despair in the country! But the youth of the country have become aware of the games which are being played to derail the country.
Hon’ble Mr. Speaker,
What was the attitude towards Make in India by those who used to run the governments earlier, who ran the governments of the country for 50 years? If we look only at the defence sector, then we would realize what they used to do, how they used to do it, why they used to do and for whom they used to do it. What used to happen earlier? The process to buy new equipment would go on for years. And when the final decision was made that equipment would become obsolete. Now tell me, what good does it do to the country? It used to be outdated and we used to pay for it. We simplified all these processes. We tried to settle the issues pending in the defence sector for years. Earlier, we had to look to other countries for the purchase of any equipment. At the time of need, it was bought in a hurry. Even for spare parts, we were dependent on other countries. One cannot ensure the security of this country by relying on others. We should have a unique system, our own system. To be self-reliant in the defence sector is a great job of national service and today I also call upon the youth of the country to choose this field in their career. We will stand with strength.
Hon’ble Mr. Speaker,
Provision has been made in this budget that we will develop more and more defence equipment in India itself and will buy from Indian companies only. We are working to put an end to purchases from outside. Apart from fulfilling the requirement of our forces, we are also moving ahead with the dream of becoming a big defence exporter and I am sure this resolution will be fulfilled. I know how, in defence deals, influential forces would earlier swayeven the mighty. Modi has challenged these forces. Therefore, it is natural for them to not just express their displeasure at Modi but also be angry with him and their anger continues to manifest.
Hon’ble Mr. Speaker,
Some of our colleagues from the opposition also raised the issue of inflation here. It would have been better for the country had you raised this concern during the Congress-led UPA government. You should have felt this pain at that time also. You may have forgotten, but I want to remind you. In the last five years of the Congress government, the country had to face double-digit inflation for almost the entire term. This was the situation before we formed the government. Such were the policies of the Congress that the government itself began to believe that inflation was out of its control. In 2011, the then Finance Minister had shamelessly told people not to expect any Aladdin magic to bring down inflation. This is the insensitivity of your leaders. Our Chidambaram ji, who writes articles in newspapers on the economy these days, said in 2012 while in government that the people have no problem in paying 15 rupees for a bottle of water and 20 rupees for ice cream, but cannot tolerate an increase of a rupee in the cost of wheat or rice. This was the statement of your leader. Such an insensitive attitude towards inflation! This is cause for concern.
Hon’ble Mr. Speaker,
Inflation is directly linked to the common man of the country. And our NDA government has tried to diligently handle this issue by being alert and sensitive from day one. And the primary goal of our fiscal policy is to rein in inflation.
Hon’ble Mr. Speaker,
We tried that inflation and prices of essential items should not hit the sky even in this period of such a massive pandemic in 100 years and inflation should not be beyond the tolerable limits for the common man, especially the poor. These figures themselves speak about what we did to keep inflation under check. While the inflation rate during the Congress rule was in double digits, it was more than 10 percent, whereas inflation has been less than 5 percent from 2014 to 2020. Despite Corona, inflation this year has been 5.2 percent and food inflation has been less than 3 percent. During your rule, you used to get away by citing the global situation. By the way, I would like to tell you what Pandit Nehru ji said about inflation from Red Fort during the Congress rule. See, you always say that I never mention the name of Pandit ji. I am going to refer to him repeatedly. Enjoy yourself today. Your leaders would also say that they had great fun.
Hon’ble Mr. Speaker,
Pandit Nehru ji had said this from Red Fort at a time when globalization was not there. While addressing the country from Red Fort, Nehru ji said: ‘Sometimes the war in Korea also affects us. Due to this, the prices of commodities go up and these become out of our control’. This was Nehru ji, the first Prime Minister of India! The first Prime Minister of the country throws up his arms before the country. He further says: ‘If something happens in America too, then it affects the price of commodities’. Imagine how serious the problem of inflation was then that Nehru ji had to throw up his arms in front of the nation, from Red Fort.
Hon’ble Mr. Speaker,
Had the Congress government been in power today … it is the good fortune of the country today (that it is not). The country is saved.Had you been there today, you would have abandoned inflation citing Corona. But approaching this problem with great sensitivity, we are working with full force to solve it. Today inflation in America and OECD countries is almost seven percent. But Hon’ble Speaker, we are not among those who run away by blaming anyone. We make sincere efforts and stand with the countrymen with responsibility.
