প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ষ্টাৰ্টআপ ব্যৱসায়ীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ষ্টাৰ্টআপ ব্যৱসায়ীসকলে ছটা বিষয় উত্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ওচৰত
"দেশত ষ্টাৰ্ট-আপৰ এই সংস্কৃতি যাতে দূৰদূৰলৈ উপনীত হয় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ এতিয়া ১৬ জানুৱাৰীক ৰাষ্ট্ৰীয় ষ্টাৰ্ট-আপ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে"
"চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ আছে: প্ৰথমতে, চৰকাৰী প্ৰক্ৰিয়াৰ জালৰ পৰা উদ্যোগীক মুক্ত কৰা, আমোলাতান্ত্ৰিক চিলোৰ নেটৱৰ্কৰ পৰা। দ্বিতীয়তে, উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰণালী সৃষ্টি কৰা আৰু তৃতীয়তে, যুৱ উদ্ভাৱক, যুৱ উদ্যোগবোৰক হস্তান্তৰ কৰা"
"আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপবোৰে বাকচৰ পৰা এক ডাঙৰ পাৰ্থক্য আনিছে, সেয়েহে মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ষ্টাৰ্ট-আপবোৰ নতুন ভাৰতৰ মেৰুদণ্ড হ'ব"
"যোৱা বছৰ দেশখনত ৪২ টা ইউনিকৰ্ণ তৈয়াৰ কৰা হৈছিল। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ এই কোম্পানীবোৰ আত্মনিৰ্ভৰশীল হ'লহেঁতেন, এক আত্মবিশ্বাসী ভাৰতৰ বিশেষত্ব"
"আজি ভাৰতে ইউনিকৰ্ণৰ শতক অৰ্জনকৰাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ সোণালী সময় এতিয়া আৰম্ভ হৈছে"
"কেৱল আপোনাৰ সপোনবোৰ স্থানীয়
15 JAN 2022 1:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ষ্টাৰ্টআপ ব্যৱসায়ীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। ষ্টাৰ্টআপ ব্যৱসায়ীসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ছয়টা বিষয়ৰ ওপৰত প্ৰেজেণ্টেচন প্ৰদান কৰে - ৰুটছৰ পৰা বৃদ্ধি, নানজিং ডিএনএ, স্থানীয়ৰ পৰা গোলকীয়লৈ, ভৱিষ্যত প্ৰযুক্তি, উৎপাদন আৰু বহনক্ষম বিকাশত চেম্পিয়নসৃষ্টি। এই উপস্থাপনসমূহৰ বাবে ১৫০ তকৈও অধিক ষ্টাৰ্টআপ উদ্যোগক ছয়টা কৰ্মী গোটত বিভক্ত কৰা হৈছিল। প্ৰতিটো বিষয়ৰ বাবে, দুজন ষ্টাৰ্টআপ প্ৰতিনিধিৰ দ্বাৰা প্ৰেজেণ্টেচন প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল যিয়ে সেই নিৰ্দিষ্ট বিষয়টোৰ বাবে বাছনি কৰা সকলো ষ্টাৰ্টআপৰ হৈ কথা পাতিছিল।
তেওঁলোকৰ উপস্থাপনৰ সময়ত, ষ্টাৰ্টআপ প্ৰতিনিধিসকলে তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহ ভাগ বতৰা কৰাৰ বাবে এনে মঞ্চৰ জৰিয়তে সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ প্ৰতি তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী আৰু সমৰ্থনৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে ভাৰতক কৃষি ব্যৱসায়ৰ এক পছন্দৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা, প্ৰযুক্তিব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰচাৰ কৰা, মানসিক স্বাস্থ্যৰ সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰা, ভাৰ্চুৱেল পৰ্যটনৰ দৰে উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে ভ্ৰমণ আৰু পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ কৰা, বিজ্ঞাপন-প্ৰযুক্তি আৰু নিযুক্তি চিনাক্ত কৰা, মহাকাশ খণ্ডক সংযোগ কৰা, ডিজিটেল বাণিজ্যৰ সৈতে অফলাইন খুচুৰা বজাৰ কঢ়িয়াই অনাৰ বাবেও আহ্বান জনায়। বিভিন্ন খণ্ড যেনে উৎপাদন দক্ষতা বৃদ্ধি, প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডলৈ ৰপ্তানি, সেউজীয়া দীৰ্ঘম্যাদী সামগ্ৰী আৰু পৰিবহনৰ বহনক্ষম মাধ্যমৰ প্ৰচাৰআদিৰ ওপৰত বিবেচনা কৰা আৰু ভাগ বতৰা কৰা ইনপুট।
অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেল, ড০ মনসুখ মাণ্ডৱিয়া, শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল, শ্ৰী পুৰুষোত্তম ৰূপালা, শ্ৰী জি কিষাণ ৰেড্ডী, শ্ৰী পশুপতি কুমাৰ পাৰস, ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং, শ্ৰী সোম প্ৰকাশ উপস্থিত আছিল।
