শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা চাওনা ৩৫.৪% হেনগৎলকখি
২০২২-২৩গী কেপেক্স অসি ২০১৯-২০দা ওইরম্বা অদুগী শরুক অনিদগী হেল্লি
ইফেক্তিব কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অদু চাওরাক্না লুপা কোতি লাখ ১০.৬৮ ওইগনি
গ্রীন ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক সোভরিন্দ গ্রীন বোন্দশিংনা রিসোর্সশিং তাশিল্লগনি
01 FEB 2022 1:03PM by PIB Imphal
“য়ুনিয়ন বজেৎতা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক থাদখিবা শেনফম অদু ৱাংখৎলক্তুনা চৎলিবা চহি অসিদা লুপা কোতি লাখ ৫.৫৪ ওইরম্বদগী ২০২২-২৩দা লুপা কোতি ৭.৫০ ওইরক্তুনা চাদা ৩৫.৪ হেনগৎলক্লি”, হায়না ঙসি মফম অসিদা পার্লিয়ামেন্তদা শেল-থুম অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা মহাক্কী বজেৎ স্পীচ পীবদা ফোংদোকখিবনি৷
য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩ পুথোক্লদুনা, কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি ২০১৯-২০দা ওইরম্বা অদুদগী শরুক ২.২ হেন্না হেনগৎলকখ্রে অমদি মদু ২০২২-২৩দা লৈগদৌরিবা জি.দি.পি. ২.৯% ওইগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ ইনবেস্তমেন্তগী অচুম্বা সাইকলদা পব্লিক ইনবেস্তমেন্তদগী হৌরগা ক্রাউদ-ইন প্রাইভেৎ ইনবেস্তমেন্ত দরকার ওইরি৷ প্রাইভেৎ ইনবেস্তমেন্তগী পোতেন্সিয়েল হেনগৎনবা প্রাইভেৎ ইনবেস্তমেন্তবু সপোর্ত তৌবিবা অমদি ইকোনোমীগী তঙাই ফদবশিং অদুদা সপোর্ত তৌবা দরকার ওইরক্লিবা অসিগীদমক, ২০২২-২৩দা পব্লিক ইনবেস্তমেন্তনা মখাতানা ইনবেস্তমেন্ত অমদি দিমান্দদা লমজিংনবা অমসুং হেনগৎহন্নবা হোৎনগদবনি৷
ইফেক্তিব কেপিতেল এক্সপেন্দিচর:
রাজ্যশিংদা ফংহল্লিবা গ্রান্ত-ইন-এইদকী খুৎথাংদা কেপিতেল এসেতশিং শেম্নবগীদমক লৈরিবা প্রোভিজনগা লোইননা ইনবেস্তমেন্ত অদু পুন্না পাদুনা, ২০২২-২৩দা কেন্দ্র সরকারগী ‘ইফেক্তিব কেপিতেল এক্সপেন্দিচর’ অদু চাওরাক্না লুপা কোতি লাখ ১০.৬৮নি, মসি জি.দি.পি.গী চাদা ৪.১গী চাংনি হায়না মন্ত্রীনা অসিনা ফোংদোকখি৷
গ্রীন বোন্দশিং:
২০২২-২৩দা লৈরিবা সরকারগী অপুনবা মার্কেৎ বোরোইংগী শরুক অমা ওইনা, গ্রীন ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক রিসোর্সশিং তাশিন্নবা সোভরিন্দ গ্রীন বোন্দশিং ইসু তৌরগনি হায়না শ্রীমতি সিতারামননা লাওথোকখি৷ প্রোসীদশিং অসি পব্লিক সেক্তর প্রোজেক্তশিংদা দিপ্লোই তৌরগনি, মসিনা ইকোনোমীগী কার্বোন ইন্তেন্সিতী হন্থহনবদা মতেং পাংলগনি৷
কেপিতেল ইনবেস্তমেন্তনা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংদুনা, অচৌবা ইন্দস্ত্রীশিং অমদি এম.এস.এম.ই.শিংদগী পুথোক্লিবা ইনপ্যুতশিংগী দিমান্দ হেনগৎহন্দুনা অমদি হেন্না ফবা এগ্রী-ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুৎথাংদা লৌমীশিংবু মতেং পাংদুনা ইকোনোমিক রিবাইবেল খোংলৈ থুনা লৈহন্নবদা অমদি পুনশিন্নবদা লৌরিবা থৌদাং অদু শেল-থুম মন্ত্রী অসিনা পনখি৷

Ministry of Finance
SHARP INCREASE OF 35.4% IN CAPITAL EXPENDITURE
CAPEX IN 2022-23 MORE THAN DOUBLED FROM 2019-20
EFFECTIVE CAPITAL EXPENDITURE ESTIMATED AT Rs. 10.68 LAKH CRORE
SOVEREIGN GREEN BONDS TO MOBILIZE RESOURCES FOR GREEN INFRASTRUCTURE
01 FEB 2022 1:03PM by PIB Delhi
The outlay for capital expenditure in the Union Budget is being stepped up sharply by 35.4% from Rs. 5.54 lakh crore in the current year to Rs. 7.50 lakh crore in 2022-23”, said the Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman during her Budget Speech here in Parliament today.
Presenting the Union Budget 2022-23, she told that the capital expenditure has thus increased to more than 2.2 times the expenditure of 2019-20 and it would be 2.9% of GDP in 2022-23. The virtuous cycle of investment requires public investment to crowd-in private investment. For the private investments to rise to their potential and to the needs of the economy, public investment must continue to take the lead and pump-prime the private investment and demand in 2022-23, said the Minister.
Effective Capital Expenditure:
With capital expenditure taken together with the provision made for creation of capital assets through Grants-in-Aid to States, the ‘Effective Capital Expenditure’ of the Central Government is estimated at Rs. 10.68 lakh crore in 2022-23, which will be about 4.1% of GDP, informed the minister.
Green Bonds:
Smt. Sitharaman announced that sovereign Green Bonds would be issued for mobilizing resources for green infrastructure as a part of the government’s overall market borrowings in 2022-23. The proceeds would be deployed in public sector projects which help in reducing the carbon intensity of the economy.
The Finance Minister highlighted the role of capital investments in ensuring speedy and sustained economic revival and consolidation by creating employment opportunities, inducing enhanced demand for manufactured inputs from large industries and MSMEs, services from professionals, and help farmers through better agri-infrastructure.