Hon’ble Mr. Speaker,
Many figures were cited in this House in regard to poverty reduction, but one thing was forgotten. The poor of this country are not so treacherous that any government would work for their welfare and then they would throw them out of power, it is not in the nature of the poor of the country. The reason behind your plight is that you had assumed that you would keep the poor trapped in your clutches through slogans. But the poor have woken up, the poor have recognized you. The poor of this country are so conscious that they have restricted you to 44 seats. The Congress had been winning elections on the slogan of ‘GaribiHatao’ since 1971. Poverty did not go away after 40 years, but the Congress government has given a new definition.
Hon’ble Mr. Speaker,
It is very important for the youth of the country to know these things and Mr. Speaker, they disrupt when they realize that they are going to be hit very hard. They know that they are in trouble today. Some people run away after their address and their poor colleagues have to bear it.
Hon’ble Mr. Speaker,
Poverty did not go away after 40 years, but the poor removed the Congress. And what did the Congress do, Hon'ble Speaker? Congress changed the definition of poverty. In 2013, it made 17 crore poor people rich on paper in one stroke. The youth of the country should know the truth. Let me give you an example. You know earlier the railways used to have first class, second class and third class (compartments). For the first class, one line was drawn next to the door (of the compartment), two lines were drawn for the second class and three lines for the third class. They felt that this third class message was not right, so they removed one line. These are their methods and they feel that poverty has been removed. By changing all the basic norms, they said that 17 crore will not be counted as poor. They have been engaged in changing the figures like this.
Hon’ble Mr. Speaker,
Attemptswere made to raise some elemental issues here. I tried very hard to understand. Maybe someone has understood, I have not found anyone yet. But if anyone has understood, I am prepared to understand. Hon'ble Speaker, there have been mentions about the nation in the House. These are surprising. Before I speak further, I want to reiterate one thing. And I'm quoting:
“It is fascinating to find how the Bengalis, the Marathas, the Gujaratis, the Tamils, the Andhras, the Oriyas, the Assamese, the Canarese, the Malayalis, the Sindhis, the Punjabis, the Pathans, the Kashmiris, the Rajputs, and the great central block comprising the Hindustani-speaking people, have retained their peculiar characteristics for hundreds of years, have still more or less the same virtues and failings of which old tradition or record tells us, and yet have been throughout these ages distinctively Indian, with the same national heritage and the same set of moral and mental qualities.”
Hon’ble Mr. Speaker,
Describing this quality of Indians, there are two words in this quotation which should be noted -- 'National Heritage' and this quote is of Pandit Nehru in his book 'Bharat Ki Khoj'. Our national heritage is one. Our moral and mental qualities are one. Is it possible without a nation? Insulting this House, it was said that the word 'Nation' does not appear in our constitution. ‘Nation’ is written in the Preamble of the Constitution. How is it that it can’t be there? Why is Congress insulting this? I will share my point of view in detail.
Hon’ble Mr. Speaker,
'Nation' is not an arrangement of power or government. Hon’ble Speaker, 'Nation' for us is a living soul. And the countrymen have been associated and battling with it for thousands of years. It is written in Vishnu Purana and it has not been written by any party –
उत्‍तरम यश समुदक्षय हिमावरे चरु दक्षिणम
वर्षतत भारतम नाम भारत यत्र संतित
That is, the country which is north of the sea and south of the Himalayas is called India and their children are called Indians. If this verse of Vishnu Purana is not acceptable to the people of Congress, then I will use another quote, because you can be allergic to some matters. I quote: “A moment comes, which comes but rarely in history, when we step out from the old to the new-- when an age ends, and when the soul of a nation, long suppressed, finds utterance.” These are also the words of Nehru ji. After all, which nation was Nehru ji talking about?
Hon’ble Mr. Speaker,
Enormous attempts were made to set the Tamil sentiment on fire here. The tradition of the Congress for politics is seen in the legacy of the British, 'divide and rule'. But today I want to reiterate here what the great poet of Tamil language and freedom fighter Subramanya Bharathi wrote. Tamil-speaking people forgive me if there is any mistake in my pronunciation. But there is no dearth in my respect and feelings. Subramanya Bharathi ji had said-
मनुम इमये मले एंगल मले, पनरुम उपनिक नुलेंगल दुले
पारमिसे एदोरू नुलइदहू पोले, पोनेरो भारत नाडेंगन नाड़े
पोडरूओम इते इम्‍मकिलेड़े
I translate what he has said in the Tamil language:
The expository Upanishads are our prized treasure
The entire world doesn't have any work of that measure.
Oh, the Golden Bharath is verily our own land
Hail our land, we are of a matchless brand!!
This is the essence of the poem of Subramanya Bharathi ji. I would like to salute all the citizens of Tamil Nadu today.
