ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ‘ଆଜାଦୀ କେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଭାରତ କେ ଔର୍‌’ ସମାରୋହର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଭାଷଣ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବ୍ରହ୍ମାକୁମାରୀ ସଂସ୍ଥାର ସାତଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
‘‘ଆମେ ଏପରି ଏକ ଭାରତର ଅଭ୍ୟୁଦୟକୁ ଦେଖୁଛୁ ଯାହାର ବିଚାର ଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଭିନବ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପ୍ରଗତିଶୀଳ’’
‘‘ଆମେ ଆଜି ଏକ ଭେଦଭାବମୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମାଜ ଗଠନ କରୁଛୁ ଯାହା ସମାନତା ଓ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ରହିଛି’’
‘‘ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଘନ ଅନ୍ଧକାର ତଥା ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ରହିଥିଲା ଭାରତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମାତୃଶକ୍ତି ଓ ଦେବୀ ରୂପରେ ପୂଜା କରୁଥିଲା’’
‘‘ଅମୃତ କାଳ ଶୋଇ ରହି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ବେଳ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରିବାର ସମୟ। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ସର୍ବାଧିକ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ବଳିଦାନ ଓ ‘ତପସ୍ୟା’ର ସମୟ। ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱରେ ଆମ ସମାଜ ଯାହା ହରାଇଛି ତାହାକୁ ପୁନର୍ବାର ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ଏ ୨୫ ବର୍ଷର ଅବଧି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ’’
‘‘ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ଦୀପ ଜାଳିବାକୁ ହେବ- କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଦୀପ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି, ଦେଶକୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ନେବା, ତା’ହେଲେ ଯାଇ ସାମାଜିକ କଳୁଷତା ଦୂର ହେବ ଏବଂ ଦେଶ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ’’
‘‘ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ, ଭାରତ
20 JAN 2022 12:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ‘ଆଜାଦୀ କେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଭାରତ କେ ଔର୍‌’ ସମାରୋହର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରିଜ୍‌ ସଂସ୍ଥାର ସାତଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍‌ ବିର୍ଲା, ରାଜସ୍ଥାନ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ କଲରାଜ ମିଶ୍ରା, ରାଜସ୍ଥାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ ଗେହଲଟ, ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଷନ ରେଡ୍ଡୀ, ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦର ଯାଦବ, ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜ୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ, ଶ୍ରୀ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ରୂପାଲା ଏବଂ ଶ୍ରୀ କୈଳାସ ଚୌଧୁରୀ ପ୍ରମୁଖଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମାରୋହ ପାଳନ ଉପଲକ୍ଷେ, ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରୀ ସଂସ୍ଥା ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣିମ ଭାରତର ଭାବନା, ଅନୁଭବ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ପ୍ରତୀକ। ଗୋଟିଏ ପଟେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ସଫଳତା ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ଜାତୀୟ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ସଫଳତା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଫରକ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଆମର ପ୍ରଗତି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ। ଆମକୁ ନେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅସ୍ଥିତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ଆମେ ରାଷ୍ଟ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ତିଷ୍ଠି ରହିଛୁ । ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ର ଯାହାସବୁ କରୁଛି ସେଥିରେ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ (ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ) ସାମିଲ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ‘‘ସବକା ସାଥ୍‌ ସବ୍‌କା ବିକାଶ ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ସବକା ପ୍ରୟାସ’’ ଦେଶର ମାର୍ଗଦର୍ଶୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଆମେ ଏପରି ଏକ ଭାରତର ଅଭ୍ୟୁଦୟରେ ସାକ୍ଷୀ ରହିଛୁ ଯାହାର ବିଚାର ଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଭିନବ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପ୍ରଗତିଶୀଳ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ଆଜି ଏକ ଭେଦଭାବମୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମାଜ ଗଠନ କରୁଛୁ ଯାହା ସମାନତା ଓ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ରହିଛି।
ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାରେ ନାରୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ସମ୍ମାନ ତଥା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇ ଆସୁଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଘନ ଅନ୍ଧକାର ତଥା ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ବାନ୍ଧି ହୋଇ ରହିଥିଲା ଭାରତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମାତୃଶକ୍ତି ଓ ଦେବୀ ରୂପରେ ପୂଜା କରୁଥିଲା। ଆମ ପାଖରେ ଗାର୍ଗୀ, ମୈତ୍ରେୟୀ, ଅନୁସୂୟା, ଅରୁନ୍ଧତୀ ଓ ମଦାଳସାଙ୍କ ଭଳି ନାରୀମାନେ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସମାଜକୁ ଜ୍ଞାନ ଦେଉଥିଲେ। ଭାରତ ଇତିହାସର ବିଭିନ୍ନ କାଳଖଣ୍ଡରେ ବିଶିଷ୍ଟ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ। ସଙ୍କଟଗ୍ରସ୍ତ ମଧ୍ୟଯୁଗରେ, ପନ୍ନା ଦାଇ ଓ ମୀରା ବାଈଙ୍କ ଭଳି ମହିୟସୀ ମହିଳାମାନେ ଭାରତରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ବହୁ ମହିଳାମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ। କିଟ୍ଟୁରର ରାଣୀ ଚେନ୍ନାମ୍ମାଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମାତଙ୍ଗିନୀ ହାଜରା, ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଇ, ବୀରାଙ୍ଗନା ଝଲକାରୀ ବାଈଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅହିଲ୍ୟାବାଈ ହୋଲକର ଓ ସାବିତ୍ରୀବାଈ ଫୁଲେଙ୍କ ଭଳି ମହିୟସୀ ମହିଳା ଭାରତର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ମହିଳାମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେନାବାହିନୀରେ ମହିଳାଙ୍କ ଭର୍ତ୍ତି, ମାତୃତ୍ୱ ଅବକାଶ ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି, ଅଧିକ ଭୋଟଦାନ ଅଧିକାର ସହ ଉନ୍ନତ ରାଜନୈତିକ ସହଭାଗିତା, ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ଆମ ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା, ନୀତି ଆଦର୍ଶକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିବା ସହ ଆମ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଓ ଆମର ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶିକ୍ଷା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିରନ୍ତର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଅମୃତ କାଳ ଶୋଇ ରହି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ବେଳ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରିବାର ସମୟ। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ସର୍ବାଧିକ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ବଳିଦାନ ଓ ‘ତପସ୍ୟା’ର ସମୟ। ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱରେ ଆମ ସମାଜ ଯାହା ହରାଇଛି ତାହାକୁ ପୁନର୍ବାର ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ଏ ୨୫ ବର୍ଷର ଅବଧି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ନଦେବା ଆମ ଜାତୀୟ ଜୀବନରେ ଗଭୀର ଭାବେ ପ୍ରବେଶ କରିଯାଇଛି। ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ହେବ। ଏହି ସମୟ ଅବଧିକୁ ଆମେ କେବଳ ଆଲୋଚନା କରିବା ଓ ଆମ ଅଧିକାର ପାଇଁ ଲଢ଼ିବାରେ ନଷ୍ଟ କରି ଦେଇଛୁ । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକାର ପାଇଁ ଲଢ଼ିବା ଠିକ୍‌ ହୋଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଭୁଲିଯିବା, ଭାରତକୁ ଦୁର୍ବଳ କରି ରଖିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ଦୀପ ଜାଳିବାକୁ ହେବ- କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଦୀପ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି, ଦେଶକୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ନେବା, ତା’ହେଲେ ଯାଇ ସାମାଜିକ କଳୁଷତା ଦୂର ହେବ ଏବଂ ଦେଶ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଛବିକୁ ନିନ୍ଦିତ କରିବାର ମନୋଭାବକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିରାଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହାକୁ କେବଳ ରାଜନୀତି ବୋଲି କହି ଆମେ ଅଣଦେଖା କରିପାରିବା ନାହିଁ। ଏହା କେବଳ ରାଜନୀତି ନୁହେଁ, ଏହା ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଶ୍ନ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସାରା ଦୁନିଆକୁ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ। ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେଉଁ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଛି, ସେମାନେ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଛବି ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଉଚିତ୍‌। ଭାରତ ବିରୋଧରେ ପ୍ରଚାର କରାଯାଉଥିବା ଗୁଜବକୁ ଖଣ୍ଡନ କରି ପ୍ରକୃତ ସତ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପରି ସଂଗଠନ ଆଗେଇ ଆସିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଭାରତକୁ ଆସି ଭାରତ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବା ଲାଗି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରିଜ୍‌ ଭଳି ସଂଗଠନକୁ ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM delivers the keynote address at the national launch ceremony of 'Azadi Ke Amrit Mahotsav se Swarnim Bharat Ke Ore'
PM flags off seven initiatives of Brahma Kumaris
“We are witnessing the emergence of an India whose thinking and approach are innovative and whose decisions are progressive”
“Today we are creating a system in which there is no place for discrimination, we are building a society that stands firmly on the foundation of equality and social justice”
“When the world was in deep darkness and caught in the old thinking about women, India used to worship women as Maatru Shakti and Goddess.
