হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯: অচুম্বা অমসুং অরানবা পাউদমশিং
বেনিফিশরীশিংনা দোজ অনিমক কাপ্তনা দবল ভেক্সিনেতেদ ওইরে হায়না রেজিস্তর তৌই হায়রিবা মীদিয়া রিপোর্তশিং অসি অরানবনি অমসুং য়ুম্ফম য়াওদবনি
কোবিদ ভেক্সিন কাপ্পগী মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা খোঙজংগী ৱারোল অসি মপাঙ্গল লৈবা দিজিতেল পোর্তেল, কোৱিন্দা য়াওরি
অরানবা থৌওংশিং থোকহন্দনবা এস.ও.পি. অমসুং খুদোংচাবা কয়া কোৱিনগী মনুং চলহল্লি
ভেক্সিনেসন বেনেফিশরীশিংদা কোৱিন্দা য়াওরিবা মখোয়গী রেকোর্দশিংদা তঙাই ফদনা শেমদোক্তবা য়াদবশিংবু শেমদোকপা য়াবগী খুদোংচাবসু পীরি
03 FEB 2022 2:09PM by PIB Imphal
‘ভেক্সিনেসন ফ্রোদ’নি হায়বা ৱারোল অমগা লোয়ননা মীওই কয়ানা দোজ অনিমক কাপ্তনা দবল ভেক্সিনেতেদ ওইরে হায়না অরানবা মওংদা রেজিস্তর তৌনরে হায়বা রিপোর্ত খরা মালেমগী মীদিয়াদা শন্দোরক্লি। হায়রিবা রিপোর্ত অসিনা ভেক্সিন কাপ্পগী ‘মশিং অসিবুসু শেমজিন শাজিল্লে’ হায়নসু মরাল শীরি।
হায়রিবা রিপোর্তশিং অসিনা লান্না লমজিংবতা নত্তনা য়ুম্ফম অমত্তা য়াওদনা লান্না পাউদম্লে হায়না শেংদোক্লি।
হায়রিবা ন্যুজ রিপোর্ত অসিগী হেদলাইন অসিমকসু অরানবনি। রিপোর্ত ইরিবা মীওইশিং অসিনা কোৱিন সীস্তেমদা ভেক্সিন কাপ্পগী থৌরমগী দেতা এন্ত্রী তৌরিবশিং অসি হকশেলগী থৌমী মশামকশিংনা তৌবনি হায়বসি খঙদবা মাল্লে। দেতাশিং অসিবু এন্ত্রী তৌরিবা হকশেলগী থৌমীশিংনা অরানবা থৌওং পাংথোক্লে হায়না পাউ ইবশিংনা ক্লেম তৌরিবা অসিমক্না ভেক্সিন কাপ্পগী দেতাশিংবু কোৱিন্দা মতৌ করম্না এন্ত্রী তৌবগে হায়বা খঙজদে হায়বা ময়েক শেংনা তাক্লে।
ভারতনা লৈবাক শিনবা থুংবদা পাংথোক্লিবা কোবিদকী ভেক্সিন কাপ্পগী খোঙজং অসিনা মসিগুম্বা মখলগী ওইনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবনি। থৌওং অসিবু মমাংগী চহি অমা হেনবদগী চত্থরক্লিবা কোবিদ ভেক্সিন কাপ্পগী খোঙজংদা মথৌ নীংথিনা পাংথোকখ্রবা কোৱিন দিজিতেল প্লেৎফোর্ম্না ঙাক্লৌ পীবা মপাঙ্গল লৈবা তেক্নোলোজী অমনা শৌগৎপনি। কোবিদকী ভেক্সিন কাপখিবগী ৱারোল খুদিংমক দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসিদা রেকোর্দ তৌবনি।
কোৱিন সীস্তেম অসি হীরম পুম্নমক মনুং চনবা প্লেৎফোর্ম/পথাপ অমনি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবগী মোবাইল অমসুং ইন্তর্নেত ফংবগী মতাংদা থেংনরিবা শিংনবা অমসুং অকক্নবশিং য়েংদুনা শেমখিবনি। ভেক্সিন কাপ্পগী মতিক চাবা মীওই খুদিংমক্না ফিজিকেল, দিজিতেল নত্ত্রগা সোসিওইকোনোমিক্কী খুদোংচাদবশিং কয়া লৈরবসু ভেক্সিন কাপ্পগী খুদোংচাবদি শোইদনা ফংহন্নবগীদমক্তা তঙাই ফদবা ফীচর অমসুং ফ্লেক্সিবিলিতী কয়া কোৱিনগী মনুং চলহনখি।