When our CDS Rawat died suddenly in a helicopter crash in the south and as his body was being taken to the airport in Tamil Nadu, lakhs of my Tamil brothers and sisters queued up on the roads for hours. They stood on the road for hours waiting for any news. And when CDS Rawat's body was being taken out, every Tamilian was raising his hands with pride and shouting with tears in his eyes – Veer Vanakkam, Veer Vanakkam. This is my country. But Congress has always despised these things. A divisive mindset is ingrained in their DNA. The British have left, but the Congress has made this policy of 'divide and rule' as its character. And that is why today the Congress has become the leader of the ‘tukdetukde’ gang.
Hon’ble Mr. Speaker,
Those who are not able to stop us from the process of democracy are trying to stop us here through acts of indiscipline, but they will not succeed.
Hon’ble Mr. Speaker,
The Congress party does not have any desire to return to power. They have a pessimistic philosophy of undoing everything if they can’t achieve anything. But in that greed, they are sowing seeds in the country which will only strengthen separatist forces. Many things were spoken in the House and a lot of effort was made to instigate some people of the country. If we look closely at every action and activity of Congress in the last seven years, their game plan becomes very clear. And that is what I am exposing today.
Hon’ble Mr. Speaker,
Whatever may be your game plan, many such people have come and gone. Lakhs of efforts were made for selfish reasons, but this country is immortal, nothing can happen to this country. Those making such efforts have lost something or the other every time. With the belief that this country was one, was the best, this country is one, this country will remain the best, we are moving forward.
Hon’ble Mr. Speaker,
An objection has also been raised in the matter of duties. Some people have been troubled about why the Prime Minister of the country talks about duty. Just to remain in the limelight, some people create controversy without a sense of understanding or with a bad intention. I am surprised that Congress has suddenly started feeling the pinch regarding duty.
Hon’ble Mr. Speaker,
You often say that Modi ji does not mention Nehru ji's name, so today I am fulfilling your wishes. See, what Nehru ji had said regarding duties. Let me quote him.
Hon’ble Mr. Speaker,
Pandit Nehru ji, the first Prime Minister of the country,said: "I tell you again that there is a free Hindustan. We celebrate the anniversary of free Hindustan, but with freedom arises responsibility.”And, in other words, duty itself is responsibility. If somebody wants to understand this, let me make him understand. In other words, duty is called responsibility. Now, this is the quote of Pandit Nehru - "I tell you again that there is a free Hindustan. We celebrate the anniversary of free Hindustan, but with freedom arises responsibility. The responsibility lies not with the government only, but with every free person. If you do not understand that responsibility, then you have not fully understood the meaning of freedom and you can’t save freedom.” This is what the country’s first Prime Minister Pandit Nehru ji said on duties and you forgot that too.
Hon’ble Mr. Speaker,
I don't want to take much time of the House and they are also tired. Hon’ble President, there is a saying:
क्षणशः कणश: श्चैव विद्यामर्थं च साधयेत्।
क्षणे नष्टे कुतो विद्या कणे नष्टे कुतो धनम्।।
That is, every moment is important for learning. Every single particle is necessary for resources. Knowledge cannot be acquired by wasting every moment and if every particle is wasted, if small resources are not used properly, then resources get exhausted. I would ask Congress and its allies to brainstorm whether you are not destroying this important moment of history. There's so much to criticize me, to curse my party, you can do it. And keep doing it in the future as there will be no dearth of opportunities. But this virtuous period of independence, this period of 75 years, is a period of positive contribution in the development journey of India. I urge the opposition and all the colleagues sitting here and through the House to the countrymen also on this Amrit Mahotsav of freedom, that let us unite for the resolution of the AatmaNirbhar Bharat. Let us try to fulfill where we have fallen short in the last 75 years and move ahead with a resolution, how to develop the country before 2047, the centenary year, and to work together for the development of the country. Politics is in its place, but let us rise above party sentiments and accord priority to the sentiments of the country. Do whatever in the arena of elections, but we should come forward in the interest of the nation. This is my expectation. When there will be hundred years of independence, people who will be sitting in this House will definitely discuss the progress on such a strong foundation. The country should go into the hands of such people who have the desire to take it forward. We should make good use of the time we have. Let us not hesitate in building our golden India. Let us engage in that effort with all our might.
Hon’ble Mr. Speaker,
I once again endorse the Motion of Thanks on the President’s address. I once again thank all the hon’ble MPs who participated in the discussion in this House. You gave me the opportunity to speak and attempted to disrupt me, but despite that, I tried to clarify all the subjects. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.