“Amrit Kaal is not for dreaming while sleeping, but for deliberate fulfilling of our resolutions. The coming 25 years are the period of utmost hard work, sacrifice, and ‘tapasya’. This period of 25 years is for getting back what our society has lost in hundreds of years of slavery”
“All of us have to light a lamp in the heart of every citizen of the country - the lamp of duty. Together, we will take the country forward on the path of duty, then the evils prevailing in the society will be removed and the country will reach new heights”
“Today, when we are celebrating the Azadi ka Amrit Mahotsav, it is also our responsibility that the world should know India properly”
20 JAN 2022 12:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the national launch ceremony of 'Azadi Ke Amrit Mahotsav se Swarnim Bharat Ke Ore'. He also flagged off seven initiatives of Brahma Kumaris. Lok Sabha Speaker, Shri Om Birla, Governor of Rajasthan Shri Kalraj Mishra, Chief Minister of Rajasthan Shri Ashok Gehlot, Chief Minister Gujarat Shri Bhupendra Patel, Union Ministers Shri G. Kishan Reddy, Bhupender Yadav, Shri Arjun Ram Meghwal, Shri Parshottam Rupala and Shri Kailash Choudhary were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the program by Brahma Kumari Sanstha, in the Azadi Ka Amrit Mahotsav celebration, exemplifies the feeling, spirit and inspiration for a golden India. He said that there is no difference between personal aspirations and successes on the one hand and national aspirations and successes on the other. The Prime Minister stressed that our progress lies in the progress of the nation. “The nation exists from us, and we exist through the nation. This realization is becoming the biggest strength of us Indians in the making of a new India. Everything the country is doing today includes 'Sabka Prayas'”, he said. He added that ‘Sabka Saath, Sabka Vikas Sabka Vishwas, Sabka Prayas’ is becoming the guiding motto of the country.
Commenting on the innovative and progressive new thinking and new approach of the New India, the Prime Minister remarked that “today we are creating a system in which there is no place for discrimination, we are building a society that stands firmly on the foundation of equality and social justice”.
The Prime Minister remarked on the Indian tradition of veneration and the importance of women. He said “when the world was in deep darkness and caught in the old thinking about women, then India used to worship women as Maatru Shakti and Goddess. We had women scholars like Gargi, Maitreyi, Anusuya, Arundhati and Madalasa giving knowledge to society”. He noted the contribution of remarkable women in different epochs of Indian history. In the troubled medieval times, the Prime Minister recalled, there were great women like Panna Dai and Mirabai in this country. And during the freedom struggle too, many women have sacrificed. From Kittur's Rani Chennamma, Matangini Hazra, Rani Lakshmibai, Veerangana Jhalkari Bai to, in the social sphere, Ahilyabai Holkar and Savitribai Phule maintained India's identity, he said. The Prime Minister listed developments like entry of women in the armed forces, more maternity leaves, better political participation in the form of more voting and representation in the Council of Ministers as a mark of new confidence among women. He expressed satisfaction that this movement is society-led and the gender ratio has improved in the country.
The Prime Minister urged everyone to keep our culture, our civilization, our values ​​alive and to preserve and promote our spirituality and our diversity. At the same time, he emphasized the need to continuously modernize the systems of technology, infrastructure, education and health.
The Prime Minister noted that the time of “Amrit Kaal is not for dreaming while sleeping, but for fulfilling your resolutions awake. The coming 25 years are the period of utmost hard work, sacrifice, and ‘Tapasya’. This is a period of 25 years to get back what our society has lost in hundreds of years of slavery”.
The Prime Minister said that it needs to be admitted that in the 75 years after independence the evil of ignoring duties and not keeping them paramount has entered the national life. He noted that during this period, we only spent time talking and fighting about rights. He stressed that talk of rights, to some extent, may be correct, in some circumstances but forgetting one's duties completely has played a major role in keeping India weak. The Prime Minister urged everyone to “light a lamp in the heart of every citizen of the country - the lamp of duty. Together, we will take the country forward on the path of duty, then the evils prevailing in the society will also be removed and the country will reach new heights”.
The Prime Minister regretted the tendency to tarnish the image of India, even at the international level. “We cannot get away from this by saying that this is just politics. This is not politics, this is the question of our country. today, when we are celebrating the Azadi ka Amrit Mahotsav, it is also our responsibility that the world should know India properly”, he emphasized. The Prime Minister concluded that such organizations which have an international presence, should convey the correct picture of India to the people of other countries and tell the truth about the rumours being spread about India. He also appealed to the organizations like Brahma Kumaris to encourage people to come to India and know about the country.