হায়রিবা থৌওং অসিগা লোয়ননা, ভেক্সিন কাপ্পা মতমদা অরানবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং অরানবা দেতা এন্ত্রী তৌবা থিংনবগীদমক্তা মখাদা পীরিবা এস.ও.পি. অমসুং ফীচরশিং পথাপ অসিগী মনুং চলহনখিঃ
1. ভেক্সিন কাপ্পা লাক্লিবা বেনিফিশরীগী মশক মমিং খঙদোকপগী অমত্তা ঙাইরবা থৌদাং লৈবা ভেরিফাইয়র অমা য়াওই ভেক্সিন কাপ্পগী তীম খুদিংদা য়াওই।
2. ভেক্সিন কাপ্পগী অপুনবা থৌওং মনুংদা বেনিফিশরী অমবু ভেক্সিন কাপখ্রে হায়না কোৱিন্দা রেকোর্দ তৌদ্রিঙৈদা মখাদা পীরিবা খোঙ্কাপশিং অসি পাংথোকই।
1. মতম লেপ্পা – থৌওং অসি ওনলাইন নত্ত্রগা ওন্সাইত্তা পাংথোকপা য়াই।
2. চুম্লে শক্তাকপা – মতম লেপখ্রবা (ওনলাইন নত্ত্রগা ওন্সাইত্তা) বেনিফিশরীখক্তনা ভেরিফিকেসন তৌবগী মথংগী থাক্তা চঙবা য়াগনি অমসুং মসিদা ভেরিফাইয়র অমনা কোৱিন্দা পীরকখিবা মরোলগী মতুং ইন্না বেনিফিশরীগী শক্তাকপু চুম্মি নত্ত্রগা লাল্লি খঙদোক্কনি।
3. ভেক্সিন কাপ্পা – ভেরিফাইয়র/ভেক্সিন কাপ্পা মীওইনা মায় পাক্না শক্তাক্লবা তুংদখক্তা বেনিফিশরী অসিবু ভেক্সিন কাপ্লে হায়না মার্ক তৌগনি।
3. ওন্সাইত্তা রেজিস্ত্রেসন তৌবা অমসুং ভেক্সিনগী অহানবা দোজ কাপ্পা
1. অহানবা দোজ কাপ্পা লাকপা নত্ত্রগা ওন্সাইত্তা রেজিস্ত্রেসন তৌবা লাকপা বেনিফিশরীগী ভেরিফাই তৌবগী মতমদা ভেরিফাইয়র/ভেক্সিন কাপ্পা মীওইদুনা বেনিফিশরীগী মোবাইলদা থারকপা ও.তি.পি. হাপ্পগী মথৌ তাই।
2. করিগুম্বা আধার পীরকপা ওইরগদি, আধারদা য়ুম্ফম ওইদুনা ভেরিফাই তৌবগী থৌওং খনবসু য়াই।
3. করিগুম্বা অতোপ্পা ফোতো আই.দি. পীরকপা তারবদি, ভেরিফাইয়র/ভেক্সিন কাপ্পা মীওইনা ফোতো আই.দি. প্রুফ অদুগী ফোতো নম্বগী থৌওং খনবা য়াই।
4. ওন্সাইত্তা অনিশুবা দোজ কাপ্পগী –
1. ভেরিফাইয়র/ভেক্সিন কাপ্পা মীওইনা বেনিফিশরী অদুবু মহাক্না পীরকপা মমিং, বেনিফিশরী আই.দি. (কোৱিনখক্তদগী থারকপা), রেজিস্তর তৌরবা মোবাইল নম্বর শিজিন্নদুনা কোৱিন দেতাবেজতগী থিবা য়াই।
2. মায় পাক্না শকখঙলবা তুংদা, বেনিফিশরীনা মহাক্কী পোকপগী চহি অমসুং বেনিফিশরী দেশবোর্দ অমদি মহাক্কী মফমদা থারকপা এস.এম.এস. খক্তদা য়াওবা সিক্রেত কোদ পীবগী মথৌ তাই।
5. বেনিফিশরীগী মফমদা থাক খুদিংগী এস.এম.এস. নোতিফিকেসন থাগনিঃ
