ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳରୁ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତା ସହ ବ୍ରହ୍ମୋସ ସୁପରସୋନିକ୍‌ କ୍ରୁଜ୍‌ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ
20 JAN 2022 3:42PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳ ଚାନ୍ଦିପୁରରୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୦, ୨୦୨୨ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୦ଟା ୩୦ ମିନିଟ୍‌ ସମୟରେ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ରହ୍ମୋସ ସୁପରସୋନିକ କ୍ରୁଜ୍‌ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି। ବ୍ରହ୍ମୋସର ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ ଅଧିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉପକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କ୍ଷମତା ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ବ୍ରହ୍ମୋସ ଏରୋସ୍ପେସ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ) ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରାଯାଇ ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଥିଲା। ପରୀକ୍ଷଣ ସମୟରେ ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଆନୁମାନିକ ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ ପଥକୁ ଅନୁସରଣ କରି ମିଶନର ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିଥିଲା।
ଏହି ପରୀକ୍ଷଣ ଆଗକୁ ବ୍ରହ୍ମୋସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। ଉଚ୍ଚ ଗତିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ସୁପରସୋନିକ୍‌ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଶବ୍ଦ ଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ସର୍ବାଧିକ ଦୂରଭେଦ କ୍ଷମତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗତି କରିବା ସହିତ ମିଶନର ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା। ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉପଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ବର୍ଦ୍ଧିତ ଦକ୍ଷତା ଓ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଲାଗି ଏଥିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରକ୍ଷେପକ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବତଟରେ ନିୟୋଜିତ ଟେଲିମେଟ୍ରି, ରାଡାର ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ-ଅପ୍ଟିକାଲ ଟ୍ରାକିଂ ସିଷ୍ଟମ ସମେତ ରେଞ୍ଜ ଉପକରଣର ସମସ୍ତ ସେନ୍ସର ଓ ଡାଉନ୍‌ ରେଞ୍ଜ ଜାହଜ ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ଉତକ୍ଷେପଣକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ଡିଆରଡିଓ ଏବଂ ରୁଷର ଏନପିଓଏମର ଦଳ ଏହି ପରୀକ୍ଷଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସମୁଦ୍ର ଓ ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ତଥା ଘାତକ ଢଙ୍ଗରେ ଭେଦ କରିବା ଲାଗି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ବହୁମୁଖି ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ଲଗାତାର ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଏରୋସ୍ପେସ ଯୌଥ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜରିଆରେ ଡିଆରଡିଓ ଏବଂ ରୁଷର ଏନପିଓଏମ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ବ୍ରହ୍ମୋସ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀ ଯାହାକୁ ପୂର୍ବରୁ ସେନାବାହିନୀରେ ସାମିଲ କରାଯାଇସାରିଛି।
କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ ସଫଳ ହୋଇଥିବାରୁ ବ୍ରହ୍ମୋସ, ଡିଆରଡିଓ ଦଳ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ଅସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ସରଞ୍ଜାମ ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ନିରନ୍ତର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାରୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ତଥା ଡିଆରଡିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଜି. ସତୀଶ ରେଡ୍ଡୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରୀକ୍ଷଣ ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା ଏନପିଓଏମ, ରୁଷ ଏବଂ ଡିଆରଡିଓ ଦଳକୁ ବ୍ରହ୍ମୋସ ମିଶନର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅତୁଲ ଡି ରାଣେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।

Ministry of Defence
BrahMos supersonic cruise missile, with enhanced capability, successfully test-fired off Odisha coast
20 JAN 2022 3:42PM by PIB Delhi
BrahMos supersonic cruise missile, with increased indigenous content and improved performance, was successfully test-fired from Integrated Test Range, Chandipur off the coast of Odisha at 1030 hrs on January 20, 2022. The launch was conducted by Brahmos Aerospace in close coordination with the teams of Defence Research and Development Organisation (DRDO). In this text-book flight, the missile followed the predicted trajectory meeting all mission objectives.
The flight test is a major milestone in the way forward for BrahMos programme. The highly manouverable missile cruised at supersonic speed for its maximum range and all mission objectives were met. The missile was equipped with the advanced indigenous technologies and followed a modified optimal trajectory for enhanced efficiency and improved performance. The missile with the modified control system has been fine tuned to achieve an enhanced capability. This flight test was monitored by all the sensors of the range instrumentation including telemetry, radar and electro-optical tracking systems deployed across the eastern coast and the down range ships.
Teams from DRDO and NPOM, Russia participated in the test. BrahMos Aerospace, the joint venture between DRDO and NPOM, Russia, has been continuously upgrading the powerful, highly versatile BrahMos to increase its effectiveness and lethality against sea and land targets. BrahMos is the potent missile weapon system already inducted into the Armed Forces.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has complimented the Brahmos, DRDO teams and industry for the successful flight test.
Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy appreciated the scientists and engineers for continuously putting efforts to maximise the weapon systems efficiency and more focus on indigenous content. Director General, BrahMos Shri Atul D Rane congratulated the joint teams of NPOM, Russia and DRDO teams involved in the test.