উপস্থাপনৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ এই বছৰত এই ষ্টাৰ্ট-আপ ভাৰত উদ্ভাৱন সপ্তাহ আয়োজন কৰাটো অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিয়নো ষ্টাৰ্ট-আপৰ ভূমিকা কেৱল তেতিয়াহে গুৰুত্বপূৰ্ণ হ'ব যদিহে ভাৰতীয় স্বাধীনতা ইয়াৰ শতবাৰ্ষিকী বৰ্ষত উপনীত হয়। "ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৃথিৱীত ভাৰতৰ পতাকা উত্তোলন কৰা সকলো অভিনৱ যুৱক-যুৱতীক দেশৰ সকলো ষ্টাৰ্ট-আপলৈ মোৰ শুভেচ্ছা। ষ্টাৰ্ট-আপৰ এই সংস্কৃতি যাতে দেশত দূৰদূৰলৈ যায় সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ এতিয়া ১৬ জানুৱাৰীক ৰাষ্ট্ৰীয় ষ্টাৰ্ট-আপ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ 'প্ৰযুক্তি' হিচাপে বৰ্তমানৰ দশকটোৰ ধাৰণাটো স্মৰণ কৰি উদ্ভাৱন, উদ্যোগআৰু ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰশক্তিশালী কৰাৰ বাবে এই দশকত চৰকাৰে কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনৰ তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশতালিকাভুক্ত কৰে। প্ৰথমতে, আমোলাতান্ত্ৰিক চৰকাৰী প্ৰক্ৰিয়াৰ জালৰ পৰা উদ্যোগআৰু উদ্ভাৱন মুক্ত কৰা। দ্বিতীয়তে, উদ্ভাৱনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰণালী সৃষ্টি কৰা আৰু তৃতীয়ত, যুৱ উদ্ভাৱক আৰু যুৱ উদ্যোগবোৰক হস্তান্তৰ কৰা। তেওঁ ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া আৰু ষ্টেণ্ডআপ ইণ্ডিয়াৰ দৰে কাৰ্যসূচীসমূহক এই প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে তালিকাভুক্ত কৰিছিল। 'এঞ্জেল টেক্স'ৰ সমস্যা সমাধান, কৰ প্ৰক্ৰিয়া সৰল কৰা, চৰকাৰী পুঁজিৰ ব্যৱস্থা কৰা, ৯ টা শ্ৰমিক আৰু টা পাৰিপাৰ্শ্বিক আইনৰ স্ব-প্ৰমাণপত্ৰৰ অনুমতি দিয়া আৰু ২৫০০০ ৰো অধিক অনুপালন আঁতৰ কৰাৰ দৰে পদক্ষেপবোৰে প্ৰক্ৰিয়াটো কঢ়িয়াই লৈ গৈছে। চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (জিইএম) প্লেটফৰ্মত ষ্টাৰ্টআপ ৰানৱেই চৰকাৰক ষ্টাৰ্টআপ সেৱা প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ প্ৰয়াস হৈছে সৰুৰে পৰা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ সৃষ্টি কৰি দেশত উদ্ভাৱনক প্ৰতিষ্ঠানিক ৰূপ দিয়া। ৯০০০ তকৈও অধিক অটল টিঙ্কাৰিং লেবৰেটৰীয়ে শিশুসকলক বিদ্যালয়ত কিবা নতুন কৰাৰ আৰু নতুন ধাৰণাৰ ওপৰত কাম কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে নতুন ড্ৰোন নিয়ম হওঁক বা নতুন মহাকাশ নীতি হওঁক, চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে অধিকসংখ্যক যুৱক উদ্ভাৱনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা। আমাৰ চৰকাৰে আইপিআৰ পঞ্জীয়ন সম্পৰ্কীয় নিয়মসমূহো সৰল কৰি দিছে, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্ভাৱন সূচকৰ তীব্ৰ বৃদ্ধিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে ২০১৩-১৪ বৰ্ষত ৪,০০০ পেটেন্ট মঞ্জুৰ কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে যোৱা বছৰ ২৮,০০০ তকৈও অধিক পেটেন্ট মঞ্জুৰ কৰা হৈছিল। যদিও ২০১৪-১৪ বৰ্ষত প্ৰায় ৭০,০০০ ট্ৰেডমাৰ্ক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছিল, ২০২০-২১ বৰ্ষত ২.৫ লাখতকৈও অধিক ট্ৰেডমাৰ্ক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। ২০১৩-১৪ বৰ্ষত, যদিও মাত্ৰ ৪,০০০ কপিৰাইট দিয়া হৈছিল, যোৱা বছৰ সংখ্যাটো ১৬০০০ অতিক্ৰম কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অভিযানৰ ফলত বিশ্বউদ্ভাৱন সূচকত ভাৰতৰ স্থান উন্নত হৈছে। তেওঁ কৈছিল যে ভাৰত উদ্ভাৱন সূচকত ৮১ তম স্থানত আছিল কিন্তু এতিয়া ভাৰত সূচকত ৪৬ তম স্থানলৈ নামি আহিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহে ৫৫ টা বিভিন্ন উদ্যোগৰ সৈতে কাম কৰি আছে আৰু পাঁচ বছৰ আগতে ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা ৫০০ তকৈও কম আছিল, আজি ৬০,০০০ তকৈও অধিক লৈ বৃদ্ধি পাইছে। "আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপবোৰে বাকচৰ পৰা এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিছে, সেয়েহে মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ষ্টাৰ্ট-আপবোৰ নতুন ভাৰতৰ মেৰুদণ্ড হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যোৱা বছৰ দেশত ৪২ টা ইউনিকৰ্ণ উৎপাদন কৰা হৈছিল। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ এই কোম্পানীবোৰ হৈছে এক আত্মনিৰ্ভৰশীল আৰু আত্মবিশ্বাসী ভাৰতৰ বিশেষত্ব। "আজি ভাৰতে ইউনিকৰ্ণৰ শতক অৰ্জনৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ সোণালী সময় এতিয়া আৰম্ভ হৈছে", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নয়ন আৰু আঞ্চলিক-লিংগ বৈষম্যৰ সমস্যাসমাধানৰ ক্ষেত্ৰত উদ্যোগৰ দ্বাৰা সৱলীকৰণৰ ভূমিকাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে আজি দেশৰ ৬২৫ খন জিলাৰ প্ৰতিখনত কমেও এটা ষ্টাৰ্টআপ আছে আৰু আধাতকৈ অধিক ষ্টাৰ্টআপ দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় শ্ৰেণীৰ চহৰত আছে। এইবোৰে সাধাৰণ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ধাৰণাবোৰব্যৱসায়লৈ পৰিৱৰ্তন কৰিছে আৰু লাখ লাখ যুৱ ভাৰতীয়ই নিযুক্তি লাভ কৰিছে।
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যক ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী পৰিচয়ৰ বাবে এক মুখ্য শক্তি আৰু আধাৰশিলা হিচাপে অভিহিত কৰে। তেওঁ কৈছিল যে ভাৰতীয় ইউনিকৰ্ণ আৰু ষ্টাৰ্টআপএই বৈচিত্ৰ্যৰ বাহক। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহ বিশ্বৰ আন দেশসমূহত সহজে উপনীত হ'ব পাৰে। তেওঁ উদ্ভাৱকসকলক আহ্বান জনায়, "আপুনি কেৱল আপোনাৰ সপোনবোৰ স্থানীয় কৰি ৰাখিব নালাগে, সেইবোৰক বিশ্বব্যাপী কৰি তুলিব লাগে। এই মন্ত্ৰটো মনত ৰাখিব: আহক আমি ভাৰতৰ বাবে উদ্ভাৱন কৰোঁ, ভাৰতৰ সৈতে উদ্ভাৱন কৰোঁ আহক। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইবাটাও ক্ষেত্ৰৰ পৰামৰ্শ দিছিল য'ত ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। তেওঁ কৈছিল যে প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাইনামিক্স নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেনত অতিৰিক্ত স্থান বৈদ্যুতিক বাহনৰ বাবে চাৰ্জিং গাঁথনি সৃষ্টি কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। একেদৰে, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন, চিপ নিৰ্মাণৰ দৰে খণ্ডবোৰে বহুতো সম্ভাৱনা প্ৰদান কৰে। তেওঁ ড্ৰোন খণ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছিল আৰু কৈছিল যে বহুবিনিয়োগকাৰীয়ে নতুন ড্ৰোন নীতিৰ পিছত ড্ৰোন ষ্টাৰ্টআপত বিনিয়োগ কৰি আছে। সেনা, নৌ সেনা আৰু বায়ু সেনাই ড্ৰোন ষ্টাৰ্টআপসমূহক ৫০০ কোটি টকাৰ অৰ্ডাৰ দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নগৰ পৰিকল্পনাৰ সম্ভাৱ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে 'ৱাক টু ৱৰ্ক কনচেপ্ট', ইণ্টিগ্ৰেটেড ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল এষ্টেটছ আৰু স্মাৰ্ট মোবিলিটিৰ কথাও কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি সহস্ৰাব্দ হৈছে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সমৃদ্ধি আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা দুয়োটাৰে আধাৰ। "গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ পৰা উদ্যোগ ৪.০ লৈকে, আমাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আমাৰ সামৰ্থ্য দুয়োটাই সীমাহীন। "ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গৱেষণা আৰু বিকাশৰ ওপৰত বিনিয়োগ আজি চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ। "
ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিহেতু আমাৰ জনসংখ্যাৰ মাত্ৰ আধা অংশই ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰ কৰি আছে, সেয়েহে এই ক্ষেত্ৰত ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনা অপৰিসীম। তেওঁ ষ্টাৰ্টআপসমূহক গাওঁৰ ফালে আগবাঢ়ি যাবলৈআহ্বান জনাইছিল। "মোবাইল ইণ্টাৰনেট, ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ বা প্ৰকৃত সংযোগেই হওঁক, গাওঁসমূহৰ আশা-আকাংক্ষা বৃদ্ধি পাইছে আৰু গ্ৰাম্য আৰু অৰ্ধ-নগৰঅঞ্চলসমূহে সম্প্ৰসাৰণৰ এক নতুন ঢৌৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ষ্টাৰ্টআপ ব্যৱসায়ীসকলক কয় যে এয়া উদ্ভাৱন, উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগৰ এক নতুন যুগ আৰু আপোনাৰ শ্ৰম ভাৰতৰ বাবে। আপোনাৰ উদ্যোগ ভাৰতৰ বাবে। আপোনাৰ ধন উৎপাদন আৰু চাকৰি সৃষ্টি ভাৰতৰ বাবে। তেওঁ শেষত কয়, "মই আপোনাৰ সৈতে থিয় দিছো, চৰকাৰ আপোনাৰ সৈতে আছে আৰু সমগ্ৰ দেশ আপোনাৰ কাষত থিয় দিছে। "

Prime Minister's Office
PM interacts with Startups
Startups makes presentations before PM on six themes
“It has been decided to celebrate January 16 as National Start-up Day to take the Startup culture to the far flung areas of the country”
“Three aspects of government efforts: first, to liberate entrepreneurship, innovation from the web of government processes, and bureaucratic silos, second, creating an institutional mechanism to promote innovation; third, handholding of young innovators and young enterprises”
“Our Start-ups are changing the rules of the game. That's why I believe Start-ups are going to be the backbone of new India.”
“Last year, 42 unicorns came up in the country. These companies worth thousands of crores of rupees are the hallmark of self-reliant and self-confident India”
“Today India is rapidly moving towards hitting the century of the unicorns. I believe the golden era of India's start-ups is starting now”
“Don't just keep your dreams local, make them global. Remember this mantr
15 JAN 2022 1:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with Startups today via video conferencing. The Startups gave presentations to the Prime Minister on six themes viz. Growing from Roots; Nudging the DNA; From Local to Global; Technology of Future; Building Champions in Manufacturing; and Sustainable Development. More than 150 startups were divided into six working groups for the purpose of these presentations. For each theme, there were presentations by two Startup representatives, who spoke on behalf of all the startups selected for that particular theme.
During their presentation, the startup representatives thanked the Prime Minister for the opportunity to provide such a platform to share their ideas, and praised his vision and support to the startup ecosystem. They shared ideas and inputs on a variety of sectors and areas including robust data collection mechanism in agriculture; making India preferred agri business hub; boosting healthcare through use of technology; tackling issue of mental health; promoting travel and tourism through innovations like virtual tours; ed-tech and job identification; space sector; connecting offline retail market with digital commerce; increasing manufacturing efficiency; defence exports; promoting green sustainable products and sustainable means of transport, among others.
Union Ministers Shri Piyush Goyal, Dr Mansukh Mandaviya, Shri Ashwini Vaisnaw, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Parshottam Rupala, Shri G. Kishan Reddy, Shri Pashupati Kumar Paras, Dr Jitendra Singh, Shri Som Parkash were among those present on the occasion.