1. ওনলাইন/ওন্সাইত রেজিস্ত্রেসন তৌবদা
2. অনিশুবা দোজ/প্রীকোসন দোজ কাপ্পগী মতম খঙহনবা মতমদা
3. ভেক্সিন কাপ্লে তাকপদা
4. ভেক্সিন কাপ্পা য়াদবা মতমদা (মরমগা লোয়ননা)
মসিগী ফীচরশিং অসিনা ভেরিফাইয়র/ভেক্সিন কাপ্পা মীওইদা বেনেফিশরী অমবু ভেক্সিন কাপ্পগী মতমদা ভেক্সিন কাপ্লে হায়না মার্ক তৌদ্রিঙৈগী মমাংদা বেনিফিশরীগী মশক মমিং খঙদোকপা ঙমহল্লি। মথক্তা পীরিবা থৌওংশিং অসি লৈরবসু, ভেক্সিন কাপ্পা তীম্না এস.ও.পি.বু থওইদবদগী দেতা এন্ত্রী অমসুং রেকোর্দ তৌবদা শোইবদগী বেনিফিশরী অমবু ভেক্সিন কাপ্তনা কাপ্লে হায়না মার্ক তৌবগী কেস খরা থোকপসু য়াই। বেনিফিশরীশিংদা কোৱিনগী খুত্থাংদা এস.এম.এস. থাদুনা পাউ ফাওনবগী থৌওং লৈবনা মরম ওইরগা, অসিগুম্বা কেসশিং অসি ৱাকৎ থাংগৎনবা মেকানিজমগী খুত্থাংদা খুদক্তা পাউ ফাওই। মসিগুম্বা ৱাকৎ ফংবা মতমদা, অরানবা চুম্থোকপগী তঙাই ফদবা থবক পাংথোক্নবগীদমক্তা ভেক্সিন কাপ্পা তীম অমসুং মসিগুম্বা কেস থোকপগী পাউ লাক্লিবা সি.ভি.সি.গী অকুপ্পা মরোলশিং অসি মরী লৈনবা স্তেত ওফিসিএলশিংদা থানৈ।
মখা তাবা ওইনা, ভেক্সিনেসন বেনেফিশরীশিংদা কোৱিন্দা য়াওরিবা মখোয়গী রেকোর্দশিংদা তঙাই ফদনা শেমদোক্তবা য়াদবশিংবু শেমদোকপা য়াবগী খুদোংচাবসু পীরি। বেনিফিশরী দেশবোর্দতা য়াওরিবা ‘রাইস এন ইস্যু’ মোদ্যুল অসিদা মিং, চহি, জেন্দর অমসুং ফোতো আই.দি.গুম্বা বেসিক দেমোগ্রাফিক দিতেলশিং নত্তনা বেনিফিশরীশিংদা মখাদা পীরিবশিং অসিবু শেমদোকপা য়াহল্লিঃ
1. দোজ #১গী সর্তিফিকেৎ অনি পুন্সিনবা
2. “ঐহাক্কী কোৱিন একাউন্ত”তা রেজিস্তর তৌবা মশক খঙদবা মেম্বর লৌথোকপা
3. ভেক্সিন কাপ্পা হন্দোকপা – ফুল্লীদগী পার্সিএল্লীদা অমসুং পার্সিএল্লীদগী নোৎ ভেক্সিনেতেদতা
হায়রিবা মীদিয়া রিপোর্ত অসিনা মখাদা পীরিবা ভারতকী সরকারগী অসিগুম্না তেন্সিল্লবা ৱারোল অমসু পাউদম্লি হায়বসি খঙজিনবদা মরু ওইগনিঃ
“মরী লৈনবা ৱারোল অমদা, ভেক্সিন কাপকদৌরিবা মীওই অমগী মশক-মমিং খঙদোকপগী অমত্তা ঙাইরবা থৌদাং লৈবা ‘ভেরিফাইয়র’ অমা ভেক্সিনগী তীম খুদিংগী য়াওই পল্লদুনা ভেক্সিন কাপ্পগী অরানবা থৌওং থোকই হায়বা সরকারনা য়াখিদে। কোৱিন সীস্তেম অসি হীরম পুম্নমক মনুং চনবা প্লেৎফোর্ম/পথাপ অমনি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবগী মোবাইল অমসুং ইন্তর্নেত ফংবগী মতাংদা থেংনরিবা শিংনবা অমসুং অকক্নবশিং য়েংদুনা শেমখিবনি”, হায়না সরকারনা ফোংদোকখি। “ভেক্সিন কাপ্পগী মতিক চাবা মীওই খুদিংমক্না ফিজিকেল, দিজিতেল