Prime Minister's Office
India-Central Asia Virtual Summit
27 JAN 2022 8:31PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi hosted the first India-Central Asia Summit in virtual format on 27 January 2022, which was attended by Presidents of the Republic of Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Republic of Tajikistan, Turkmenistan and Republic of Uzbekistan. This first India-Central Asia coincided with the 30th anniversary of establishment of diplomatic relations between India and Central Asian countries.
During the Summit, Prime Minister Modi and the Central Asian Leaders discussed the next steps in taking India-Central Asia relations to new heights. In a historic decision, the Leaders agreed to institutionalize the Summit mechanism by deciding to hold it every 2 years. They also agreed on regular meetings of Foreign Ministers, Trade Ministers, Culture Ministers and Secretaries of the Security Council to prepare the groundwork for the Summit meetings. An India-Central Asia Secretariat in New Delhi would be set up to support the new mechanism.
The Leaders discussed far-reaching proposals to further cooperation in areas of trade and connectivity, development cooperation, defence and security and, in particular, on cultural and people to people contacts. These included a Round-Table on Energy and Connectivity; Joint Working Groups at senior official level on Afghanistan and use of Chabahar Port; showcasing of Buddhist exhibitions in Central Asian countries and commissioning of an India-Central Asia dictionary of common words, joint counter-terrorism exercises, visit of 100 member youth delegation annually from Central Asian countries to India and special courses for Central Asian diplomats.
Prime Minister Modi also discussed the evolving situation in Afghanistan with the Central Asian leaders. The leaders reiterated their strong support for a peaceful, secure and stable Afghanistan with a truly representative and inclusive government. Prime Minister conveyed India’s continued commitment to provide humanitarian assistance to the Afghan people.
A comprehensive Joint Declaration was adopted by the leaders that enumerates their common vision for an enduring and comprehensive India-Central Asia partnership.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-সেন্ত্রেল এসিয়া ভর্চুএল সম্মিত
27 JAN 2022 8:31PM by PIB Imphal
২০২২গী জনুৱারী ২৭তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভর্চুএল ফোর্মেত্তা অহানবা ভারত-সেন্ত্রেল এসিয়া সম্মিত শিনখি৷ মসিদা রিপব্লিক ওফ কাজাকস্থান,কিয়রগিজ রিপব্লিক, রিপব্লিক ওফ তাজিকিস্থান, তর্কমেনিস্থান অমদি রিপব্লিক ওফ উজবেকিস্থানগী রাস্ত্রপতিশিংনা শরুক য়াখি৷ মসিগী অহানবা ভারত-সেন্ত্রেল এসিয়া মীফম অসি ভারত অমদি সেন্ত্রেল এসিয়া লৈবাকশিংগী মরক্তা দিপ্লোমেতিক্কী ওইবা মরীশিং শেমগৎলকখিবগী চহি ৩০ মপুং ফারকপা অসিগা তামিন্নখি৷
মীফম অসিদা, প্রধান মন্ত্রী মোদী অমদি সেন্ত্রেল এসিয়ন লিদরশিংনা ভারত-সেন্ত্রেল এসিয়াগী মরীশিংবু অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলকপদা থাংগদবা খোংথাংশিং অদু খন্ন-নৈনখি৷ ইতিহাসিক ওইবা ৱারেপ অমদা, লিদরশিংনা মীফম অসি চহি অনি খুদিংগী পাংথোক্নবা ৱারেপ্নদুনা সম্মিত মেকানিজম অসি ইন্সতিত্যুসনেলাইজ তৌনবা য়ানখি৷ সম্মীত মীতিংশিং অসিগী গ্রাউন্দৱার্ক শেম-শাদুনা থম্নবা মখোয়না ফোরেন্দ মন্ত্রীশিং, ত্রেদ মন্ত্রীশিং, কল্চর মন্ত্রীশিং, অমদি সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী সেক্রেতরীশিংগী চাং নাইবা মীফমশিং পাংথোক্নবা য়ানখি৷ অনৌবা মেকানিজম অসি সপোর্ত তৌনবা ন্যু দিল্লীদা ভারত-সেন্ত্রেল এসিয়া সেক্রেতরিয়েৎ অমা শেমগৎলগনি৷
ত্রেদ অমদি কন্নেক্তিবিতীগী এরিয়াশিং, দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন, দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী অমদি মরু ওইনা কল্চরেল অমসুং মীগা মীগগী মরক্তা লৈরিবা কন্তেক্তশিংদা মখাতানা কোওপরেসন পীননবা লিদরশিংনা খন্ন-নৈনখি৷ মসিগী মনুং চনখিবশিং অদুদি ইনর্জী অমদি কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা রাউন্দ-তেবল অমা পাংথোকপা; চাবহর হিথাংফম শিজিন্নবা অমদি আফগানিস্তানদা সেনিয়র ওফিসিয়েল লেবেলগী জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিং শেম্বা; সেন্ত্রেল এসিয়া লৈবাকশিংদা বুদ্ধিস্ত এগজিবিসনশিং উৎপা অমদি কম্মন ওইবা ৱাহৈশিংগী ভারত-সেন্ত্রেল এসিয়া দিক্সনরী অমা শিজিন্নহনবা, জোইন্ত কাউন্তর এক্সর্সাইসশিং পাংথোকপা, সেন্ত্রেল এসিয়া লৈবাকশিংদগী ভারত্তা চহি খুদিংগী মীওই ১০০না শাবা নহাগী ওইবা দেলিগেসন চৎপা অমদি সেন্ত্রেল এসিয়ন দিপ্লোমেতশিংগী অখন্নবা কোর্সশিং থম্বা অসিনি৷
আফগানিস্তানদা ওইরক্লিবা ফিভম অসি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সেন্ত্রেল এসিয়ন লিদরশিংগা খন্ন-নৈনখি৷ অশেংবা মীহুৎ অমদি ইনক্লুসিব ওইবা সরকার অমগা লোইননা শান্তি লৈবা, সেক্যোর ওইবা অমদি স্তেবল ওইবা আফগানিস্তান অমা ওইহন্নবগীদমক লিদরশিংনা মখোয়গী অকনবা সপোর্ত পীগনি হায়না হঞ্জিন-হঞ্জিন ফোংদোকখি৷ আফগানগী মীয়ামদা মীওইবগী মীনুংশিগী ওইবা মতেং পীনবা ভারতনা মখাতানা হোৎনরিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷
মতম কুইনা চৎপা অমদি অচৌবা ভারত-সেন্ত্রেল এসিয়া পার্তনরশিপ অমগীদমক লিদরশিংগী কম্মন ওইবা ৱাখল্লোন অদুবু অমমম্তা ওইনা তাক্লিবা কমপ্রিহেন্সিব জোইন্ত দেক্লারেসন অমা লিদরশিংনা শিজিন্নখি৷