Speaking after the presentations, the Prime Minister said that organization of this Start Up India Innovation week is all the more important in this year of Azadi Ka Amrit Mahotsav as the role of the Start Ups will be critical when Indian freedom reaches its centenary year. “I congratulate all the start-ups of the country, all the innovative youth, who are raising the flag of India in the world of start-ups. For this culture of start-ups to reach the far-flung parts of the country, it has been decided to celebrate January 16 as National Start-up Day”, the Prime Minister announced.
Recalling the concept of the current decade as the ‘techade’ of India, the Prime Minister listed three important aspects of the massive changes that the government is making in this decade to strengthen the innovation, entrepreneurship and start-up ecosystem. First, to liberate entrepreneurship and innovation from the web of government processes, bureaucratic silos. Second, creating an institutional mechanism to promote innovation. And third, handholding of young innovators and young enterprises. He listed programmes like Startup India and Standup India as part of the efforts. Measures like removing problems of ‘angel tax’, simplification of tax procedure, arranging for government funding, allowing self certification of 9 labour and 3 environment laws and removal of more than 25 thousand compliances have taken the process further. Startup runway on the Government e-Marketplace (GeM) platform is facilitating the provision of startup services to the government.
The Prime Minister said the Government’s effort is to institutionalize innovation in the country by creating attraction for innovation among students since childhood. More than 9000 Atal Tinkering Labs are giving children a chance to innovate in schools and work on new ideas. He added that whether it is new drone rules, or new space policy, the priority of the government is to provide opportunities for innovation to as many youth as possible. Our government has simplified the rules related to IPR registration too, he added.
The Prime Minister noted the exponential rise in the indicators of innovation. He said that in the year 2013-14, 4000 patents were approved, last year, more than 28 thousand patents were granted. In the year 2013-14, where about 70000 trademarks were registered, in 2020-21 more than 2.5 lakh trademarks have been registered. In the year 2013-14, where only 4000 copyrights were granted, last year their number has crossed 16000. The Prime Minister pointed out that India’s campaign for innovation has resulted in improvement of India’s ranking in Global innovation index where India stood at 81 rank but now India stands at 46 rank in the index.
Shri Modi informed that startups of India are working with 55 separate industries and the number of startups has increased from less than 500 five years ago to more than 60 thousand today. The Prime Minister said “Our Start-ups are changing the rules of the game. That's why I believe Start-ups are going to be the backbone of new India.” The Prime Minister noted that last year, 42 unicorns came up in the country. These companies worth thousands of crores of rupees are the hallmark of self-reliant and self-confident India. “Today India is rapidly moving towards hitting the century of the unicorns. I believe the golden era of India's start-ups is starting now”, he added.
The Prime Minister underlined the role of empowerment by entrepreneurship in addressing the problems of development and regional-gender disparities. He mentioned that today, there is at least one startup in each of the 625 districts of the country and more than half of the startups are from tier 2 and tier 3 cities. These are converting ideas from ordinary poor families into businesses and lakhs of young Indians are getting employment.
Shri Narendra Modi singled out India’s diversity as a key strength and keystone of India’s global identity. He said that Indian unicorns and startups are the messenger of this diversity. The Prime Minister said start-ups from India can easily reach other countries of the world. So “don't just keep your dreams local, make them global. Remember this mantra- let's Innovate for India, innovate from India”, he exhorted the innovators.
The Prime Minister suggested many areas where the startup ecosystem can play a major role. He said that extra space on the PM GatiShakti National Master Plan can be used for EV charging infrastructure. Similarly, areas like defence manufacturing, chip manufacturing offer many possibilities. He dwelled on the drone sector and said that many investors have been investing in drone startups after the new drone policy. Army, Navy and Air Force have given 500 crore rupee worth orders to drone startups. In urban planning, the Prime Minister touched upon ‘walk to work concepts’, integrated industrial estates and smart mobility as potential areas.
The Prime Minister remarked that the millennials today are the cornerstone of both the prosperity of their families and the self-reliance of the nation. ‘From rural economy to Industry 4.0, both our needs and our potential are limitless. Investment on research and development related to future technology is the priority of the government today”, he said.
Referring to the future prospects, the Prime Minister said that as of now only half of our population is online, therefore future possibilities are immense and he appealed to the start- ups to move towards villages also. “Whether it is mobile internet, broadband connectivity or physical connectivity, aspirations of villages are rising and rural and semi-urban areas are waiting for a new wave of expansion”, he said.
The Prime Minister told the startups that this is a new era of innovation i.e. ideas, industry and investment and their labor, enterprise, wealth creation and job creation should be for India. “I am standing with you, the government is with you and the entire country is standing with you”, he concluded.