নত্ত্রগা সোসিওইকোনোমিক্কী খুদোংচাদবশিং কয়া লৈরবসু ভেক্সিন কাপ্পগী খুদোংচাবদি শোইদনা ফংহন্নবগীদমক্তা তঙাই ফদবা ফীচর অমসুং ফ্লেক্সিবিলিতী কয়া কোৱিনগী মনুং চলহনখি। হায়রিবা থৌওং অসিগা লোয়ননা, ভেক্সিন কাপ্পা মতমদা অরানবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং অরানবা দেতা এন্ত্রী তৌবা থিংনবগীদমক্তা এস.ও.পি. (স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজর) অমসুং ফীচরশিং পথাপ অসিগী মনুং চলহনখি”।
ভারতকী অপুনবা মীশিংনা য়াম্লবসু, লৈবাক অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী কোবিদ ভেক্সিন কাপ্পগী প্রোগ্রাম্বু মায় পাক্না চত্থখিবা অমসুং চহি ১৮গী মথক্তা লৈবা মতিক চাবা অপুনবা মীশিংগী ৭৬%তা দোজ অনিমক কাপখিবগা লোয়ননা ঙসি ফাওবগী ওইনা অপুনবা দোজ করোর ১৬৭ হেন্না কাপখিবা অসি তঙাই ফদনা থাগৎফম থোকই।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19: Myth vs. Facts
Media reports claiming beneficiaries being Registered as Double Vaccinated without Receiving Both Doses are Ill informed, Baseless & Misleading
The Largest COVID Vaccination drive in the world is captured on a Strong digital portal-CoWIN
SOPs and Features Incorporated in CoWIN to Prevent Fraudulent Practices
Vaccination Beneficiaries Empowered to make Necessary Corrections in their records on CoWIN
03 FEB 2022 2:09PM by PIB Delhi
There have been some media reports in international media alleging a “vaccination fraud” and further claiming that people are being fraudulently registered as double vaccinated without receiving both doses. These reports have also alleged that the vaccination “figures were being manipulated”.
It is clarified that such media reports are not only misleading but are completely ill-informed, and without any basis.
The headline of the said news report itself is misleading. The authors perhaps are not aware that it is the health workers themselves that enter vaccination event data in Co-WIN system. The claim of the authors that the very health workers who enter the data have alleged irregularities, indicates that the authors do not have any understanding of the processes of vaccination event recording on Co-WIN.
India’s nation-wide COVID vaccination drive is the largest such drive globally. It is supported with a strong technology backup provided by Co-WIN digital platform that has performed exceptionally in the last more than one year of the COVID vaccination drive. All the COVID vaccinations are recorded in this digital platform.
Co-WIN system is an inclusive platform / system and has been designed keeping the limitations and challenges of mobile and internet availability across the country. Necessary features and flexibility, to ensure that every eligible individual has the access to vaccination, regardless of any of physical, digital or socioeconomic barriers to access, have been incorporated in Co-WIN.
At the same time, SOPs and features have been incorporated to prevent fraudulent and/or wrong data entry at time of vaccination as follows :
1. Every vaccination team has a verifier whose sole purpose is to establish the identity of the beneficiaries coming for vaccination.
2. The vaccination process has the following steps before a beneficiary is recorded as vaccinated in CoWIN
1. Schedule – This can be online or onsite
2. Verify – Only the scheduled beneficiaries (online or onsite) go to the next step of verification where in the verifier establishes the identity of the beneficiary as per the details entered in CoWIN
3. Vaccinate – The beneficiary is marked as vaccinated only if a successful verification is done by the verifier/vaccinator.
3. For onsite registration and first dose vaccination
1. The verifier/vaccinator at time of verification of any beneficiary who comes for 1st dose or onsite registration needs to enter the OTP sent on the mobile number which is provided by the beneficiary.
2. There is an option to do a Adhaar based authentication if Adhaar is provided.
3. In case the other photo ids are provided the verifier/vaccinator has the option to capture the picture of the photo id proof.
4. For onsite 2nd dose –
1. The verifier/vaccinator can search the beneficiary from CoWIN database using name, beneficiary id (generated from CoWIN only), registered mobile number as per the details provided by the beneficiary.
2. Post successful verification, the beneficiary needs to provide her/his year of birth and secret code which is available only on the beneficiary dashboard and the SMS sent to the beneficiary.
5. SMS notifications are sent to beneficiary at every stage:
1. At time of online/onsite registration,
2. Intimation of due date of 2nd dose/precaution dose vaccination
3. Confirmation of vaccination
4. Rejection for vaccination with reason
These features empower the verifier/vaccinators to establish the identity of the beneficiary at time of verification before marking the beneficiary as vaccinated. Despite the above enablers, there might be cases where vaccination team may overlook the SOPs leading to error in data entry and recording leading to cases where a beneficiary is marked vaccinated without being administered the vaccine. Due to the system of SMS communication with beneficiaries through CoWIN, such cases are immediately reported through the grievance addressal mechanism. On receiving such complaints, the details of the vaccination team and CVC where such cases are reported are sent to the concerned state officials for taking necessary corrective action.
Furthermore, the beneficiaries have been empowered to make necessary corrections in their records on CoWIN. The “Raise an issue” module in beneficiary dashboard allows the beneficiaries to make following corrections apart from changes in basic demographic details like name, age, gender and photo ID:
1. Merge two Dose #1 certificates
2. Report unknown member registered in “my CoWIN account”
3. Revoke vaccination – From fully to partially vaccinated, and from partially to not vaccinated.
It is important to note that the said media report has also carried an abridged statement of Government of India, as follows:
“In a statement, the government denied any vaccine fraud was taking place, stating that every vaccine team had a “verifier” whose sole job it was to confirm the identities of those being vaccinated. [The] CoWIN system is an inclusive platform and has been designed keeping the limitations and challenges of mobile and internet availability across the country,” the government said. “Necessary features and flexibility, to ensure that every eligible individual has the access to vaccination, regardless of any of physical, digital or socioeconomic barriers to access, have been incorporated in CoWIN. At the same time, SOPs [standard operating procedures] and features have been incorporated to prevent fraudulent and/or wrong data entry at time of vaccination.”
It needs to be appreciated that even with its very large population, India has successfully implemented its nationwide COVID vaccination program and administered more than 167 cr doses as on date, covering more than 76% of the eligible population above 18 years with both the doses.